Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
13
júl/2017

Napégést enyhítő pakolás, fürdő, permet a konyhából

A következő napokban fokozott a kockázata annak, hogy leég a bőrünk. Például azért, mert enyhül a perzselő meleg, tehát több időt töltünk a sza-badban. Továbbá az éjszakai záporok és szél miatt tisztább a levegő, na-gyon erős az UV-sugárzás. Ha mégis megtörténne a baj, próbáld ki a népi gyógyászat tanácsait a kínzó leégés enyhítésére, a hámlás megelőzésére.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

A leégett bőrt közepesen meleg, nem túl langyos vízzel és natúrszap-pannal vagy babafürdetővel öblítsd le, de ne hagyományos tusfürdővel, mert az irritálhat. A hideg víz sem ajánlott, ugyanis a gyors hőmérséklet-különbség lassítja a bőr gyógyulását. Tehát leégett testtel ne vesd bele magad a hidegvizes medencébe! A törülközővel nem szabad megdör-zsölni a kipirosodott bőrt, legfeljebb felitatni a nedvességet, sőt, jobb is lenne, ha most pár napig a levegőn szárítkoznál.

Pakolások
- Egy egész kígyóuborkát reszelj le vagy apríts föl robotgéppel, adj hozzá 1-2 evőkanál instant zabpelyhet és natúrjoghurtot, és kend a leégett bőrfelületre. Az uborkás pakolás hűsít és segít megelőzni a lehámlást.
- 2-3 szem főtt, hámozott és összetört burgonyát hagyj kihűlni, tejjel keverd pasztává és kend a piros bőrfelületre. A burgonyában lévő kemé-nyítő enyhíti a forróságérzetet és a fájdalmat.
- Kukoricakeményítőből is készíthetsz langyos vízzel vagy tejjel pasztaszerűséget, amellyel bekened a leégett  részeidet.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

Fürdők
Leégett bőrrel fájdalmas a zuhanyozás. A teljes test hűtésére alkalmasabb egy viszonylag meleg fürdő, amibe különféle hatásfokozókat tehetsz.
- Egy kád vízhez önts 2 dl almaecetet, amely kiegyenlíti a víz kémhatását, és jótékony hatású.
- Viszketés ellen önts a fürdővízhez 15-20 dkg aprószemű zabpelyhet (még jobb az instant), cseppenthetsz hozzá 3-5 csepp bőrnyugtató levendula vagy kamilla illóolajat is.
- Bőrirritáció és bőrpír ellen 2-3 zacskó szódabikarbónát oldj fel a kád fürdővízben.
- Ugyanilyen hatásos, ha egy kád vízhez 1-2 liter tejet vagy 2-3 pohár natúrjoghurtot hozzáöntesz, mert a bennük lévő fehérjék védőfilmet képeznek a piros bőrön. Ne törülközz meg, ne öblítsd le!
- A fürdővízhez nagyon erős fekete teát is adhatsz, ennek tannintartalma enyhíti a leégett bőr forróságérzetét. A hatást fokozhatod pár csepp hűsítő borsmenta illóolajjal.

Négyteás testpermet
A leégett bőr hűsítésére kiválóan alkalmas a négyféle teából és más természetes összetevőkből kevert testpermet. A válogatott teákban lévő antioxidánsok és polifenolok hűsítik és nyugtatják a kipirosodott bőrt. Az aloé vera átlag 9 nappal rövidíti a leégés gyógyulását.
Hozzávalók:
1 liter víz (lehetőleg szűrőkancsóval tisztított)
1 filter mentatea
1 filter kamillatea
1 filter matétea
1 filter zöld tea
1 dl aloé vera juice (ha van)
10 csepp borsmenta illóolaj
Elkészítés:
Egy kisfazékban felforralod a vizet, és beleteszed a 4 teafiltert. Lekap-csolod a tűzhelyet, és 15-20 percig hagyod a teát kioldódni. Kiveszed a filtereket, lehűtöd a teát, hozzákevered az aloé juice-t és a 10 csepp illóolajat. A keverék üvegedényben hűtőben 2 hétig eltartható. A szükséges mennyiséget kis permetezős flakonba töltöd, használat előtt felrázod. A teával megnedvesített pelenkát hűsítő nyomókötésként is alkalmazhatod.
Tipp: Csak olyan filteres teát használj, amely nem tartalmaz sem természetes, sem mesterséges hozzáadott aromákat vagy más összetevőket.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

Jó tanács:
A napozószereket legalább 30 perccel a napozás megkezdése előtt fel kell kenni a bőrre, hogy mélyen be tudjanak szívódni és kifejthessék védő hatásukat. A leégés gyógyulása akár 3 hét is lehet! Lehetőleg ne használj olyan napozás utáni gyógykrémeket, amelyek érzéstelenítő hatású benzo-kaint vagy lidokaint tartalmaznak, mert ezek bőrirritációt és allergiás reakciót okozhatnak. Ugyancsak kerülendő minden olyan testápoló, amely petróleum-alapú, mert ez elzárhatja a pórusokat, és lassítja a gyógyulást.

Segíti viszont a gyógyulást, ha minél több vizet, gyümölcslevet, sportitalt, gyümölcsöt fogyasztasz, ezzel hidratálod a szervezetedet, végső soron a bőrödet. Már nyaralás előtt 2-3 hétten kezdj bőrvédő béta-karotint és E-vitamint szedni. A legújabb kutatás szerint a leégés után legfeljebb 1 órával bevett nagy dózisú D-vitamin tabletta csökkenti a napégés keltette gyulladást és duzzanatot. Ehhez a Clevelandi Egyetemi Klinika tesztalanyai egyszerre 200 ezer egységet vettek be egy alkalommal, olvasható a Journal of Investigative Dermatology szakfolyóirat 2017 júliusi számában. Figyelem: ez egyszeri kísérlet volt, s bár a D-vitamin hatásosnak bizonyult, további kutatások szükségesek.


0
Tovább
10
jún/2017

Kerted van, és még a vécébe pisilsz?

Évezredeken át bevett módszer volt a vizelettrágyázás, amely annyira egyszerű, olcsó és jótékony hatású, hogy érdemes újra felfedezni. A tudo-mányos kutatásokból úgy tűnik, a skandináv országokban máig népszerű, arrafelé lehet például szeparálós vécécsészét is kapni, amely külön gyűjti a folyékony és szilárd ürüléket. (És nem, nincs húgyszag. Itt olvashatsz egy magyar leírást a programról.)

permakultúra organikus kert újrahasznosítás természetes trágya

ILLUSZTRÁCIÓ

Svéd számítás szerint egy felnőtt ember vizeletében annyi tápanyag van, amennyivel egy másik ember táplálék-szükségletének 50-100 százalékát meg lehet trágyázni. A növénytápok ásványianyag-tartalmát a N-P-K jelölés mutatja, tehát hogy az adott tápkeverék mennyi nitrogént (N), foszfort (P) és káliumot (K) tartalmaz. Nagyon leegyszerűsítve a nitrogén a növekedéshez, a foszfor a termésképzéshez, a kálium a virágzás serkentéséhez fontos.

Az emberi vizelet 95 százaléka víz, a többi pedig ásványi anyag, amelyben az N-P-K aránya 10:1:4 nagyjából. Összehasonlításul: a kereskedelemben kapható átlagos gyeptrágya N-P-K aránya 20:5:5 szokott lenni. Persze eltérések vannak márkák szerint, de a keverék jellemzően nitrogénben dús. Akárcsak a pisi.

Egy ember éves vizeletmennyisége 300-400 négyzetméter trágyázásához elég. Az éves vizeletmennyiségben a következő ásványi anyagok vannak:
3,5 kg nitrogén
0,5 kg foszfor
1 kg kálium
0,5 kg kén
40 g magnézium
100 g kalcium

A gyep márciustól szeptember közepéig 4-5 hetente igényel trágyázást, hiszen egy-egy fűnyírással sok tápanyagot veszít: 1 kg fűnyesedékben akár 30 g nitrogén, 10 g foszfor és 20 g kálium is lehet. A lombhullató fáknak június elején-közepén, illetve július közepétől augusztus közepéig van szükségük plusz tápanyagokra, az örökzöldeknek májusban, illetve augusztus folyamán. Időjárástól függően 3-4 hétbe is beletelik, amíg a szerves trágya lebomlik és a növények fel tudják venni a talajból.  

permakultúra organikus kert újrahasznosítás természetes trágya

KÉP

A zöldségek közül a nagy nitrogéntartalmú vizelettrágya a leveleseknek tesz önmagában is jót, ilyenek a káposztafélék. A vizelet alacsony káliumtartalmát egy finn kísérletben fahamuval javították, és csodák csodája, az ezzel trágyázott paradicsom négyszeres termést hozott, és sokkal édesebb is lett. Ez a keverék a gyökérzöldségek méretét is jelentő-sen növelte, mivel a fahamunak 0:1:3 az N-P-K aránya. Ha 1 marék hamut adunk 1 vödör "kerti aranyhoz" (idéztem), akkor kiegyensúlyozott trágyát kapunk, amit persze még hígítunk. (A szén vagy a papír hamuja nem jó!)

A begyűjtött vizelet azonnal is, és később is felhasználható. Legegyszerűbb 1:5 arányban vízzel hígítva locsolókannával kijuttatni a növények földjére. Figyelem! A vizelet ne kerüljön a levelekre, virágokra, fejlődő termésre, csakis a talajra. Érdemes kézzel vagy kapával egy kicsit félrehúzni egy maréknyi földet, a mélyedésbe önteni a vizelettrágyát, majd a földdel betakarni. Fejlődő palántáknak vagy érzékeny szobanövényeknek 1:10 vagy 1:20 arányban hígítsuk a vizeletet vízzel.

Aki csepegtetős öntözőrendszerrel juttatja ki a hígított vizeletet a kertbe vagy veteményesbe, a művelet után feltétlenül öblítse át vízzel a rendszert, hogy megelőzze a kristályos húgykő (foszfor) lerakódását, s ezzel a rendszer eldugulását. Lehetőleg mindig eső előtt vagy este juttassuk ki a vizelettrágyát, hogy a csapadék vagy harmat be- és lemossa, illetve hogy a napközbeni túl gyors párolgás miatt a vizelet sótartalma ne okozzon szikesedést a talaj legfelső rétegében.

permakultúra organikus kert újrahasznosítás természetes trágya

KÉP

A vizeletet lehet pasztörizálni is, bár ebben az esetben csökken a nitrogéntartalma. Erre a módszerre akkor lehet szükség, ha ismeretlen egészségi állapotú személytől is érkezik "adomány". A zárt, lehetőleg fehér műanyagkannába töltött vizeletet 30 napra kitesszük a Napra, a levegő hőmérséklete legalább 20 Celsius-fok legyen. A felmelegedő vizeletben elbomlanak az esetleges kórokozó patogének. A pasztörizálni szánt vizeletet ne hígítsuk előre, mert akkor tovább tart a kórokozók lebomlása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint is kifejezetten biztonságos módszer a vizelettrágyázás néhány alapvető szabály betartásával.
1. Lehetőleg használjuk fel frissen (aznap) a begyűjtött vizeletet.
2. A művelet közben viseljünk gumicsizmát és gumikesztyűt, utána alaposan mossunk kezet.
3. Csakis a talajt permetezzük vele, ne a növényeket.
4. Fogyasztásra szánt növények esetében a termés betakarítása előtt 3-4 héttel legyen az utolsó vizelettrágyázás.

TIPP: A talajbaktériumok aktivitása 20 Celsius-fokos talajhőmérséklettől felett hatékony, akkor nagy valószínűséggel képesek a vizeletben lévő esetleges antibiotikum-maradványok lebontására is. Aki biztosra menne, az ne használja olyan személy vizeletét, aki krónikus betegségre rendsze-resen szed valamilyen gyógyszert, illetve  szteroidot vagy fogamzásgátlót.


0
Tovább
21
máj/2017

Textilfrissítő SPRAY házilag ruhákhoz, kárpitra, autóba

Változékony az időjárás, ha a hűvös reggel miatt fölveszünk egy vas-tagabb kardigánt vagy blézert, hazafelé akár ránk is fülled. Nem lehet, és nem is kell mindent egy használat után kimosni, enélkül is megszabadul-hatunk a kellemetlen szagoktól. Keverjünk gyorsan egy házi textilfrissítő permetet, csak egy permetezős flakon kell hozzá.

természetes módszer textilfrissítés illóolaj ecet szódabikarbóna

ILLUSZTRÁCIÓ

A csak természetes összetevőkből kevert házi textilfrissítő nagy előnye, hogy biztonsággal használhatjuk gyerekholmikon is, illetve háziállatok mellett, mivel nem tartalmaz tartósítószereket és más hasonló vegyüle-teket. Az illatos oldat olcsóbb is lehet, mint a készen kapható, és remekül alkalmazható olyan holmikon, amelyek csak vegyszeresen tisztíthatók. Ké-nyes ruhaneműk esetén először egy kevéssé látható helyen próbáljuk ki a textilfrissítőt, nehogy foltot hagyjon.

1. Illatos és erős
1 dl víz
2 evőkanál ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 evőkanál szódabikarbóna
8-10 csepp illóolaj
A keverék átizzadt paplan felfrissítésére is használható. De a tiszta szódabikarbónával be is hinthetjük a matracot: kicsit lapogassuk bele a port, hagyjuk fél órát hatni, majd jó alaposan porszívózzuk ki.

2. Illatmentes férfiaknak
3 evőkanál vodka vagy gyógyszertári alkohol vagy denaturált szesz
3 evőkanál ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 dl víz
Cipő szagtalanítására is használható, ha valakinek nagyon izzad a lába, pláne, ha a gombaölő hatású denaturált szesszel készítjük.

3. A szódabika erejével
2 evőkanál szódabikarbóna
1 dl forró víz
10 csepp illóolaj 
A szódabikarbóna amfoter hatású, tehát az izzadtság savasságát képes semlegesíteni, ezért a szagát is elveszi, valamint baktériumölő. Ezzel a keverékkel nemcsak kabátok belsejét szagtalaníthatjuk, főleg hónaljtájon, hanem a függöny felfrissítésére is alkalmas. 

természetes módszer textilfrissítés illóolaj ecet szódabikarbóna

ILLUSZTRÁCIÓ

4. Illatos és egyszerű
0,5 dl ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 dl víz
0,25 dl ruhaöblítő
Összeöntjük egy permetezős flakonban (lehet üres és kimosott újrahasz-nosított vegyszeres flakon), jól összerázzuk, és már használható. Dohány-füst ellen is kiváló!

5. Szagtalanít és illatosít
0,5 dl öblítő
1 dl víz
2 evőkanál szódabikarbóna
Egy flakonban jól összerázzuk az elegyet, míg feloldódik a szódabikarbóna. Kárpitozott bútort vagy szőnyeget is szagtalaníthatunk vele, de vigyázzunk, mert a szódabikarbónának enyhe fehérítő hatása van.

6. Csupa illóolajos
8 csepp levendula olaj
4 csepp bergamott olaj
2 csepp borsmenta olaj
0,5 dl vodka vagy gyógyszertári alkohol
1 dl forró víz
Először a forró vízbe cseppentsük az olajokat, legalább egy percig folyamatosan keverjük, amíg szépen elegyednek, utána öntsük hozzá az alkoholt. A bergamott helyett használhatunk narancsot, gerániumot vagy kubekát is. Ez a keverék kiváló a sok műanyag miatt gyakran áporodott szagú autó belsejének felfrissítésére vagy légfrissítő permetként is.


0
Tovább
12
máj/2017

9 tipp kurkumára, hogy egészségesebbek legyünk

Az aranysárga fűszer a gyömbér rokona, Indiától Délkelet-Ázsiáig 7000 éve használják, mára az egész világon elterjedt. Az indiai ősi ajurvédikus szövegekben a máj, a tüdő, a bőr és a szív gyógyítójaként említik. A mo-dern kutatások szerint kiemelkedő antioxidáns-tartalma segíti sejteinket a káros szabad gyökök elleni védekezésben. A kurkumát az ízületek termé-szetes gyógyszereként is reklámozzák, de baktériumölő és gyulladás-csökkentő hatásának köszönhetően még rengeteg módon felhasználható.

kurkuma ajurvédikus gyógyítás természetes gyógyítás

ILLUSZTRÁCIÓ

1. Pattanásra, csípésre
Két rész mézbe kereverjünk egy rész kurkumát, és a keveréket fültisztító pálcikával pettyezzük a bőrelváltozásra. Negyedóra múlva lemoshatjuk.

2. Fülbe
Úszás után sokaknak megfájdul a füle, kisebb gyulladás is kialakulhat. Erre jó gyógyír a fülbe csepegtetett langyos fokhagymaolaj: 2-3 gerezd fok-hagymát aprítsunk föl, hagyjuk 10 percig állni levegőn (oxidálódás), majd öntsünk rá gerezdenként 1 evőkanál étolajat. Hagyjuk állni fél napig, szűrjük le, és öntsük gyógyszertári műanyag szemcseppentős flakonba, hogy mindig kéznél legyen. Az olajat késhegynyi kurkumával dúsítva fokozhatjuk a szer antibakteriális hatását.

3. Fogkrémbe
Fehér agyagból és glicerinből pasztát keverünk, amelybe néhány csepp borsmenta és fertőtlenítő teafa illóolajat keverünk, valamint késhegynyi fahéjat és kurkumát. Utóbbi színezőanyag, ám a fogzománccal nem érintkezik annyi ideig, hogy befogná, viszont csökkenti a szájüregben lévő baktériumok számát és fehéríti a fogakat. Ha nincs kedvünk vesződni házi fogkrém készítésével, hetente néhányszor a boltban kapható fogkrémre is hinthetünk egy pici kurkumát, amikor kinyomjuk a tubusból.

4. Szappanba
Gyönyörű sárgára színezi a házilag készített szappant, valamint javítja annak bőrápoló hatását. Fél mokkáskanálnyi kurkumát hozzákeverhetünk a folyékony szappanhoz is az antibakteriális hatás érdekében.

5. Izomhúzódásra
Egy rész sót és két rész kurkumát annyi vízzel kell elegyíteni, hogy kenhető legyen. Bedörzsöljük a sérült területet, és egy textilpelenkával vagy más kendővel lekötjük. Naponta egyszer 20 percre alkalmazzuk a pakolást. A bőrünkről a sárga foltot ecettel távolíthatjuk el egyszerűen.

6. Gyomorrontásra
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet gyomorrontásra napi négy alkalommal 500 milligramm kurkumát javasol. De mennyi az 500 mg? A legtöbb konyhai mérleg inkább csak 2 grammtól kezd el mérni, tehát akkor mérjünk ki 2 grammot (= 2000 milligramm), késsel terítsük el egyenle-tesen és osszuk négyfelé -- máris megvan a szükséges adag.

7. Agyfényesítő gyógyteába
A japán Okinava szigeten élnek a világ legidősebb emberei, akik szellemileg is frissek maradnak. Naponta isznak kurkumateát a következő recept szerint: négy csésze (körülbelül 1 liter) lobogó vízzel forrázzunk le egy kiskanál kurkumaport, amint meghűlt, ízesítsük reszelt gyömbérrel és mézzel, és kortyoljuk el kisebb részletekben a nap folyamán.

8. Hússütéshez
A kurkuma nemcsak kellemes, zamatosan erős ízt ad a húsnak, hanem a sütés-grillezés közben képződő HCA (heterociklikus amin) mennyiségét is 40 százalékkal csökkenti a Kansasi Egyetem kutatása szerint. A HCA-ról feltételezik, hogy nagy mennyiségben rákkeltő.

Figyelem! Aki vérhígító gyógyszert szed, konzultáljon kezelőorvosával kurkuma terápiás alkalmazása előtt, mert a benne lévő curcumin hatóanyag fokozhatja a vérhígítás mértékét. Más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet! Várandósoknak nem adható.
 


0
Tovább
08
máj/2017

Jobban vizsgázik a diák, ha zöldet is láthat közben

A felmérésben részt vett középiskolás diákok vizsgaeredményei 13 száza-lékkal javultak, csak mert a tanterem ablakai zöld fákra nyíltak. Ez derült ki egy amerikai felmérésből, amelyben öt illinois-i középiskola 94 véletlen-szerűen beválogatott diákjának teljesítményét mérték.

A diákokat három csoportba osztották, három egyforma teremben kellett vizsgázniuk. A termek mérete, alakja és berendezése ugyanolyan volt, annyiban különböztek, hogy az egyik teremnek nem voltak ablakai, a másiknak a szemközti házfalra nyíltak, a harmadikból pedig az iskolát övező zöldet lehetett látni. 

A diákok a 30 perces vizsga alatt helyesírási, matematikai és szóbeli feladatot kellett megoldaniuk. Közben mérték a szívverésüket, a testhő-mérsékletüket és a bőrük nedvességtartalmát. A vizsga után kérdőívet is ki kellett tölteniük a közérzetük jellemzéséről. 

természetes környezet szellemi teljesítmény javítás

ILLUSZTRÁCIÓ

A zöld parkra nyíló teremben vizsgázó diákok jobban bírták a vizsgázással járó stresszt, és 13 százalékkal jobb eredményt értek el. A szakértők szerint ez annak volt köszönhető, hogy amikor a vizsgázás közben olykor-olykor elkalandozott a diákok figyelme, és tekintetüket fölemelték a tesztről, a zöld növények látványa hatására gyorsabban regenerálódtak mentálisan, és utána jobban tudtak a következő feladatra összpontosítani.

Ezt az eredményt mi is hasznosíthatjuk tanulás vagy munka közben. Persze az íróasztalon kevés a szabad hely, illetve nem is mindenkinek esik annyi természetes fény az asztalára, ami a cserepes növények többségé-nek kellene. Egy igénytelen minizöld azonban kis helyen is elfér, és lát-ványa friss energiával tölti fel az elménket. Kedves ajándék lehet vizsgázó vagy stresszes környezetben dolgozó szeretteink számára.

természetes környezet szellemi teljesítmény javítás

Kis üvegcsébe öntsünk mosott homokot, apró követ, pár evőkanálnyi föl-det, és tegyünk rá mohát vagy valami kis pozsgás növényt. Ha a kupakot rátesszük, biztosíthatjuk a növénynek szükséges nedvességtartalmat. KÉP

természetes környezet szellemi teljesítmény javítás

Akvarisztikai boltban vehetünk vízinövényeket, amelyeket átültethetünk. Így garantáltan nem fordul elő, hogy elfelejtettük meglocsolni a minikertünket. Az indiai vízicsillag, a Wendt vízikelyhe vagy a gömbmoha elviseli a fény-hiányt, a kemény és szobahőmérsékletű vizet. KÉP

természetes környezet szellemi teljesítmény javítás

Egy pohárban is kialakíthatunk mini sziklakertet. KÉP

természetes környezet szellemi teljesítmény javítás

Megrepedt a vizeskancsó? Nem kell kidobni, inkább újrahasznosítással varázsoljunk belőle asztali minidzsungelt. KÉP

természetes környezet szellemi teljesítmény javítás

A svéd asztalosnál kapható, eredetileg hűtőszekrényre vagy más fémfelületre tapadó mágneses fűszertartó edénykét megtölthetjük mosott kaviccsal és kaktuszokkal is. A műanyag előlapon vágjunk ablakot, hogy szellőzhessenek. KÉP

természetes környezet szellemi teljesítmény javítás

Egy PET-palackból is csinos minikert lehet. A trükkje, hogy először félbe-vágjuk, úgy töltjük meg az alját földdel és pozsgásokkal, majd ráhelyezzük a tetejét. Locsoláshoz és szellőztetéshez csak le kell venni. KÉP

természetes környezet szellemi teljesítmény javítás

Minden spájz és konyhaszekrény tele van üres befőttesüvegekkel. Na de most már tudjuk, hogy mit kell velük csinálnunk. KÉP


0
Tovább
04
feb/2017

Ez a férfi egy éve nem fürdött, és nem büdös

James Hamblin orvos-újságíró egy éve nem használ tusfürdőt vagy sam-pont, hanem helyettük mindennap egy bakteriális oldattal befújja a testét, és néha tiszta vízzel letusol. Eredetileg orvos lévén a (baba-)szappanos kézmosást nem iktatta ki a rutinjából, mint ahogy a napi kétszeri fog-mosás és fogselymezés is megmaradt. De ezeken kívül nem használ más higiéniai készítményt. Állítja, teste így is tiszta, normális emberszaga van.  

környezettudatosság természetes tisztálkodás nátrium-lauril-szulfát

KÉP

Nem is az vezette elsősorban erre az elhatározásra, hogy az amerikai normának megfelelő személyes higiénia fenntartása mennyi időt, vizet és drága tisztálkodási szereket igényel, és kiváltásukkal jelentős összeget takaríthat meg. Számítások szerint ha összeadjuk az életünk során zuhanyozással és hajmosással töltött időt, akkor az 12 167 órát, azaz két évet tesz ki. Ennél fontosabb volt Hamblin számára, hogy megtudja: mi történik, ha kilép a (kényszeres) szokások világából. 

Úgy döntött, kipróbálja a Nitrosomonas eutropha baktériummal készült higiéniai készítményt: ez nem szappan, hanem egy víztiszta testpermet, amely baktériumok millióit tartalmazza. A N. eutropha ammóniával táplálkozik, ezért feltételezi róla a testpermetet kifejlesztő biotech cég, az AOBiome, hogy tisztító, dezodoráló, gyulladásgátló és immunerősítő hatása van a bőrünkön.

Nemcsak csak a szervezetünk belsejében, például a bélrendszerünkben élnek baktériumok, hanem a bőrünkön is, persze ezek mások. De pusztán addig virulnak, amíg mi egy szappannal vagy tusfürdővel közbe nem avatkozunk. A tisztálkodószerek legfőbb alkotórésze, a sodium lauryl sulfate, magyarul nátrium-lauril-szulfát a baktériumok legfőbb ellensége, csakhogy egyaránt megszabadít a kártékony és a hasznos mikrobáktól. Ráadásul az ammónia-oxidáló "jó" mikrobák sokkal lassabban szaporodnak, mint a károsak. Keveset tud még arról a tudomány, hogy mi megy félre a bőrünk bakteriális állományában, mikrobiomjában, amikor valamilyen betegség támad meg bennünket, és hogyan lehetne ezt természeteses módon helyrehozni, visszabillenteni az egyensúlyt.

környezettudatosság természetes tisztálkodás nátrium-lauril-szulfát

KÉP

A tisztálkodás egyre több kutatásnak is témája, mert sokan úgy vélik, hogy egyáltalán nem volna szükségünk arra, hogy mindennap agresszíven lecsutakoljuk magunkat – megszabadulva a baktériumoktól. A tusfürdővel egyébként a bőrünket fedő olajos lipidréteget is lesúroljuk, ezért feszül a bőrünk törülközés után, amit azonnal be kell kenni testápolóval. Ezzel egy olyan folyamatot indítunk be, amely idővel egyre szárazabbá teszi a bőrünket, állítják a szakemberek.

Az AOBiome fejlesztője onnan vette az ötletet, hogy a lovak (is) porfürdővel tisztítják le magukról az izzadságot, tehát evolúciójuk során ezt a módszert fejlesztették ki a hatékony tisztálkodásra. Akkor viszont kell lennie a bőrükön valaminek, gondolta David Whitlock, ami eltünteti róluk a kellemetlen szagokat és bőrproblémákat. És volt is, a fent említett baktérium. Whitlock elmélete szerint a testünket nem antibakteriális szerekkel kell megszabadítanunka kártékony baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól, hanem erősítenünk kellene a jótékony hatású mikrobák jelenlétét a megfelelő védelem érdekében.

A Whitlock cége által kikísérletezett AO+ készítményt nagy nyilvánosság előtt a New York Times újságírónője, Julia Scott próbálta ki, aki napi három perc tiszta vizes zuhany mellett kétszer végigpermetezte arcát, testét és fejbőrét a bakteriális készítménnyel. Az első két hétben borzasztó kényelmetlenül érezte magát a zsíros haja miatt, de utána azt vette észre, hogy "beállít" a baktériumegyensúlya, enyhült az aknéja, normalizálódott a testszaga. A kísérleti hónap végén újra "hagyományos" módon kezdett tisztálkodni, de csak egy szappant és illatmentes sampont használ azóta is. (Érdemes a tapasztalatait elolvasni itt.)

környezettudatosság természetes tisztálkodás nátrium-lauril-szulfát

KÉP

Hamblin az ő példáján felbuzdulva vágott bele az egyéves kísérletbe. Fokozatosan hagyta el a tisztálkodószereket, a bőre először zsíros és erős szagú volt, de néhány hét alatt normalizálódott a helyzet, ahogy beállt a bakteriális egyensúlya – ezt rendszeresen ellenőrizték a laborban. Ha megizzad vagy piszkos lesz, akkor vízzel lezuhanyozik, de nem mindennap. Viszont mindennap tiszta alsóneműt és ruhát vesz föl, hiszen ezeken is nagyban múlik, kinek milyen szaga van.  

A Gizmodón volt egy érdekes cikk arról, hogy Amerikában a reklámipar és a tisztálkodószerek egymást erősítve fejlődtek. A tusfürdők, szájvizek és parfümök eladásának felpörgetésére a reklámszövegírók áltudományos érveléssel ráerősítettek az emberek bizonytalanságára, önbizalom-hiányára. Például az orvosi szakzsargonból vett kifejezéssel halitózisnak kezdték nevezni a szájszagot, amitől mindenki azt hitte, hogy valami szörnyű kórság támadta meg.   

környezettudatosság természetes tisztálkodás nátrium-lauril-szulfát

Ha viszont mindenáron illatosítani szeretnénk testünket, érdemes nem mesterséges, hanem állati eredetű parfümöt választani. Korábban már írtam arról, hogy az ámbra, a cibet, a mósusz, a kasztóreum, a hiraceum képes lehet fölerősíteni a testszagunkat, és abban feromonok is lehetnek: ezekről a vegyületekről azt állítják, hogy befolyásolják a szexuális érdeklődést... De persze erre a témára is több kutatást kellene szentelni, akárcsak a fenti baktérium-alapú tisztálkodásra.

Ja, és Hamblinnak tusfürdő nélkül is van barátnője. 


0
Tovább
09
jan/2017

Mancsápoló házi gyógyír kutyáknak, macskáknak

Az erős fagytól és a járda jégtelenítéséhez használt vegyi anyagoktól ki-repedezhet a kutya és a macska talpán a bőr. A repedés elsebesedhet, ez nemcsak hetekig tartó kellemetlenség, hanem fertőzés forrása is lehet. Bár az állatok általában nem kedvelik, ha matatjuk a mancsukat, a mostani extrém időjárás esetén ragadjuk magunkhoz a falkavezérséget, és na-ponta (akár többször is) kenjük be a talpukat az alábbi kencével, amit nettó 10 perc, bruttó 70 perc alatt összeállíthatunk.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Hozzávalók:
3 evőkanál napraforgóolaj vagy olívaolaj vagy kókuszzsír, ami van otthon
1 evőkanál mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolaj, illetve köröm-virágolaj (ha van)
2 evőkanál szárított körömvirágszirom (ha nincs kész körömvirágolajunk)
2 kiskanál méhviasz
2 kapszula E-vitamin
1 csepp rozmaring illóolaj (opciós)

A hozzávalók beszerezhetők patikából, illatszerboltból, netről. 

A 100 ml-es mandula-, avokádó- és búzacsíraolaj 1400-1500 Ft, de sokáig elég, és saját használatra, téli testápolóhoz keverve is elhasználhatjuk. Ezek az olajok bőrápoló, sebgyógyító hatásúak. Ha nincs kéznél egyik sem, használjunk 1 evőkanállal több napraforgó-, olívaolajat vagy kókuszzsírt.

Körömvirágolajat lehet kapni készen (50 ml 1000-1300 Ft), ebben az esetben a hordozóolaj általában napraforgó. De magunk is készíthetünk házilag kétféle módon: ha hidegen, akkor egy marék szárított köröm-virágsziromra öntsünk annyi jó minőségű, hidegen sajtolt étolajat, amennyi ellepi (120-150 ml), és három hétig érleljük száraz, hűvös helyen. Naponta fel kell rázni, és ellenőrizni, nehogy megpenészedjen. (Ezért is kell szárított szirmot használni.) 
A melegen készített körömvirágolaj úgy készül, hogy a vízfürdő felett melegített napraforgó- vagy kukorica-étolajban egy órán át kíméletesen főzzük a szirmokat, majd a keveréket leszűrjük, és az olajat kihűlés után használjuk krémekhez. A körömvirágnak gyulladáscsökkentő, hámosító hatása van. A szirmokból tea is főzhető, ez fekélyre belsőleg is jó. 

A fehér színű méhviasz granulátumból a fotón látható doboz a 100 gram-mos kiszerelés, kb. 1000 Ft az ára, szintén sokáig elég, hűtőben eltartható.

Az E-vitamin gyártótól függően lehet 60 kapszula 2000 Ft vagy 100 kapszula 1700 Ft, a mancsápoló gyógyírban tartósítószerként funkcionál. Bőrápoló tulajdonsága mellett immumerősítő, a következő két hónapban el fog fogyni a családban. Lehet folyékony kiszerelésben is kapni, nemcsak kapszulában.

A rozmaring illóolaj 15 ml 1000 Ft, illetve patikában rendelésre lehet kapni 100 ml-es kiszerelésben is, amúgy nagyon jó ízületi- vagy izomfájdalomra bedörzsölőnek (a gazdának). Itt az a szerepe, hogy mivel kicsit kelle-metlen szagú, megakadályozza, hogy az állat lenyalogassa a gyógyírt a mancsáról.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés


A mancsápoló házi gyógyír elkészítése:
1. Ha nincs kész körömvirágolajunk, akkor vízfürdő fölött (kislángon) főzzük a körömvirágszirmot egy órán át az olajban. Ez volt 1 óra a bruttó elké-szítési időből, most jön a nettó 10 perc.
2. Ha ez megvan, kapcsoljuk le a  lángot, és gyorsan szűrjük le.
3. Adjuk hozzá a a méhviasz-granulátumot, és kevergessük, amíg felol-dódik. (Korábban is hozzá lehet adni a méhviaszt, csak akkor macerásabb elmosogatni a szűrőt.)
4. Ha már félig kihűlt a kence, keverjük hozzá a mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolajat. Azért ekkor, hogy megőrizzük a hidegen sajtolt olajok értékes tápanyagait.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

5. Az E-vitamin kapszulákat lékeljük meg, és a tartalmukat az 1 csepp rozmaringolajjal együtt keverjük hozzá a mancsápolóhoz, még mielőtt az megdermedne.
6. A zsír állagúvá dermedt gyógyírt tegyük zárható dobozba, és ha nincs benne E-vitamin, akkor tartsuk a hűtőben.

Figyelem! Bár a humángyógyászatban bőrápolóként levendulaolajat és kamillát, illetve fertőtlenítőnek teafaolajat használunk, ezeket állatok számára készült termékekhez tilos hozzáadni, mert számukra mindegyik mérgező, hányást, a májszövet károsodását idézhetik elő.
Zsiradéknak kakaóvajat se használjunk, ugyanazért, amiért a felelős gazda nem ad a házi kedvenceknek csokoládét: az abban lévő teobromin nevű alkaloid vegyület szívritmuszavart, veseelégtelenséget, a vérkeringés összeomlását okozhatja.

Ezzel szemben a körömvirág és a rozmaring nem mérgező sem a kutyák, sem a macskák számára az egyik legnagyobb állatvédő szervezet, az ASPCA természetgyógyászati kislexikonja szerint.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Ezt kapjuk cserébe...


0
Tovább
25
dec/2016

Mindent gyógyító házi gyömbérszirup

Emésztési problémák, émelygés, váratlan meghűlés, köhögés, hidegrázás, utazási betegség? Ha az ünnepek idején előjönnek ezek a problémák, a legjobb megoldás a félóra alatt elkészíthető gyömbérszirup lehet. Könnyen összedobható a karácsonyi mézeskalácshoz vásárolt hozzávalók maradé-kából, így semmi nem megy veszendőbe. A hűtőben akár 3 hónapig eláll, de úgyis elfogy addig.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A gyömbér évezredek óta használatos a távol-keleti hagyományos gyógyászatban, ezerféle gyógyító hatást tulajdonítanak neki, amelyek közül sokat a modern orvostudomány is igazolt. Bioaktív hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak, csökkentik a vérnyomás és a vércukor szintjét, enyhítik a szervezetben lévő (közte az ízületi) gyulladásokat, a menstruációs fájdalmat és a hányingert. A gyömbér torokgyulladás, megfázás és eldugult orr ellen is kiváló.

A fahéj serkenti az emésztést és az étvágyat, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, szabályozza a gyomorsavtermelést, emellett a keleti gyógyászatban vágykeltő hatásúnak tartják.

A zöld tea antioxidáns hatású, serkenti az anyagcserét, enyhe vízhajtó hatású, csökkenti az allergiás és stresszes panaszokat.

A méz ősidők óta használatos gyógytermék, ásványi és nyomelemekben gazdag, többféle B-vitamint tartalmaz, amely kedvező az idegrendszerre. Baktériumölő hatású, fájdalomcsillapító, köptető, tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a stresszt.

A házi gyömbérszirup összetevői:
1 egység reszelt gyömbér
1 egység méz
2 egység zöld tea
3 rúd fahéj

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A hozzávalókat egy lábasban felforraljuk és kis lángon maximum 15 percig rotyogtatjuk. Ha kicsit lehűlt, átszűrjük, a maradék gyömbérrostokat is kinyomkodjuk. (Ezt enyhe gyömbértea készítéséhez felhasználhatjuk, egy kiskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel. A teát étkezések között, üres gyomorra ajánlott fogyasztani.)

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A kész levet sziruppá sűrítjük 1-2 evőkanál kukorica- vagy burgo-nyakeményítő hozzáadásával. A keményítőt érdemes külön összekeverni egy kis lével, hogy ne csomósodjön össze.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A házi gyömbérszirupot hűtőben kell tartani. Alkalmanként 1 kiskanállal magában, vagy ha túl erős ízűnek érezzük, langyos vízhez, teához keverve fogyasztható. 

Figyelem! A házi gyömbérszirup összetevői befolyásolják a vérhígító-, diabétesz- és szívgyógyszerek hatását, illetve gyomorfekély esetén sem ajánlottak.


0
Tovább
23
nov/2016

Most még ültethet az ablak elé gyorsan növő törpefát

Az előrejelzések szerint a következő hetekben marad a viszonylag enyhe időjárás, alkalmas arra, hogy a házunk legmelegebb, déli vagy nyugati oldalán az ablak elé gyorsan növő facsemetét ültessünk. Fajtától és mérettől függően a lombozata akár már jövő nyáron árnyékolni fogja az ablakot, és 3-6 Celsius-fokkal csökkenti az üvegtáblák előtti levegő hőmérsékletét. Földszintes ház esetében egy törpefa is elegendő lehet, ha pedig kis termetű gyümölcsfát választunk, azt ugyan időnként metszeni kell, de cserébe legyező alakú kordonfa is nevelhető belőle, illetve a termése nyári bónusz lesz a számunkra. Ötletadó összeállításunkban néhány közkedvelt díszfát mutatunk be, a faiskolákban még számtalan különlegesség kapható.

Csüngő nyírfa
Tökéletes függönypótló a nyári hónapokban, a házfalat is árnyékolja. Középerős növekedésű, nem túl igényes, kifejletten 4-6 méteres termetű.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Gömb szivarfa
Viszonylag gyorsan nő, 3-5 méteres magasságú lesz, kedveli a napos, meleg helyet és a tápanyagban gazdag talajt. Az első években óvjuk a fagytól. Kívánja a rendszeres locsolást, cserébe viszon nem allergizál.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Csavart fűz
Többféle méretű változata ismert, a faiskolában kiválaszthatjuk a rendelkezésünkre álló területhez legjobban illő példányt. A fűz szereti a napsütést és a vízigénye is nagy, cserébe gyorsan nő, és kellemesen árnyékol, bár lombozata szellős.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Gömbjuhar
Városba ideális, mert elviseli a szmogos levegőt. Nem túl igényes a talaj-ra, extra öntözést sem igényel. Maximális magassága akár 6-8 méter is lehet, az ültetésnél ezt érdemes figyelembe venni.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Rózsás akác
Gyorsan növő, kb. 2,5-3 magasságot elérő cserjeszerű fa, a védett, napos és meleg helyet kedveli. A talaj típusára nem kényes, vízigénye alacsony. Illatos virágfüzérei hetekig kertünk díszei lesznek.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Az ültetéshez ássunk legalább kétszer nagyobb gödröt, mint amekkora a konténeres vagy szabad gyökerű facsemete gyökérzete, mert a fellazított talajban jobban fejlődnek a gyökerek. A gödröt béleljük ki komposzttal, tőzeggel, trágyával, hogy még a fagyok beállta előtt serkentsük a fa megeredését. Ültetés után alaposan öntözzük be, iszapoljuk a csemete tövét, és utána is rendszeresen öntözzük a kemény fagyok beálltáig. Akkor viszont érdemes egy vödörnyi földdel felkupacolni a tövet, hogy megvéd-jük a fagykártól. Az ültetőgödörbe tegyünk egy dréncsövet, amelynek lenti végét szöggel több helyen kilyuggatjuk és a gyökérlabda köré kanyarítjuk. Ezen keresztül az első években célzottan locsolhatjuk a fácskát, amivel serkentjük a gyorsabb fejlődését.

Gyümölcsfa választásakor a növekedési erély és a várható méret mellett kérdezzünk rá az adott fajta betegségekkel szembeni ellenálló képes-ségére, hogy ne kelljen vegyszerekkel permetezni, hiszen közvetlenül a ház mellé szeretnénk ültetni. 

A fenti összeállítás csak javaslat, a szakmai útmutatót nem helyettesíti.


0
Tovább
14
nov/2016

Ezzel a giffel 1 perc alatt helyreáll a vérnyomása

Látszólag dolgozik, hiszen a számítógép monitorát nézi, közben éppen relaxál! Idegesítő főnök ellen nem gyógyszer kell, hanem egy természetes stresszoldó módszer: mégpedig a buddhista szerzetesek hasi légző-gyakorlata. Végzéséhez az alábbi gif adja meg a ritmust. A légzés-sel nemcsak a vérnyomása normalizálódik, hanem az immunrendszere is erősödik. Érdemes mindennap ebéd előtt elvégezni.

természetes stresszoldás

Gif

Így végezze megfelelően a hasi légzést:
1. Üljön egyenes háttal, ne támaszkodjon a szék háttámlájának. Ha túl szoros az öve, oldja ki. (Szükség esetén, ha ki akarunk szabadulni az irodából a friss levegőre, ez a gyakorlat állva is végezhető.)
2. A lábak legyenek vállszélességű kisterpeszben, talp a földön.
3. A jobb kezet tenyérrel felfelé tegyük az ölünkbe, a tenyér éle érintse a hasat.
4. A bal kezet szintén tenyérrel felfelé fektessük rá a jobb kézre.
5. Lazítsuk el az állkapcsot, a nyelvünk hegye érintse a szájpadlást a felső fogsor mögött.
6. Orron át lélegezzünk be (a gifen a Breathe in felirat jelzi), közben kicsit nyomjuk ki a hasunkat. Ennek köszönhetően nem is kell szívni a levegőt, szinte magától áramlik be szervezetünkbe. 
7. A gif ritmusát követve orron át lélegezzünk ki (Breathe out felirat jelzi), közben enyhén húzzuk be a hasunkat, ezzel kipréseljük a levegőt.
8. Aki bírja, egy ki-be légzésnyi időre tartson szünetet, majd kezdje újra légzőgyakorlatot. A megfelelő hatás érdekében legalább 5 ciklust ismételjünk.

A felnőttekre jellemző, hogy inkább mellkasi légzést végeznek, és a csecsemőkorban még természetes hasi légzés méltatlanul háttérbe szorul. Pedig utóbbi előnye, hogy átmozgatja a belső szerveket, és a működésük serkentésével normalizálja a stresszes tüneteket. Az orron át történő légzés az erősebb légzőmunkával fejleszti légzőizmokat, serkenti a vérkeringést. Haladók végezhetik a hasi légzést úgy is, hogy közben 1-től 10-ig számolják a ciklusokat, majd 10-től 1-ig vissza. Variálhatjuk úgy is, hogy belégzéskor egyik vagy másik orrlyukat befogjuk.

A hasi légzőgyakorlat kiváló a derék körüli zsírpárnák lefogyasztására is.

természetes stresszoldás


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum