Az augusztusi kánikulában nehéz elképzelni, de nemsokára jönnek a hűvösebb napok, amikor a szabadon tartott kutyának már jólesik behúzódni egy meleg kuckóba, ha cudarra fordul az idő. Összeállításunkban a lakásban tartott ebeknek (és a gazdáiknak) is tartogatunk meglepetéseket! Az alábbi kutyaólak közös nevezője, hogy újrahasznosított alapanyagból készültek. Érdemes figyelni az őszi lomtalanítási akciókat!

Dogsaholic

A kutyaól ideális mérete akkora, hogy abban a kutya teljesen fel tud állni (1xmagasság) és meg tud fordulni (1,5xtesthossz). A bejáratként szolgáló nyílás teteje marmagasságban legyen. A kültéri kutyaház elejére szerelt árnyékoló csökkenti a benti hőmérsékletet, illetve véd attól is, hogy beverjen az ólba az eső. Az ól takarítását akkor lehet a legegyszerűbben megoldani, ha a teteje vagy egyik oldala felhajtható.

PetLifeToday

Ami a tájolást, a kertben való elhelyezést illeti, a kutyaház nyílását semmi esetre sem szabad észak felé fordítani, mert arról van a leghidegebb. A nyílást nyáron kelet, télen pedig nyugat vagy dél felé érdemes fordítani. Ha mozgatható a kutyaól (például mert az előrelátó gazdi kerekeket is szerelt rá), akkor nyáron be lehet tolni az árnyékos eresz alá is. Mindenképpen szerencsés, ha az ól alja nem érintkezik a talajjal, mert akkor nyirkosodhat.

A felhasznált anyagok közül nagyon oda kell figyelni a festékekre, ragasztókra: lehetőleg vizes bázisú (akril) festéket, pácot, lakkot használj, de ha csak oldószeres van, akkor legalább 3-4 hétig szellőztesd a kész kutyaólat, mielőtt beengednéd a kutyádat. A hosszas szellőztetéssel remélhetőleg teljesen megszabadulsz az oldószeres festékekben és ragasztókban lévő illékony vegyületektől, amelyek nemcsak irritálják a nálunk sokkal érzékenyebb orrú kutyákat, hanem az egészségüket is veszélyeztetik.

KÜLTÉRI

1. Ha raklapból készíted a kutyaházat, feltétlenül nézd meg a fába égetett jelölést, mert vegyszerrel kezelt (brómozott) fát nem szabad kutyaólhoz (sem lakótérben) felhasználni. Erről ide kattintva olvashatsz. De amúgy a raklap olcsó, jól variálható alapanyag.

1001Pallets

2. Régi boroshordó is használható, de csakis alapos tisztítás-áztatás-szárítás után. A kimosást trisós forrázással kell kezdeni, aztán 1-2 hetes citromsavas áztatással folytatni, majd sima vízzel többször átmosni és napon kiszárítani. Másik módszer szerint a hordókat ki lehet gyalulni és kefélni, aztán nagynyomású gőzzel fertőtleníteni.

Houzz

Másnak is eszébe jutott ez:

Lushome

3. Ez még egyszerűbb raklap-konstrukció, a lényege, hogy maradék kőzetgyapotot tömködtek a réseibe a jó hőszigeteléshez. A raklap léceit maradék OSB-lapokkal lehet borítani.

Hogy mivel fedjed be? Hát kiszuperált cédékkel.


 

EcoFriend

4. Kicsit oroszos ez a hűtőszekrényből barkácsolt kutyaól, de még mindig jobb, mint a mosógépes verzió. Annak fala egyáltalán nem szigetel, úgyhogy télen hideg, nyáron forró. Kutyaólhoz a fa az ideális építőanyag.

Apartmenttherapy

5. A tető hőszigeteléséhez remek a zöldtetős kialakítás, amely nyáron a meleget, télene a hideget nem engedi át. Kialakításához ide kattintva kaphatsz ötleteket.

BELTÉRI 
1. Korábban csunyus kisasztal volt, de kellett egy kis élénk színű festék meg egy kutya, és máris a lakás dísze lett. 

Winnerdogfinds

2. Aki Cicavízión nőtt fel, annak Blökitévé jár. 

Nagyobb testű kutya nagyobb tévét érdemel.

3. Rácsos kiságyból hívogató pihenőzug.

Hometalk

4. Egy komód is válhat kutyakuckóvá.

DIYs

5. Sima kartondoboz volt, csini kutyapihenő lett.

6. Raklapból beltérben is lehet klassz kis kutyabúvóhelyet készíteni.

101Palletfurnitures

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.