14
nov/2018

Ha ezt elolvasod, mostantól nem dobod ki az almahéjat és a csutkát

Egy alma tömegének 30 százalékát képezi a héja és a csutkája, amelyet kidobni pazarlás, hiszen többféle módon is felhasználhatod. Az első lépés, hogy ha nincs is lehetőséged biotermesztésű almát vásárolni, a felszínén lévő esetleges növényvédőszer-maradékokat egyszerű módon lemoshatod: ehhez áztasd be az almát 12-15 percre szódabikarbónás vízbe (1 liter vízben 2 kiskanál szódabikarbónát oldj fel). Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

A megmosott almát sokan héj nélkül szeretik enni, illetve sok almás sütemény, almaszósz készítéséhez is meghámozzák a gyümölcsöt, eltávolítják a magházat. Ezt azzal is indokolják, hogy az alma magja mérgező. Nos, akárcsak a sárgabarack- és a keserűmadula, az almamag is tartalmaz amigdalint. Ez a természetes vegyület szervezetünkben cianiddá alakul. Az almamag csekély mennyiséget tartalmaz, nem veszélyezteti azokat, akik normál mennyiségű almát esznek meg csutkástól. Mindenesetre, ha nem is eszed meg a csutkát, attól még a héjjal együtt egy sor finomság elkészítéséhez használhatod.

Almapektin
Ez a természetes sűrítőanyag elengedhetetlen a zselés állagú dzsemekhez és lekvárokhoz. Az üzletekben kapható szárított, zacskós kiszerelésű pektinnél sokkal finomabb, selymesebb lesz a dzsemed a házi almapektinnel. Ehhez fél fazéknyi almahéjat és csutkát önts fel vízzel, és gyöngyözve forrald 40 percig. Utána tegyél egy gézlapot egy nagy szűrőbe, és szűrd le a megfőtt héjat és csutkát, de ne préseld össze, nehogy megtörjenek a magok (a fent említett amigdalin ne jusson ki belőlük). Az almás levet főzd tovább 20 percig, aztán töltsd forró vízzel átmosott befőttesüvegekbe. Ugyanúgy ellesz a spájz polcán felhasználásig, mint egy befőtt. Télen előveheted, és a legkülönfélébb idénygyümölcsökből készíthetsz vele gyors zselét, pillanatdzsemet, például csettintősen pikáns kiviszószt egy jó marhaszelethez.

Csutkaital
Az almacsutkákat tiszta vízben főzd addig, amíg a víz kellemes ízű lesz. Ekkor szűrd le az italt, de ne nyomkodd ki a csutkákat, nehogy megtörjenek a magok. Fogyaszthatod még melegen, de lehűtve is.

Roston sült almahéj
Melegítsd elő a sütőt 120 fokra. Teríts sütőpapírt egy tepsibe. Két maréknyi almahéjat egy tálban forgass össze 1-2 kiskanál semleges ízű étolajjal, 1-2 evőkanál kristálycukorral és csipet fahéjjal. Kipróbálhatod pici gyömbérrel vagy kurkumával, esetleg szerecsendióval, netán chilivel, de még kardamommal is. A fűszeres héjcsíkokat fektesd a sütőpapírra, és 2,5 órán át süsd, amíg szépen megbarnulnak és ropogósak lesznek. Kihűlve tálalhatod, és ha marad belőle, jól záródó dobozban egy hétig is eláll.

Almás csillámpor
A fenti fűszeres almahéjcsíkokat kávédarálóban vagy robotgépben finom porrá is őrölheted, amit aztán bármilyen süti, pohárkrém, édesburgonya-püré, smoothie, reggeli zabpehely, de még vajas kenyér tetejére is szórhatsz. 

Almahéjtea
Az almahéjra önts annyi vizet, hogy jócskán ellepje, forrald fel egy kislábosban, hagyd benne, amíg iható hőmérsékletűre nem hűl, és kész a koffeinmentes tea. De ha erősebbre vágysz, tehetsz hozzá filteres feketeteát is.

Almaízű víz
Az almahéjakat a vizespalackodba is dobhatod, hogy megízesítsék a frissítődet. Ez különösen jól fog esni például edzés közben!

Almahéjszirup
Mit szólnál egy finom palacsintához aranyló almasziruppal? Pár maréknyi almahéjat önts fel vízzel, csendes tűzön főzd addig, amíg kiereszti az ízét, szűrd le, tedd félre komposztáláshoz a héjat, az almás lébe pedig szórj néhány evőkanálnyi barnacukrot. További főzéssel sűrítsd be szirupnak, és már csurgathatod is a közben kisütött forró palacsintákra. Ha véletlenül maradna belőle, lezárt üvegben egy hónapig eláll a hűtőszekrényben.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

KÉPEK: Pexels, Pixabay

További almás cikkeink:
A legjobb prebiotikumok egyike az alma

Így készíts házi aszalódobozt a gyümölcsökhöz

Posztmenopauzában a gyümölcslé hízlal, de a gyümölcs fogyaszt

10
nov/2018

Jó a környezetnek, ha az Y-generáció szingliből társas kapcsolatra vált

November 11-e a Szinglik Világnapja: a kutatások szerint, aki közülük végül tartós kapcsolatra lép, az kisebb arányban válik el, mint szüleik. A szingliélet pozitív és negatív tapasztalataival is fel van vértezve az 1980-95 között született Y-generáció, amelynek tagjai közül számosan mostanában kezdenek házasodni vagy élettársi kapcsolatot kötni. Bár jóval később, mint az előző generáció, de talán az érettség is hozzájárul ahhoz, hogy ezek a kapcsolatok tartósabbak legyenek.

Y-generáció Szinglik napja fenntarthatóság

Magyarországon 1990-ben az először házasodó férfiak átlagéletkora 24,7 év, a nőké 22 év volt. Ma az ilyen életkorú fiatalok még zömmel otthon laknak, felsőfokú tanulmányokat folytatnak. Családalapítás helyett a pályaválasztáson gondolkodnak. Így jön ki az, hogy 2015-ben az először házasodó férfiak átlagéletkora már 32,5 év volt, míg a nőké 29,7 év, de ez az országos átlag, mert Budapesten 31,7 év a menyasszonyok átlagos életkora. A 20-39 éves korosztály kb. 11 százalékának nincs házastársa, se gyereke.

Y-generáció Szinglik napja fenntarthatóság

Kifejezetten környezetvédelmi szempontból nézve a tartós kapcsolat rendkívül kedvező: ha két ember összeköltözik, akkor csak egy lakást kell fenntartaniuk, ami a fűtéstől a főzésig minden téren csökkenti a háztartás energiaigényét és károsanyag-kibocsátását. Illetve a két embernek a tartós fogyasztási cikkekből, mint például a legnagyobb háztartási energiafogyasztónak minősíthető hűtőszekrényből is elég egy darab. Tehát e zöld okból még a mamahotel (huszonéves-harmincas gyerekek otthon élnek a szüleikkel) is sokkal kedvezőbb választás, mint a különköltözés.

Y-generáció Szinglik napja fenntarthatóság

Akár (a túl korai) házasságból történő válás, akár a szülőktől való leválás miatt költözik önálló lakásba valaki, megugrik a fogyasztása. A Michigan Állami Egyetem 2007-ben készített egy különleges tanulmányt arról, hogy a válás milyen hatással van a környezetre. Az derült ki felméréseikből, hogy a szétköltözés után a felek 27-41 százalékkal kisebb lakásban éltek, mint korábban együtt, viszont fejenként 46 százalékkal többet költöttek áramra és 56 százalékkal többet vízfogyasztásukra. Összességében a különválás után az egyéneknek 42-61 százalékkal ugrottak meg a kiadásaik (rezsi, tartós fogyasztási cikkek, élelmiszer stb.).
Mindenkinek a saját döntése, hogy miképpen él. Az amerikai szakértők pusztán arra próbáltak rámutatni, hogy aki kényszerűségből vált szinglivé, annak érdemes lehet egy lakótárs befogadásán elgondolkodnia.

Y-generáció Szinglik napja fenntarthatóság

A Szinglik Ünnepe a kínai Nanjung Egyetem "Agglegény Napjában" gyökerezik: 1993-ban négy kollégista srác összeállt, hogy együtt találjanak ki valamit arra, hogyan csajozhatnának be. A hajdani kollégista buli 25 év alatt a világ legnagyobb online és offline vásárlónapjává nőtte ki magát. Talán azért is, mert a februári kínai újév még távol van, és a kereskedőknek kapóra jött egy olyan őszi alkalom, amikor az embereket rá lehet venni a pénzköltésre. Elvégre Kínában nincsenek olyan bevásárlásra összpontosító év végi napok, mint az amerikai eredetű, de Európában is taroló Black Friday vagy a keresztény országokban ajándékozással (is) megünnepelt karácsony. A 2017-es kínai Szinglinapon 25,3 milliárd dollár volt a kiskereskedelmi forgalom, ez kétszer több, mint az amerikai Black Friday és Cyber Monday összesen.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

07
nov/2018

5 bizarr tény az élelmiszermolyokról, és hogy miképp szállj szembe velük

Ősszel nemcsak te szeretnél bevackolódni egy jó meleg kuckóba, hanem a molyok is. Aztán néhány hét múlva gyanútlanul előveszel egy kiló lisztet a spájzból, kinyitod a zacskót, és azt látod, hogy odabent pókhálós göbökké állt össze a liszt – megy a kukába. Az élelmiszermolyok berepülését lehetetlen megakadályozni, ráadásul sokszor mi magunk visszük haza a petéket például a zabpehelyben, szemes mákban, csak erről akkor még nem tudunk. Talán kevésnek tűnik a háztartásonkénti pár ezer forint veszteség évente, de ha felszorozzuk ezt országos vagy globális szintre, akkor már milliárdos veszteségről beszélhetünk, amit jó lenne csökkenteni.

Wikipedia

Az élelmiszermolyok 3 fajtája ismert: az aszalványmoly (Plodia interpunctella), a készletmoly (Ephestia elutella) és a lisztmoly (Anagasta kuehniella). Repülni az imágónak nevezett kifejlett lepkét látod, ez fog akár 200-400 petét lerakni az élelmiszerekre, utána elpusztul. A petékből kikelő hernyó alakú lárva erős rágókkal rendelkezik, kikelés után azonnal enni kezd. Túlélésüket további elképesztő tulajdonságaiknak köszönhetik.

1. Az egész világon elterjedtek
Minden kontinensen megtalálhatók az Antarktika kivételével. A trópusi klíma az ideális számukra, de remekül alkalmazkodnak minden éghajlathoz. Nálunk is áttelelnek akár imágó, akár pete, lárva vagy báb alakban. Szabad ég alatt évente két nemzedékük fejlődik ki, lakásban akár négy is.
2. Alkonyat után repülnek
A természetben a Hold fénye alapján tájékozódnak, ahhoz mérve képesek egyenes irányban, fejjel fölfelé repülni. Épp ezért tévesztik meg őket a mesterséges fényforrások. Amikor azt látod, hogy egy moly köröz a lámpa körül, akkor tulajdonképpen eltévedt, és próbál tájékozódni.
3. A szülők nem táplálkoznak
A lepke csupán lerakja petéit az élelmiszerekre, azokból nem táplákozik. A károkat kizárólag a lárvák okozzák. Tehát ha molylepkét látsz a spájzban, akkor az vagy peterakásra készül, vagy éppen most kelt ki.
4. A lárva még a műanyagot is elrágja
Hiába tekerted a papírzacskós lisztet nejlonzacskóba, az élelmiszermoly lárvája röhögve átrágja magát nemhogy a papíron, de a vékonyabb műanyagon, sőt az alufólián is. Képes beleenni magát a kartonpapír-dobozba csomagolt száraztésztától kezdve a sütéshez félretett bevonócsokiig mindenbe. 
5. Evolúciója megállíthatatlan
Mivel élelmiszerraktárakban pusztít, ott nem lehet hagyományos rovarirtókat bevetni ellene. Ipari szinten próbálkoznak olyan engedélyezett biomódszerrel, hogy vírussal fertőzik meg a molyokat, amelyek így 1-2 napon belül elpusztulnak, és a belőlük kiszabaduló vírusok a maradék lárvákat is elpusztítják. Bármely horrorfilmnek lehetnének főszereplői az élelmiszermolyok, amelyekről a vizsgálatok kimutatták, hogy elkezdtek szelektálódni e granulovírussal szemben: ha egy lepkének sikerül túlélnie a fertőzést, tovább fog élni az átlagnál és több petét is rak le. Utódai pedig már eleve ellenállóak lesznek a vírussal szemben.

Az élelmiszermolyok kedvencei:
zabpehely, hajdina, bulgur, köles, dió, mogyoró, rizs, liszt, instant kávé, tejpor, étkezési keményítő, puffasztott gabonatermékek, tea, mák, csokoládé, cinkegolyó, gabona alapú kutya jutalomfalat, nyúl- és rágcsálótáp, kisállatalom, szemes madáreleség stb. 

Hogyan érdemes védekezni ellene?
1. Gyakori és alapos takarítással
A spájznak vagy más élelmiszertárolónak teljesen tisztának kell lennie: ha csak pár morzsa vagy mákszem lehullt a padlóra és becsúszott a polcok alá, azt már peterakáshoz alkalmasnak véli a lepke. Ne csak a padlót porszívózd fel, hanem a falakat és a mennyezetet is, különös tekintettel az ajtó- és ablaktok melletti résekre. Utána a mosható felületeket ecetes vízzel töröld át. Régen azért pakolták ki és meszelték ki évente a spájzot, mert a híg mész elpusztítja a kártevőket. Ha molyrágta dolgot találsz, azt azonnal vidd ki az utcai kukához, ne tárold a konyhai szemetesben napokig. A porszívó porzsákját is azonnal dobd a kukába.
2. Feromoncsapdával
Nem olcsó, de hatékony módszer a szexferomoncsapda: egy csali van a közepén, amely nemi hormonokat áraszt, az érkező hímek pedig odatapadnak a ragasztópapírhoz és elpusztulnak. Ezzel jelentős mértékben akadályozzuk a nőstény lepkék megtermékenyítését.

3. Fagyasztással
A frissen vásárolt szemesterményt, lisztet 7-10 napra fagyaszd le, ez elpusztítja a petéket. A fagyasztáshoz tekerd a papírzacskóba csomagolt élelmiszert műanyagzacskóba, hogy ne szívjon magába nedvességet.
4. Régi befőttesüvegek újrahasznosításával
Érdemes mindent jól zárható befőttesüvegekbe áttölteni, amint hazaérsz velük. Sőt, az üveg fedele alá még egy négyrét hajtott folpack lapot is tegyél, hogy egy mákszemnyi rés se maradjon. A befőttesmódszerrel nemcsak a bejutást akadályozod meg: ha a hazavitt élelmiszer fertőzött volt, akkor a zárt üvegből kijutni sem tudnak a molyok, tehát mást nem tesznek tönkre.

Egyetlen szépség van az élelmiszermolyokkal kapcsolatban, mégpedig a rendszertani családnevük: a fényiloncafélékhez tartoznak...

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

02
nov/2018

A katakomba lehet a jövő temetkezési módja

A túlnépesedő városokban mind kevesebb a tér nemcsak az élők, hanem a halottak számára is. A meglévő temetőkben a régi sírokat értelemszerűen nem szabad bolygatni, amíg le nem jár a sírhely foglalása. Az urbánus környezetben található sírkertek területe viszont legtöbbször nem bővíthető tovább. Akinek nincs lehetősége koporsós temetésre, az gyakran csak két szélsőség közül választhat: vagy vidéken (például a szülőfalujában) temetteti el hozzátartozóját, vagy elhamvasztatja és szétszóratja a hamvakat. Vannak, akik még holtukban sem szeretnék szeretteiket távol tudni maguktól, illetve hitük nem engedi a hamvasztást. Ráadásul a nagyvárosi sírkertek gondozott zöld területei hozzájárulnak a környékükön a levegőminőség javításához.

Sydney-ben és Jeruzsálemben a fenti gondra válaszul olyan temetőfejlesztési tervek születtek (egymástól függetlenül), amelyek egy több ezer éves temetkezési módot elevenítenek fel: a katakombát. Ennek lényege, hogy a halottat először hagyományos módon földbe temetik, majd a maradványokat 2-3 év múlva exhumálják, a csontokat megtisztítják, fertőtlenítik, és a koporsónál sokkal kisebb dobozban föld alatti barlangokban, emberi erővel vájt járatokban helyezik immár végső nyugalomra. A temetőben lévő sírhely az exhumálás után üressé válik, ismét igénybe vehető.

Az ókori módszerre nagy volna az igény a modern városokban. Sydney-ben az Eastern Suburbs Memorial Park temetőben akár már 15 év múlva elfogyhatnak a megvásárolható sírhelyek, és Jeruzsálemben is több okból lehetetlen vízszintes irányban bővíteni a temető területét. Csakis a függőleges irány jöhet szóba, jelesül a meglévő temető alatt egy alagútrendszer kialakítása. 

temetés katakomba

FindAGrave

Ez Jeruzsálemben már el is kezdődött, a Har Hamenuchot temető 200 ezer sírhelye gyakorlatilag megtelt, a föld alatti járatokban viszont 22 ezer új kriptát tudnak létesíteni a padlótól a mennyezetig három sorba rendezve. A következő négy év során a föld alatti rendszer építése mintegy 50 millió dolláros költséggel jár, amit a sírhelyek előre értékesítésével szándékoznak előteremteni. 

Sydney-ben több emelet mélyen akarnak járatokat kialakítani, körülbelül 7 ezer új nyughelyet teremtve. Ezek között kripták és urnafülkék is helyet kapnának. A létesítmény felszíne füvesített park lenne.

temetés katakomba

SMH

A közel 8 millió dolláros beruházás az antik katakombás temetkezési módot alkalmazná, azaz először a temetőben földbe temetnék a halottakat, majd idővel a csontokat átköltöztetik a katakombába. (Ezt a lehetőséget a már meglévő sírokhoz is felajánlották.) Így ugyanaz a sírhely több generáció számára is szolgálna. Az építkezéshez beleegyezését adta a helyi görögkatolikus egyház, amelynek hamvasztást elutasító hívei nyugszanak a temető területének 70 százalékán. A közegészségügyi hatóságok még vizsgálják az újratemetés engedélyezési feltételeit.

Az első katakombákat Rómában építették. A hajdani szabályok szerint a városfalon belül tilos is volt a halottak elhantolása. Ezért eleinte a hamvasztásos temetkezés volt elterjedt, amely után a hamvakat egy urnában, s azt otthon vagy egy kolumbáriumban őrizték. Az időszámításunk szerinti 2. századtól a gazdag családok elhunyt tagjait földbe kezdték temetni, a parcellavásárlás azonban túl drága volt társadalom alsó osztályaihoz tartozó korai keresztények és zsidók számára.

temetés katakomba

Wikipedia

Így ők azokon a területeken kezdtek olcsó sírhelyek, katakombák kialakításába, ahol a talajt könnyen vájható tufa, e vulkanikus kőzet képezi. A 4. században a kereszténység államvallássá vált, az 5. századtól a felszíni temetkezés lett az általános. Napjainkban 40 római katakombát ismerünk, de valószínűleg van még feltáratlan.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com