Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
aug/2017

A 2. legjobb trükk, hogy rákapasd a gyereket az olvasásra

Újrahasznosított és/vagy filléres hozzávalókból készíthetsz hangulatos olvasókuckót a gyereknek, amelyben elbújhat egy könyvvel. Fontos, hogy próbáld kicsit leválasztani a külvilágtól és annak rengeteg harsány ingerétől, illetve hogy legyen benne megfelelő világítás. Az alját borítsd jó sok párnával, babzsákkal vagy szivacslappal, hogy minél hívogatóbb, kényelmesebb legyen. És ha elszunyál a nagy olvasásban, az sem baj, mert legalább pihen (és nem a telefont nyomkodja). Ötletek minden árfekvésben!

Plafonról lógatott sátor jó sok puha párnával bélelve:

újrahasznosítás lakás

Apa csavarozta össze fából ezt a házikókeretet, anya tette a szivacsot és a párnákat alulra

újrahasznosítás lakás

Kitchen Fun with My 3 Sons

Minden maradékokból van, legyen színes és kényelmes, ennyi elég

újrahasznosítás lakás

Elfüggönyözhető sarok babzsákkal 

újrahasznosítás lakás

Becsukva szekrény, kinyitva olvasókuckó

újrahasznosítás lakás

Vízszintes tárolóelemen házilag készített szivacslap a kényelemért

újrahasznosítás lakás

BHG

Ha divatos a stílus, talán egy tizenéves is kegyeskedik használni :)

újrahasznosítás lakás

Gyerek paplanhuzatba két felnőtt nagypárna, és kész a fekhely

újrahasznosítás lakás

Nagymama talán hajlandó lesz ennyi párnát megvarrni

újrahasznosítás lakás

SpongeKids

A tévészekrény melletti kihasználatlan hely ideális olvasósaroknak, a könyvtartó polcok műanyag ereszcsatornából vannak

újrahasznosítás lakás

Tárolás + olvasás = Ikea Kallax elemre vágott furnérlap és süppedős subaszőnyeg 

újrahasznosítás lakás

Ikea Hackers

Ha látványos a falfestés, a puha és meleg padlószőnyeg pár párnával is megteszi

újrahasznosítás lakás

Hannah Damiani

A kis hercegnők is szeretnek olvasni

újrahasznosítás lakás

Thrifty & Chic

Ezt a lépcső alatti olvasósarkot az összes osztálytárs irigyelni fogja

újrahasznosítás lakás

Cushion Source

Olcsó tüllfüggöny és egy vidám babzsák

újrahasznosítás lakás

How Does She

A zuhanyfüggönytartó az olvasósarokban is jó szolgálatot tesz

újrahasznosítás lakás

Nem kis munka ez a deszkából ácsolt félsátor, de annál hívogatóbb

újrahasznosítás lakás

Home Depot

Igazi olvasófotel, alatta jobbra a linkre kattintva az elkészítése is látható

újrahasznosítás lakás

Little Things

Akinél nincs fűtőtest az ablak alatt, az alakítsa a helyet olvasókuckóvá

újrahasznosítás lakás

Trinimai

Újrahasznosított raklapból készül a kényelmes olvasósarok. 

újrahasznosítás lakás

Recyclart


Korábban már írtam a raklapból készíthető lakberendezési csodákról, ezt az összeállítást ide kattintva találod.

Ja, és hogy mi a legjobb trükk ahhoz, hogy rákapasd a gyereket az olvasásra? A számára megfelelő könyv, ami nem feltétlenül azonos azzal, amit a könyvesboltokban vagy a gyerekes weboldalakon reklámoznak. Nem minden gyerek pörög ezres fordulatszámon, nekik jobbak a lassabb tempójú, nem ijesztő tartalmú olvasnivalók. Nálunk nyáron sok délután előkerültek a már szó szerint rongyosra olvasott régi Delfin- és Pöttyös-könyvek, de az Európa Könyvkiadó kengurus Vidám könyvek sorozata is. 


0
Tovább
30
aug/2017

Gyomnak nézik, pedig kívül-belül hasznos gyógynövény a körömvirág

Ilyenkor nyár végén kertekben, parkokban sokfelé sárgállik a körömvirág. Igénytelen növény, sokan gyomnak hiszik és kihúzogatják a földből, pedig a legsokoldaúbb gyógynövények egyike. Lehet világosabb sárga vagy narancsszínű is. Szó szerint tetőtől talpig alkalmazható, hiszen fejen hajöblítőnek, lábon gomba ellen is hatékony a körömvirág. Belsőleg gyulladácsökkentő és hámosító hatását használhatod ki, kúrálja a refluxot és a gyomorfekélyt. Készíts belőle teát vagy olajat, alább találsz 22 tippet a felhasználásukra. A körömvirág azon kevés gyógynövények közé tartozik, amelyet bátran bevethetsz állatgyógyászati céllal kutyán, macskán is, mert nem mérgező számukra. 

természetgyógyászat körömvirág

Tato Grasso CC BY-SA 3.0 Wikipedia

Gyógytea készítése: 1 evőkanál virágszirmot forrázz le 2 dl vízzel, hagyd állni 15 percig, majd szűrd le. Langyosan és hidegen is jó, a maradék hűtőszekrényben 2 napig eláll. 

1. A körömvirág tea segíti a nyálkahártya sérüléseinek gyógyulását, kaparó torokfájás esetén nagyon hatékony gargalizálásra.
2. Hámosító hatásának köszönhetően napi 2-3 csésze tea gyógyítja a gyomor és a belek fekélyeit, gyulladásait.
3. Mivel antimikrobás, sebgyógyító hatású, fogászati beavatkozás után is érdemes vele öblögetni.
4. Étkezések után fogyasztva segíti az emésztést, serkenti a máj és az epe működését, szélhajtó.
5. A körömvirágot évszázadokig használták a zöldség- és húslevesek színezésére. Készíthetsz aranyszínű zöldséges alaplevet sárgarépából, petrezselyemgyökérből, zellerből és egy evőkanál körömvirágsziromból. Adhatsz hozzá gombát, paradicsomot, erőspaprikát is. Ízesítsd sóval, borssal, főzd legalább egy órán át, aztán leszűrve és porciózva mehet a fagyasztóba, hogy mindig legyen, ha kell.
6. Rendszeres fogyasztása enyhíti a menstruációs és változó kori panaszokat.
7. Külsőleg lemosóként nagyon jó bőrproblémákra, például rovarcsípések vagy akne enyhítésére, de a begyulladt szőrtüszőkre is.
8. Allergia miatt gyulladt szemet nyugtatja a körömvirág teával átitatott pakolás (vattakorong). 
9. Szőkítéshez a megmosott, balzsamozott hajat öblítsd át körömvirág-teával utolsó öblítésként.
10. Lábgombásodás esténként áztasd a lábadat meleg körömvirág-teában, ehhez 1 egység tömény teát hígíts 5 egység meleg vízzel.
11. A teát spriccelős flakonba töltve a kutya vagy macska bőrviszketését, vakarózását enyhítheted.
12. Aranyér panaszok enyhítésére ülőfürdőként ajánlott alkalmazni. 

természetgyógyászat körömvirág

Esculapio CC BY-SA 3.0 Wikipedia

Gyógyolaj készítése: 1 egység szárított sziromhoz adj 10 egység hidegen sajtolt étolajat. A szirmokat ne mosd meg, ezért fontos, hogy ellenőrzött forrásból származzanak. Ha nem magad termesztetted, akkor érdemes patikában vagy drogériában kapható, zacskós kiszerelésű szirmot használni. Egy kis befőttesüvegbe szórd bele a szirmokat, és öntsd rá az olajat. Keverd meg jól, hogy az olaj mindenhol körülvegye a szirmokat és be is fedje őket. Teríts egy darab celofánt vagy zsírpapírt a befőttesüveg szájára, mielőtt rácsavarod a tetejét. Tedd az üveget meleg helyre, de direkt napfény ne érje! Ellenőrizd néhány naponta, ilyenkor mindig óvatosan rázogasd össsze. Kész 4-6 hét múlva, szűrd le, és tartsd hűtőben. A folyamatot melegítéssel gyorsíthatod: a lezárt keveréket tedd vízzel félig teli lábasba (a víz szintje ne érje el az üveg száját), gyöngyöző nagyon lassú forralással hevítsd 4-8 órán át. Kihűlés után leszűröd, és kész.  Ne felejtsd el felcímkézni!

13. A házi körömvirágos gyógyolajjal dörzsöld be a bőrgombás területeket.
14. Enyhíti a napégést vagy a szoláriumozás utáni bőrpírt.
15. Hatékonyan világosítja a bőrhegeket és a terhességi csíkokat. Ehhez naponta finoman masszírozd be a bőrbe körkörös mozdulatokkal. Vigyázz, hogy ne húzd, ne nyújtsd a bőrt, mert azzal rontasz a szerkezetén.
16. Érdemes kipróbálni az olajat ekcémás bőrön is.
17. A körömvirág gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően visszeres lábon is hatékony, a végtag felől a szív irányába óvatosan masszírozd be a bőrbe a gyógyolajat mindennap.
18. Aranyér kezelésére is alkalmas nyugtató kenőcsnek.
19. Hideg miatt száraz kézbőrre is nagyon ajánlott.
20. A körömvirágolaj gyendéd szemfesték-lemosóként is használható.
21. Túlzott fülzsírtermelés miatt gyakori probléma kutyáknál a fülatka. A kórokozót leggyorsabban az állatorvossal felíratott parazitaellenes készítménnyel irthatod ki, de a további rendszeres fülápoláshoz és megelőzéshez rendszeresen cseppents 1-2 csepp körömvirág olajat a kutyád fülébe, és masszírozd szét benne. 
22. Korábban már írtam a gyógynövényes téli mancsápoló krémről, ennek elkészítését itt olvashatod.


0
Tovább
27
aug/2017

6 gyors kérdés, amit tegyél fel magadnak vásárlás előtt

Az iskolakezdés együtt jár a vásárlással. Sokan azonban nemcsak a gyereküknek szükséges holmikat veszik meg, hanem elkapja őket a vásárlási gépszíj, és maguknak is beejtenek pár cuccot a kosárba. Ugyanez a helyzet az internetes rendeléssel: a bűvös "x napon belül visszaküldhető" ígéret láttán hajlamosak vagyunk elcsábulni olyan termékekre, amiket utólag talán meg fogunk bánni. 

Van pár nagyon egyszerű kérdés, ezeken érdemes gyorsan végigfutni, amikor leveszed a polcról a kiválasztott valamit. Amíg gondolatban megválaszolod ezeket, kicsit talán lelassul a rápörgés. Az üzletek számos vásárlásösztönző fortélyt alkalmaznak, de azért nem lehetetlen ellenállni.

takarékosság tudatos élet fenntarthatóság

ILLUSZTRÁCIÓ

1. Van-e már hasonló cuccom otthon?
Ha nem emlékszel, hogy van-e hasonló otthon, akkor ne vedd meg. Általában kiderül, hogy persze van már,  és mivel nem vetted meg azt az újat, megspóroltál egy csomó pénzt. Már csak azért is valószínű, hogy van abból a valamiből otthon, mert ha nem lenne, már biztos vettél volna. 

2. Visszajönnék-e holnap ezt megvenni?
Ez ellentmond minden marketingakciónak, mert ugyebár az üzletekben azt szajkózzák, hogy csak egyszeri akcióról van szó, és most kell azonnal mindent megvenned. De ha valóban olyan fontos számodra az a valami, akkor másnap is visszajönnél érte, nem igaz? A halogatás arra jó, hogy kicsit távolságot nyerj attól a tárgytól – ez megkönnyíti a racionális döntést, ami az esetek többségében az, hogy fizikailag és lelkileg is elengeded a kiszemelt terméket. Legyél ugyanolyan bölcs és higgadt, mint amikor a játszótéren a hisztis háromévest rábeszéled, hogy szépen adja vissza a másik kisgyereknek a homokozólapátját. 

3. Hova fogom ezt tenni otthon?
Minden új cuccnak hely kell, márpedig a legtöbb otthonban abból van a legkevesebb. Ha rád törne a kétoldali cipővásárlási láz, gondold végig, hogy van-e még szabad hely a cipőtartó szekrényben? Vagy ha egyúttal vennél egy új, nagyobb cipőtartó szekrényt ("Csak most 30%-kal olcsóbb"), egyáltalán beférne az előszobába? És jól nézne ki a már meglévő bútorok között? Minden vásárlásra úgy tekints, mint ami elindít odahaza egy láncreakciót.

Már csak 3 kérdés van, hajrá!

4. Minden családtagom egyetért a vásárlással?
Ez összetett kérdés, mert az egyetértés magában foglalja a használatot is. Tehát az előbbi cipősszekrénynél maradva, lehet, hogy szerinted jó vétel, de például a gyerek nem fogja tudni használni, mert túl erősen kell húzni a fiókot vagy az folyton becsípi az ujját. Akkor ugyanúgy az előszobában hagyja majd a cipőjét, ahogy eddig, nem érted el a célt. De az is lehet, hogy a kiválasztott holmi megfelel ugyan a te ízlésednek, viszont a többi családtagodnak nem tetszik, és ezt szóvá is teszik. Örömöt akartál szerezni, erre bosszúság lesz a vége. A telefonoddal fényképezd le a kinézett terméket, menj haza, mutasd meg a családnak, és ha le akarnak beszélni róla, törődj bele.

5. Mi lesz, ha tönkremegy?
Tessék jó alaposan megnézni a kiválasztott terméket: te is meg tudnád javítani, ha valami baja lesz? Vagy tudsz valakit a lakókörnyezetedben, aki megcsinálja? Mennyiért? Biztos van rá magyar garancia? Az eladónak van Magyarországon szervize, ahol vállalnak javítást és ennek idejére adnak cserekészüléket? Ez a szerviz számodra könnyen megközelíthető? (Hiába filléres vagy díjmentes a javítás, ha mondjuk tízezer forintot kell költeni a szervíz megközelítésére.) Ha külföldről rendelted, mennyibe kerül a meghibásodott terméket visszaküldeni a forgalmazónak? Ha valami pitiáner hiba miatt nem tudod használni azt a valamit, akkor hamarosan a fiók mélyén végzi. 

6. Mire költhetnéd az árát?
Lehet, hogy csak 499 forint az a bizonyos termék, de ha rendszeresen veszel fölösleges cuccokat, az akár már néhány hónap alatt is sok pénzt vihet el. Talán a jövő évi nyaralásra egy-két nappal tovább ki tudnál bérelni egy apartmant azokból az egyszeri kis összegekből, amiket addig nem adsz ki, hanem gyűjtesz. 

TIPP: A mi családunkban az a rendszer vált be, hogy ha mindenáron új cuccot akar hazahozni valaki, akkor egy régi dolognak mennie kell (opti-mális esetben a közeli adományboltba).
Gardróblomtalanításról itt írtam korábban, szívesen segítek is, ha úgy gondolod, hogy nekiugranál. Hidd el, tapasztalatból beszélek, a lelkedről is mázsás terhek fognak lehullani a selejtezés során! 


0
Tovább
22
aug/2017

A rókák hatékonyabban irtják a kullancsot, mint az emberek

Kisebb a kockázata a Lyme-kór fertőzésnek olyan területen, ahol sok a róka és más kisragadozó, például nyest, nyuszt, görény. A Természet finom egyensúlyozással hatékonyabban képes a betegséget terjesztő kórokozók kordában tartására, mint az ember. 

természetes módszerek természetvédelem Tim Hofmeester

James McCullen / Flickr

Erre a következtetésre jutott egy holland kutató, aki 2 éven át 20 egy-hektáros területen kamerákat állított fel a ragadozók megszámolásához. Tim Hofmeester emellett csapdákat helyezett ki, minden bekamerázott hely mellett áprilistól szeptemberig havonta hatszor fogott be egereket, pockokat, amelyekről begyűjtötte a kullancslárvákat. (A rágcsálókat később szabadon engedte.) 

Ezek után laboratóriumban megvizsgálta, hogy melyik kullancsban milyen kórokozó mutatható ki. Az egészet megismételte a következő évben. Az adott terület kullancsfertőzöttségét úgy tesztelte a kutató, hogy a kullancsok számára optimális, napsütéses napokon takarókat húzogatott végig a földön, összesen 1200 négyzetméteren, utána megszámolta, hány kullancs kapaszkodott a takarókra. Rendkívül aprólékos és fáradságos munka lehetett!

Hofmeester előzetes feltételezése az volt, hogy a rókák és más ragadozók azáltal képesek csökkenteni a Lyme-kórral fertőzött kullancsok terjedését, hogy nagy számban pusztítják az egereket és pockokat. Ezekben szapo-rodik ugyanis a Lyme-betegséget okozó Borrelia-baktérium. A petéből kikelő kullancslárvák felkapaszkodnak egy egérre, és vérszívás közben fer-tőződnek meg a baktériummal. Ezt adják tovább akkor is, amikor embert csípnek meg. 

természetes módszerek természetvédelem Tim Hofmeester

Moorhen

Ehhez képest a kutató azt figyelte meg, hogy ha sok volt a róka egy terü-leten, az nem feltétlenül járt az egerek számának rohamos csökkenésével, viszont a korábbi kullancsmennyiségnek csak 10-20 százaléka volt rajtuk megtalálható, és kevesebb volt a fertőzött lárvák száma is. Valószínűleg a nagyszámú ragadozó miatt szűkebb területre húzódnak az egerek és pockok, és egyrészt a kullancslárvák nem találnak elegendő gazdaállatot a túlélésükhöz, másrészt az egerekben lévő fertőzés továbbadásának is kisebb a kockázata. 

Ez az első olyan vizsgálat, amely részletes adatokkal igazolta, hogy az őshonos ragadozók kedvező hatást gyakorolhatnak a kullancsok által terjesztett fertőzések visszaszorítására, áttételesen az emberek egészségére.

természetes módszerek természetvédelem Tim Hofmeester

Matt Binstead / Flickr


0
Tovább
17
aug/2017

Ennyibe kerül a világ 7 legszebb díszkivilágítása

Megjöttél Párizsból, és nincs a telefonodban egyetlen kép sem a fényben fürdő Eiffel-toronyról? Ugyan már, ez lehetetlen! Bizony, a világ minden táján vannak olyan szezonális vagy állandó projektek, amelyek díszkivi-lágítása kihagyhatatlan látványosság. Azt már kevesebben tudják, hogy az adott létesítmény fenntartóinak mennyit is kóstál a fényorgia.

A brit Festive Lights világítástechnikai cég arra tett kísérletet, hogy meg-becsülje a világ 7 híres helyszínének energiaköltségét. Míg egye-sek gazdaságosan üzemelnek az energiatakarékos fényforrásoknak köszön-hetően, a legdrágább díszkivilágítás naponta (!) 310 millió forintba kerül átszámolva.

7. Petrie Plaza Mall, Canberra, Ausztrália

energiatakarékosság LED

A világ legnagyobb karácsonyi díszkivilágításának tartják az ausztrál bevásárlókomplexum díszítését. Kiépítése óriási költség lehetett az 1,2 millió LED-fényforrás és az azokat összekötő 12 kilométernyi elektromos vezeték miatt. Az energiatakarékos lámpák napi 0,78 megawattóra áramot fogyasztanak, aminek költsége viszont csak bő 30 ezer forintnyi ausztrál dollár naponta november 28-a és december 28-a között.

6. Spectra fény- és vízjáték, Marina Bay Sands, Szingapúr

energiatakarékosság LED

Majdnem mindennapos látványosság, csupán a helyi nemzeti ünnepeken kapcsolják le. Az energiatakarékos lámpák olyan fényerőt bocsátanak ki, amely egyenértékű egy 4000 wattos reflektoréval. A napi 2,5 megawattos áramszámla költsége 97 ezer forint.

5. Blackpool, Nagy-Britannia

energiatakarékosság LED

Az ismert brit nyaralóhely szeptember 1-től november 5-ig van kivilágítva, akkor viszont 24 órában. Ez naponta 15 megawattot fogyaszt napi 244 ezer forintos költséggel.

4. Ain Dubai óriáskerék, Bluewaters Island, Dubaj

energiatakarékosság LED

Még csak most épül a világ legnagyobb óriáskereke, amely 1400 utas szórakoztatására lesz képes. A 210 méter átmérőjű látványosság 48 kabinja és 80 méteres LED-fala mindennap 14 megawatt energiát fogyaszt majd, kábé napi fél millió forintért. A London Eye óriáskeréknek "csak" 32 kabinja van.

3. Eiffel-torony, Párizs, Franciaország

energiatakarékosság LED

A fény városának jelképe a világ egyik legismertebb díszkivilágítása, amelyet 20 ezer fényforrással alkottak meg. Viszonylag alacsony a számla: a 22 megawattos napi fogyasztás durván 850 ezer forintot kóstál.

2. Times Square, New York, Egyesült Államok

energiatakarékosság LED

A világ második legdrágább díszkivilágítását 55 óriás LED-panel alkotja, így nem meglepő, hogy naponta 6,2 millió forintba kerül a 161 megawattos fogyasztás.

1. Las Vegas Strip, Egyesült Államok

energiatakarékosság LED

Tényleg ez a világ leglenyűgözőbb fényjátéka, csak az MGM hotel áramszámlája havi százezer dollárra rúg. Las Vegasba 2016-ban 42,9 millió turista érkezett, ami rekord volt a város történetében. A dísz-kivilágítás naponta 8000 megawatt áramot emészt fel, ami naponta 310 millió forintba kerül. Nem csoda, ha a helyi városvezetés azon van, hogy az áramfogyasztás egyre nagyobb részét napelemekkel, azaz zöld-energiával fedezzék. Erre minden lehetőségük megvan a nevadai sivatag közepén, így már az áram mintegy 25 százaléka származik megújuló forrásból. 


0
Tovább
11
aug/2017

Egy ilyen girobuszból nevetnénk a dugókon

Ha megpördítünk egy búgócsigát, forgás közben stabilan függőlegesen áll, csak akkor kezd billegni, ha lelassul a forgása. Ezen alapul Dahir Szem-jonov orosz feltaláló két új agyszüleménye, a giroszkópos busz és tűzoltó-autó.

Szemjonov egyik ihletője Pjotr Silovszkij orosz feltaláló, aki 1914-ben Londonban mutatta be gyrocar nevű kétkerekű autóját. Míg egy átlagos motorkerékpár egyensúlyát a vezető, a jármű karosszériája és súlypontja, valamint a vízszintes tengely mentén forgó kerekek giroszkópikus hatása adja, a gyrocarban a függőleges tengely mentén forgó giroszkóp bizto-sítja az egyensúlyt.

közlekedés városi életmód forgalmi dugó

Az elmúlt száz évben sokat fejlődtek az önegyensúlyozó giroszkópos járművek, a Segwayt mindenki ismeri , és Szemjonov szerint ideje nagyobb léptékben alkalmazni a technológiát. Az általa alapított, orosz-török szakemberekből álló Dahir Insaat agytröszt elkészítette a 21. századi giro-busz koncepcióját, és lenyűgöző látványvideóban mutatja be futurisztikus ötletét.

A modern nagyvárosokban egyre több az autó, miközben a rendelkezésre álló utak nem bővíthetők. Ha forgalmi dugó alakul ki, tulajdonképpen csak a forgalmi sávokat elválasztó felező- és záróvonal marad szabadon. De mi az, aminek elég ennyi hely a haladáshoz a motorkerékpáron kívül? Hát egy girobusz, csapott a homlokára Szemjonov (vélhetően). 

A girobuszt be lehet illeszteni a meglévő közlekedési infrastruktúrába, csak egy megerősített sávot kell lefektetni az útra, amelyen haladhat. A gólyalábas buszoknak egy felüljáró sem jelent akadályt az orosz mérnök szerint, mivel olyankor a busztest leereszkedik a megfelelő magasságra, hogy elférjen a híd alatt. A járműben két generátor és egy pótgenerátor gondoskodik a haladásról. Szemjonov annyira megbízhatónak érzi a technológiát, hogy áruszállításhoz is ajánlja giroszkópos járművét.

A tömegközlekedési eszköz mellett Szemjonov designer csapata megter-vezett egy giroszkópos tűzoltóautót is. Ez négy keréken közlekedik, ám ha dugót kell leküzdeni, bekapcsolja giroszkópját, két kerékre emelkedik. A célhoz érve kinyitja tetejét, amelyből egy óriásdrón emelkedik fel a tűzfészekhez. A drón vizet is képes felvinni a tűzoltókkal együtt, hogy gyorsan megkezdődjön az oltás. Továbbá afféle helikopterként ki tudja menteni a felső szinteken rekedt lakosokat.

Fantasztikus ötletek, valóban. A videóban sajnos nem esik szó a meghajtásról. Amennyi energiát belefeccöltek a videóba, akár fólia vékonyságú napelemeket is rajzolhattak volna a girobuszok tetejére, hogy ne csak a hellyel, hanem a fosszilis energiával is takarékoskodjon a tervezett girobusz.

Érdemes végignézni a videót:


0
Tovább
08
aug/2017

Megdöbbentő minivideó a Föld felmelegedéséről

Antti Lipponen finn meteorológus hobbija, hogy a nagyközönség számára is minél érthetőbben jelenítse meg a bonyolult mérési számsorokat. Leg-újabb alkotása ez a 35 másodperces animáció, amelyben szokatlan módon egy kördiagramon összesítette az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA égisze alá tartozó Goddard Űrtudományi Intézet (GISS) 191 ország-ból 117 év leforgása során begyűjtött, felszíni hőmérsékleti éves anomáliáit (átlagtól való eltéréseit). A szabadon hozzáférhető GISS adatokat havonta frissítik.

globális felmelegedés Antti Lipponen meteorológia klímaváltozás

FORRÁS: ANTTI LIPPONEN

A minivideó annyira jól sikerült, hogy a Twitteren már az első nap 180 ezren tekintették meg. Ez egy popslágernél nem is volna nagy szám, na de adatvizualizációnál! Lipponen mobilja azóta egyfolytában csilingel, szinte percenként megosztja valaki a videóját.

"Azt volt a célom, hogy könnyen átláthatóvá tegyem a hőmérsékleti válto-zókat", mondta a szakember. A témában mások által készített korábbi ábrázolások földrajzi térképen mutatták a hőmérsékleti adatokat, Lipponen szerint viszont úgy bizonyos országok nagyobb hangsúlyt kapnak. Ezért választotta a kördiagramot, mert így az egyes országok jobban érté-kelhetők. Diagramjában az átlagostól való eltérést egyre vörösebb színnel mutatja. A videón szembetűnő, hogy az anomáliák mind jelentősebbek, illetve hogy az összes kontinensen egyre gyakoribbak.

Magyarország a bal alsó cikkelyben található. Az évek előre haladtával szaporodó és hosszabbodó sok-sok vörös vonal pontosan megjeleníti azt, amit a saját bőrünkön tapasztalunk: a klímaváltozás következményeként mindannyiunkat sújtó globális felmelegedést, az egyre kegyetlenebbé váló forróságot, a szélsőséges időjárás gyakoribbá válását.

Antti Lipponen Flickr-oldalán nagyítható is az ábra.


0
Tovább
04
aug/2017

Tehéntrágyával üzemelteti teherautóját ez a gazda

Egy kaliforniai tejtermelő farmer elhatározta, ahelyett, hogy másokra várna, inkább maga lép a klímaváltozás elleni küzdelemben. Albert Straus meglátta lehetőséget a tehenei trágyájában: ez bizony nem eltakarítandó szemét, hanem majdnem ingyenes energiaforrás. Kinyeréséhez biogáz-fejlesztőt épített, amelyben a trágyából erjesztéssel metángázt és abból egy generátorral elektromosságot állíthat elő. Majd az állatok etetéséhez használt nyergesvontatóját autószerelő szomszédja segítségével elektro-motorossá alakította.  

fenntarthatóság körkörös gazdaság biogáz zöld energia elektromos jármű környezetvédelem metán

Straus Family Creamery Video

Straus 8 évet fektetett az ötlet megvalósításába, de most elmondhatja, hogy lekörözte a Tesla  elektromos autókról híres Elon Muskot, aki leg-korábban 2017 szeptemberében lesz készen elektromotoros kamionjával.

fenntarthatóság körkörös gazdaság biogáz zöld energia elektromos jármű környezetvédelem metán

Straus Family Creamery Video

Ráadásul a gazda – bár nincs közgazdász végzettsége – az úgynevezett körkörös gazdaság terén is nagyon alkotott. Ennek az irányzatnak az a célja, hogy az anyagok állandó körforgásban legyenek, mindent haszno-sítsanak újra vagy alakítsanak át feldolgozhatóvá, tehát szűnjön meg a hulladék. Straus a farmján megvalósította a maximális hulladék-hasznosítást: amit az állatok "termelnek", az hajtja az állatokat ellátó gépeket.

fenntarthatóság körkörös gazdaság biogáz zöld energia elektromos jármű környezetvédelem metán

Straus Family Creamery Video

A biogázas generátorral előállított tiszta áram hajtja a tejgazdaság minden autóját, de a legnagyobb jármű, a 15 tonnás IH nyergesvontatója korábban dízelüzemű volt. Ennek átalakítását végezte el a gazda másodmagával, és most már a 300 tehén takarmányozását is környezet-barát módon tudja megoldani.

fenntarthatóság körkörös gazdaság biogáz zöld energia elektromos jármű környezetvédelem metán

Straus Family Creamery Video

Ráadásul Straus számításai szerint anyagilag is megéri: a 80 kilowattos generátor havonta 28 800 kilowatt-óra zöld villanyáramot szolgáltat, valamint forró vizet a gazdaság és a tehénkarámok takarításához. A beruházás 330 ezer dollárba került, de Straus évente 50 ezer dollárt takarít meg a trágya energiává alakításával.

fenntarthatóság körkörös gazdaság biogáz zöld energia elektromos jármű környezetvédelem metán

Straus Family Creamery Video

"Az én elektromotoros teherautóm nem csupán hasznos segítője a gazdaságunknak, hanem annak is jelképe, hogy gazdagok vagyunk olyan szellemi és anyagi forrásokban, amelyekkel felvehetjük a harcot a klímaváltozás ellen. Egy olyan fenntartható organikus gazdaság modelljét szerettem volna létrehozni, amely egyaránt jó a Földnek, a talajnak, az állatoknak és az itt dolgozó embereknek, akik új életet szeretnének lehelni a vidéki közösségekbe", mondta Albert Straus.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum