Megjöttél Párizsból, és nincs a telefonodban egyetlen kép sem a fényben fürdő Eiffel-toronyról? Ugyan már, ez lehetetlen! Bizony, a világ minden táján vannak olyan szezonális vagy állandó projektek, amelyek díszkivi-lágítása kihagyhatatlan látványosság. Azt már kevesebben tudják, hogy az adott létesítmény fenntartóinak mennyit is kóstál a fényorgia.

A brit Festive Lights világítástechnikai cég arra tett kísérletet, hogy meg-becsülje a világ 7 híres helyszínének energiaköltségét. Míg egye-sek gazdaságosan üzemelnek az energiatakarékos fényforrásoknak köszön-hetően, a legdrágább díszkivilágítás naponta (!) 310 millió forintba kerül átszámolva.

7. Petrie Plaza Mall, Canberra, Ausztrália

energiatakarékosság LED

A világ legnagyobb karácsonyi díszkivilágításának tartják az ausztrál bevásárlókomplexum díszítését. Kiépítése óriási költség lehetett az 1,2 millió LED-fényforrás és az azokat összekötő 12 kilométernyi elektromos vezeték miatt. Az energiatakarékos lámpák napi 0,78 megawattóra áramot fogyasztanak, aminek költsége viszont csak bő 30 ezer forintnyi ausztrál dollár naponta november 28-a és december 28-a között.

6. Spectra fény- és vízjáték, Marina Bay Sands, Szingapúr

energiatakarékosság LED

Majdnem mindennapos látványosság, csupán a helyi nemzeti ünnepeken kapcsolják le. Az energiatakarékos lámpák olyan fényerőt bocsátanak ki, amely egyenértékű egy 4000 wattos reflektoréval. A napi 2,5 megawattos áramszámla költsége 97 ezer forint.

5. Blackpool, Nagy-Britannia

energiatakarékosság LED

Az ismert brit nyaralóhely szeptember 1-től november 5-ig van kivilágítva, akkor viszont 24 órában. Ez naponta 15 megawattot fogyaszt napi 244 ezer forintos költséggel.

4. Ain Dubai óriáskerék, Bluewaters Island, Dubaj

energiatakarékosság LED

Még csak most épül a világ legnagyobb óriáskereke, amely 1400 utas szórakoztatására lesz képes. A 210 méter átmérőjű látványosság 48 kabinja és 80 méteres LED-fala mindennap 14 megawatt energiát fogyaszt majd, kábé napi fél millió forintért. A London Eye óriáskeréknek "csak" 32 kabinja van.

3. Eiffel-torony, Párizs, Franciaország

energiatakarékosság LED

A fény városának jelképe a világ egyik legismertebb díszkivilágítása, amelyet 20 ezer fényforrással alkottak meg. Viszonylag alacsony a számla: a 22 megawattos napi fogyasztás durván 850 ezer forintot kóstál.

2. Times Square, New York, Egyesült Államok

energiatakarékosság LED

A világ második legdrágább díszkivilágítását 55 óriás LED-panel alkotja, így nem meglepő, hogy naponta 6,2 millió forintba kerül a 161 megawattos fogyasztás.

1. Las Vegas Strip, Egyesült Államok

energiatakarékosság LED

Tényleg ez a világ leglenyűgözőbb fényjátéka, csak az MGM hotel áramszámlája havi százezer dollárra rúg. Las Vegasba 2016-ban 42,9 millió turista érkezett, ami rekord volt a város történetében. A dísz-kivilágítás naponta 8000 megawatt áramot emészt fel, ami naponta 310 millió forintba kerül. Nem csoda, ha a helyi városvezetés azon van, hogy az áramfogyasztás egyre nagyobb részét napelemekkel, azaz zöld-energiával fedezzék. Erre minden lehetőségük megvan a nevadai sivatag közepén, így már az áram mintegy 25 százaléka származik megújuló forrásból.