Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
nov/2010

Tudatos vásárlás karácsonyra

Ne költs erődön felül, ne vegyél fel hitelt, kerüld a gagyi, valódi érték nélküli ajándékokat! Gondolj arra, hogy a kevesebb több! Vásárlásoddal támogasd a kisboltokat - sokuk tényleg a túlélésért küzd ezekben a napokban is.

Keresd a kézzel készült vagy etikus termékeket kínáló karácsonyi vásárokat. Ügyelj a megvásárolt termékek környezeti jellemzőire, összetételére, alapanyagára, csomagolására. Próbálj meg a lakóhelyed közelében elkészített terméket venni, ezzel is támogatva a környezetedet. Ráadásul a szállítási költség sem drágítja az árut, nem beszélve a környezeti károkról.

A karácsonyi tudatos vásárláshoz iránymutatást ad a Tudatos vásárló 12 pontja. Ha van rá módod, látogass el karitatív célú karácsonyi vásárokba!

 

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete


0
Tovább
28
nov/2010

Hogyan készítsünk adventi koszorút?

A keresztény kultúrkörben a december 25-ét, Jézus születésének napját megelőző négy hét az adventi időszak. Az advent szó jelentése eljövetel.

Az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe keresztény körökben egy rózsaszín kivételével lila. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Minden gyertya egy fogalmat jelképez: hit, remény, szeretet, öröm.

Hozzávalók:

  • szalmakoszorú (esetleg használhatunk oázis koszorút is)
  • különféle, közepes méretű, friss levelek
  • a koszorú díszítéséhez különböző száraz termések, pl. narancsszelet, csillagánizs, fahéjrúd, de használhatunk más terméseket, akár bogyókat is
  • a termések összeragasztásához ragasztópisztoly
  • a kötözéshez natúr raffia, de helyettesíthetjük damillal is
  • a gyertyák elkészítéséhez méhviasz lapok és kanóc
  • gyertyatüske

A koszorú elkészítéséről itt olvashat »


0
Tovább
28
nov/2010

Szánjon egy kis időt a termosztátra!

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Ha a hőmérsékletet 1 fokkal csökkentjük, 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztunk. Ám azzal is jelentősen csökkentheti a fűtésre használt energiát, ha megfelelően beprogramozza a termosztátot: ha nem tartózkodik otthon, illetve éjszaka elég az alacsonyabb hőmérséklet is.

A modern szobatermosztátok segítségével a fűtés be- és kikapcsolását napi, heti, vagy még nagyobb időbontásban lehet programozni. Termosztáttól függően egy-egy napon belül több fűtési program is beállítható. A programozott be- és kikapcsolás lényege, hogy a napnak csak az igényelt időszakában legyen fűtés. Így elkerülhető az a lehetőség, hogy a kazán akkor is bekapcsol, amikor senki sem tartózkodik a lakásban. Az ilyen termosztát programozásához célszerű előre megszerkeszteni egy napi fűtési menetrendet, melyet a család napi tevékenysége és komfort igénye alapján lehet összeállítani - olvasható az Ezermester.hu cikkében.

Lehetőség szerint ne fűtse állandóan a ritkábban vagy nem használt helyiségeket. Utóbbi esetben azonban figyeljen arra, hogy a hidegebb sarkokban ne induljon meg a penészedés.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe.

További energiatakarékossági tippek, egyszerűen és ingyen (vagy olcsón) megvalósítható ötletek az Energia Klub honlapján. A gázmegtakarításról, a fűtéskorszerűsítésről a gazmegtakaritas.hu honlapon szerezhet információkat.


0
Tovább
27
nov/2010

Féljünk együtt a csapvíztől?

Az összeesküvés-elméletek ereje egyszerűségükben és a beléjük fektetett félelemben rejlik. Az Amerikából kiindult csapvíz-fóbia mára már Magyarországon is népszerű, miközben az ellenösszeesküvés-elmélet szerint az egész a palackozott vizek gyártóinak marketingfogása. Utánajártam az elméleteknek, megpróbáltam kideríteni a tényeket, és a Fővárosi Vízműveket is megkérdeztem, Magyarországra mindebből mennyi érvényes.

Bár az összeesküvés-elméletek műfaja nem új keletű, a kortárs Amerikában népszerű és elterjedt műfaj. Ezek az elméletek többségükben politikai jellegűek, és azt próbálják alátámasztani, hogy adott társadalmi, etnikai vagy vallási hovatartozású egyének szűk csoportja tartja kezében a világ dolgainak működését.

A környezet és fenntarthatóság témáinak elmúlt egy-két évtized alatti előtérbe kerülésével azonban egyre erősödik a meglehetősen friss, zöld összeesküvés-elméletnek nevezhető altípus is, amelyek mondanivalójukat egy-egy népszerű zöld téma, például a klímaváltozás köré építik fel.

Persze minderre legyinthetnénk, ha – mint egykoron – az összeesküvés-elméletek csupán elszórtan, egy-egy szélsőségesen gondolkodó asztaltársaság egy korsó sör melletti eszmecseréin merülnének fel. A konspiracizmus azonban ma már tudományos területek komoly témája: pszichológusok, történészek és politológusok egyaránt vizsgálják azt a riasztó jelenséget, melynek során korunkban egyre inkább a közgondolkodás részei lesznek ezek a szélsőséges gondolatrendszerek.

S míg a politikában viszonylag könnyű eldönteni, hogy mikor csúszik át a vállalhatatlan területre egy gondolatmenet, a tudomány területén már jóval nagyobb problémával állunk szemben. Nem is kell sokat visszamennünk az időben, hogy lássuk, mekkora kárt tudnak okozni a zöld tudományterületeknek a népszerű összeesküvés-elméletek, például a klímakutatás területén....

(Részlet. A cikk teljes terjedelemben elolvasható : Ma&Holnap folyóirat X. évfolyam 3-4. szám)

 


0
Tovább
27
nov/2010

Pesszimista fiatalok

Kihaló városok, születésszabályozás, műanyag ételek, nap nélküli égbolt és számos katasztrófa várhat reánk már 2020-ban. Átadták a Helló holnap! esszépályázat díjait.

A 18 éves győztes, Farkas Máté Lajos szerint is annyira komor jövő elé nézünk, mint ahogy az esszépályázatra beérkező több mint 200 pályaműben a fiatalok többsége látta: Kihaló városok, születésszabályozás, műanyag ételek, nap nélküli égbolt és számos katasztrófa várhat reánk már 2020-ban. A borús jövőképen a diákok tisztában vannak azzal is, mindenkinek tennie kell valamit annak érdekében, hogy a riasztó következményeket elkerülhessük.

További információ a greenfo oldalán olvasható a pályázatról »


0
Tovább
27
nov/2010

Öko szemléletű Mikulás

Napjaink egyik legnagyobb, és egyben legfontosabb kihívása a környezetünk, az életterünket jelentő természet megóvása, a fenntartható jövő felé tett tudatos lépések megtétele, a környezettudatos szemléletmód mindennapjainkba való beépítése. Ezért az idei évben a Mikulás is a környezettudatosság mellé állt, zöld manóival és rosszcsont krampuszaival a legkisebbeket hívja segítségül környezetünk megóvására!

További információk a Hulladék Munkaszövetség honlapján »


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum