Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
szept/2018

Pedálos meghajtással nem csak autó működhet

Egyrészt friss hír, hogy Nasser Al Shawaf szaúdi feltaláló előállt a szobabiciklivel ötvözött városi autóval: az átalakított Audi A4-et nem a gázpedál lenyomásával, hanem a vezető lábához beszerelt pedál tekerésével lehet mozgásba hozni. A FitCar nevű kalóriaégető járgány meghajtását továbbra is a turbós benzinmotor szolgáltatja, ám a sebességet a pedál tekerésével szabályozhatja a vezető. Akinek forgalmi dugóban csak a kocsija mozdulatlan: ő maga leválaszthatja a pedálhajtást a motorról, és máris rekumbens, félig fekvő kerékpározással edzi a sok üléstől elkényelmesedett testét.

pedálos meghajtás áram nélkül

A képen balra lent látható a találmány

Másrészt viszont akár áldozhatunk arra pár másodpercet, hogy eltöprengjünk, miért koptak ki a hétköznapokból a mechanikus meghajtású eszközök, és ehhez szemezgessünk a Low Tech Magazine remek összeállításából. Kris De Decker szerkesztő szerint az a jó az emberben, mint erőforrásban, hogy a nap bármely szakában rendelkezésre áll, nem befolyásolja az időjárás változása, hordozható és izomereje jól tárolható későbbi felhasználásra.

A pedálhajtásos eszközök előnye, hogy általában egyszerű szerkezetek, sok közülük kiegészítőkkel többféle célra használható, olcsón lehet javítani őket, értelemszerűen nem igényelnek áramot a működésükhöz. Esetenként a meghajtást érdemes lendkerékkel kiegészíteni, ami egyenletessé teszi a tengely forgását, és könnyebbé a tekerést.

pedálos meghajtás áram nélkül

Egy élsportoló az elektromos töltőhoz kapcsolt szobabiciklin elérhet ugyan akár 2000 wattos kimenő teljesítményt is, ám ezt az iramot legfeljebb másodpercekig képes tartani. Egy átlagember egy nap alatt 75 watt előállítására képes, 30 perces kimerítő erőfeszítéssel is legfeljebb 225 wattot érhet el. Ezért a témában igazán járatos Low Tech Magazine szerint szobabicikli-meghajtással üzemeltetni elektromos eszközöket nem ésszerű. Főként azért, mert rettentő nagy az energiaveszteség: 10-35 százalékot visz el az akkumulátor, 10-20%-ot a motor/generátor, 5-15%-ot a konverter (amely az egyenáramot váltóárammá alakítja), 25%-ot a feszültségszabályozó, és akkor még magát a kerékpárt nem is számoltuk (csapágy, lánc stb.). Vagyis a kerékpárhajtású áramgenerátor teljes energiavesztesége 42-67,5 százalék lehet.

A mechanikus meghajtásnak tehát csak nagyon alacsony fogyasztású elektromos eszközök (vagy lítium-akku töltése) esetében van értelme, illetve eleve mechanikusnak tervezett eszközök használatához. Utóbbiak terén viszont volna mit fejleszteni, mert számos területen bevethetők, közte a technológiailag fejletlen, alacsonyabb energiaigényű régiókban vagy olyan tevékenységhez, amelyet csak alkalmanként végzünk. Az alábbi felhasználási lehetőségek közül némelyik inkább ihletadó ötlet, mások viszont valóban keresett eszközök.

HÁZTARTÁSBAN
 

pedálos meghajtás áram nélkül

Christoph Thetard német formatervezés-hallgató vizsgamunkája egy taposós pedállal hajtható lendkerekes konyhai multifunkciós gép. Mindenféle forgó eszköz meghajtására képes, így a kávédaráló, habverő, botmixer működtetéséhez. És szép.

 

pedálos meghajtás áram nélkül

A FenderBlender kerékpárhajtású turmixolót elsősorban intézményeknek és rendezvények céljára ajánlják, de ha valaki úgy érzi, kezdheti a reggelt egy kis tekeréssel a gyümölcsturmix elkészítéséhez. Kapható fagyikészítő, áramgeneráló, sőt hangosbeszélő áramellátós változatban is.

pedálos meghajtás áram nélkül

A Drumi nevű pedálos-taposós kismosógépben 2,5 kiló ruha mosható ki 5 liter vízben.

A készülék ideális kényes vagy kisméretű holmik mosásokhoz, például fehérneműk vagy pólók átlögyböléséhez, amit máskülönben kézzel végeznénk. De ajánlják víkendházba vagy lakókocsiba is. 

pedálos meghajtás áram nélkül

Bár ma már az a márka sem gyárt mechanikus varrógépet, amelyik erről lett híres, egy kis barkácsolással át lehet alakítani a villanyvarrógépet lábhajtásúvá. Erről ide kattintva angol nyelvű leírás nyílik. A taposós varrógép ugyan lassabb, de pont ezért bizonyos dolgokat szebben lehet vele varrni, természetesen csak háztartási mennyiségekben.

Haladunk az igazi barkácsolós dolgok felé...

HÁZTÁJI GAZDASÁGBAN

pedálos meghajtás áram nélkül

Beerbike helyett szörpciklinek is nevezhetjük ezt a guruló eszközt, amely ebben az összeállításban a kakukktojás szerepét tölti be, hiszen csak mókára alkalmas. A Missouriba való Dan Rubison farmer így próbálta a család kiskorú tagjait egy kis zsebpénzszerzésre ösztönözni. Utána felajánlotta a járgányt jótékony célokra.

pedálos meghajtás áram nélkül

A Culticyle nevű tekerős traktorral viszont már egy komolyabb háztáji is rendben tartható. Egy sor olyan műveletre használható, amelyek lényege a precizitás, nem a sebesség. Fontos előnye, hogy csekély a tömege, ezért a kerekei alatt nem tömöríti a talajt. Attól ugyanis annak életképessége csökken, hiszen a betontömör talajba nem jut be elegendő csapadék, nem tud szellőzni, kihalnak belőle a talajlakó élőlények.

A guatemalai Mayapedal nevű civil szervezet több ezer lábhajtású eszközt készített már kiszuperált biciklialkatrészekből. Nevük: Bicimáquinas. Van köztük vízszivattyú, cséplőgép, gabonamalom, diótörő, mosógép, késélező.

Rajtuk kívül még számos szervezet foglalkozik azzal, hogy hasonló mechanikus eszközökkel segítse a rászorulókat. Az ilyen eszközök fejlesztése az 1970-80-as években futott fel, lehet, hogy az akkor virágkorát élő hippimozgalom hatására. A leghíresebb talán a Dynapod volt, amelynek neve az "erő" és "láb" görög szavak összevonásából keletkezett.

pedálos meghajtás áram nélkül
Tervezője Alex Weir olyan hordozható eszköznek alkotta meg, amely egy állványból, nyeregből, fogórúdból, lendkerekes fogaskerékből és a fogaskerékhez csatlakozó pedálból áll. A fenti rajzon egy láncos meghajtású gabonamalom kiegészítő van csatlakoztatva az alapgéphez, amelyet két nyereggel, tehát kétemberes meghajtási lehetőséggel látunk. Weir szerkezete használható vízszivattyúzáshoz, levegőpumpáláshoz, magos vagy héjas termény hámozásához, őrléshez, szálas növény tilolásához, fűrészeléshez, fúráshoz, varrógép meghajtásához és csekélyebb áramtermeléshez. A Dynapod elnyűhetetlen eszköz lehetett volna, és sokkal olcsóbb is, mint egy motoros gép. Mégsem terjedt el.

Manapság minden árammal (vagy más motorral) akarunk üzemeltetni, pedig nem kizárt, hogy ha volnának jó ötletek, talán kiderülne, hogy a mechanikus meghajtás is lehet alkalmas. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
27
szept/2018

Te milyen turista leszel jövőre?

Szeptember 27-e a Turizmus világnapja, amelyet már 1980 óta ünneplünk. 2018-ban Budapest a házigazdája, és számos ingyenes program elérhető, csak rá kell keresni a neten. 

Az esemény kapcsán gondolkodjunk el azon, hogy a mai turizmus mennyire nem zöld.

turizmus fenntarthatóság Turizmus Világnapja

A látványosságokat már nem látni a turistáktól

Az Északi-féltekén lakik a Föld népességének 90 százaléka, mintegy 6,5 milliárd ember. És amikor elérkezik a nyár, akkor közülük százmilliók indulnak egy időben nyaralni.

És ahová megérkeznek, ott hirtelen a turisták száma nagyobb lesz, mint amit az adott célállomás alapjáraton, tehát plusz erőforrások bevonása nélkül elviselne. A turizmusból származó jövedelem fellendítését minden kormányzat ösztönzi, azonban a szabályozatlan turizmus komoly fenyegetést jelent számos természeti környezetre világszerte. 

Lég- és zajszennyezés
1%-kal több turista egy régióban 0,45%-kal több szállópor-szennyezést eredményez a levegőben. Ehhez hozzájárul a repülés, a helyi közlekedés (transzferek, taxik), a turistákat kiszolgáló létesítmények üzemeltetése, a turisták szórakoztatása (jet-ski, tubing, quad) stb. A téli turizmus sem jobb: mérések szerint napközben a Yellowstone parkban a rengeteg hómobil hangosabb, mint a kitörő gejzírek.

Vízpazarlás
Szakmai számítások szerint a Földközi-tenger övezetében egy turista naponta 440 liter vizet használ el. Ugyanaz az ember odahaza naponta 150 litert használ el. Egy átlagos thaiföldi golfpálya fenntartásához évente 1500 kg növényvédőszert, gyeptápot és rovarirtót használnak, valamint annyi vizet a locsoláshoz, amennyi 60 ezer helyi falusi lakos éves fogyasztása. Mivel az átlagemberek nyáron turistáskodnak, eleve nagyobb a vízfogyasztásuk, hiszen a forróság miatt többször tisztálkodnak, mint más évszakban.

turizmus fenntarthatóság Turizmus Világnapja

Évente tízmillióan keresik fel a Kínai Nagy Falat

Erőforrások
Egyes vidékeken turistaszezonban megtízszereződik a népesség száma. A turisták ellátása nemcsak az étkeztetés, hanem minden más téren is rövid ideig súlyos terhet jelent a terület erő- és nyersanyagforrásaira, energiaellátására. A turisták gyakran sokkal magasabb nívójú ellátást igényelnek, mint amilyen az adott területen az átlag. A turisták gyakran felhajtják az árakat, ezért a helyieknek gyakorlatilag vetélkedniük kell a turistákkal az erőforrásokért.

Területvesztés
Nepálban egyetlen túrázó turista napi 4-5 kg fát éget el, pedig az ország már így is tűzifahiánytól szenved. A turistákat kiszolgáló létesítmények és utak felépítéséhez terület és építőanyag szükséges, ami hozzájárul a bányászat, erdőirtás vagy más természetpusztító tevékenység fokozott ütemű végzéséhez.

Hulladék
A Karibi régióban az óceánjáró turistahajók évente 82 ezer tonna szemetet hagynak maguk után: egy hajóvendég naponta 3,5 kg szemetet állít elő, míg egy helyi lakos naponta 0,8 kilót. Sokfelé a hulladék jelentős része a természetben köt ki, amitől pont az a természeti látványosság pusztulhat el, ami miatt a turisták felkeresték a helyet. Helyenként még mindig a természetes élővizekbe engedik a turisztikai létesítmények (hotelek, éttermek stb.) szennyvízét. A perui Andokban és a nepáli Himalájában egyes túraútvonalakat "Coca-Cola-ösvény"-nek, vagy "Vécépapír-útvonal"-nak neveznek a turisták által eldobált hulladékok miatt.

turizmus fenntarthatóság Turizmus Világnapja

Muszáj fotózkodni, mert ha nem tölti fel a közösségi oldalra,
nem hiszik el, hogy ott járt

Fizikai és ökológiai károkozás
A nagy számú turista letapossa a növényzetet, a kirándulóhajók horgonya tönkreteszi a korallokat, a búvár vagy fotózó turisták megzavarják a helyi élővilágot: Kenyában egyes helyeken a vadállatok a zavarás miatt magukra hagyják utódaikat vagy egyáltalán nem is párzanak.

A hagyományos turizmussal kapcsolatos problémákat még lehetne sorolni. Ezért is volna fontos újszerű módszereket kitalálni és meghonosítani a fenntartható turizmus érdekében. Nem az a cél, hogy senki ne utazzon, hanem hogy minél többen legyenek okos turisták, akik először tájékozódnak az utazási irodáról, a javasolt helyszínről, a kínált szolgáltatásról, és csak utána fizetnek be rá.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
24
szept/2018

A távmunka nem mindig zöld

A mai komor-cudar őszi napon biztos sokaknak eszébe jutott, milyen jó lenne távmunkás életre váltani. Reggel (tenyerüket dörzsölgetve) elindítanák a többi családtagot iskolába vagy munkába, ők meg otthon maradnának dolgozni. Jutna idő mindenre, a határidős feladatokkal nem csúsznának meg, a lakás ragyogna, az este hazaérkező pereputtyot friss almáspitével fogadnák.

Ó hogyne.

Jómagam tizedik éve dolgozom távmunkásként családi egészségügyi ok miatt. Ez alatt kiderült, hogy az otthoni munkavégzés sok esetben egyáltalán nem tekinthető zöld, környezettudatos módszernek sem egyéni, sem társadalmi szinten. Olcsónak meg pláne nem. Összeírtam pár gondolatot ahhoz, hogy ha mégis ezt választod, tudd, mire készülj. 

távmunka otthon fenntarthatóság közlekedés

Flickr

1. Maradnak az utazási költségek
Bár elsőre örülsz annak, hogy mostantól nem kell bérletre vagy benzinre költened, ez csak féligazság: a kisebb gyerekeket ezentúl kizárólag te fogod elkísérni oviba, iskolába, különórákra, az idősebb családtagokat orvosi vizsgálatokra -- hiszen te egész nap otthon vagy, ráérsz, nem? Tehát veszel bérletet, tankolsz benzint. Eljársz továbbá bevásárolni, gyakrabban, mint korábban, hiszen enned is kell odahaza. Ha távmunkásként be kell járnod pl. hetente értekezletre vagy az ügyfelekkel találkozni, annak is költsége van. 
Zöld közlekedési módszer a kerékpár, a roller vagy a gyaloglás, rád is fér az otthoni munkavégzésből adódó mozgáshiány miatt, de ősszel és télen nem mindig engedékeny az időjárás. 
Vagyis ha továbbra is autóval közlekedsz, akkor egyáltalán nem biztos, hogy összkilométerszámban kevesebbet fogsz autózni, marad a fogyasztás és a légszennyezés.

2. Megduplázódik a rezsi
Aki eljár dolgozni, az reggel lekapcsolja otthon a fűtést, napközben nem használ villanyt, sem vizet. te viszont otthon dolgozva egész nap fűtesz, világítasz, fogyasztod a vizet (WC, kézmosás) stb. Ennek költsége akkora lehet, hogy nettó fizetéscsökkenést okoz, hiszen korábban a munkahelyeden "ingyen" vetted igénybe az infrastruktúrát (plusz a takarítást). 
Egész nap otthon vagy, azaz egész nap koszolod a lakást, ha kertes házban laksz, akkor a háziállatod egész nap ki-be mászkál a kertből a lakásba -- vagyis szinte mindennap fogsz takarítani. Ennek is van rezsiigénye (víz, áram), plusz eszközigénye (aranyáron mért porzsák). A napi takarítás miatt feltétlenül válts zöld takarítási módszerekre, hogy minél kevesebb vegyszerrel terheld a szervezetedet, erről ide kattintva olvashatsz egy összeállítást.

távmunka otthon fenntarthatóság közlekedés

Megnyugodhatsz, Steve Jobs otthoni irodájában is rendetlenség volt.
KÉP: Upended

Társadalmi szinten fontos szempont, hogy a műszaki berendezések mennyire korszerűek, környezetbarátak. Nos, elképzelhető, hogy a munkahelyeden jobb minőségű kazán van, a kéményen részecskeszűrő, a falon hőszigetelés, a tetőn napelem vagy zöldtető stb. vagyis fajlagosan kisebb károsanyag-kibocsátással jár az épület fenntartása, mint a te lakásodé, házadé az öreg bojlerrel, gázkonvektorral. Ja és egy 50 négyzetméteres irodában akár hatan is ülhetnek, míg neked odahaza egymagadra kell ugyanekkora négyzetmétert befűteni, bevilágítani. Megint visszajutottunk a légszennyezéshez, energiapazarláshoz.

3. Kajára ugyanannyi megy el
Panaszkodtál, hogy a munkahelyi menza milyen drága? Távmunkásként többet kell bevásárolni menned, főznöd, csak éppen az erre fordított munkabéredet hajlamos vagy figyelmen kívül hagyni. Ám amikor határidős feladatok szorongatnak, és az ételkészítésre szánt időt átkonvertálod pénzzé (ennyi idő alatt mennyi feladatot tudnál elvégezni), akkor kiderül, hogy ez jelentős tényező. Az előfizetéses rendszerben házhoz szállított készételek sem olcsók (illetve ami az, az hízlal, amit mozgásszegény életmódoddal nem engedhetsz meg magadnak). Az otthoni ételkészítéssel járó tenger mosogatás és kézmosás is hozzájárul ahhoz, hogy távmunkásként megduplázódjon a rezsid.

4. A munkaeszközöket neked kell megvenned
Amíg az irodában robotoltál, nem is tudatosult benned, hogy a millió technikai eszközt nem neked kell  beszerezned, szervizelned, frissítened. Odahaza viszont első nap szembesülsz azzal, hogy nem fagyhat le a gép, nem szakadozhat a net, nem lehet elavult és nem mehet tönkre semmilyen munkaeszközöd. Ez nagyon sokba kerül, amit a munkáltatód nem biztos, hogy térít (sőt). Kell megfelelő otthoni munkahely, íróasztal, jó szék (!), világítás, számítógép, szkenner, spéci szoftverek. Amit megspórolsz ruhaköltségen, az elmegy a nyomtatóba való papírra és festékre.
Az állandóan használt eszközök ráadásul gyorsabban amortizálódnak, és neked kell gondoskodnod a cseréjükről. Ha jól számolom, anyagilag most már ott tartunk, hogy a fizetésedből alig maradt valami. Távmunkásként tehát többet kéne keresned, hiszen egy csomó pénzt megspórolsz a cégnek, de ne várd, hogy ezt a főnökség felismerje és honorálja.

+1 
A lelki tényezőkről még nem is beszéltünk, de ha egy nejlonszatyorra készül "teljes életciklus-számítás", akkor ránk is kellene. Szóval a távmunka sokszor okoz elszigetelődést, kimaradsz a cégen belüli információ-áramlásból, és ezzel a jó lehetőségekből, előléptetésekből. De abból is, hogy a tapasztalt, nagy tudású kollégáktól menet közben ellesd a szakmai fortélyokat. Napközben sokkal többször fogod megszakítani a munkádat ilyen-olyan ok miatt, tehát nem biztos, hogy produktívabb leszel, valószínűleg marad a napi feladatból éjjelre is. 

Összességében a távmunka komoly anyagi és lelki megterhelést jelenthet, nagyon tudatosan kell annak élnie, aki ezt választja. Ugyanakkor tény, hogy sok esetben még mindig a kisebbik rossz, mert legalább a munkavállalás elemi lehetőségét megteremti. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
21
szept/2018

Csökkenti a baleseteket és megduplázza a gyalogos áthaladók számát a szuperkereszteződés

A világ népességének már 50 százaléka élt városokban 2007-ben, és a városlakók aránya 2030-ig 70 százalékra emelkedik. A városok az emberek érdekében jönnek létre, aztán ugyanezek az emberek képtelenek ugyanezen városokban a legalapvetőbb közlekedési manőverre anélkül, hogy az életüket kockáztatnák: ez pedig az úton való átkelés.

közlekedés urbanisztika Henry Barnes kereszteződés Európai Autómentes Nap

Pixabay

A gyalogos balesetek 92 százaléka lakott területen belül történik. A négy leggyakoribb baleset
a gyalogos elütése útkereszteződésen kívül
gyalogos elütése nem útkereszteződésben kijelölt gyalogosátkelő-helyen;
gyalogos elütése útkereszteződésben kijelölt gyalogosátkelőhelyen;
- és gyalogos elütése útkereszteződésben nem kijelölt gyalogosátkelő-helyen.
Az autósok mellett ebben olykor a gyalogosok is hibásak lehetnek, hiszen a halálos sérüléses balesetek esetében a "Vigyázatlan, hirtelen lelépés az úttestre" majdnem ötször gyakoribb, mint a "Tilos jelzésen való átkelés".

Szeptember 22-e az Európai Autómentes Nap, amelynek fő céljai mellett azt kellene népszerűsítenie, hogy tömegközlekedéssel ellátott nagyvárosokban nem muszáj minden úticélra személyautót használni, másrészt pedig hogy a gyalogosoknak ideje visszahódítaniuk a városi tereket az autóktól. Igen ám, de közlekedés tudathasadásos állapotot idéz elő: ugyanaz az ember, aki gyalogosként a KRESZ-t idézve lengeti öklét a járművezetők felé a zebrán átsétálva, autóba ülve a volán mögött azonnal dühöngeni kezd, mert "mit tötyörészik ott az a gyalogos?!"

A tokiói Shibuya kereszteződést legtöbbünk csak arról ismeri, hogy ez a világ legforgalmasabb gyalogátkelője, ahol a 30 másodperces zöld alatt minden irányban, így átlósan is át lehet haladni az úttesteken. Ilyenkor az autók mind a négy bevezető szakaszon állnak, majd utána a lámpák vezénylésére maguk is áthaladnak a kereszteződésen. Utána megint a gyalogosok jönnek minden irányban, alkalmanként háromezren.

közlekedés urbanisztika Henry Barnes kereszteződés Európai Autómentes Nap

Giphy

A 9,2 milliós Tokióban közlekedési balesetben 1960-ban 1179-en vesztették életüket, 2015-ban 161-en. Az 1,7 milliós Budapesten 51-en, ami arányaiban közel kétszerese a japán értéknek. Ebben több tényező játszik közre, például hogy Tokióban (és egész Japánban) elképesztő arányban terelik át az utazóközönséget a tömegközlekedésre az egyéni autós közlekedésről, illetve hogy kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a városi utakat biztonsággal használhassák a gyalogosok és kerékpárosok. Így a japán fővárosban több mint 300, a Shibuyához hasonló, minden irányba zöldes szuperkereszteződés (vagy szuperátkelő) található.

Érdekes módon a szuperkereszteződést nem Japánban fejlesztették ki. Henry Barnes amerikai közlekedési mérnök vezette be 1951-ben Denverben, bár állítása szerint nem ő találta ki, mert már volt hasonló Kansas Cityben és a kanadai Vancouverben. Mint emlékirataiban írja: "A dolgok jelen állása szerint egy belvárosi vásárlónak nem árt egy négylevelű lóherét, egy vudu-amulettet és egy Szent Kristóf medált magával vinnie, hogy egyben átkelhessen egyik sarokról a másikra. Mint metodista gyökerű közlekedési mérnök, véleményem szerint nem kellene az Úristent zargatnunk olyasmival, amit magunk is képesek vagyuk megoldani".

közlekedés urbanisztika Henry Barnes kereszteződés Európai Autómentes Nap

DenverPost

Barnes-t 1962-ben New York-ba helyezték át, és ő vitte magával a gyalogosbiztonság misszióját; ennek jegyében több szuperátkelőt is kialakíttatott a városban. A gyalogosok imádták ezeket, mert végre nyugodtan kelhettek át a kereszteződésben, és nem kellett attól tartaniuk, hogy egy kanyarodó autó elüti őket. Ám a járművezetők és más közlekedési mérnökök szerint a minden irányba leállított forgalom növelte a közlekedési dugók kockázatát. S mivel az utakat a járművek uralják, és nem a gyalogosok, ezért a szuperátkelőket sok városban  megszüntették -- még Denverben is 2011-ben.

Ám közben máshol újra felfedezik a szuperkereszteződést, amelyben egy zöld alatt kétszer annyi gyalogos kelhet át, mint egy hagyományos kereszteződésben. Ideális ez olyan nagy forgalmú csomópontokon, mint a londoni Oxford Circus, amelyen évente több mint 200 millió gyalogos halad át: nagy részük turista, illetve van itt egy metróállomás is. Az új forgalmi rendű kereszteződésnek tudják be, hogy a szomszédos West End negyedben, London kereskedelmi és szórakoztatóközpontjában 7 százalékkal megugrott az üzletek forgalma.

közlekedés urbanisztika Henry Barnes kereszteződés Európai Autómentes Nap

e-Architect

Sőt, Amerikában is újra teret hódít: Atlantában 5 ilyen van, de találunk még Washington D.C-ben, Portlandben, Oregonban és még/már 86 van New York-ban is, ahol egy vizsgálat kimutatta, hogy ha nem is mindenütt, de a szokatlan alakú, illetve az átlósan várhatóan nagyobb forgalmú, és a tömegközlekedési gócpontokhoz közeli kereszteződésekben jobb a minden irányban zöld gyalogosforgalom. Alkalmas lehet még a T-kereszteződésekben, illetve ahol sok jármű kanyarodik valamelyik irányba.

Los Angelesben a legveszélyesebb kereszteződésben, a Hollywood Boulevard és a Highland Avenue sarkán állították át a lámpákat, ahol korábban évente 13 halálos baleset történt. A szuperátkelővé alakítással az áldozatok száma a 2016-os tesztidőszakban 1-re csökkent.

Nem minden kereszteződést kell és lehet átalakítani. Leginkább a nagy gyalogosforgalmú helyekre ajánlott a szuperkereszteződés, illetve ahol átlósan sem kell óriási távolságokat megtenni -- utóbbinál jobb a szigetes rendszer. A szuperátkelő megfelelő forgalomtechnikai eszköz lehet ahhoz, hogy a városok nagyobb mértékben legyenek gyalogosbarát helyek.

"Az egyetlen dolog, amit egy közlekedési mérnök élete során megtanul -- írta Barnes --, az az, hogy mindegy, hány statisztikát vagy tanulmányt készít, soha nem tud olyan megoldással előállni, amely mindenkit teljes mértékben kielégítene."

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
19
szept/2018

Milyen lett az élet a 18 milliós nagyvárosban, ahonnan kitiltották a műanyagot?

Friss hír, hogy Magyarországon már 2019-től szigoríthatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök használatát, és 2021-től a műanyag zacskókat teljesen betilthatják.

India legnagyobb városában, a 18,4 millió lakosú Mumbaiban alig pár hónapja, 2018 júniusában megtiltották a nejlonszatyrok és egyszer használatos műanyag eszközök használatát. A rendeletet követő óriási káosz jól mutatja, hogy milyen alapvető lett a modern társadalom életvitelében az egyszer használatos műanyag. Vajon mi is ilyen káoszra számíthatunk 3 év múlva?

Adamseo25

A környezetbarát csomagolóanyagokra való áttéréssel már többször próbálkozott a helyi vezetés, azonban az érintett vállalatok képviselői még a tárgyalásokon sem jelentek meg, nemhogy belementek volna valamilyen önkorlátozásba. Így aztán a kormányzat bekeményített, és a világ egyik legszigorúbb törvényével alig 3 hónapos bevezetési idővel megtiltották Mumbaiban az eldobhatós műanyag zacskók, tányérok, evőeszkötök, szívószálak és kis italospalackok gyártását, forgalmazását és használatát. A kereskedelemben használt műanyag és styrofoam csomagolóanyagokra is új szabályozást alkottak. Ha valaki megszegi a szabályt, akár 96 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal és három hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

A tiltás első hetét dráma és zűrzavar uralta, számolt be az amerikai Yale Egyetem Environment360 nevű online lapjában Vaisnavi Csandrasekar helyi riporter. Egyrészt azért, mert több mint 300 műanyagipari cég zárt be, ezrek veszítették el így a munkájukat. Az elviteles éttermeknek váltaniuk kellett az egyszerhasználatos alutálcákra. A helyi lakosok még a szemetüket sem merték műanyagszatyorban betenni a kukába.

A műanyagipari cégek, a tejüzemek, a kiskereskedőktől kezdve az olyan gigászokig, mint a Pepsi, a Coca-Cola és az e-kereskedő Amazon kérvényeket nyújtottak be a szabályozás enyhítéséért. Egy hét totális tiltás után a kormány belement: a kiskereskedőket felmentette a teljes műanyagtilalom alól, a nagy cégeknek pedig több időt adott megoldások kidolgozására. Így is tiltott maradt a vékony nejlonszatyor, az elviteles ételcsomagolás, a műanyag tányérok, valamint a styrofoam tányérok és poharak.

"Mintha visszautaztunk volna az időben", panaszkodott az újságírónak egy helyi lakos a Matunga-piacon, amikor a zöldséges papírzacskóban nyújtotta át neki a vásárolt dolgokat. Az emberek vászonszatyrokkal felszerelkezve nézegetik a terményeket, sehol egy nejlonzacskó. 

A szakértők szerint igenis a fogyasztóknál és a kereskedőknél kell kezdeni az egyszer használatos műanyag eszközök betiltását, mivel tőlük származik a műanyaghulladék túlnyomó része. Ugyanakkor jelen esetben a legnagyobb teher is rájuk hárul, ugyanis nincs elérhetőés megfizethető alternatíva a műanyag eszközökre. 

Széles körű innovációra és vállalkozói kedvre volna szükség az alternatívák (lebomló anyagok, biopolimerek, mint a cellulóz) kidolgozásához és elterjesztéséhez. Csakhogy Indiában kisiparosok űzik a műanyagipart, akik nem tudnak változatatni a technológiájukon. Mumbai ételkereskedői is panaszkodnak, hogy a műanyagot nem tudják olcsó és higiénikus csomagolóeszközzel kiváltani.

A kormányzat ezért próbál tanulni az elmúlt hónapok tapasztalataiból, és engedélyezték vastagabb, újrahasznosítható műanyag zacskók használatát a szemestermények forgalmazásához, illetve visszaváltják az üvegeket és tejespalackokat. A tetrapak italosdobozokat a gyártóiknak kell letét ellenében visszagyűjteniük és újrahasznosítaniuk. 

DNAIndia

Indiában egyébként a rag-pickereknek nevezett műanyaghulladék-gyűjtőknek köszönhetően meglepően hatékony a szelektív hulladékgyűjtés. De ők csak a nehezebb, ezért nyereségesebb műanyagokat szedegetik ki a hulladékhegyekből, mert a könnyűből túl sokat kellene begyűjteni. Ám pont a könnyű, vékony műanyagok (zacskók, szívószálak, fülpiszkálók, italcsomagolás) szennyezik leginkább a környezetet, mert gyorsabban szétesnek mikroszemcsékké, ami bekerül a táplálékláncba.

A Matunga-piac eladói szkeptikusak a műanyagtilalom tartósságát illetően, mivel az év végén választási kampányidőszak kezdődik. Addig is újságpapírba tekerik a zöldségeket, és visszaváltható nejlonzacskóba a gabonaféléket. A háziasszonyok meg mérgelődhetnek, hogy ha nem hoznak magukkal elég vászonszatyrot, akkor kevesebb árut tudnak csak megvenni a kelleténél.

KIEGÉSZÍTÉS:
Sokan kérdezik, hogy melyik a legzöldebb szatyor? Nos, egy újabb, ezúttal dán kutatás mutatta ki, hogy a teljes életciklus elemzés alapján pont nem a zöldnek vélt vászonszatyor, mert az pamutból van, márpedig a gyapottermesztéshez rengeteg értékes vízre, termőföldre és munkaerőre van szükség, továbbá túl sok műtrágyát használnak fel közben. Gyakorlatilag a legjobb választás a többször használható, jól tisztítható erős műanyag szatyor. Csak legyen nálunk pont akkor is, amikor valamit vásárolni szeretnénk!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
14
szept/2018

4 mód a Takarítási Világnap megünneplésére

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Környezetvédelmi Programja 1992-ben hirdette meg a Takarítási Világnapot azzal a céllal, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók minden szeptember harmadik szombatján tisztítsák meg, tegyék rendbe környezetüket, életterüket. 

A nemes gondolat jegyében ma már több mint 80 országban 35 millióan látnak neki környezetük rendbe tételéhez – szemetet szednek, hulladékot szelektálnak, patakpartot takarítanak, fát ültetnek, gardróbot, garázst selejteznek és adományozzák feleslegüket jótékony célra, komposztálókört szerveznek és így tovább. Vagyis tevékenyen ünneplik a világnapot, mindenki a maga környezetében, helyben. Köszönjük nekik!

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

De ezen a napon el kellene gondolkodnunk azon is, hogy mivel takarítunk: a közismert, gyakran reklámozott tisztítószerek rendkívül veszélyes vegyületek, amelyeknek az a közös nevezője, hogy erős kémiai reakciókkal próbálják kiváltani a hagyományos (régi) tisztítószerekhez szükséges fizikai igényt, azaz a súrolást, a várakozási időt, a művelet ismétlését stb. 

A modern szerekkel azonban nemcsak az a baj, hogy irritálják a szemünket, allergiát okoznak, gyengítik az immunrendszerünket, felborítják a hormontermelésünket, marják a bőrünket, vagy belélegezve köhögőrohamot okoznak, hanem hogy rajtunk túl annak is ártanak, amit meg akarnánk tisztítani velük: a környezetünknek. Legtöbbjük ugyanis nem vagy csak nehezen bomlik le, hullanak tőle a rovarok és méhek, elpusztulnak a vízi élőlények, a növények. 

A Takarítási Világnap megünneplésére 4 módot ajánlok.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

1. Ha természetjárás közben végzett hulladékgyűjtéssel, szemétszedéssel járulnál hozzá a világnap sikeréhez, a lakókörnyezeted internetes közösségi csoportjaiban vagy az önkormányzat weboldalán keress olyan helyi programot, amelyhez egy-két órára tudsz csatlakozni. Minden segítségre szükség van! Csinálhatod akár egy kocogással is egybekötve, ez a ma nagyon trendi plogging.

2. Ha egy kiadós otthoni takarítást tervezel a mai napra, válaszd a környezetbarát tisztítószereket, mint az ecet, só, citrom, szódabikarbóna, mosószóda, illetve az oxigénre és vízre lebomló hidrogén-peroxid.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

FELMOSÁS: 
A járólapos felületeket ecetes vízzel mosd fel (4 liter langyos vízhez adj 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettát vagy laminált padlót hidrogén-peroxidos vízzel moss fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez decinként 1 tablettát adj. 
ZSÍROLDÁS, SÚROLÁS:
Erre kiválóan alkalmas a mosószóda, a durva szemű só vagy homok, amelyek után ecetes vízzel öblítsd le a felületet.
FAFELÜLETEK ÁPOLÁSA:
1 liter forró vízhez adj 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázd össze, és töltsd permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is jó. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózva mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe.
SZAGTALANÍTÁS:
A szekrény tetejére tegyél asztali sóval vagy macskaalommal megtöltött tálcákat: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréld hetente.
ABLAKMOSÁS:
Először langyos vízzel mosd le a koszt az ablaktáblákról, aztán 1 rész ecet és 3 rész víz keverékével fújd be, majd töröld csillogóan szárazra.
KÁRPITTISZTÍTÁS:
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására kiváló a sütőpor vagy a kukoricakeményítő: szórdbe valamelyikkel alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlasd el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózd ki. 

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

3. Ha olvasással mélyednél el az ökotakarítás praktikáiban, ajánlom korábbi posztjaimat:

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Így lesz csodásan illatos a gardróbod

Nem baj, ha nem csinálsz rendet a kertben

Ökomosással tisztább lehet a büdös tornacucc is

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Terjed a svéd halállomtalanítás

Így tisztítsd meg az almát a növényvédőszer-maradéktól

Hatékonyan fertőtleníthetsz öko módon is

4. Elég jó szülő, elég tiszta lakás
Nem muszáj a Takarítás Világnapját takarítással ünnepelni, sőt. Hiszen lehet, hogy a takarítás napi szinten problémát okoz neked, és már éppen eleged van belőle. Ezen érdemes viszont elgondolkodnod.

Egyrészt lehet, hogy szimplán túl sok cuccod, holmid, ruhád, cipőd, bármid van. Ha a rendelkezésre álló helyre több van bezsúfolva a kelleténél, folyton a rendezésükkel és tisztántartásukkal leszel elfoglalva. Ez felemésztheti azokat a szabad energiáidat, amiket a szeretteidre kéne fordítanod. A megoldás: a cuccok felét el kell adni vagy ajándékozni.

Másrészt lehet, hogy ugyan nincs sok cuccod, de a lakás vagy a családtagok adottságai miatt mégis sokat takarítasz. Például fehér járólapot rakattál le az előszobában, mert az milyen szép, csak a gyerekeket nem vetted számításba, és azóta naponta legalább egyszer mosod fel az előszobát. Ugyanezt igényli a padlófűtés is (szuper dolog, csak az öntisztuló padlót nem találták még fel hozzá). Mérlegelned kell: tudsz-e valakitől, valahogyan segítséget kérni? Vagy át tudod-e szervezni a napirendet ahhoz, hogy beleférjen a takarítás?

Harmadrészt az is elképzelhető, hogy túl sokat követelsz magadtól. Biztos ismered az "elég jó anya (apa)" fogalmát, ami arra utal, hogy egy bizonyos szintű törődés, aggódás, igyekezet stb. felett már nem leszel jobb szülő, csak sokkal stresszesebb, ami visszaüt, s rontja a gyerekedhez és magadhoz fűződő viszonyodat.
Ugyanezt a lakásra is kivetítheted: egy bizonyos erőfeszítésnél többet nem érdemes a tisztántartására fordítani, mert így is "elég tiszta". Vágyakozhatsz azután, hogy olyan legyen a lakásod, mint amilyeneket a magazinokban látsz, csak azt is számításba kéne venned, hogy az a fotó pillanatfelvétel egy steril lakásról, amit előtte legalább egy tucat ember rendezett makulátlanra.
Szóval semmi köze ahhoz a valódi élethez, amelyben a gyerekek összemaszatolják a konyhaszekrényt, mert segíteni szeretnének a főzésben, vagy a kutya boldogan berohan a séta után, és bizony sáros lesz a szőnyeg a mancsától, vagy éppen látogatóba érkezett a vidéki nagymama, és a nappali emiatt kész csatatérré változott. Igen, a valódi élet ilyen: zűrös, rendetlen, koszos, ételszagú. Lehet, hogy egyszer majd rendezettebbé válnak a körülmények, de momentán nem olyanok. Na bumm. Úgyhogy Takarítás Világnapja ide vagy oda, ma csináld azt, amire a szíved/párod/gyereked igazán vágyik.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
11
szept/2018

Hogyan tüntesd el az izzadságfoltot a ruhaneműk hónaljából?

Idén nyáron mindenki gyakran leizzadt a kánikulában, és emiatt sokan panaszkodnak, hogy sárga foltok jelentek meg a kedvenc (= legtöbbet viselt) ruhájukon. Egyesek szerint a makacs és ronda sárga foltot, sőt, sárga kérget csak ecetes ollóval lehet eltüntetni, és részben igazuk is van: az ecet pont jó lehet erre. Mint ahogy egy sor más, ennél sokkal meglepőbb szer, mint majd mindjárt meglátod. 

izzadságfolt ecet szódabikarbóna hidrogén-peroxid húspuhító ökomosás

Sweatblock

Tehát ha az őszi lomtalanítás lendületével kidobnád a hónaljukban megfoltosodott ruhákat, akkor 1. először tégy kísérletet a folt eltávolítására, hátha még megmenthető az a ruhadarab, 2. olvasd el korábbi cikkemet arról, hogy 25 módja is van a megunt pólók újrahasznosításának, 3. ne a kukába, ne a lomok közé, hanem egy adományboltba vagy adománygyűjtő konténerig vidd el a leselejtezett ruháidat.

A ruhák hónaljának sárgulását az izzadságban lévő karbamid (urea) nevű anyag, illetve az izzadsággal keveredő dezodor is okozhatja, pláne, ha alumíniumsót tartalmazó fajta.  Sőt, a dezodormaradvány az öblítőszerrel is reakcióba léphet mosás közben. Ha gyakran előfordul, válts stiftről spray formájú és alumíniumsó-mentes dezodorra, és mindig várj addig az öltözködéssel, amíg megszárad a bedezodorozott hónaljad. Illetve a fehér ruháidat rögtön viselés után mosd ki vagy legalább áztasd be, mert a ruhába szívódott izzadsággal keveredő baktériumok is közrejátszhatnak a foltok kialakulásában.

Mindig fordítsd ki a ruhát kezelés előtt. Színes ruhanemű esetén egy nem látható részen (pl. férfiing esetében a háta legalsó részénél) végezz színpróbát. A ruhaneműt terítsd bele a konyhai mosogatótálcába / lavórba / mosdóba, hogy a folt belemerülhessen a folteltávolító oldatba. Kezelés után a ruhát mosd át a megszokott módon, az adott textilféleséghez javasolt legmagasabb hőfokon (pl. fehér vászon: 90 Celsius-fok, színes pamut: 40 Celsius-fok, műszálas textília: 30 Celsius-fok).

Vegyi anyagok használatakor vegyél fel gumikesztyűt, és tartsd nyitva az ablakot, hogy a képződő szagok-gázok elillanhassanak.

Fehér ruhák, pólók besárgult hónaljának kezelése

1. Ecettel
Önts 2-3 evőkanál 10 százalékos ecetet a foltra, és hagyd 2-3 órán át hatni.

2. Szódabikarbónával
3 rész szódabikarbónát és 1 rész vizet keverj sűrű pasztává, egy fogkefe segítségével oszlasd el alaposan a sárga folton. Hagyd néhány órát állni, majd forró mosással mosd ki (tehát ez a kezelés nem ajánlott olyan ruhaneműkhöz, amelyeket csak alacsony hőfokon szabad mosni).

3. Ecettel és hidrogén-peroxiddal
A foltra önts 2-3 evőkanál ecetet, majd 3 százalékos hidrogén-peroxid oldatot (ehhez 1 dl vízben oldj fel 1 db patikában kapható hidrogén-peroxid tablettát). Egy kis pezsgést láthatsz, remélhetőleg ez fellazítja a csúnya sárga kérget. Próbáld finoman átdörzsölni fogkefével. 

4. Citrommal
Fele-fele arányban vízzel hígított citromlével bekened a foltot, majd a hónaljával felfelé fordított ruhaneműt kiteszed a Napra, hogy kifehérítse a foltot. 

5. Hidrogén-peroxiddal, mosogatószerrel és szódabikarbónával
A 3%-os hidrogén-peroxid oldattal átitatod a foltot, öntesz rá egy kiskanál mosogatószert, majd behinted szódabikarbónával, ami ebben az esetben katalizátorként fokozza a hidrogén-peroxid fehérítő hatását. Az egészet fogkefével vagy a gumikesztyűs kezeddel dolgozd el a folton. Hagyd hatni 1-2 órán át, majd mosd ki a ruhaneműt a szokásos módon, esetleg egy plusz öblítést engedj rá, hogy teljesen eltávolítsa az összes mosószermaradványt a textilből. Ezt a módszert színes textileken is kipróbálhatod, de csakis színpróba elvégzése után!

izzadságfolt ecet szódabikarbóna hidrogén-peroxid húspuhító ökomosás

Pixabay

Színes ruhák, pólók megfoltosodott hónaljának kezelése

1. Ecettel 
Kezeld ugyanúgy, mint a fehér ruhát. Bár ez kíméletes módszer, a színpróbát ne hagyd ki!

2. Húspuhítóval
A por alakban kapható húspuhítót a fűszerek között keresd a boltban. Keresd a fűszerezés nélkülit, mert a fűszerezett változat elszínezheti a textilt. A natúr húspuhító a papaya gyümölcsből kivont papaint vagy az ananászból kivont bromelaint tartalmazza, ezek fehérjebontó hatású enzimek. Ennek köszönhetően puhítják a húst -- és a sárga foltot is. Az ideális hatást 50-60 Celsius fokon fejtik ki, ennél forróbb vízben már nem működnek. Tehát 1 dl vízben oldj fel 1 evőkanálnyi húspuhító port, és itasd fel a folt körül. Hagyd rajta legalább fél órát, majd mosd ki a ruhaneműt. 

3. Citrommal
Hasonló hatású, mint a húspuhító, tehát felbonthatja a textilszálakon lerakódott elszíneződést. Színes ruha esetében kend be a foltot fele-fele arányban vízzel hígított citromlével, de NE TEDD KI NAPRA, hanem néhány órás áztatás után 30 Celsius-fokon mosd ki.

4. Mosogatószerrel és szódabikarbónával
Fele-fele arányban vízzel hígított mosogatószerrel itasd át a foltot, hintsd meg 1-2 evőkanál szódabikarbónával, majd hagyd hatni 2 órán át. Utána mosd és alaposan öblítsd ki a ruhaneműt.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
05
szept/2018

5 irodai jógapóz, hogy lelazítsd az iskolakezdést

Az elmúlt hetekben lezajlott beszerző körutak, rohangálások, idegeskedések biztos nyomot hagytak rajtad, a fáradtság miatt a testtartásod is görnyedtebb lehet. Összeválogattam 5 egyszerű jógapózt, amelyektől újra kiegyenesedhetsz, és néhány jó mély lélegzettel az iskolakezdést kísérő stresszt és szorongást is sikeresen enyhítheted. Ha a kollégákat nem zavarja, a gyakorlatok idejére nyisd ki az ablakot legalább bukóra, hogy friss levegő áramolhasson be a helyiségbe.

Harcos póz

jóga irodai jóga iskolakezdés

Pinterest

Lábak csípőszélességben, lépj jól hátra, és ereszkedj le addig, amíg az elöl lévő láb combja párhuzamos a talajjal, térd a boka fölött van (tehát az alsó lábszár függőleges). A felemelt karok ne érjenek a fülhöz, a törzs legyen egyenes, ne homoríts. Maradj ebben a pózban 1 percig, lélegezz nyugodtan, egyenletesen, aztán válts a másik oldalra. Végezd el mindkét oldalra 3 alkalommal.

Felfelé néző kutyapóz

jóga irodai jóga iskolakezdés

Guavapass

Vállszélességben támaszkodj az íróasztalra, a lábaid legyenek kisterpeszben a stabilitáshoz. Mély belégzés közben lassan told fel magad enyhe homorítással a kutyapózba, majd kilégzés közben ereszkedj vissza vízszintesbe. Ezzel a klassz pózzal végignyújtod az egész testedet, miközben jól át is szellőzteted a tüdődet. Ismételd 5-ször, de ne erőltesd túl a homorítást!

Fordított imádság póz

via Gfycat

Oldja a vállad feszességét, amit a stressz is okozhat, ezzel segíti a lélegzést. Csökkenti a hátfájást, nyújtja az alkart, úgyhogy érdemes sokat gyakorolnod, még ha elsőre nem is sikerül tökéletesen. A pózt 25-30 másodpercig tartsd ki, közben nyugodtan lélegezz. Utána ismételd meg még 2-3 alkalommal.

Térdhajlítós kobra póz

jóga irodai jóga iskolakezdés

Yogajournal

Mérsékli a szorongást, a gerinc lazításával javítja a testtartást, növeli a vitálkapacitást ez a póz. Egyenes háttal ülve lélegezz be mélyen, majd kilégzés közben lassan húzd fel a térded. Maradj így pár pillanatra, majd engedd le a lábad, miközben mélyen belélegzel. Végezd el mindkét oldalra 4-4 alkalommal.

Galambpóz széken végezve

jóga irodai jóga iskolakezdés

Doyouyoga

A sok üléstől elmerevedett csípőt lazítja ez a póz, valamint nyújtja a gerinc alsó szakaszát, és javítja az egyensúlyérzéket. Ha görgős a széked, először is fékezd be, nehogy elmozduljon tekeredés közben. Egyik lábadat felteszed a másik térdedre, miközben belégzés közben lassan kifordulsz a felsőtesteddel. Csak addig csináld, ameddig jó érzés a nyújtás, ne erőltesd meg magad! Maradj ebben a pózban 5-10 mély lélegzetvétel idejéig, aztán válts a másik oldalra. 

Egészségedre!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum