Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
25
jan/2019

Újraműanyag kockákban alhatnak a jövő fesztiválozói

A nyári fesztiválok világszerte mind több nézőt vonzanak, és ezzel párhuzamosan egyre több szemetet termelnek. A környezettudatos fesztiválszervezők próbálják csökkenteni az egyszer használatos műanyag poharak és evőeszközök mennyiségét, van azonban egy olyan tétel, amivel nem igazán tudnak mit kezdeni: a fesztivál után a helyszínen maradó sátrakkal. Ezek egy része sérült, megy a szemétbe, a másik részét esetleg jótékony célra tovább lehet ajándékozni. Egy angol cég termékötlete komoly segítség lehetne üzleti bevétellel párosulva, ráadásul a férőhelyek számát is növelné.

Az Above All C6(n) startup újrahasznosított műanyagból készíti Pod(o) fantázianevű alvókockáit, amelyet lapraszerelt állapotban értékesíte(né)nek a fesztiválozóknak vagy a szervezőknek, akiktől bérelni lehet(ne) ezeket. "Sok ember figyelmét felkeltettük az ötletünkkel, a gyártástechnológia is érdekli őket, mert ez megoldást jelent az egyszer használatos műanyagok újrahasznosítására, ami világméretű probléma", mondta az Inhabitat webmagazinnak Charlie Hall ügyvezető.

A Pod(o) kockákkal nem hulladéklerakókba, óceánokba vagy hulladékégető üzemekbe kerül a műanyag, hanem sokoldalúan felhasználható, tartós új termék születne. A műanyaghulladék anyagában történő, illetve minőségi újrahasznosítását ugyanis az is nehezíti, hogy a (szelektív) hulladékot tovább kéne válogatni műanyagfajták szerint (például polietilén, polipropilén stb.), amire nincs kapacitás. Ha meg egybeöntve, kevert műanyagként hasznosítják újra, akkor nem lehet belőle pl. élelmiszercsomagolás, legfeljebb műanyag virágcserép.

Az újrahasznosított műanyagból egyelőre kétszemélyes kockákat gyártanának, amelyeknek zárható az ajtaja, napelemes világítással és folyóvízzel is felszerelhetők, illetve egymáshoz rögzíthetők. Mondjuk a több szinten elrendezéshez biztonságos korlátokat és lépcsőket is fel kell szerelni, ami veszélyes lehet a bulizók számára. De így kisebb helyen több alvóhely lenne létesíthető, ami nemcsak azt jelenti, hogy a fesztiválszervezők több hasznot tudnak bezsebelni, hanem hogy a fesztivál területén valóban biztonságos zónákban lehet aludni, nem pedig olyan területen, ahol az első eső elmos mindent. Ezeket a kockákat a szél sem tudja felemelni, tehát ilyet sem látnánk:

A Pod(o) tervezői a fesztiválok mellett eseti célokra is ajánlják a műanyag kockákat, például ideiglenes szállásként humanitárius vagy természeti katasztrófák esetén, illetve bármilyen rendezvény helyszínén, amelyben a katonákat, tűzoltókat, segítőket és más személyeket biztonságosan el lehet szállásolni néhány napig.

"Az a célunk, hogy helyben teremtsünk fenntartható alkalmazást -- mondta Bex Ricketts fejlesztési vezető. -- Helyben gyűjteni az alapanyagot, helyben gyártani, helyben használni és újrahasználni, majd továbbadni helyi jótékonysági szervezeteknek. A termékünk nulla hulladékot képez, 100 százalékban újrahasznosítható és sokszor felhasználható."


0
Tovább
06
jan/2019

Ezekkel a kanadai (és zöld) tippekkel kevésbé fogsz fázni a fagyban

Az észak-amerikai ország egyes részein ilyenkor mínusz negyven fok is lehet. Még a sarkköri-kanadai humorral "banánöv"-nek nevezett Dél-Ontarióban is, ahol a januári átlaghőmérséklet 0 és mínusz 6°C között van, bármikor beüthet egy mínusz 20-30 fokos időszak, mint az alábbi torontói fotó is mutatja: 

tél hideg Kanada újrahasznosítás téli ruházat öltözködés

Torontoist

Szóval ha valaki, ők sokat tudnak arról, hogyan és mit kell viselni/csinálni ilyenkor a fázás ellen.

1. Ne öltözz túl melegen

tél hideg Kanada újrahasznosítás téli ruházat öltözködés

Bodellia / Flickr

Hacsak nem állsz órákig egy helyben. Mert ha egy kicsit is mozogsz, pláne havat lapátolsz vagy rohansz a buszhoz, a túl meleg ruházatba csak bele fogsz izzadni. És ha a mozgás után megállsz, sokkal jobban fogsz fázni a nyirkos alsóban. Fontos a réteges öltözködés, de amint beérsz egy meleg helyre, azonnal hámozz le magadról 1-2 réteget.

2. Viselj gyapjút

tél hideg Kanada újrahasznosítás téli ruházat öltözködés

Mohair / Flickr

Igenis vedd elő a szekrény aljából azt a pulcsit és kardigánt (vagy ahogy a nagyi mondta: szvettert), amit még anyád kötött egy-egy régi karácsonyra. A kanadaiak szerint nincs a gyapjúhoz fogható a téli hideg ellen. A gyapjúzokni náluk alapfelszerelés, akárcsak a gyapjúmellény vagy kesztyűbélés.

3. Vegyél fel egyujjas kesztyűt

tél hideg Kanada újrahasznosítás téli ruházat öltözködés

Whimsie Dots / Flickr

Ez sokkal jobb, mint az ötujjas, mert a zsákformájú kesztyűben az ujjaid melegítik egymást. A fenti ponthoz kapcsolódva kérd meg kötni tudó rokonaidat (vagy a szomszéd nénit), hogy finom gyapjú- vagy kasmírfonalból kössenek neked kesztyűt. Ha már kötnek, horgoljanak egy hosszú madzagot is, amit áthúzol a kabátujjakon, a végeit pedig a kesztyűkhöz varrod, hogy ne veszítsd el őket. A meglévő vízlepergető anyagból készült egyujjasodhoz varrhatsz kesztyűbélést gyapjúfilcből is.

4. Legyen bélelt a csizmád

tél hideg Kanada újrahasznosítás téli ruházat öltözködés

Waterdownclinic

Itt a leárazás, keress olyan csizmát vagy bakancsot, amelyben vagy kivehető bélés van, vagy pedig te csinálhatsz bélést öreg gyapjúzokni újrahasznosításával. A lábbeli ugyanis nemcsak kívülről lesz nedves (hó vagy eső miatt), hanem belülről is, a lábad izzadása miatt. A kanadaiak szerint rendkívül fontos, hogy este ki tudd szárítani a csizmádat, kivedd belőle a zoknibélést és a talpbélést is, hogy reggelre ne maradjanak nyirkosak. Tudományos kutatás szerint a hideg láb 10 százalékkal növeli a megfázás kockázatát.

5. Válassz megfelelő kabátot

tél hideg Kanada újrahasznosítás téli ruházat öltözködés

Chung Ho Leung / Flickr

Szintén itt a leárazás, most keress olyan télikabátot, amit egy kanadai is felvenne: legfontosabb, hogy minden végén zárható legyen, nehogy bemenjen a hideg. Tehát az alját és a derekát lehessen szűkíteni-összehúzni, az ujja bősége legyen szabályozható tépőzáras vagy gumis mandzsettával, a kapucni előtt legyen nagy gallérja is, ami szintén összegombolható, -patentolható, -cipzározható, és melegíti a nyakadat. A kapucni legyen akkora, hogy aláférjen egy sapka, és még úgy is lógjon túl a profilodon, illetve körben lehessen összehúzni egy zsinórral, hogy védje az arcodat. A tollbélés melegebb, mint a műszál, de csak vegyileg tisztítható, otthoni mosógépben nem. A kabáton legyenek jó nagy zsebek, amelyekben elfér a kezed és a kesztyűd is. A kabát anyaga legyen szélálló, és legalább a vállain vízlepergető.

6. Védd az arcodat

tél hideg Kanada újrahasznosítás téli ruházat öltözködés

Flickr

Aki sarkvidéki viharokhoz szokott, az nem hagyja szabadon az arcát a mínuszokban. Tekerhetsz egy vékony sálat a szád elé, vagy megkérheted kötni tudó rokonodat, hogy kössön neked egy nyakmelegítőt (lényegében egy összegombolható csövet). A nyakmelegítőt és a sálat a nagy kabátgallér tartja a helyén.

7. Tartsd melegen a fejedet

tél hideg Kanada újrahasznosítás téli ruházat öltözködés

The Star

Soha ne menj sehová sapka nélkül, pláne nem vizes hajjal. Jóllehet csupán városi legenda, hogy a fejünkön veszítjük el a testhő 80 százalékát (a valóság csak 10%), de attól még a kobakot burkolni kell. Nagyon érzékeny például a hidegre a fület borító finom bőr, amelyen rövid idő alatt kialakulhat fagyási sérülés. A kanadaiak szerint, ha melegben van minden porcikád, szeretni fogod a telet, de ha bármid is fázik, kínlódni fogsz. 

8. Belülről is melegítsd magad

tél hideg Kanada újrahasznosítás téli ruházat öltözködés

John Jones / Flickr

Télen a főzelékek és száraz sültek helyett válaszd a forró leveseket főételnek. Igyál minél több meleg italt, és ha már leárazás, akkor lőjél magadnak most egy rozsdamentes acélkulacsot is, amelyben magaddal viheted a kávét, teát, forró csokit, ráadásul forró vízzel is elmosogatható (szemben a műanyag kulacsokkal), és évekig használható. 


0
Tovább
31
dec/2018

Köszöntsd az új évet saját készítésű hangszerrel!

A néphagyomány szerint szilveszterkor erős zajt kell csapni, amely elűzi az ártó szellemeket. A kongózás, tülkölés, dobolás, kolompolás, kürtölés eszközeit pár óra alatt magad is elkészítheted a spájzban vagy sufniban talált alapanyagokból. És ha megtetszett a zenélés, akár újévi fogadalmad is lehet, hogy tökélyre fejleszted a hangszeres tudásod.

1. Xilofon csavarkulcsokból, a felfüggesztésnek köszönhetően harangjáték hangja van. Az alap lehet egy régi kissámli:

2. Xilofon különböző hosszúságúra vágott fémcsövekből, PVC-csőkeretre rögzítve:

3. Pánfuvola szívószálakból:

4. Fuvola PVC-csőből. A hüvelykujjnak is kell lyukat fúrni a cső alján, azzal váltasz oktávot. 

Ide kattintva találsz egy (angol nyelvű) leírás a készítéséről.

5. Ha már PVC-cső, akkor abból komolyabb hangszer is összeállhat. A megszólaltatásához legjobb egy pár flip-flop papucs.

6. Az előbbi utazós változat szobai kivitelben.

7. Gordo "csak" pár üres műanyagvödrön dobol, de már 25 millióan látták a videóit.

8. Ehhez a tamburinhoz kell egy hímzőráma (úgysem szabad újévkor hímezni a babona szerint), néhány laposra kalapált fémkupak, aztán csöröghetsz hajnalig.

hangszer újrahasznosítás saját készítésű hangszer

(ha véletlenül nincs a háztartásodban hímzőráma, egy drótra is felfűzheted a kupakokat:

hangszer újrahasznosítás saját készítésű hangszer

de csinosabb egy csúzliba fogatva:

hangszer újrahasznosítás saját készítésű hangszer

Pocketfarm

9. Télen nem locsolsz, akkor a slagból meg egy tölcsérből csinálj kürtöt!

10. Egy cipősdobozból is készülhet ukulele.

11. Nehogy kimaradjon a rumbatök, amelynek a töltetéktől függően más a hangja: tehetsz bele gombokat, szárazbabot, fémpénzt stb. Kell hozzá egy vizespalack, amelynek kupajához ragasztópisztollyal hozzárögzítesz egy vécépapíros vagy konyhai papírtörlős hengert, majd színes szigszalaggal bevonod, hogy bírja a strapát.

hangszer újrahasznosítás saját készítésű hangszer

Todaysparent

A 365 Zöld Ötlet blog nevében boldog uiiiiiiiiiiiiiiiiii évet kívánok!
 


0
Tovább
16
dec/2018

6 tipp, hogy mit csinálj a régi mobiltelefonoddal, ha karácsonyra újat kapsz

Egy mobiltelefonnak 4-6 évet ki kellene bírnia, de a túlpörgetett reklámok hatására már a kétéves készüléket is elavultnak érezzük. Az évvégi akciók sok karácsonyfa alá juttatnak új telefont. Egy kis környezettudatossággal a régit is újra tudod hasznosítani, akár úgy, hogy megtartod, akár úgy, hogy keresel neki másik gazdát. 

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

Newatlas

Lehet játékgép
A kisebb gyerekek egyfolytában megpróbálják elkunyerálni szüleik vagy nagyobb testvéreik mobilját, hogy játszhassanak rajta vagy üzeneteket küldjenek a barátoknak. Erre a sim-kártya nélküli készülék is alkalmas, le kell rá tölteni egy csomó játékot, nyelvtanuló appot, wifis üzenetküldőt, aztán már matathatják is. Ne felejtsd el lezárni az alkalmazásboltokat (Google Play, Apple App Store stb.), hogy ne rendelhessenek fizetős dolgokat. Tölts rá olyan játékokat/alkalmazásokat is, amelyekhez nem kell wifi, ha házon kívül is akarjátok használni a telefont.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

CNET

Lehet dedikált videókonferencia-eszköz
Ha otthonról dolgozol, és sok videóhívásod van, egy töltős dokkolóba állított telefonnal is intézheted ezeket a hívásokat, és a kártyás telefonod szabad marad.

Lehet wifi-mentes övezet
Törölj le minden wifis appot a készülékről, és töltsd le rá a kedvenc zenéidet, e-könyveidet, képeidet. Plusz hozzájuk egy klassz rajzprogramot és képszerkesztőt vagy akár egy kifestő-appot. Jól jön majd, amikor például a háziorvos rendelőjében kell sorban ülnöd, mert megfáztál a karácsonyi ajándékvásárlás közben.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

Popsci

Lehet távirányító
Számos app letölthető erre a célra, irányíthatod velük a tévédet, az okostermosztátot, a szobavilágítást (megfelelő LED-fényforrással), a médiaboxot, a házimozit, és még műsorújság is van benne.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

Techpiration

Lehet ajándék
Kérdezd körbe a családtagokat, rokonokat, szomszéd nénit, ki örülne egy működőképes telefonnak. Meg fogsz lepődni, milyen sokan.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

USCCU

Lehet adomány
A szeretetszolgálatok sokrétűen tudják hasznosítani a számítástechnikai adományokat is, így a működőképes használt mobiltelefonokat (töltővel együtt). ABC-sorrendben az ismertebb szolgálatok: 

Baptista Szeretetszolgálat
Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata
Katolikus Szeretetszolgálat
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége
Magyar Református Szeretetszolgálat
Mazsihisz Szeretetszolgálat
Oltalom Adománygyűjtés
Ökumenikus Segélyszervezet
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Kellemes Ünnepet!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
28
nov/2018

A régi kábeleket művészet újrahasznosítani

Minden irodában és háztartásban számoltalanul felgyűlik a kábel: RF koax, kompozit, SCART, RGB, HDMI, Display Port, ezekből mindenféle verzió, mellé a SPDIF, az RCA, aztán a USB, Thunderbolt, Lightning, Ethernet, IDE, SATA, RS232, paralel, töltőkábel. A nem használtakat jó esetben felcsévéljük és egy fiókban gyűjtögetjük -- persze teljesen fölöslegesen. Vannak azonban olyan művészek, akik pont erre specializálódtak. És lenyűgöző alkotásokat készítenek akár pár méter kidobott telefonzsinórból is. Az alkotók nevére kattintva a honlapjukon további zseniális kábelműveket láthatsz.

Jeanluc Cornec: TribuT

kábel újrahasznosítás művészet

Federico Uribe: Conectado a tierra

kábel újrahasznosítás művészet

Celia Smith: Vörösbegy

kábel újrahasznosítás művészet

Kiei Takano

kábel újrahasznosítás művészet

Kasey McMahon: Connected

kábel újrahasznosítás művészet

Charis Tsevis

kábel újrahasznosítás művészet

Michelle Stitzlein

kábel újrahasznosítás művészet

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
18
aug/2018

A kutya megérdemli, hogy egyedi háza legyen

Az augusztusi kánikulában nehéz elképzelni, de nemsokára jönnek a hűvösebb napok, amikor a szabadon tartott kutyának már jólesik behúzódni egy meleg kuckóba, ha cudarra fordul az idő. Összeállításunkban a lakásban tartott ebeknek (és a gazdáiknak) is tartogatunk meglepetéseket! Az alábbi kutyaólak közös nevezője, hogy újrahasznosított alapanyagból készültek. Érdemes figyelni az őszi lomtalanítási akciókat!

Dogsaholic

A kutyaól ideális mérete akkora, hogy abban a kutya teljesen fel tud állni (1xmagasság) és meg tud fordulni (1,5xtesthossz). A bejáratként szolgáló nyílás teteje marmagasságban legyen. A kültéri kutyaház elejére szerelt árnyékoló csökkenti a benti hőmérsékletet, illetve véd attól is, hogy beverjen az ólba az eső. Az ól takarítását akkor lehet a legegyszerűbben megoldani, ha a teteje vagy egyik oldala felhajtható.

PetLifeToday

Ami a tájolást, a kertben való elhelyezést illeti, a kutyaház nyílását semmi esetre sem szabad észak felé fordítani, mert arról van a leghidegebb. A nyílást nyáron kelet, télen pedig nyugat vagy dél felé érdemes fordítani. Ha mozgatható a kutyaól (például mert az előrelátó gazdi kerekeket is szerelt rá), akkor nyáron be lehet tolni az árnyékos eresz alá is. Mindenképpen szerencsés, ha az ól alja nem érintkezik a talajjal, mert akkor nyirkosodhat.

A felhasznált anyagok közül nagyon oda kell figyelni a festékekre, ragasztókra: lehetőleg vizes bázisú (akril) festéket, pácot, lakkot használj, de ha csak oldószeres van, akkor legalább 3-4 hétig szellőztesd a kész kutyaólat, mielőtt beengednéd a kutyádat. A hosszas szellőztetéssel remélhetőleg teljesen megszabadulsz az oldószeres festékekben és ragasztókban lévő illékony vegyületektől, amelyek nemcsak irritálják a nálunk sokkal érzékenyebb orrú kutyákat, hanem az egészségüket is veszélyeztetik.

KÜLTÉRI

1. Ha raklapból készíted a kutyaházat, feltétlenül nézd meg a fába égetett jelölést, mert vegyszerrel kezelt (brómozott) fát nem szabad kutyaólhoz (sem lakótérben) felhasználni. Erről ide kattintva olvashatsz. De amúgy a raklap olcsó, jól variálható alapanyag.

1001Pallets

2. Régi boroshordó is használható, de csakis alapos tisztítás-áztatás-szárítás után. A kimosást trisós forrázással kell kezdeni, aztán 1-2 hetes citromsavas áztatással folytatni, majd sima vízzel többször átmosni és napon kiszárítani. Másik módszer szerint a hordókat ki lehet gyalulni és kefélni, aztán nagynyomású gőzzel fertőtleníteni.

Houzz

Másnak is eszébe jutott ez:

Lushome

3. Ez még egyszerűbb raklap-konstrukció, a lényege, hogy maradék kőzetgyapotot tömködtek a réseibe a jó hőszigeteléshez. A raklap léceit maradék OSB-lapokkal lehet borítani.

Hogy mivel fedjed be? Hát kiszuperált cédékkel.


 

EcoFriend

4. Kicsit oroszos ez a hűtőszekrényből barkácsolt kutyaól, de még mindig jobb, mint a mosógépes verzió. Annak fala egyáltalán nem szigetel, úgyhogy télen hideg, nyáron forró. Kutyaólhoz a fa az ideális építőanyag.

Apartmenttherapy

5. A tető hőszigeteléséhez remek a zöldtetős kialakítás, amely nyáron a meleget, télene a hideget nem engedi át. Kialakításához ide kattintva kaphatsz ötleteket.

BELTÉRI 
1. Korábban csunyus kisasztal volt, de kellett egy kis élénk színű festék meg egy kutya, és máris a lakás dísze lett. 

Winnerdogfinds

2. Aki Cicavízión nőtt fel, annak Blökitévé jár. 

Nagyobb testű kutya nagyobb tévét érdemel.

3. Rácsos kiságyból hívogató pihenőzug.

Hometalk

4. Egy komód is válhat kutyakuckóvá.

DIYs

5. Sima kartondoboz volt, csini kutyapihenő lett.

6. Raklapból beltérben is lehet klassz kis kutyabúvóhelyet készíteni.

101Palletfurnitures

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
18
júl/2018

Így barkácsolj gyorsan napelemes vízmelegítőt a kerti pancsoláshoz

Amilyen változékony az idei nyár, kell egy kis rásegítés a kertben felállított medencének a megfelelő vízhőmérséklethez. Ezt persze jó lenne olcsón megúszni, minimális eszközigénnyel és áramfogyasztással. Itt jönnek képbe a házilag összebarkácsolható vízmelegítő rendszerek -- egy délután kell csak az összeállításukhoz, elkészítésükhöz. Három módszert ajánlunk, a harmadikat fogják legjobban szeretni a gyerekek!

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Yatmandu/Flickr

1. Öntözőcsőből
Mérések szerint minimum 4-5 fokkal emeli meg a medence vízhőfokát ez a műanyag csőrendszer. A fekete színű cső eredetileg kerti öntözőrendszerekhez használt lágy polietién cső, amely 10-30 méteres bundban kapható. 

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Kell hozzá egy búvárszivattyú, és már mehet is a keringetés. 

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

LiveDan330

Részletes leírás angol nyelven ide kattintva elérhető.

Az öntözőcsöves rendszert ennél szebben is el lehet rendezni a medence környezetében:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Mildevco

Ha van kapacitásod mindig a Nap járásának megfelelően állítani a szerkezetet, rögzítsd a csövet egy OSB-lapra:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

ClanMan

Sőt, ha van egy sufni, annak a tetejére is fel lehet kanyarítani a csőkígyót, csak legyen elég erős a tetőszerkezet. Így láthatatlan a melegítőrendszer, és nem is foglal helyet a kertben:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

MartinMakes

Na de ha már tetőre tetted a csöveket, lehet tartósabb és esztétikusabb rendszert is kialakítani kemény polietilén csőből:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

The Casual Traveler

2. PET-palackból
Az újrahasznosítás királya leszel ezzel a megoldással. Itt a kemény műanyag csövek köré üres ásványvizes palackokat húztak, és az egész rendszert egy OSB-lapból készült doboz tartja egyben. A PET-palackokban gyorsan felmelegszik a levegő, így duplán emeli a csőben keringő víz hőmérsékletét. Sőt, a palackokat is be lehet festeni feketére vagy fekete műanyagfóliával borítani a hatás fokozása érdekében. Ehhez a rendszerhez is kell búvárszivattyú.

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Paksc

3. Hulahopp-karikából
Ennél zöldebb nem lehetsz: ez a vízmelegítő áram nélkül működik, igaz, hatásfoka gyengébb. Viszont viccesen néz ki! A hulahopp-karikákhoz rögzítsd fekete műanyag kukazsákból vágott korongokat, és már dobhatod is a víz tetejére. Igazi 2in1 megoldás, ugyanis a víz melegítése mellett megakadályozza, hogy a vízbe falevelek hulljanak. 

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Insteading


Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
23
jún/2018

Roncsautóból medencét vagy pizzakemencét is lehet barkácsolni

Legyenek viccesek, ugyanakkor teljes mértékben használhatóak -- így szól Benedetto Bufalino francia művész mottója, aki a hétköznapi tárgyak és eszközök újrahasznosítást emeli egészen új szintre.

Még 2016-ban vált híressé azzal, amikor egy betonkeverő puttonyát óriási diszkógömbbé alakította, de azóta sem fogta vissza a kreativitását.

Bizonyos alkotásai megmaradnak puszta látványelemnél, mint az akváriummá alakított telefonfülke. 

Mások kifejezetten használati tárgyak, így a guruló medencévé avanzsált lakókocsi vagy a kiszuperált kombiból varázsolt pizzasütő kemence.

Bufalino nem kiállítótermekben, hanem "élesben", azaz utcán, kertben, közösségi térben állítja ki fantáziaszüleményeit.

Ilyen például a stretch-limó beszélgetőpad, vagy az autós pingpongasztal, amelyekkel mindig nagy derültséget kelt a mit sem sejtő közönségben.

Aki szívesen elmélyedne a francia művész alkotásaiban, nézegesse az Instagram-oldalát

Sőt, a művész weboldalán olyan klassz dolgokat is talál, mint ez a Kispolski-csirkeól, vagy 

ez a jó kis Seat-jakuzzi :)

Via ThisIsColossal


0
Tovább
19
jún/2018

7 önlocsoló tipp növényekhez, hogy nyugodtan nyaralhass

Ha nincs olyan családtag vagy szomszéd, akire rábízhatnád a szobanövényeid locsolását, amíg elutazol, készíts önlocsoló eszközt ásványvizes flakonból, borosüvegből vagy fazékból. Az alábbi tippek akár 4-5 nap nyugalmat is adnak, hogy végre pihenhess egy kicsit. Érdemes a kiszemelt módszert elutazás előtt tesztelni, hogy minden klappoljon.

1. Pólócsík-kanócos
Egy öreg pólóból vágj csíkot, és egyik végét lógasd az ásványvizes palackból vágott víztárolóba, a másikat pedig kanyarítsd a növénykéd töve köré. A víz szép lassan át fog szivárogni az edényből a növényhez.

one2three

2. Spárga-kanócos
Másik variáció, ha kenderspárgát lógatsz a vizesedénybe, a másik végét pedig például egy csavarhúzóval jó mélyre lenyomod a cserép földjébe. Csakis természetes anyagú spárgát használhatsz ehhez, mert az vezeti jól a vizet. 

Build.com

3. Tepsibe állított
Ennek lényege, hogy az ásványvizes palack alján vágsz egy körömnyi lyukat, majd beleállítod egy mély tepsibe vagy műanyag ládába. A víz csak addig a szintig fog kicsorogni a palackból, ahol a lyuk teteje van. Ez a kb. fél centis víz viszont elég a növényeknek, amelyeket cserepestül beleállítasz a tepsibe. Így alulról mindig nedves lesz a földjük. A módszer hátránya, hogy a nagy felület miatt fokozott a párolgás.

DragosIon

4. Borosüveges
Ehhez óvatosan szórj fél maréknyi üvegkavicsot vagy igazi kavicsot az üvegbe, töltsd meg vízzel, majd állítsd fejre: a kavicsok miatt remélhetőleg csak csöpögni fog a víz belőle. Ez pont elég a növényeknek: szúrd a borosüveg nyakát a földbe. Esetleg erős drótból készíts tartóvázat hozzá, hogy biztosan ne dőljön el.

CraftyFrugalista

5. Kiszúrt kupakos
Az ásványvizes palack kupakját felforrósított tűvel 3-4 helyen átlyuggatod. Megtöltöd a palackot, visszatekered a kupakot, és máris szúrhatod a cseréb földbe. A lyukakon először pár másodpercig csuogni fog a víz, de aztán a palackban képződő vákuum miatt a vízfolyás elapad. A száraz föld azonban természetes módon "kiszívja" a palackból a vizet, amit jól mutat az, hogy a palack elkezd összenyomódni. Úgy is megcsinálhatod, hogy a palack tetejére (vagyis az aljára) is szúrsz 1-2 apró lyukat, és akkor biztosan ki fog csöpögni alul a víz.

one2three

6. Fazék a sámlira
Viccesen néz ki, de közben frankón működik, és még a szimbolikája is elképesztő ennek a módszernek. Mivel a sámlira tett fazék magasabban van, mint a cserepek, biztosan átszivárog a benne lévő víz a spárgákon keresztül a virágföldbe. Ha nem hiszed, próbáld ki!

7. Gumicsöves
Ehhez körül kell nézned a legközelebbi barkácsáruházban, és keress kb. fél centi átmérőjű gumi vagy műanyag csövet. Fokozottan vízigényes növényekhez ajánlott. 

Hunker


0
Tovább
09
jún/2018

20 tipp öreg ablakok újrahasznosítására

Ablakcsere után nehogy kidobd a régi ablakokat! Számtalan módon újra lehet hasznosítani őket, az előszobától a konyhán át a kertig. Ha nincs kedved a keret lecsiszolásához, csak vakard le a lepattogzott festék nagyját, és kész a "rusztikus" hatás. Nézzük, mi mindent készíthetsz az öreg ablakokból.

1. Üzenőfal
Megtisztítod az ablakkeretet és az üveget, hagyod megszáradni. Aztán táblafestékkel lefested az üveget 4-5 vékony rétegben. Ha törött az ablaküveg, akár ki is ütheted, és méretre vágott OSB-lappal pótolhatod. Azt festés előtt alapozni is kell. 

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

TheShabbyCreekCottage

2. Fürdőszobaszekrény
Ehhez kell egy kis segítség, mert az ablakhoz egy méretben egyező dobozt kell készíteni fából, OSB-ből vagy dekorlapból. Azt érdemes antikoltan lefesteni, hogy passzoljon az öreg ablakhoz. De persze az egészet lehet újszerűre megcsinálni, lefestve az ablakkeretet.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

LizMarieBlog

3. Mini üvegház erkélyre
Kényes növények keltetéséhez vagy tárolásához lehet hasznos egy ilyen kis üvegdoboz, de ha csak a csecsebecséket tartanád benne, arra is jó.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

DesignDreamsByAnne

4. Előszobai tartó
Akár sapkákat, akár kabátokat vagy táskákat akarsz rajta tartani, egyszerű elkészíteni. Az ablaküvegre kétoldalú ragasztóval rögzítsd a kivágott színes papírokat, csavarozz fel pár ajtógombot az aljára, és kész.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

LittleBirdieSecrets

5. Családi feladatközpont
Milyen klassz egy ilyen rendezett külsejű táblán rendezni, kinek mi a reszortja a héten! A kép alatt található dőlt betűs linkre kattintva részletes útmutatót találsz az elkészítéséhez.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

DwellingInHappiness

6. Falitükör törülközőtartó fölé
Nemcsak a fürdőszobában, hanem az előszobában is jól mutat. A méretre vágott tükörlapokat beragasztod az üvegtáblák helyére.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

FindingHome

7. Térelválasztó
Ehhez először olyan tokot kell készíteni a régi ablakok befogásához, ami stílusában passzol a meglévő szobabútorhoz, viszont a végeredmény nagyon mutatós lesz.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

SweetMelanie

8. Feladatütemező gyerekszobába
Ha a gyerek maga írhatja fel a feladatait a táblafestékkel lefestett üveglapokra, hátha nagyobb kedve lesz a rendcsináláshoz. Így ráadásul mindig szem előtt lesznek a teendők.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

HouseByHoff

9. Ékszertartó
Hát nem könnyebb reggel így kiválasztani az aznapi bizsut, mintha egy dobozban kéne turkálni a fülbevaló párja után? Az ékszertartóhoz nincs szükség az üvegtáblákra, mert azokat egyrészt textillel bevont hungarocell lapokkal, másrészt fém szúnyoghálóval helyettesítette a dekoratőr. A hálós részre mennek a fülbevalók, a textiles részre pedig a nyakláncok, amelyeket kis kampókra lehet felakasztani. Elkészítési útmutató a kép alatti linkre kattintva.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

TheBorrowedAbode

10. Parafatábla
Aki bővelkedik parafadugókban, végre felhasználhatja őket ehhez a táblához: csak ragassza fel az üveglapokra ragasztópisztollyal a dugókat.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

Mom4Real

11. Falitükör
Ebben már több munka van, egyrészt a fakeret lecsiszolása miatt, másrészt az üvegtáblákat méretre vágatott tükörlapokra kell cserélni.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

CraftyNest

12. Antik hatású tálaló
Ritka az olyan eset, hogy egy meglévő polcos szekrényre passzolnak a megmenteni kívánt ablakok, gyakoribb, hogy először az ablak van meg, és ahhoz készül a "doboz". A linkre kattintva látható az elkészítés menete.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

KnickOfTime

13. Kerti üvegház
Ablakokból és zsalugáterekből állították össze ezt a szuper kis üvegházat, aminek a tetejét érdemesebb átlátszó műanyag hullámpalából készíteni, jobban ellenáll az időjárásnak.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

MaozaMom/Houzz

14. Konyhai sziget
Szintén kell hozzá asztalosmunka, de a végeredmény önmagáért beszél.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

OliveOut

15. Kisasztal
Az ablak felhajtható asztallappá változik, alatta pormentes helyet kapnak a könyvek, dísztárgyak.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

Marty'sMusings

16. Növényfuttató
Akár falra felakasztva, akár erkélyre szerelve hasznosítjuk az ablakkeretet, remek módszer futónövények (hajnalka, bab) stabil futtatására.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

SimplySwider

17. Üvegtálca
A cikkcakk motívum festéséhez kell némi ragasztószalagozás, de utána már csak két fiókfogantyút kell rácsavarozni a keretre.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

KellyElko

18. Konyhai edénytartó
Az üvegek mehetnek a szelektív hulladékba, a keretre pedig még fel lehet csavarozni két törülközőtartót a kisebb holmik felakasztásához.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

The36thAvenue

19. Asztalka
Itt tulajdonképpen még az asztallap is lehet egy régi ablakból.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

APositivelyBetterLife

20. Zuhanyfal
Ha az esőt kibírta, a zuhanyt is ki fogja bírni. Ehhez persze rendesen fel kell újítani az öreg ablakot, de az eredmény önmagáért beszél.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

ApartmentTherapy

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum