Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
14
nov/2023

Transzformersz bútorokkal sok helyet megspórolhatsz

Egyre több tervező alkot olyan bútorokat, amelyek több funkciónak is megfelelnek, és ezekre egyre nagyobb a kereslet.

otthon lakberendezés bútor formatervezés takarékosság


0
Tovább
15
szept/2023

10 szuper ötlet cipők és csizmák tárolására

Itt az ősz, előkerülnek a cipők, bakancsok és csizmák, ezért kell egy praktikus tárolóhely a számukra.

cipő tárolás újrahasznosítás otthon lakás lakberendezés raklap

KÉP: Pixabay


0
Tovább
29
aug/2023

Térelválasztó készítése házilag, akár meglévő anyagokból

Ahogy nőnek a gyerekek, úgy lehet egyre nagyobb szükség arra, hogy saját kuckójuk legyen - vagy a szüleiknek!

otthon újrahasznosítás lakberendezés raklap

KÉP: Decoist


0
Tovább
24
jún/2023

Nem hétköznapi  trendek jönnek az utcabútorok terén

Ez a téma mindenkit érint, azt is, aki nem használja az utcabútorokat - de a környezet részeként fontos, hogy milyenek.

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

KÉP: Pixabay


0
Tovább
30
márc/2023

Jópofa ajándék- és dekorációs ötletek befőttesüvegből

Minden háztartásban van pár nem használt befőttesüveg. Pedig tele az internet jobbnál jobb újrahasznosítási tippekkel - ezekből szemezgettünk. A tavaszi iskolai szünet alatt meg is valósíthatók!

újrahasznosítás üveg konyha húsvét otthon lakberendezés kert világítás dekoráció barkácsolás

KÉP: Unsplash


0
Tovább
06
feb/2023

Tél végén készíts a szobába tavaszhívogató minikertet!

Bár sokan örültünk a januári jó időnek, a tavaszra még várni kell. Addig is vigyél egy kis friss zöldet a lakásba, irodába egy minikerttel.

újrahasznosítás otthon növény tél

KÉP: Onekingslane


0
Tovább
03
feb/2023

Macskajátszótér is lehet az öreg falétrából, és még 9 szuper tipp

Az alumíniumlétrák korában a jó öreg falétrák már csak kint porosodnak a sufniban - egészen addig, amíg új életet adunk nekik, például az alábbi jópofa és egyszerűen megvalósítható tippekkel.

újrahasznosítás létra otthon barkács lakberendezés lakásfelújítás világítás ruha

KÉP: Pinterest


0
Tovább
12
okt/2021

Hasznos tippek, mielőtt és miután szőnyeget vennél

Itt a hideg, muszáj szőnyeget tenni a padlóra, már akinek nincs padlófűtése. Na persze nem mindegy, hogy miből van az a szőnyeg, mert ez befolyásolja az árát, tapintását, komfortosságát, de még azt is, mennyire éghető a kelme. Nézzük a leggyakoribb alapanyagokat!

szőnyeg otthon lakberendezés műanyag újrahasznosítás

KÉP

Gyapjú
Ez a természetes szál a legexluzívabb alapanyag, minden jót el lehet mondani róla: folttaszító, tisztítható, nem okoz allergiás reakciót, ellenáll a penésznek, nem nagyon gyúlékony, antibakteriális és antimikrobiális, strapabíró, a bútorláb nyoma nem marad meg, puha, hangszigetelő, hőmegtartó, környezetbarát, megújuló forrásból származik, nem fakul. 
Ennyi jóval sajnos egy kellemetlenség is jár: a gyapjúszőnyeg drága. Némelyik nagyon is. Az olcsóbbak Indiában és Kínában készülnek, de azok minősége a szakértők szerint nem ér fel az ausztrál és új-zélandi gyapjúszőnyegekével. A gyapjúszőnyeg tartósságának köszönhetően nappaliba, hálóba, közlekedőbe való, a rövid szálú változat bírja a taposást.

szőnyeg otthon lakberendezés műanyag újrahasznosítás

KÉP

Pamut
Szintén természetes szál (gyapot), puha, környezetbarát, megújuló forrásból származik, gépben mosható és könnyű tisztítani, kedvező az ára. Viszont közel sem tud annyit, mint a gyapjúszőnyeg, például hamar fakulhat. A pamutszőnyeg nappaliba vagy hálóba észszerű választás. 

szőnyeg otthon lakberendezés műanyag újrahasznosítás

KÉP

Juta vagy szizál
Természetes növényi szálak, a belőlük készült szőnyegek strapabíró darabok, texturált felülettel. Tapintásuk sprőd, alacsony komfortérzetet keltenek, viszont környezetbarát, megújuló forrásból származik az alapanyaguk. A száraz szennyeződéseket könnyű kiporszívózni az ilyen szőnyegekből, ám mivel nagy az abszorbeáló képességük, minden folyadékot magukba szívnak, igen, a vörösbort is. Nappaliba jól használhatók olyan bútorokhoz, amelyek mellé illik a karakterességük. 

szőnyeg otthon lakberendezés műanyag újrahasznosítás

KÉP

Viszkóz
Növényi cellulózból előállított puha tapintású szál. Mivel selymes felületet ad, szokták gyapjúhoz és pamuthoz keverni, hogy fokozza azok luxus jellegét. Nem túl tartós, minél vékonyabb, annál gyúlékonyabb is, de hálószobákban és keveset használt helyiségekben szép kiegészítő lehet. 

szőnyeg otthon lakberendezés műanyag újrahasznosítás

KÉP

Polipropilén
A gyapjú mesterséges helyettesítője, látványra és tapintásra is hasonlít a ahhoz, csak sokkal olcsóbb. Rendkívül tartós, víz- és folttaszító, könnyű tisztítani, háziállatok mellé ideális. Viszont nem környezetbarát, mert kőolaj eredetű a műanyagszál alapanyag, ami gyúlékony is: 150 Celsius-fok feletti hőmérsékleten megolvad. Beltérre és kültérre is ajánlott, bár UV-sugárzás hatására korán elöregedhet, és a hidegállósága is rossz. Vegyszer- és vízálló, elvileg nem oldódik ki belőle káros vegyület.

szőnyeg otthon lakberendezés műanyag újrahasznosítás

KÉP

Nylon (poliamid)
Ez is mesterséges szál, selymes felületű, de nem túl puha szőnyeg szőhető belőle. Víz- és folttaszító, strapabíró, könnyű tisztítani, viszont hamar fakulhat: aki nagyon színes szőnyeget szeretne, inkább más alapanyagot válasszon. A nylonszőnyeg bírja a sok taposást, nappaliba, hálóba, előszobába is tehetjük. Akárcsak a poliamid és a poliészter, ez is éghető, de inkább olvad, mint lángol (az főleg a természetes szálakra jellemző.)

szőnyeg otthon lakberendezés műanyag újrahasznosítás

KÉP

Poliészter
Szintén műanyag (kőolaj) eredetű mesterséges szál, a gyapjú másik helyettesítője. Nem fakul, víz- és folttaszító, könnyű tisztítani. A bútorokkal vigyázzunk: ha sokáig belenyomódik a lábuk a poliészter szőnyegbe, megmarad a helye. A poliészter nem környezetbarát (fosszilis alapú), de mivel strapabíró, jól használható az egész lakásban.

Fontos tanács:
Mivel ma már talán nem is kapható olyan szőnyeg, amit ne kezelnének valamilyen égésgátló vegyülettel, rendkívül fontos, hogy a megvásárolt szőnyeget a csomagolásból kibontva valahol fedett helyen több napig, akár 1-2 hétig szellőztessük. Gyerekszobába semmi esetre se tegyünk vadonatúj szőnyeget, csak miután jól kiszellőzött - még jobb, ha használt, de jó állapotú szőnyeget szerzünk oda, abból remélhetőleg tényleg nem kerül ki semmilyen káros vegyület. Ebből ne csináljunk hiúsági kérdést.

365Zö


0
Tovább
22
ápr/2021

Néhány tipp, ha most újítod fel a konyhádat

A járvány miatt a korábbinál sokkal több időt töltünk otthon, pláne a konyhában. Ha már így alakult, és mivel sok család számára elérhető kedvezményes lakásfelúíjtási hitel, biztos sokan tervezik ennek a helyiségnek a felújítását. Érdemes figyelembe venni néhány gondolatot.

konyha otthon újrahasznosítás koronavírus lakberendezés LED

KÉP: Pexels

Hogyan rendezd el a funkciókat?

Rengeteg felesleges talpalástól kímélheted meg magad, ha logikusan rendezed el a konyhádat. A bejáratához közel legyen egy pakolófelület (munkapult, zsúrkocsi vagy asztal), amire érkezéskor leteheted a szatyrodat, hiszen a padlóra mégsem tennéd. Az ételkészítés műveleti sorrendjét figyelembe véve a spájz és a hűtő legyen közel egymáshoz. A hűtő után következzen egy kis pult (legyen hová letenni, amit kiveszel vagy beteszel), utána legyen lehetőség a spájzból vagy hűtőből kivett élelmiszer megtisztítására a mosogatóban. Ezután megint kellene egy kis munkapult a megtisztított alapanyagok felaprításához, majd következhet a tűzhely vagy főzőlap.  

Legyen-e konyhasziget? 

Amilyen divatos volt pár éve, most már sokan rájöttek, hogy túl sok helyet foglal el, nem mindig praktikus, viszont mindig kerülgetni kell. Ha már ilyesmiben gondolkodsz, vegyél inkább egy nagyméretű gördíthető zsúrkocsit, illetve még jobb, ha egy régi konyhaasztalra görgőket szerelsz, pár polcot becsavarozol a lábaihoz, és kész az újrahasznosított konyhasziget.

Hol legyen a hűtő?

A hűtő legyen a spájz és a mosogató között, de feltétlenül a leghidegebb sarokban, a faltól kb. 10 centiméterre, hogy járni tudjon körülötte a levegő. Sokan a konyha bejáratához teszik a hűtőt, mondván, ott akadályozza legkevésbé a forgalmat az ajtónyitogatás. Ez vagy igaz, vagy nem, viszont ha közel van a nappalihoz a hűtő, akkor fennáll a veszély, hogy folyton ki fogsz járni nassért a reklámszünetekben. Ha pedig a hálószobához van közel, akkor éjjel behallatszódhat oda a hűtő búgása. 

Milyen távol legyen a hűtő és a tűzhely?

Az egyik hűtőgyártó a hűtőszekrény és a gáztűzhely között legalább 50 cm távolságot ajánl, érdemes például egy fiókos kisszekrényt közbeiktatni. A villanytűzhely elvileg mehetne közvetlenül a hűtőszekrény mellé, de nyári hőségben ez is túl meleg lehet a hűtőnek. Úgyhogy bármilyen főzőlapod vagy sütőd legyen, minimum fél méter távolságot tarts a hűtőtől, hogy az ne túráztassa magát állandóan, ezzel is pazarolva az áramot -- valamint a hűtő élettartama is rövidülhet.

konyha otthon újrahasznosítás koronavírus lakberendezés LED

KÉP: Unsplash

Mit tegyél az ablak alá?

Mivel ez a legvilágosabb része a konyhának, érdemes ide tenni a mosogatót vagy az étkezőasztalt. Meg persze pár növényt is, például fűszereket, erről ide kattintva olvashatsz.

Mennyi munkapult kell?
Amennyi lehetséges! Az ételkészítésen túl ugyanis egy sor napi szinten használt konyhai eszközt tárolunk a pulton, például a kávéfőzőt, kenyérpirítót, grammos mérleget, turmixgépet, szódagépet, mikrót stb. Jó esetben is kell 2-3 méter munkapult, de a 4 méter sem lehet túlzás (60 cm szélességgel számítva). Az ételkészítéshez önmagában legalább 70-90 cm szükséges a kényelmes és biztonságos munka érdekében.

Lehet a mosogatógépet a tűzhely mellé tenni?

Szabadon álló kombitűzhely mellé 5-10 cm távolságot tartva érdemes elhelyezni szabadon álló vagy  pult alá beszerelt mosogatógépet. Amennyiben a mosogató és a sütő is pult alá van szerelve, a két berendezés között legyen 50-60 cm távolság (pl. egy fiókos alsószekrény). Érdemes ezt vásárláskor megkérdezni, mert lehetséges, hogy befolyásolja a berendezésre adott garanciát.

konyha otthon újrahasznosítás koronavírus lakberendezés LED

KÉP: Unsplash

Miből legyen a konyhaszekrény ajtaja?

Az alsószekrény könnyen tisztítható felületű legyen, mert bizony ételkészítés közben bármi lecsöppehet vagy kifolyhat. A felsőszekrény pedig legyen üvegajtós, hogy tényleg egyetlen pillantással tudni lehessen, hol is van az a piros bögre.

Milyen ajtó legyen a konyhán?

Egy korábbi cikkemben írtam, hogy már az amerikaiak is kezdenek kiszeretni az amerikai konyhából. Ez leginkább csak kisgyerekes szülőknek ideális, akik ételkészítés közben fél szemüket rajta tudják tartani a gyerekeken. Pár év elteltével azonban inkább már nyűg lesz az egybenyitott konyha és nappali, ahol mindig ételszag és edénycsörömpölés van. Ha a konyhád külön helyiség, akkor az ajtaja legyen átlátszó (biztonsági üveg vagy plexi), és lehetőleg nem kilincses, hanem lengőajtó, hogy amikor étellel a kezedben mész az étkező vagy a nappali felé, akkor ne kelljen a kilincs lenyomásval bajlódni.

Lehet a mosogatógépet a hűtő mellé tenni?

Egyesek szerint a túl közel lévő mosogatógép megakadályozhatja a hűtőszekrény kondenzációs folyamatát. Ezt meg kell kérdezni vásárláskor a műszaki áruházban.

Milyen magasan legyen a tűzhely vagy főzőlap feletti páraelszívó?

Az elszívó és a tűzhely távolsága ettól függ, milyen erős az elszívó. Az egyik gyártó villanytűzhelyek esetében 50 centimétert ajánl, gáztűzhelyek esetében 65 centimétert. Nálunk a gáztűzhely feletti elszívó 90 cm magasan van, és még így is optimálisan működik, viszont nem forrósodik fel nagyon. Még valami: amennyiben gáztűzhellyel szeretnél páraelszívót használni, gáztervet kell készíttetni, mert a két berendezés együttes használata depressziós tért alakíthat ki. Ez nem azt jelenti, hogy szomorú lesz a lakás, hanem a levegőutánpótlás csökken. A gázterv határozza meg, milyen szellőzőket, légbevezetőket kell beépíteni.

Mire figyelj a páraelszívó vásárlásakor?

Több fontos dolog van: cserélhető LED-fényforrás legyen a világítás, könnyen, egyszerűen és olcsón tisztítható legyen a szűrő, és hogy ne legyen túl hangos a berendezés működés közben. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
31
aug/2018

Transzformer bútorral elodázhatod a lakáscserét

Nem férsz el a konyhában, nem tudsz vendégeket fogadni a nappaliban, több hely kéne a gyerekszobában, ezer éve nem foglalkoztál a hobbiddal, mert nincs hol -- csak néhány panasz azok közül, amelyek aztán elvezetnek addig a gondolatig, hogy nagyobb lakásba kellene költözni. Mivel a jelenlegi ingatlanárak mellett ez kevéssé kivitelezhető, a meglévő lakást kéne felturbózni valamiképpen, hogy jobban kihasználhatóvá váljon. Erre valók a transzformer bútorok. Némelyiket egy ügyes asztalos (plusz ha kell, lakatos) is meg tudja csinálni, de ha a neten rákeresel, rendelhetőt is találsz, aminek ára még mindig töredéke a lakáscserének. 

KONYHA

Két szék, étkezőasztal és fiókos komód szimbiózisa

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Surripui

Hasonló polcos kivitelben

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

TheOwnerBuilderNetwork

Az összehajtható székeket pedig az összehajtható asztal rejti, amelyet oda gurítasz, ahova akarsz, és plusz munkalapként is használhatod

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

SillyMonkeyBaby

GYEREKSZOBA

Nappal játéktartó polc és komód,

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

de a függőleges tengelye mentén elforgatva éjszakára lehajtható ággyá válik

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Egy gyerek = 1 puff, átjöttek az osztálytársak = 5 puff (plusz 1 Goliath-asztal, lásd lentebb)

A Kali Duo nevű bútor nappal szekrénynek látszik

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

ResourceFurniture

éjszaka pedig két fekhelyet lehet lehajtani belőle

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

NAPPALI

Falitükörnek látszik, de lenyitva és leakasztva asztal

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

TheOwnerBuilderNetwork

Nappal kanapé, éjszaka franciaágy (a Murphy-ágynak nevezett lehajthatós ágyszerkezet nem olcsó, de rendkívül helytakarékos)

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

ExpandFurniture

Az Infusion Furniture kisasztala

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

étkezőasztallá nőheti ki magát

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

InfusionFurniture

Tárolós kisasztalnak látszik, de aztán kiderül, hogy laptoptartóként vagy tévévacsorához is alkalmas

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Az asztal néhány mozdulattal akkorára nyitható, hogy a karácsonyra érkező rokonságot is képes kiszolgálni. Bernard Vuarnesson formatermező többféle színben és méretben alkotta meg a Hexa sorozatot, érdemes rákeresni a neten

Fiókos kivitelben a gyerekszoba középpontja lesz

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

HEXA

A fent említett Goliath étkezőasztal mellé 12 személyt tudsz leültetni, 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

és néhány mozdulattal összecsukható konzollá

Stílbútor-verzióban is létezik

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Tiszta vonalak, egyszerű formák: nemcsak a puffos kisasztal méltó a figyelemre, hanem a futonággyá alakítható kanapé is

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Kívülről gardróbszekrény, belülről varróműhely

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

HomeSchoolJewel

Kívülről nagymama szekrénye, belülről iroda

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

HomeSchoolJewel

Először munkaasztal,

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

átfordítva 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

pedig ágy lesz a Workbed nevű transzformer bútor

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Workbed

A Boxetti modern szekrénynek látszik, de minden eleme mást tud

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

és szintén többféle változatban elérhető

A Twofold polcos elem 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

teteje lehajtható, 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

épp elég egy laptopnak

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

TwoFold

Kisasztalból vendégágy is lehet

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Rockler

És a kanapéból emeletes ágy

ELŐSZOBA

A fenti tükör változata az asztalnak lehajtható falikép, amely elég egy laptop számára, így az előszoba dolgozóvá alakítható

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Ennek másik verziójában tárolásra is van lehetőség

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

ExpandingFurniture

A fiókos kisszekrényből komplett iroda lesz a trükkösen kivehető székkel és felhajtható asztallappal

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Homeoffice

Plusz munkafelületté változik a kihajtható fiókos sarokelem, így jobban lehet dolgozni

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Foldingfurniture

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum