Valaki feltalálta, hogy mi mindenre lehetne még használni a hagyomá-nyos E27-es csavarmenetes fényforrás-foglalatot, mielőtt végképp el-avulna és megszabadulnánk tőle. A Sengled kínai LED-gyártó olyan "szuperkörtéket" fejleszt, amelyek a világítás mellett valami mást is tudnak.

Alapötletük az volt, hogy a falakon lévő konnektorok már így is dugig vannak mindenféle elektromos ketyerék töltőivel és a vezetékes készü-lékek dugaljaival, miközben a lakásunk rendelkezik egy másik elektromos hálózattal: azzal, amit a beépített fényforrások számára alakítottunk ki. 

okosotthon LED világítás

A Sengled erre alapozva fejlesztett ki hétféle LED-fényforrást. Ha betekerjük a Pulse fantázianevű körtét a mennyezeti foglalatba, nemcsak világítani fog, hanem az okostelefonnal wifin vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül vezérelhető JBL-hangszóróvá válik, amelyre például a Spotify-streamet továbbíthatjuk, anélkül, hogy mindenféle kábelekkel, elemekkel vagy más technikai kiegészítőkkel kellene bajlódnunk. 

okosotthon LED világítás

A Pulse Flex rugalmasan kombinálja a fenti fényforrásokat, a Solo ugyanezt tudja kicsiben, vagyis az íróasztali lámpát is átalakíthatjuk szimultán fény- és hangforrássá.

okosotthon LED világítás

okosotthon LED világítás

Az Element okostelefonnal távvezérelhető világítást tesz lehetővé. Egy app segít a fényerő szabályozásában, miközben folyamatosan tájékoztat az aktuális energiafogyasztásról. Egy épületben akár 50 Element fényforrást hálózatra lehet kötni.

okosotthon LED világítás

A Boost kiterjeszti a wifi-elérést: minden fényforrásban olyan erősítő van, amely 30 méterrel tágítja ki a vezeték nélküli hálózatunk határait. Nagyon hasznos, ha például a kertben akarnánk wifis eszközt használni, nincs szükség külön routerre, ami egy fali konnektorhelyet is elfoglal.

okosotthon LED világítás

A Pulse Snap óriási előrelépés ahhoz, hogy minden lakás okosotthonná váljon: ebbe a fényforrás mellett egy mozgásérzékelős infravörös éjszakai HD-kamera is be van építve. Nem kell kőművest és villanyszerelőt hívni, ha biztonsági kamerát szeretnénk felszereltetni a bejáratunk fölé vagy a lépcsőházba, a Snap üzembehelyezés után az appon keresztül kétirányú kapcsolatba lép az okostelefonunkkal, és küldi a valósidejű felvételt, amit felhő-tárolóba is folyamatosan elment.

okosotthon LED világítás

Az Everbright is okos fényforrás, csak másként: ha betekerjük a foglalatba, nem csatlakozik a hálózatra, mert elemes: áramszünet esetén lép működésbe, és a beépített lítium-ionos elemnek köszönhetően 3,5 órán át ad 60 százalékos vészvilágítást. Beépített érzékelője képes megkülön-böztetni a sima fel-lekapcsolást az áramszünettől.

okosotthon LED világítás

Ezek a LED-fényforrások azért különlegesek, mert egy meglévő technológiát újszerűen használnak fel, és olyan plusz szolgáltatásokat tesznek elérhetővé mindenféle kellemetlen szerelési, átalakítási munkálatok nélkül, amelyekre minden háztartásban szükség van.