Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
aug/2010

Keressen az www.ad6kap6.hu oldalon!

"Az alábbi bútorok ingyen elvihetőek Budapesten: a cél az, hogy a lakást mielőbb kiürítve át tudjuk adni, így azt preferálom, aki az egészet egyben elviszi. Egy ideig kerülgetjük, azután megpróbáljuk kidobni. Akinek kell, hamar jelenkezzen!"

Ilyen és ehhez hasonló hirdetések olvashatók a http://www.ad6kap6.hu/ honlapon, amely újabb jól működő példa a felesleges fogyasztás elleni kezdeményezésekre. A honlap kifejezetten magánemberek kapcsolatfelvételét könnyíti meg, s az ingyenes továbbadáson túl egyfajta csereberére is buzdít: a felajánlott holmikért jelképes cserealapot (pl. egy tábla csoki, egy csomag mosószer) is lehet kérni. A honlapnak mostanra már számos felhasználója van.




0
Tovább
27
aug/2010

A hatékony létesítményüzemeltetés napjainkban

Évmilliókkal ezelőtt az emberiség csak ismerkedett a tűzgyújtás módszereivel, ma már korszerű energetikai létesítményeket épít a világ minden táján. Az erőforrások egyre hatékonyabb felhasználásával együtt épül ki az energiagazdálkodás rendszere is.



A hatékony létesítményüzemeltetés napjainkban

A globális trendekkel együtt természetesen Magyarországon is jelentős változások mentek végbe az energetika területén.  A korszerűsítések finanszírozása ma leginkább három metódus alapján történik: saját erőből, banki vagy más pénzintézeti forrásból, illetve ESCO típusú, azaz harmadik feles beruházásokkal.

Forrás: Dalkia Energia Zrt

Az ESCO (Energy Service Company) néven ismert harmadik feles beruházás esetében a műszaki tartalom kialakítása a finanszírozó cég feladata, ugyanakkor a megrendelőnek véleményezési és vétójoga van. A beruházást és a finanszírozás megszervezését is a harmadik feles finanszírozó, más néven ESCO-cég végzi, a létesítmény tulajdonosának a cég által kért garanciákat - melyek általában nem járnak pénzügyi teherrel - kell biztosítania.  Ennél a megoldásnál az ESCO-cég a rendszer üzemeltetését általában hosszabb időszakra (5-10-15 év) átveszi.
A megoldás legfontosabb előnye, hogy a létesítmény tulajdonosától nem igényel befektetési forrást, és az üzemeltetés összes feladatát, felelősségét a harmadik feles finanszírozó vállalja fel. Ezen kívül jellemző, hogy a finanszírozó cégek is érdekeltek a hatékony üzemeltetésben, a maximális energia- és költségmegtakarításban, hiszen a létesítmény tulajdonosa a beruházást ez utóbbiból téríti meg.

Forrás: Dalkia Energia Zrt

Az optimális esetek eléréséhez több fontos felmérés megtétele szükséges még a beruházás elindítása előtt. Ezáltal a szükséges beavatkozási pontok és a beavatkozás mértéke is jól meghatározható, továbbá egzakt módon eldönthető többek között a megújuló energiaforrások hasznosíthatósága is.

A Dalkia Energia Zrt., több mint 40 éves szakmai tapasztalattal, a hazai energetikai szektor meghatározó szereplője és az ESCO szerződések tekintetében úttörőnek mondható a magyar piacon. Szolgáltatásaival nap mint nap hozzájárul fogyasztói kényelméhez, önkormányzati és ipari létesítmények hatékony működéséhez, valamint partnerei üzemeltetési költségeinek csökkentéséhez, tervezhetőségéhez.

(X)

További információ


0
Tovább
25
aug/2010

Magyar találmányok egy zöld jövőért

A környezetvédelem jövőjének egyik kulcseleme az innovációs képességek megfelelő kihasználása. E - nemzeteken is átívelő - humánpolitikai kérdés hazánkban még mindig nem tudta kivívni a rangjának megfelelő bánásmódot. Annak ellenére azonban, hogy a támogatás rendszere alig fejlődött történelmünkben, a régóta és méltán világhírű magyar "feltalálói kedv" mit sem veszített lendületéből. A Ma és Holnap folyóirat cikke.



Az elmúlt húsz esztendő sikerrel megvalósult "zöld" szabadalmairól szinte csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. A környezetipar legszélesebb spektrumát érintő magyar találmányok mind-mind rendkívüli átgondoltságra és felkészültségre utalnak; többségük nemzetközi versenyeken bizonyított, ahol külföldi országok képviselőinek érdeklődését, sőt csodálatát is kivívták.

A szennyvíztisztítástól az építőiparon át az agrár-környezetvédelemig, a fenntartható közlekedéstől az energetikán át a hulladékgazdálkodásig és a környezeti analitikáig szinte mindenhol találkozhatunk nagyszerű fejlesztésekkel.

Forrás: Ma&Holnap

Többségükről, ha már hallottunk is, valószínűleg nem tudtuk, hogy itthoni szabadalmak; pedig szép számmal megfordulnak köztük olyanok is, melyekről ma már a legnagyobb természetességgel beszélünk a mindennapokban. Nézzünk néhányat - természetesen a teljesség igénye nélkül.

Részletek a Ma&Holnap honlapján


0
Tovább
24
aug/2010

Jövő héten indulhat a földkerülő magyar házaspár

Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor nem mindennapi módot választottak arra, hogy a környezet- és természetvédelem fontosságára felhívják a figyelmet. A fiatal házaspár három éve egy saját készítésű hajóval szelte át az Atlanti-óceánt, hamarosan pedig egy évig tartó vitorlás útra indulnak a Föld körül.



Amint a WWF Magyarországtól kedden megtudtuk, Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor jelenleg egy Almerimar nevű kis spanyol faluban vannak Gibraltár mellett, ahol néhány hete a hajót készítik fel az indulásra. Eddig minden a terv szerint halad, így várhatóan a jövő héten elindulhatnak a nagy útra. Az alábbi interjút még Budapesten készítettük velük.

[origo]: Honnan ered a környezet- és természetvédelem iránti elkötelezettségük?
Ez számunkra mindig is fontos volt, ezért szeretnénk népszerűsíteni a WWF céljait. Útközben találkozni fogunk a WWF irodák képviselőivel és tájékozódunk a helyi természetvédelmi programokról, illetve hírt viszünk a hazai környezet- és természetvédelmi helyzetről. Hazaérkezésünk után előadásokkal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy egy ember is sokat tehet a környezetért akár egészen kis lépésekkel, ezért fontos, hogy mindannyian figyeljünk ezekre a lépésekre.

Milyen előkészületeket igényel egy ilyen út? Hogyan edzettek rá?
Tavaly ősszel vettük meg a hajót, kéthónapnyi munkával felújítottuk: átalakítottuk a fedélzeti kötélvezetést úgy, hogy alkalmas legyen a földkerülésre, illetve szerelvénycseréket hajtottunk végre. Három hónapon keresztül óceáni körülmények között készültünk, a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon, a Kanári-szigetek térségében. Ezután várt ránk itthon az anyagi háttér előteremtése, támogatok, szponzorok szerzése.

Mi az útiterv? Hol fognak kikötni?
Gibraltárról indulunk. Az első kikötőnk a Kanári-szigetek lesz, majd a Zöldfoki-szigetek, Fokváros következnek. Lehet, hogy Melbourne-ben is megállunk, majd jön Sydney, az új-zélandi Oakland, a Horn-fok és Rio de Janeiro. Visszafelé talán kikötünk Madeirán, végül a Földközi-tengernél zárjuk utunkat.

Forrás: atlantix.eu
A tervezett útvonal (forrás: www.atlantix.eu)

Meséljen egy kicsit hajóról, hogyan képzeljük el a vitorlást?
Egy széles, masszív tengeri vitorlásról van szó, úgynevezett center cockpitos elrendezésű hajóról. Hossza 34 láb, vagyis 10,37 méter. Felépítését tekintve egy hagyományos vitorlás: egy árbócos, egy fő- és egy orrvitorlával. Két kabinja van, ezen kívül fürdőkabin, szalon és konyha is található rajta. Az utunk elején még igencsak "be leszünk tárazva", hiszen az élelmiszerek 80%-át magunkkal visszük.
 
Mi lesz a munkamegosztás a hajón, egyáltalán milyen feladatok merülnek fel?
Négyóránként váltjuk egymást, mindig más lesz a kapitány. Az aktuális kapitány a kormány mellett figyel a vitorlabeállításra, illetve a környezetre, például arra, hogy közeledik-e másik hajó. Ellenőriznie kell a hajó épségét és azt, hogy bírja-e a terhelést, hogyan áll akkumulátor energiaszintje. Ezalatt a másik pihen, ilyenkor jut idő főzésre, tisztálkodásra, mosásra és természetesen alvásra is. Ja és ne feledkezzünk meg a navigációról sem...

Korábbi útjukkal több díjat is elnyertek. Készülnek-e most valamilyen rekorddöntésre?
Nem a rekord a cél, hanem az, hogy az álmunk megvalósuljon és a médiában való megjelenéssel a természetvédelem fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Egyébként mi lennénk a legfiatalabb pár, akik a déli útvonalon kerülik meg a Földet.

Forrás: atlantix.eu
Ez a hajó kerüli meg majd a Földet (forrás: www.atlantix.eu)


0
Tovább
23
aug/2010

Világelső naperőmű: éjjel is termeli az energiát

Olaszország új naperőműve két szempontból is világelső: tükrei olaj helyett sót melegítenek, és földgázerőművel együtt, kombinált ciklusban működik.



A szicíliai Szirakúzában július 14-én üzembe helyezett Archimede naperőmű éjjel is képes elektromosságot szolgáltatni. Az erőmű hengerparaboloid tükrei a "fókuszegyenesük" mentén elhelyezett vékony, sóolvadékkal töltött csőre koncentrálják a Napból érkező fényt, és az olvadt só hatékonyan tárolja éjszakára vagy borult időre a a Nap melegét. Az Archimede név Szirakúza híres szülöttére, Arkhimédészre emlékeztet, aki egy legenda szerint gyújtótükrökkel okozott tüzet a várost ostromló rómaiak hajóin.

Az Archimede erőmű éjjel-nappal folyamatosan öt megawatt elektromos áram termelésére képes. A csövekben keringő, 60%-ban nátrium-nitrátból, 40%-ban kálium-nitrátból álló sókeverék alkalmazásának másik előnye a magas hőmérsékleten (kb. 550 °C) való használhatóság, ami több napenergia hasznosítását teszi lehetővé. Az izzó (persze a Napnál halványabban izzó) sóolvadékkal vízgőzt termelnek a turbinák számára, a folyamatnak ez a része már a szokásos erőművi technológia. Egy harmadik előnye a sóolvadéknak az, hogy - a többi naperőműben munkafolyadéknak használt olajtól eltérően - nem éghető. Ha csőlyukadás miatt a környezetbe kerül, felhasználható a mezőgazdaságban (a műtrágyáknak is alapanyagai ezek a sók).

Mivel a sókeverék dermedéspontja 220 °C, az Archimede erőműnek sok hőre van szüksége a sóolvadék folyékonyan tartásához. Hogy ne legyen gond a só esetleges dermedése, az erőművet földgázerőművel egészítették ki, így kombinált ciklusú erőművet kaptak.

Forrás: inhabitat.com

A napfény sót melegít, a sóolvadék hőjét pedig gőzfejlesztéshez használják

A tükrök összfelülete 30 ezer négyzetméter, az elrendezés hossza 5400 méter. A technológia hőnek ellenálló csöveket igényel a sóolvadék számára, ezért az építési költség mintegy 80 millió dollár volt. Olaszország példáját máris többen követik az újfajta erőművek megvalósításában. A spanyolországi Andasol erőmű is olvadt sót használ hőenergia tárolására (de kollektorai - hagyományos módon - olajat hevítenek), és az amerikai SolarReserve vállalat is tervezi a sóolvadékos technológia megvalósítását a Nevada sivatagban.


0
Tovább
22
aug/2010

Legyél Te is ÖkoKörözött!

Ha zöldebbé szeretnéd tenni a háztartásodat, vagy másokat segíteni ebben, csatlakozz a Tudatos Vásárlók Egyesületének újonnan induló ÖkoKörök programjához!

Az ÖkoKörök lényege a kiscsoportos, személyes élményeken keresztüli tanulás. Öten-nyolcan állnak és járnak össze két-három hónapig, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki, és gyakoroljanak. Az Ökokör nem kész megoldásokat kínál, hanem saját lehetőségeid keretén belül mutatja meg az egyéni környezettudatos megoldásokat.

A program eddig milliónyi embert mozgatott meg 20 országban, akik a program végére átlagosan 43%-al kevesebb hulladékot dobtak a kukába, 12%-al csökkentették energiafogyasztásukat és 21%-al kevesebb vizet használtak. Neked is lenne kedved hozzá?

További részletek a Tudatos Vásárlók oldalán!




0
Tovább
21
aug/2010

Mit tehetünk a kiürült festékkazettákkal, tonerekkel?

Csak Európában évente 160 millió kiürült nyomtatópatront dobnak ki. Ezeknek mindössze 9%-a lesz újrahasznosítva. A Hulladék Munkaszövetség  következőket ajánlja.

A kiürült festékkazetták ingyenesen leadhatóak egyes lakossági hulladékgyűjtő udvarokban (bár Budapesten az FKF hulladékgyűjtő udvarai sajnos nem veszik át). 

A Konica Minolta a Clean Planet Program keretében vállalja a cég kiürült festékkazettáinak ingyenes visszagyűjtését és újrahasznosítását.

Festékkazetták leadásáról, újratöltéséről lásd az utantoltes.lap.hu weboldalt.

Az alábbi cégek felvásárolják és újrahasznosítják a kiürült festékpatronokat:

Print Sisters Kft. (1101 Budapest Korponai u. 1/a) Az átvételi árlista honlapjukról letölthető.

Total-Hardware Számítástechnika (1076 Thököly út 17.) Postai ügyintézésre is van mód.

A festékkazetták újratöltéséről és újrahasznosításáról további érdekes információkat olvashat a Magyar Tonerkazetta és Tintapatron Újrahasznosítók Szövetsége honlapján (http://www.matusz.hu/).

Forrás: Hulladék Munkaszövetség






0
Tovább
19
aug/2010

Ne égessük, inkább komposztáljuk a diófalevelet is!

Igen elterjedt tévhit, hogy a diófa levelét nem lehet komposztálni. A friss dió levélben valóban vannak növekedésgátló anyagok, de ezek a komposztálódás során lebomlanak. A diólevelet korlátozás nélkül felhasználhatjuk a komposztáláshoz- legfeljebb kicsit több időt kell hagyni az érett komposzt kialakulására.



A Hulladék Munkaszövetség a következőket javasolja. A lombhulladékot elméletileg ugyanúgy belekeverhetjük a kerti és konyhai zöldhulladékok közé, de mivel a gyakorlatban ez a típusú komposztálnivaló általában egyszerre, nagy mennyiségben keletkezik, érdemes külön lombkomposztálót felállítani és a többi zöldhulladéktól elkülönítve komposztálni. (Kapcsolódó kiadványok)

Jó tudni, hogy a település jegyzője helyi rendeletben szabályozohatja, illetve megtilthatja az avarégetést a településen. Egy ilyen rendelet megalkotása, az alternatívák ismertetésével és a lakosság tájékoztatásával összekötve sikeres lehet az avarégetés káros gyakorlatának visszaszorításában.


0
Tovább
18
aug/2010

Játékkölcsönzők kerestetnek

Becslések szerint világszerte 4500 játékkölcsönző működik 31 országban, Új-Zélandon például 217 játékkölcsönző áll több mint 23 000 gyerek szolgálatára. A játékokat kölcsönzők segítenek a szülőknek a takarékoskodásban. A helyi közösségi értékek alapján a kölcsönzők vezetői kiszűrhetik azokat a játékokat, amelyeknek nincs nevelő hatásuk, vagy a negatív fogyasztói szemléletet erősítik, mint például a Barbie baba és a játékautók vagy fegyverek - írja a Hulladék Munkaszövetség.

Rövid keresés után nem sok hazai lehetőséget találtunk ilyen szolgáltatásra. Főleg szülinapi zsúrokra lehet bérelni például trambulinokat. Kérejük olvasóinkat, hogy ha tudnak játékkölcsönzőről, írják meg az elérhetőségét szerkesztőségünkbe a 365@origo.hu címre!




0
Tovább
17
aug/2010

Szélfarmok épülnek a tengerfenéken

Majdnem egy tízemeletes ház magasságáig emelkedik ki a tengerfenékről az a hatalmas tartószerkezet, amelyen rövidesen a világ egyik legnagyobb teljesítményű árapályturbinája termeli az áramot. A jövőben egész "szélfarmokat" építhetnek a víz alatt, amelyek környezetbarát módon hasznosíthatnák bolygónk energiáját.



Az 1430 tonnás, 18 méteres átmérőjű szerkezet 1 megawatt teljesítményű, amivel körülbelül ezer háztartást láthatna el. A Skócia északi partjainál lévő Orkney-szigeteken, a European Marine Energy Center (a tengervíz mozgását hasznosító szerkezeteket tesztelő európai központ) területén helyezik üzembe, a tervek szerint néhány héten belül. Az AK1000 jelű szerkezet (gyártója az Atlantis Resources Corporation) egy számítógépközpont áramellátását biztosítja majd.

A tengervíz szintje a Hold (és a Nap) tömegvonzásának hatására hatórás ciklusokban süllyed és emelkedik, ez az árapály-jelenség vagy más néven tengerjárás. A legkisebb és a legnagyobb vízszint közötti különbség, az úgynevezett dagálymagasság területenként változó. Az árapály mozgásából származó energiát több száz éve használják már energiatermelésre. Európa partvidékén már a 18. században olyan malmok sorakoztak, amelyek az árapálymozgást használták energiaforrásként.

Az 1960-as években Franciaországban épült meg a világ néhány árapályerőművének legnagyobbika. A bretagne-i erőmű 250 megawattos. Működési elve egyszerű: dagálykor beengedik a folyótorkolatba a tengervizet, majd elzárják a zsilipeket, és lassan, a turbinákon keresztül engedik vissza a vizet (lásd például ezen az animáción). Nagy-Britanniában is terveznek egy hasonló, még nagyobb teljesítményű erőművet , de a környezetvédelmi szempontok miatt ez nem biztos, hogy megvalósul. Egy ilyen erőmű, illetve gát ugyanis súlyosan károsítja a folyótorkolat élővilágát.

Pedig az árapályerőművekről kár lenne lemondani: becslések szerint több száz TWh/év kiaknázható energia van a tengervíznek csak ebben a típusú mozgásában (ami az összes atomerőmű éves energiatermelésének negyedével vethető össze).

A környezetkímélő megoldás a víz alatti "szélerőművek" telepítése lehet. Itt nincsenek gátak és medencék, hanem egy turbinákból álló farmot kell elképzelnünk, csak nem a szárazföldön, hanem a tengerfenéken, a víz szintje alatt. A turbinák képesek irányt váltani, így a tengerjárás során végig hasznosítani tudják a víz mozgási energiáját: apálykor az egyik, dagálykor a másik irányba forognak (lásd például ezen az animáción).

Forrás: Atlantis Resources Corporation

Mivel a tengervíz átlagosan 830-szor sűrűbb levegőnél, egy ötcsomós (körülbelül 10 km/h-ás) áramlás több mozgási energiát jelent, mint egy 350 km/h-ás szél (utóbbinál a szélkerekek már nem is üzemelnek). Ezért hasonló teljesítmény eléréséhez jóval kisebb lapátok elegendőek (lásd például ezen az animáción). A most bemutatott turbina teljesítményét is körülbelül 10 km/h-ás vízáramláshoz adták meg. A tengerjárás ráadásul stabil, folyamatosan zajló jelenség, a turbinák pedig nem csúfítják el a tájat.

A víz alatti "szélkerekek" egyelőre kísérleti fázisban vannak. A több tucat cég által fejlesztett prototípusok nagy részét Európában telepítették, de a világ számos helye alkalmas lenne a működtetésükre (lásd ezen a térképen). A zéró szénkibocsátású technológia becslések szerint Európa energiafogyasztásának 15%-át fedezhetné. A hátrányt egyelőre a magas beruházási költség jelenti.

Forrás: Atlantis Resources Corporation

A tengervíznek más típusú mozgásai - tengeráramlás, hullámzás - is vannak, ezek széles körű hasznosítása ugyancsak a jövő kihívása lehet. A víz mozgására épülő alternatív energiaszolgáltató technológiákat ez az oldal foglalja össze.


0
Tovább
16
aug/2010

Augusztus 21-én elfogy az emberiség idei kosztpénze

2010-ben az emberiség kevesebb mint kilenc hónap alatt feléli a teljes évre rendelkezésre álló ökológiai erőforrások és szolgáltatások "keretét" - állítja a kaliforniai székhelyű Global Footprint Network. A legújabb számítások szerint az "Ökológiai Túllövés Napja" idén augusztus 21-ére esik.



A Global Footprint Network, az emberiség globális ökológiai lábnyomát vizsgáló szervezet szerint az idei évben már augusztus 21-én elhasználjuk a bolygó idei biokapacitását. A biokapacitás egy adott terület (vagy akár az egész Föld) eltartóképessége - azt mutatja, mennyi erőforrást tud előállítani fenntartható módon az igények kielégítéséhez. Ez azt jelenti, hogy jóval az év vége előtt feléljük azokat a természeti erőforrásokat, amelyek megújulásra képesek. Azaz augusztus 21-től az év végéig az emberiség a tevékenységeihez szükséges ökológiai erőforrásait a természeti tőke feléléséből fedezi.

"Ha valaki a teljes éves jövedelmét elkölti kilenc hónap alatt, annak valószínűleg igen komoly aggodalomra lehet oka" - szemlélteti a helyzetet a háztartások jövedelméhez hasonlatos párhuzammal Mathias Wackernagel, a Global Footprint Network igazgatója. "A helyzet nem kevésbé aggasztó, ha mindez az ökológiai költségvetésünkkel történik meg. A jelenleg tapasztalható klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, az erdőirtás, a víz- és élelmiszerhiány - ezek mind egyértelmű jelei annak, hogy tovább már nem finanszírozhatjuk fogyasztásainkat - ökológiai értelemben vett - hitelből. A természet ezt csak rövid ideig teszi lehetővé számunkra."

További információk angol nyelven a http://www.footprintnetwork.org/earthovershootday, illetve magyar nyelven a http://www.okologiailabnyom.hu oldalon és az OzoneNetwork cikkében találhatók.

Ma a világ természetes ökoszisztémái olyan mértékben romlanak, amihez fogható még soha nem volt az emberiség történetében. Az ember természettel szembeni igénye addig a pontig nőtt, ahol a Föld képtelen megküzdeni saját regenerációjáért: forrásai kimerülőben vannak.

Hogyan számítják ki az Ökológiai Túllövés Napjának időpontját?

A Global Footprint Network minden évben meghatározza a globális biokapacitás mértékét - vagy másként fogalmazva: azon természeti erőforrások mennyiségét, amelyet a természet minden évben képes előállítani, "újratermelni" - és viszonyítja ezt az ökológiai lábnyomhoz, amely az emberiség ezen erőforrásokkal szemben támasztott igényének mértéke. Az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) a nagy-britanniai székhelyű New Economics Foundation által kidolgozott koncepció, amelyet a 2007-es év statisztikai adataiból számítanak ki (mert ez az a legutóbbi év, amelyre globális szintű, összegyűjtött és feldolgozott statisztika adatok állnak rendelkezésre). Az aktuális évre vonatkozó becslés a korábbi évek népességre, erőforrás-igényekre és GDP-re vonatkozó adatokból, illetve a GDP és az erőforrás-használat összefüggéseiből extrapolálható.

2009-ben az Ökológiai Túllövés Napja szeptember 25-ére esett. Idén a túllövés napját egy hónappal korábbira becsülték. Ez nem az emberi igények hirtelen történő megnövekedésének köszönhető, hanem sokkal inkább a számítási módszertan fejlődésének, amely lehetővé teszi a túllövés mértékének pontosabb meghatározását. (Például a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy világszinten kisebb a biokapacitás értéke, főként a legelőterületek tekintetében, mint ahogy azt korábban becsülni lehetett.)

Személyes ökológiai lábnyomának kiszámításához, és ennek csökkentését szolgáló tanácsokhoz látogassa meg a következő weboldalt: www.footprintnetwork.org/calculator  


0
Tovább
13
aug/2010

Adománybolt az Oktogonnál

Magyarországon az első adományboltot 2009. októberében a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány hozta létre Budapesten (VI. kerület Aradi utca 28.). A bolt hétköznapokon 10-18 óra között tart nyitva. Elsősorban olyan tárgyakat fogadnak, amelyek általában egy háztartásban előfordulnak, jó, használható állapotban vannak. Ezek főként ruha, ruházati kiegészítők, játék, könyv, dísztárgy, kisebb konyhai eszközök és műszaki cikkek. Adományt nyitva tartási időben bármikor, előzetes egyeztetés nélkül be lehet vinni.

A Hulladék Munkaszövetség honlapján olvasható információ szerint a vásárlók többsége visszatérő vevő, szeretik az üzletet: azt, hogy mindig más, sokféle dolog között válogathatnak alacsony az árakon. Az árukat általában a szokásos piaci ár alatt 20-50%-al árusítják.

A HuMuSz kisfilmet is forgatott a bolt működéséről.




0
Tovább
13
aug/2010

Ingyen elszállítja a szelektív hulladékot egy cég a házhozszállítás után

Az internetes cég ingyenesen elhozza a háztartás szelektíven összegyűjtött papír-, üveg-, fém-, műanyag- és alkálielem hulladékát a házhozszállítás során, majd azt a megfelelő helyre szállítja. A G'Roby Online Shop számos környezetbarát árucikket - például természetes alapanyagú tisztítószereket, mosószereket -, bio- és natúr-terméket forgalmaz. A kezdeményezés néhány hét alatt nagy népszerűségre tett szert: a G'ROBY futárjai máris több mint négy köbméter műanyag palackot, 2 mázsa papírt és különböző mennyiségű egyéb szelektív hulladékot adtak át az újrahasznosítással foglalkozó FoReGo Magyarország Kft-nek.

Forrás és további részletek itt.




0
Tovább
12
aug/2010

Sörösdobozért strandtáska jár a Szigeten

6-8 tonna szelektív hulladék begyűjtésére számítanak idén a szervezők a Szigeten a szelektív kukákon, a 40 önkéntes szemétszedőn és a csereakciókon keresztül. A Szigeten, ahol 2001 óta folynak különböző környezetvédelmi programok, idén 23 szelektív gyűjtőszigeten gyűjthető a papír-, a műanyag- és a fémhulladék, ezen kívül további 20 PET-palack gyűjtőpont áll a fesztiválozók rendelkezésére. A környezettudatos és szorgalmas fesztiválozókat idén is népszerű ajándéktárgyakkal jutalmazzák.



Azok, akik a fémdobozokat és műanyag palackokat a rendezvény területén összegyűjtik, és ellátogatnak vele a Hulladékcsere-ponthoz vagy a Zöld Infó Ponthoz, azonnali jutalomban részesülnek. A hasznosítható hulladékok a Sziget ideje alatt még értékesebbek: 20 darabért 100 Ft-os grillutalványt, 30-ért kitűzőt, 40-ért vízipisztolyt vagy törölközőt, 80-ért strandtáskát, 150 darab PET-palackért vagy aludobozért pedig kempingfotelt adnak a szervezők.

A program fő támogatója, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. a szelektív gyűjtés szervezése mellett oktatójátékokkal is készült a fesztiválra. Idén augusztus 13-14-én lehet meglátogatni az ÖKO-Pannon sátrát, mely a Hulladékcsere-pont mellett kap helyet. A bulizók így olyan játékokkal ismerkedhetnek meg, mint a Sajtfal, a PET-teke, a szeletív totó vagy a Tudáskerék, és rajtuk keresztül megismerhetik a szelektív gyűjtés szabályait és érdekességekkel bővíthetik tudásukat.

 


0
Tovább
11
aug/2010

Inuit őslakosok sikere egy nemzetközi kutatási program ellen

Korlátozta az észak-kanadai Nunavut tartományban folyó közös német-kanadai kutatásokat egy helyi bíró, miután az inuit őslakosok a tengeri élővilág károsítására hivatkoztak.



A területi bíróság döntése értelmében le kell állítani egy fontos szeizmikus (földrengéskutató) programot, amely hétfőn kezdődött volna Lancaster Soundban, Baffin-sziget északi részén. A kutatók a Föld korai történetét szándékoznak vizsgálni a program keretében, melyet a kanadai természeti erőforrások minisztériuma a németországi Alfred Wegener Intézettel közösen dolgozott ki.

A bíró egyetértett a helyi inuit közösség aggodalmával, miszerint a vizsgálatok, köztük a víz alatti légpuska használata adatgyűjtés céljából, negatív hatással lehetnek a térségben élő rozmárokra, fókákra és bálnákra.

Ezek az eszközök nem ölik meg ugyan a tengeri állatokat, de képesek megsüketíteni őket, vagy hosszú időre elijeszteni a területtől. Az inuitok elveszíthetik megélhetésüket, élelemforrásukat, életmódjukat - magyarázta az inuitok egyik ügyvédje. A kanadai kormány egyelőre nem jelezte, hogy fellebbezne a döntés ellen.

Forrás: Walker, NZ IPY-CAML


0
Tovább
10
aug/2010

Zöld kalandok a Tisza-tónál - környezettudatos fesztivál augusztus 13-15. között

Első alkalommal, hagyománytermő szándékkal rendezik meg augusztus 13-15. között a Tó-vidék Fesztivált a sarudi Tisza-tó partján. Nem csupán a hagyományos szórakoztató elemekkel és látnivalókkal találkozhat a közönség: a fesztivál minden programján környezetbarát megoldásokat kínálnak és a mindennapi élet fenntarthatóbbá tételének példáit mutatják be a szervezők.



A fesztivál Tanya-programjain megelevenednek a régi Tisza-tavi hagyományok és a mai praktikák. A 13 berendezett vendégváró portán a vidéki életmód mellett megismerkedhetnek a látogatók a környezetbarát építészeti megoldásokkal, a helyi termékek fogyasztásának jelentőségével és a megújuló energiák használatával. A tanyákon naponta több alkalommal is szakértők tartanak előadásokat.

Számos zöld és civil szervezet szakmai programjain is részt vehetnek az érdeklődők. Készíthetnek például saját tervezésű vászonszatyrot a Pécsi Zöld Körrel, aszalhatnak gyümölcsöket az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettel, megkóstolhatják a Gaia Biofarm reform- és bioélelmiszereit, meghallgathatják a Tudatos Vásárlók Egyesületének tapasztalatit, tanácsait. Játékos kalandtúrákat is kínál a fesztivál, szombatra kerékpáros, vasárnapra csónakos kincskeresést szerveznek.

A Tó-vidék Fesztivál alkalmából elkészítették a Tisza-tó Zöld Térképe online és nyomtatott kiadását is, ennek segítségével megtalálhatók például a helyi termelők, a javítóműhelyek, kölcsönzők és a házi tejet áruló pontok (a zöld térképek rohamos terjedéséről lásd korábbi cikkünket).

Fellép a fesztiválon Kovács Kati, az Irigy Hónaljmirigy, a Kistehén tánczenekar, Szőke András pedig saját környezettudatossági tapasztalatairól mesél a közönségnek Talajmasszázs című produkciójában.

Forrás: [origo]


A fesztivál és a strand (mely a fesztivál helyszínének része) ingyenesen látogatható.

A fesztivál részletes programja és nevezés a kalandtúrákra: www.tovidekfesztival.hu.


0
Tovább
09
aug/2010

Hulladék: felhívás önkormányzatok számára

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) a Nulla Hulladék programjának keretében ingyenes jogi tanácsadást kínál önkormányzatoknak.

Ez jó, mert több olyan falut is ismerünk, ahol az önkormányzat nem tudja "rávenni" a hulladékos szolgáltatót arra, hogy legalább évente egyszer gyűjtse be a veszélyes hulladékot, például az üres festékesdobozokat. Így aztán sokszor még mindig marad az erdő, mint hulladéklerakóhely.

A HuMuSz honlapján ezt olvashatjuk: "Amennyiben az Ön településén is cél, hogy kevesebb hulladék keletkezzen és ennek érdekében már tett vagy épp most tervez lépéseket, de a megvalósítás során valamilyen akadályba  ütközött (pl. a hulladékos szolgáltatóval nem jutott dűlőre), akkor kérjük, írja meg nekünk! Jogi jellegű kérdéseikre az EMLA Egyesület segítségével igyekszünk válaszolni. Beküldési határidő: 2010. szeptember 30."

A felhívás teljes szövege itt olvasható.




0
Tovább
09
aug/2010

Mindeningyen levelezőlista használt tárgyaknak

Kiváló lehetőség használt holmik továbbpasszolására, illetve beszerzésére a "Mindeningyen" levelezőlista. Ez az ingyenes fórum azért jött létre, hogy a számunkra felesleges holmikat meghirdethessük, illetve olyan tárgyakat kérjünk, melyekre éppen szükségünk lenne. A lista használata díjmentes.

"Sokan értékeket is kidobnak, ami pazarlás. Ez a fórum azért van, hogy mielőtt kidobsz valamit, másokat értesíts. Ha valamire nincs már szükséged és ingyen odaadnád, akkor írd meg. Lehet, hogy valakinek pont az kell, amit te ki akarsz dobni. Ha szeretnél ingyen kapni valamit, azt is írd meg, mert lehet, hogy valakinek a sufnijában ott hever, ami neked kellene, és szívesen odaadná! Ez a fórum nem arra való, hogy mindent felsorolj, amit kidobsz. Ha értéktelen cuccokat, szemetet, vagy teljesen javíthatatlan dolgokat akarsz kidobni, azt nem kell bejelenteni. :)" - olvasható a lista nyitó oldalán.




0
Tovább
09
aug/2010

Tegye ki ön is a "Nem kérek reklámkiadványt" címkét a postaládára!

Budapesten háztartásonként akár 2 kilogramm papírt is spórolhatunk hetente, ha csatlakozunk egy kezdeményezéshez, és kihelyezzük postaládánkra a "Nem kérek reklámkiadványt" matricát. A szolgáltatás ingyenes.



Kisebb településeken a heti terjesztett ingyenes reklámanyag mennyisége (szórólapok, ingyenes újságok, katalógusok) háztartásonként átlagosan heti 30-40 dkg, nagyobb városokban, megyeszékhelyeken és vonzáskörzetükben elérheti a heti 1 kilogrammot, Budapesten esetenként meghaladhatja a heti 2 kilogrammot.

Magyarországon eddig nem volt arra lehetőség, hogy szervezetten, érdekképviselet mögé állva mondhassunk le a címzetlen akciós újságokról, szórólapokról. Néhány írószerboltban ugyan kaphatóak matricák "Nem kérek szórólapot" felirattal, vagy akár saját magunk is nyomtathattunk ilyet, és elhelyezhettük a postaládán.

Létezik azonban egy új, ingyenes szolgáltatás, amelynek lényege, hogy a http://szorolaponline.hu/ weboldalon regisztrálva csatlakozhatunk a terjesztő vállalkozás matricaprogramjához. Az ígéret szerint a postaládára kerülő "Nem kérek reklámkiadványt" matricára a terjesztést végző munkatársak fokozottan figyelnek, és ügyelnek arra, hogy a program résztvevői ne kapjanak reklámkiadványt. Emellett a szolgáltatás életre hívója tájékoztatja a hirdető üzleteket és vállalkozásokat, hogy mennyivel kevesebb kiadványt gyártassanak. Így azt a szórólapot, amelyet nekünk nem kézbesítenek, soha nem is gyártják le.

Forrás: HuMuSz


0
Tovább
04
aug/2010

Színes hétvégi kínálat a természetfilmek szerelmeseinek

Augusztus 6-8 között tartják a 6. Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivált. 91 film, közel 20 órás vetítés, és szabadidős programok várják az érdeklődőket. A fesztivál bemutatkozási lehetőséget kínál mindazon amatőr és professzionális filmkészítőknek, akik természeti értékeink bemutatását és környezetünk védelmét a filmművészet eszközeivel kívánják szolgálni, és műveikkel hozzájárulnak a jövőorientált környezet- és természetbarát gondolkodásmód terjesztéséhez.

Az érdeklődők idén is kilátogathatnak a fokozottan védett Büdösszék-tóhoz, lovaskocsis kirándulás keretében, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított szakmai vezetéssel. Továbbá, lesz fotó- és festménykiállítás, és szombat este részt vehetnek a Honeybeast együttes koncertjén is.

A programok ingyenesen látogathatók!

További részletek az alábbi oldalon olvashatóak.




0
Tovább
03
aug/2010

Zöldeket várnak az Autómentes Napra

A 2008. évi Európai Mobilitási Hét rendezvényeivel Budapest elnyerte az európai városok közötti versenyben az első díjat (European Mobility Award Díj). Idén szeptember 16-22 között folytatódik a program, amire várják a zöldeket is 2010. szeptember 18-án az Andrássy úton.

A szervezők várják valamennyi környezet- és természetvédelmi civil szervezet jelentkezését 2010. augusztus 15-ig az alábbi címeken:

Tel.: 06 1 256 4913
Fax: 06 1 253 7802
Mobil: 06 30 280 4552
E-mail: konkam.info@t-online.hu




0
Tovább
02
aug/2010

Problémák néhány ásványvízzel

Az Interpress Magazin (IPM) idén márciusi számában részletes tesztet közölt 19 különböző, hazai forgalomban kapható  ásványvizről, illetve az országban hét helyen vett csapvizről. (A cikk innen tölthető le). A szerzők egyrészt a vizek ízvilágát hasonlították össze, másrészt azt vizsgálták, hogy azok kémiai és mikrobiológiai paraméterei megfelelnek-e az előírásoknak.

A legtöbb ásványvíz és csapvíz kémiai paraméterei a határértékek alatt maradtak. Ugyanakkor néhány ásványvízzel problémák adódtak. Az Auchan Super Aquában határérték feletti arzéntartalmat és fertőzésveszélyt okozó magas baktériumszámot, a Theodora dús vízben határértéken felüli kalciumtartalmat, míg a Visegrádi dús vízben határérték feletti fluorid-tartalmat találtak. Az IPM megrendelésére két különböző, akkreditált laboratórium (Bálint Analitika és Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal /MGSZH/) által is elvégzett, az Auchan ásványvizeit elemző mérések jegyzőkönyvei a Greenfo.hu további információkat tartalmazó cikkén keresztül is letölthetők.




0
Tovább
02
aug/2010

Hogyan hűtsünk? Levegőztetési tippek

Sokat fűtünk! Magyarországon közel másfélszer annyit költünk lakásunk vagy irodánk egy négyzetméterének fűtésére, mint az Európai Unió más országai, ugyanakkor nyári energiafogyasztásunk is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző értéket. A nyári melegrekordok idején nagyvárosainkban az egyre elviselhetetlenebb forróság miatt egyre többen vásárolnak akciós, rossz hatásfokú légkondicionálókat, amelyek hosszú távon erőteljesen hozzájárulhatnak az éghajlatváltozáshoz. A nyári kánikulában jól jöhetnek az alábbi ötletek, hogyan tehetjük kellemesen hűvössé lakásunkat.



A klímaberendezés nem csak a belső levegőminőségre van rossz hatással, hiszen szervezetünknek mesterségesen előállított hideghez kell alkalmazkodnia, de működtetése rengeteg energiát fogyaszt, és zajszennyezést is okoz. Ezzel szemben létezik számos energia- és pénztárcakímélő lehetőség a kellemes hőmérséklet és a friss levegő optimalizálására.

Egy felnőtt óránként 0,5-1 köbméter levegőt cserél tüdejében, s a jó közérzet biztosítására a kilélegzett levegőt minimum frissre kell cserélni. A hajnali frissítő szellőztetések jótékony hatását nem pótolja semmilyen berendezés. Szellőztetéskor mindig nyissuk ki az ablakokat teljesen, hogy az elhasznált, párás levegő minél gyorsabban és tökéletesebben kicserélődhessen a kinti levegőre.

A mobil ventilátoroktól csak alacsony hűtési teljesítményt várhatunk, azon túl, hogy a fáradt levegő szabadba vezetését szolgáló ablak- vagy ajtónyílás egyidejűleg a meleg visszaáramlásának is utat ad. Igazán jó hűtési teljesítményre csak a szakemberek által beszerelt, fixen telepített készülékektől számíthatunk. Már léteznek falba, csőbe, mennyezetbe, ablakba építhető kis ventilátorok.

Forrás: Műszakiak.hu


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum