Az iskolakezdés együtt jár a vásárlással. Sokan azonban nemcsak a gyereküknek szükséges holmikat veszik meg, hanem elkapja őket a vásárlási gépszíj, és maguknak is beejtenek pár cuccot a kosárba. Ugyanez a helyzet az internetes rendeléssel: a bűvös "x napon belül visszaküldhető" ígéret láttán hajlamosak vagyunk elcsábulni olyan termékekre, amiket utólag talán meg fogunk bánni. 

Van pár nagyon egyszerű kérdés, ezeken érdemes gyorsan végigfutni, amikor leveszed a polcról a kiválasztott valamit. Amíg gondolatban megválaszolod ezeket, kicsit talán lelassul a rápörgés. Az üzletek számos vásárlásösztönző fortélyt alkalmaznak, de azért nem lehetetlen ellenállni.

takarékosság tudatos élet fenntarthatóság

ILLUSZTRÁCIÓ

1. Van-e már hasonló cuccom otthon?
Ha nem emlékszel, hogy van-e hasonló otthon, akkor ne vedd meg. Általában kiderül, hogy persze van már,  és mivel nem vetted meg azt az újat, megspóroltál egy csomó pénzt. Már csak azért is valószínű, hogy van abból a valamiből otthon, mert ha nem lenne, már biztos vettél volna. 

2. Visszajönnék-e holnap ezt megvenni?
Ez ellentmond minden marketingakciónak, mert ugyebár az üzletekben azt szajkózzák, hogy csak egyszeri akcióról van szó, és most kell azonnal mindent megvenned. De ha valóban olyan fontos számodra az a valami, akkor másnap is visszajönnél érte, nem igaz? A halogatás arra jó, hogy kicsit távolságot nyerj attól a tárgytól – ez megkönnyíti a racionális döntést, ami az esetek többségében az, hogy fizikailag és lelkileg is elengeded a kiszemelt terméket. Legyél ugyanolyan bölcs és higgadt, mint amikor a játszótéren a hisztis háromévest rábeszéled, hogy szépen adja vissza a másik kisgyereknek a homokozólapátját. 

3. Hova fogom ezt tenni otthon?
Minden új cuccnak hely kell, márpedig a legtöbb otthonban abból van a legkevesebb. Ha rád törne a kétoldali cipővásárlási láz, gondold végig, hogy van-e még szabad hely a cipőtartó szekrényben? Vagy ha egyúttal vennél egy új, nagyobb cipőtartó szekrényt ("Csak most 30%-kal olcsóbb"), egyáltalán beférne az előszobába? És jól nézne ki a már meglévő bútorok között? Minden vásárlásra úgy tekints, mint ami elindít odahaza egy láncreakciót.

Már csak 3 kérdés van, hajrá!

4. Minden családtagom egyetért a vásárlással?
Ez összetett kérdés, mert az egyetértés magában foglalja a használatot is. Tehát az előbbi cipősszekrénynél maradva, lehet, hogy szerinted jó vétel, de például a gyerek nem fogja tudni használni, mert túl erősen kell húzni a fiókot vagy az folyton becsípi az ujját. Akkor ugyanúgy az előszobában hagyja majd a cipőjét, ahogy eddig, nem érted el a célt. De az is lehet, hogy a kiválasztott holmi megfelel ugyan a te ízlésednek, viszont a többi családtagodnak nem tetszik, és ezt szóvá is teszik. Örömöt akartál szerezni, erre bosszúság lesz a vége. A telefonoddal fényképezd le a kinézett terméket, menj haza, mutasd meg a családnak, és ha le akarnak beszélni róla, törődj bele.

5. Mi lesz, ha tönkremegy?
Tessék jó alaposan megnézni a kiválasztott terméket: te is meg tudnád javítani, ha valami baja lesz? Vagy tudsz valakit a lakókörnyezetedben, aki megcsinálja? Mennyiért? Biztos van rá magyar garancia? Az eladónak van Magyarországon szervize, ahol vállalnak javítást és ennek idejére adnak cserekészüléket? Ez a szerviz számodra könnyen megközelíthető? (Hiába filléres vagy díjmentes a javítás, ha mondjuk tízezer forintot kell költeni a szervíz megközelítésére.) Ha külföldről rendelted, mennyibe kerül a meghibásodott terméket visszaküldeni a forgalmazónak? Ha valami pitiáner hiba miatt nem tudod használni azt a valamit, akkor hamarosan a fiók mélyén végzi. 

6. Mire költhetnéd az árát?
Lehet, hogy csak 499 forint az a bizonyos termék, de ha rendszeresen veszel fölösleges cuccokat, az akár már néhány hónap alatt is sok pénzt vihet el. Talán a jövő évi nyaralásra egy-két nappal tovább ki tudnál bérelni egy apartmant azokból az egyszeri kis összegekből, amiket addig nem adsz ki, hanem gyűjtesz. 

TIPP: A mi családunkban az a rendszer vált be, hogy ha mindenáron új cuccot akar hazahozni valaki, akkor egy régi dolognak mennie kell (opti-mális esetben a közeli adományboltba).
Gardróblomtalanításról itt írtam korábban, szívesen segítek is, ha úgy gondolod, hogy nekiugranál. Hidd el, tapasztalatból beszélek, a lelkedről is mázsás terhek fognak lehullani a selejtezés során!