Ha nincs olyan családtag vagy szomszéd, akire rábízhatnád a szobanövényeid locsolását, amíg elutazol, készíts önlocsoló eszközt ásványvizes flakonból, borosüvegből vagy fazékból. Az alábbi tippek akár 4-5 nap nyugalmat is adnak, hogy végre pihenhess egy kicsit. Érdemes a kiszemelt módszert elutazás előtt tesztelni, hogy minden klappoljon.

1. Pólócsík-kanócos
Egy öreg pólóból vágj csíkot, és egyik végét lógasd az ásványvizes palackból vágott víztárolóba, a másikat pedig kanyarítsd a növénykéd töve köré. A víz szép lassan át fog szivárogni az edényből a növényhez.

one2three

2. Spárga-kanócos
Másik variáció, ha kenderspárgát lógatsz a vizesedénybe, a másik végét pedig például egy csavarhúzóval jó mélyre lenyomod a cserép földjébe. Csakis természetes anyagú spárgát használhatsz ehhez, mert az vezeti jól a vizet. 

Build.com

3. Tepsibe állított
Ennek lényege, hogy az ásványvizes palack alján vágsz egy körömnyi lyukat, majd beleállítod egy mély tepsibe vagy műanyag ládába. A víz csak addig a szintig fog kicsorogni a palackból, ahol a lyuk teteje van. Ez a kb. fél centis víz viszont elég a növényeknek, amelyeket cserepestül beleállítasz a tepsibe. Így alulról mindig nedves lesz a földjük. A módszer hátránya, hogy a nagy felület miatt fokozott a párolgás.

DragosIon

4. Borosüveges
Ehhez óvatosan szórj fél maréknyi üvegkavicsot vagy igazi kavicsot az üvegbe, töltsd meg vízzel, majd állítsd fejre: a kavicsok miatt remélhetőleg csak csöpögni fog a víz belőle. Ez pont elég a növényeknek: szúrd a borosüveg nyakát a földbe. Esetleg erős drótból készíts tartóvázat hozzá, hogy biztosan ne dőljön el.

CraftyFrugalista

5. Kiszúrt kupakos
Az ásványvizes palack kupakját felforrósított tűvel 3-4 helyen átlyuggatod. Megtöltöd a palackot, visszatekered a kupakot, és máris szúrhatod a cseréb földbe. A lyukakon először pár másodpercig csuogni fog a víz, de aztán a palackban képződő vákuum miatt a vízfolyás elapad. A száraz föld azonban természetes módon "kiszívja" a palackból a vizet, amit jól mutat az, hogy a palack elkezd összenyomódni. Úgy is megcsinálhatod, hogy a palack tetejére (vagyis az aljára) is szúrsz 1-2 apró lyukat, és akkor biztosan ki fog csöpögni alul a víz.

one2three

6. Fazék a sámlira
Viccesen néz ki, de közben frankón működik, és még a szimbolikája is elképesztő ennek a módszernek. Mivel a sámlira tett fazék magasabban van, mint a cserepek, biztosan átszivárog a benne lévő víz a spárgákon keresztül a virágföldbe. Ha nem hiszed, próbáld ki!

7. Gumicsöves
Ehhez körül kell nézned a legközelebbi barkácsáruházban, és keress kb. fél centi átmérőjű gumi vagy műanyag csövet. Fokozottan vízigényes növényekhez ajánlott. 

Hunker