Úgy fest, megvalósulhat a díjnyertes ötlet: Sarsenbek Hazken kazahsztáni designer 2016-ban nyerte el a Red Dot formatervezési díjat napelemes kétéltű repülő búvárdrónjával. 

drón napenergia segítő robot búvárdrón

Illusztráció: Yanko Design

A tervezett eszköz  lényege, hogy repülve gyorsabban eljut a balesetet szenvedett, fuldokló emberhez, mint a vízimentő.

drón napenergia segítő robot búvárdrón

Odaérve kamerájával azonnali képet ad a történtekről, de ennél többre is képes. Függőlegesből vízszintes állásba fordulva leszáll a vízre,...

drón napenergia segítő robot búvárdrón

...lebukik a víz alá, és lebegő úszódeszkaként a hátára veszi a célszemélyt, még ha az eszméletlen is.

drón napenergia segítő robot búvárdrón

A megváltozott közegellenálláshoz alkalmazkodó rotorok immár propellerként hajtják a drónt, amely azonnal elindulhat a part, a segítők felé.

drón napenergia segítő robot búvárdrón

Bevetések között a vízparton (vagy a vízimentők járművén) felállított dokkolóállomáson várakozna a drón, amely ilyenkor napelemmel tölti magát, és kamerájával folyamatosan monitorozza a  vízfelszínt. Az ötletet sokan tartották kiválónak, csak a megvalósítását vélték nehézkesnek.

drón napenergia segítő robot búvárdrón

Friss hír, hogy a NASA-nak és az amerikai védelmi minisztériumnak is bedolgozó neves fizikai kutatóintézet, a Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) egészen hasonlóan működő eszköz fejlesztésén dolgozik. A Flying Fish valóságosan is a természetből merítette az ihletet, hiszen a repülőhal egyedül álló módon képes arra, hogy a vízből kiugorva szárnyszerűen széttárja uszonyait, és ennek köszönhetően akár 200 métert megtehet vitorlázórepüléssel közlekedjen a víz felszíne felett.

Az APL prototípusa távvezérléssel működik, és a vízi célpontok között ingázva akár 50 kilométeres sebességgel repül. Az eszközt egyelőre információgyűjtési céllal fejlesztik, de remélhetőleg más, polgári célú felhasználási területen is alkalmazható lesz – például repülő búvár-mentőként, esetleg a fent említett Sarsenbek Hazken formatervébe "csomagolva". Az biztos, hogy egy efféle eszközre minden strandon óriási szükség volna.

Korábbi drónos posztjaink a címükre kattintva olvashatók:

Óriásdrónokkal feleznék meg az áruszállítás költségét Amerika és Kína között

Halálsugár a veteményesben -- lézersugárral irtja a gyomokat a drón

Búvárdrón takaríthatja el az óceáni szemétszigetet