Leégett a vállad a Balaton-átúszás során vagy a tengerparti nyaraláson száraz szalma lett a hajadból? A virágméz egy sor apróbb nyári probléma enyhítésében segít, legyen szó egészségről vagy szépségápolásról. Fontos a méz minősége: csakis megbízható termelőtől vásárolj mézet, amit nem "szaporítottak fel" cukorsziruppal. Így biztos lehetsz abban, hogy a valódi virágméz hatóanyagai enyhítik a panaszaidat. A méz hidratáló, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Ha akarod, nyáron is használhatod belsőleg, erre is kapsz pár tippet a cikkben.

méz leégett bőr házi gyógymód természetgyógyászat bőrápolás

Balansiya

1. Nyugtatja a napégett bőrt
Természetes gyógymódot csakis enyhe esetben szabad használni, ha rákvörösre égtél, feltétlenül menj orvoshoz. De ha tényleg enyhe bőrpírról van szó, azt a gyulladácsökkentő hatású mézzel kúrálhatod a következő módon: 5-6 percig hűtsd le a piros bőrt hideg vízbe áztatott és kicsavart törülközővel, majd kend be fele-fele arányban vízzel hígított mézzel, és fedd be egy gézlappal 1-2 órára. Utána öblítsd le a mézet a bőrödről. A leégett bőr nem fog lehámlani, ha csak rövid ideig vizezed be, tehát zuhanyozni, pakolást rátenni oké, de kádban áztatni nem ajánlott. A leégett bőrnek sem a túl meleg, sem a túl hideg víz nem tesz jót, ezért ne akard a vizes pakolás hatását jéggel fokozni. Viszont a nedves törülközőt 5-10 percre beteheted a hűtőbe. A méz bőrnyugtató hatását fokozhatod, ha nem vízzel, hanem aloe vera géllel vagy lével hígítod.

2. Feszesíti az arcbőrt
Az erős napsugárzás miatt előjött ráncocskák ellen nincs jobb az egyperces mézes arcmasszázsnál: nedvesítsd be az arcodat, fél kiskanál mézet masszírozz be a bőrödbe, majd hideg vízzel öblítsd le. Utána használd a szokásos arckrémedet. Napi használat esetén egy hét múlva már látszik a hatás. A méz enyhén hámlasztó hatású is.

3. Elmulasztja a pattanásokat
A piros dudorokra fülpiszkával kenj egy kis mézet, és hagyd rajta 1 órát, majd mosd le. Naponta 2-3 alkalommal ismételd a pattanás elmúltáig. Lehetőleg olyankor csináld, amikor a kezelés ideje alatt nem kell kimenned a szabadba, mert ne feledd, a méz illata vonzza különféle rovarokat, köztük a darazsakat.

4. Selymesíti a hajat
Az uszoda klóros vizétől vagy a tengerparti nyaralás során kiszáradt, töredező hajvégekre gyógyír az enzimekben és vitaminokban gazdag méz: hajmosás előtt nedvesítsd be a tincsek végét, kend be őket mézzel, majd 10 perc múlva mosd meg a hajad a szokásos módon. Csinálhatod úgy is, hogy 1 evőkanál mézet 2 evőkanál növényi olajjal (leginkább kókuszzsírral) keversz össze, és ezt használod a hajad alsó kétharmadán, 20 perc után moss hajat. A tenyeredbe öntött samponhoz is adhatsz egy kiskanál mézet a dupla hatás érdekében.

méz leégett bőr házi gyógymód természetgyógyászat bőrápolás

Sushasannews

5. Fényesíti a hajat
Szintén hasznos a szalmává száradt haj visszahidratálására, ha 1 teáskanál mézet feloldasz 1 liter langyos vízben, majd hajmosás után ezzel öblíted át a hajadat. Nem kell kimosni! A hajad szép fényes lesz tőle, a szálló pihehajak lesimulnak. 

6. Nyugtató-lazító fürdőhöz
Sportolás után kiváló hatású, ha egy kád középmeleg vízhez adsz 2 evőkanál mézet és 10 csepp levendula illóolajat. A méz hidratálja a bőrödet, miközben a levendula oldja az izomgörcsöket. A mézet érdemes előtte egy bögre vízben feloldani.

7. Energetizál
Közvetlenül edzés, bringázás, túrázás előtt fogyassz el 1 evőkanál mézet: a fruktóz-glükóz keveréke energialöketet ad a sportoláshoz, a benne lévő antioxidánsok és vitaminok erősítik a szervezetedet.

8. Alvásserkentő
Lefekvés (és fogmosás) előtt egy teáskanál méz elfogyasztásával arra serkented a szervezetedet, hogy jobban hasznosítsa a napi táplálékban (főleg a tejtermékekben és fehérjékben) lévő triptofánt -- ez a hatóanyag álmosító, nyugtató hatású.

9. Mérsékli a másnaposságot
Odacsaptál a fesztiválozásnak? Semmi vész, kezeld a másnapot mézzel: a benne lévő, gyors felszívódású cukrok azonnal a véráramba kerülnek, és így helyreáll a közérzeted.

10. Megszünteti az utazási betegséget
Az autózás, hajókázás során fellépő kóválygást, hányingert kúrálja a Mindent gyógyító házi gyömbérszirup, amelynek egyszerű elkészítését a nevére kattintva olvashatod.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.