Az aranysárga fűszer a gyömbér rokona, Indiától Délkelet-Ázsiáig 7000 éve használják, mára az egész világon elterjedt. Az indiai ősi ajurvédikus szövegekben a máj, a tüdő, a bőr és a szív gyógyítójaként említik. A mo-dern kutatások szerint kiemelkedő antioxidáns-tartalma segíti sejteinket a káros szabad gyökök elleni védekezésben. A kurkumát az ízületek termé-szetes gyógyszereként is reklámozzák, de baktériumölő és gyulladás-csökkentő hatásának köszönhetően még rengeteg módon felhasználható.

kurkuma ajurvédikus gyógyítás természetes gyógyítás

ILLUSZTRÁCIÓ

1. Pattanásra, csípésre
Két rész mézbe kereverjünk egy rész kurkumát, és a keveréket fültisztító pálcikával pettyezzük a bőrelváltozásra. Negyedóra múlva lemoshatjuk.

2. Fülbe
Úszás után sokaknak megfájdul a füle, kisebb gyulladás is kialakulhat. Erre jó gyógyír a fülbe csepegtetett langyos fokhagymaolaj: 2-3 gerezd fok-hagymát aprítsunk föl, hagyjuk 10 percig állni levegőn (oxidálódás), majd öntsünk rá gerezdenként 1 evőkanál étolajat. Hagyjuk állni fél napig, szűrjük le, és öntsük gyógyszertári műanyag szemcseppentős flakonba, hogy mindig kéznél legyen. Az olajat késhegynyi kurkumával dúsítva fokozhatjuk a szer antibakteriális hatását.

3. Fogkrémbe
Fehér agyagból és glicerinből pasztát keverünk, amelybe néhány csepp borsmenta és fertőtlenítő teafa illóolajat keverünk, valamint késhegynyi fahéjat és kurkumát. Utóbbi színezőanyag, ám a fogzománccal nem érintkezik annyi ideig, hogy befogná, viszont csökkenti a szájüregben lévő baktériumok számát és fehéríti a fogakat. Ha nincs kedvünk vesződni házi fogkrém készítésével, hetente néhányszor a boltban kapható fogkrémre is hinthetünk egy pici kurkumát, amikor kinyomjuk a tubusból.

4. Szappanba
Gyönyörű sárgára színezi a házilag készített szappant, valamint javítja annak bőrápoló hatását. Fél mokkáskanálnyi kurkumát hozzákeverhetünk a folyékony szappanhoz is az antibakteriális hatás érdekében.

5. Izomhúzódásra
Egy rész sót és két rész kurkumát annyi vízzel kell elegyíteni, hogy kenhető legyen. Bedörzsöljük a sérült területet, és egy textilpelenkával vagy más kendővel lekötjük. Naponta egyszer 20 percre alkalmazzuk a pakolást. A bőrünkről a sárga foltot ecettel távolíthatjuk el egyszerűen.

6. Gyomorrontásra
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet gyomorrontásra napi négy alkalommal 500 milligramm kurkumát javasol. De mennyi az 500 mg? A legtöbb konyhai mérleg inkább csak 2 grammtól kezd el mérni, tehát akkor mérjünk ki 2 grammot (= 2000 milligramm), késsel terítsük el egyenle-tesen és osszuk négyfelé -- máris megvan a szükséges adag.

7. Agyfényesítő gyógyteába
A japán Okinava szigeten élnek a világ legidősebb emberei, akik szellemileg is frissek maradnak. Naponta isznak kurkumateát a következő recept szerint: négy csésze (körülbelül 1 liter) lobogó vízzel forrázzunk le egy kiskanál kurkumaport, amint meghűlt, ízesítsük reszelt gyömbérrel és mézzel, és kortyoljuk el kisebb részletekben a nap folyamán.

8. Hússütéshez
A kurkuma nemcsak kellemes, zamatosan erős ízt ad a húsnak, hanem a sütés-grillezés közben képződő HCA (heterociklikus amin) mennyiségét is 40 százalékkal csökkenti a Kansasi Egyetem kutatása szerint. A HCA-ról feltételezik, hogy nagy mennyiségben rákkeltő.

Figyelem! Aki vérhígító gyógyszert szed, konzultáljon kezelőorvosával kurkuma terápiás alkalmazása előtt, mert a benne lévő curcumin hatóanyag fokozhatja a vérhígítás mértékét. Más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet! Várandósoknak nem adható.