Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
09
szept/2017

Serfőzdében készülhet tej is

A kért összeg dupláját dobták össze a Kickstarter közösségi adomány-gyűjtő oldal látogatói pár hét alatt a Canvas amerikai startup ötletének megvalósítására. Alapgondolatuk pofonegyszerű, ha be tudják indítani, biztos nagy siker lesz.

újrahasznosítás környezetvédelem élelmiszeripar

Miközben egyre több a tejcukor-, azaz laktózérzékeny ember, a növényi alapanyagokból készülő tejpótlók (szójatej, zabtej stb.) igencsak drágák, Magyarországon is 600-800 forint körül van egy liter. Miért ne készülhetne ez a növényi tej valamilyen élelmiszeripari hulladék újrahasznosításával, nevezetesen sörtörkölyből, ötleteltek a Canvas alapítói, állításuk szerint pont sörözés közben.

újrahasznosítás környezetvédelem élelmiszeripar

Sörfőzés során az árpát beáztatják, csíráztatják, szárítják, majd  vízzel keverik és lassan főzni kezdik, hogy kinyerjék belőle a keményítőt. Utána leszűrik, és míg a sörlé folytatja útját a sörré válás felé, a törkölynek nevezett, élelmi rostban, fehérjékben és nyomelemekben gazdag magokat főleg állattakarmányozásra használják fel. Évente világszerte többmillió tonnányi mennyiségben keletkezik sörtörköly. A Canvas célja, hogy egy részéből készüljön minőségi árpatej, mindenki számára elérhető áron.

újrahasznosítás környezetvédelem élelmiszeripar

Egy palack árpatej tartalmazza a napi élelmirost-szükséglet felét (13 gramm 3,5 deciliterben), növényi fehérjéket, zsírsavakat (kókuszból) és más értékes tápanyagokat, viszont nincs benne finomított cukor, sem semmi mesterséges adalékanyag.

Az édesítést alacsony glikémiás indexű kókuszvirágcukorral és édes-gyökérsziruppal oldják meg, ennek köszönhetően az árpatej nem dobja meg hirtelen a vércukrot. Az ital krémességét kesudiótej és zöldborsó-fehérje hozzáadásával érik el. A Canvas-csapat egyelőre ötféle ízt tervez: natúr, kakaós, kávés, matcha és kurkumás chai (teával). Az első kóstolás 2017 szeptemberében lesz New York-ban, a csapat tevékenységét a közösségi oldalakon is lehet követni.

újrahasznosítás környezetvédelem élelmiszeripar


0
Tovább
31
aug/2017

A 2. legjobb trükk, hogy rákapasd a gyereket az olvasásra

Újrahasznosított és/vagy filléres hozzávalókból készíthetsz hangulatos olvasókuckót a gyereknek, amelyben elbújhat egy könyvvel. Fontos, hogy próbáld kicsit leválasztani a külvilágtól és annak rengeteg harsány ingerétől, illetve hogy legyen benne megfelelő világítás. Az alját borítsd jó sok párnával, babzsákkal vagy szivacslappal, hogy minél hívogatóbb, kényelmesebb legyen. És ha elszunyál a nagy olvasásban, az sem baj, mert legalább pihen (és nem a telefont nyomkodja). Ötletek minden árfekvésben!

Plafonról lógatott sátor jó sok puha párnával bélelve:

újrahasznosítás lakás

Apa csavarozta össze fából ezt a házikókeretet, anya tette a szivacsot és a párnákat alulra

újrahasznosítás lakás

Kitchen Fun with My 3 Sons

Minden maradékokból van, legyen színes és kényelmes, ennyi elég

újrahasznosítás lakás

Elfüggönyözhető sarok babzsákkal 

újrahasznosítás lakás

Becsukva szekrény, kinyitva olvasókuckó

újrahasznosítás lakás

Vízszintes tárolóelemen házilag készített szivacslap a kényelemért

újrahasznosítás lakás

BHG

Ha divatos a stílus, talán egy tizenéves is kegyeskedik használni :)

újrahasznosítás lakás

Gyerek paplanhuzatba két felnőtt nagypárna, és kész a fekhely

újrahasznosítás lakás

Nagymama talán hajlandó lesz ennyi párnát megvarrni

újrahasznosítás lakás

SpongeKids

A tévészekrény melletti kihasználatlan hely ideális olvasósaroknak, a könyvtartó polcok műanyag ereszcsatornából vannak

újrahasznosítás lakás

Tárolás + olvasás = Ikea Kallax elemre vágott furnérlap és süppedős subaszőnyeg 

újrahasznosítás lakás

Ikea Hackers

Ha látványos a falfestés, a puha és meleg padlószőnyeg pár párnával is megteszi

újrahasznosítás lakás

Hannah Damiani

A kis hercegnők is szeretnek olvasni

újrahasznosítás lakás

Thrifty & Chic

Ezt a lépcső alatti olvasósarkot az összes osztálytárs irigyelni fogja

újrahasznosítás lakás

Cushion Source

Olcsó tüllfüggöny és egy vidám babzsák

újrahasznosítás lakás

How Does She

A zuhanyfüggönytartó az olvasósarokban is jó szolgálatot tesz

újrahasznosítás lakás

Nem kis munka ez a deszkából ácsolt félsátor, de annál hívogatóbb

újrahasznosítás lakás

Home Depot

Igazi olvasófotel, alatta jobbra a linkre kattintva az elkészítése is látható

újrahasznosítás lakás

Little Things

Akinél nincs fűtőtest az ablak alatt, az alakítsa a helyet olvasókuckóvá

újrahasznosítás lakás

Trinimai

Újrahasznosított raklapból készül a kényelmes olvasósarok. 

újrahasznosítás lakás

Recyclart


Korábban már írtam a raklapból készíthető lakberendezési csodákról, ezt az összeállítást ide kattintva találod.

Ja, és hogy mi a legjobb trükk ahhoz, hogy rákapasd a gyereket az olvasásra? A számára megfelelő könyv, ami nem feltétlenül azonos azzal, amit a könyvesboltokban vagy a gyerekes weboldalakon reklámoznak. Nem minden gyerek pörög ezres fordulatszámon, nekik jobbak a lassabb tempójú, nem ijesztő tartalmú olvasnivalók. Nálunk nyáron sok délután előkerültek a már szó szerint rongyosra olvasott régi Delfin- és Pöttyös-könyvek, de az Európa Könyvkiadó kengurus Vidám könyvek sorozata is. 


0
Tovább
28
júl/2017

Pamuthulladékból készül a legklasszabb névjegy

Országok pólója, névjegy a neved – így írhatnánk át Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című, 1844-ben született versének sorát: "Országok rongya, könyvtár a neved". Vörösmarty idejében ugyanis a pa-pírt még rongyhulladékból készítették. A költő még nem tudta, de éppen 1844-ben találta fel a kanadai Charles Fenerty és vele párhuzamosan a német Friedrich Gottlob Keller annak módszerét, hogy papírt lehet készíteni faköszörületből is. Onnantól terjedt el az olcsóbb alapanyag használata, és a nagyüzemi tekercses papírgyártás révén megszülettek a modern nyomtatott újságok (is).

újrahasznosítás megújuló energia szélenergia papírgyártás

MOO

Most viszont a MOO amerikai nyomdaipari vállalkozás környezetvédelmi okból visszatért a rongyhoz, méghozzá nem is akármilyenhez. A pamut-pólógyártás során a szabáskor visszamaradó nyesedékből a klasszikus módszer szerint készíttetnek papírt, s abból névjegyet. Ennek márkaneve stílszerűen Cotton (Pamut) lett. A nyesedék ráadásul fehér színű, azaz a készülő pólópapír is azonnal hófehér, nem igényel további klórozást (mint a fapapír). 

újrahasznosítás megújuló energia szélenergia papírgyártás

MOO

A MOO a papírkészítést a Mohawk papírmalommal végezteti. Ez a szintén amerikai családi vállalkozás negyedik generáció óta foglalkozik papír-gyártással, és az első olyan papírmalom az Egyesült Államokban, amely teljes energiaszükségletét megújuló szélenergiából nyeri. 

újrahasznosítás megújuló energia szélenergia papírgyártás

MOO

Richard Moross, a MOO alapítója az alábbi videóban beszél arról, miért nyilvánvaló és "szuperőrült" a pamuthulladék használata a papír-gyártáshoz. "Használnunk kell a mindenki számára elérhető nyersanya-gokat, különösen azokat, amelyek a divatiparból származnak. Ez ugyanis a kőolaj- és földgázkitermelés után a második legszennyezőbb iparág a világon".

MOO Presents | Cotton Business Cards from moo.com on Vimeo.

Hogy miért jó a pólópapír? Nos, a textil alapanyagból készülő papír tartó-sabb, mint a fapapír, és ára darabonként 50 cent körül van, ami ottani viszonyok között elfogadható. Használója pedig egyrészt tanúságot tesz arról, hogy fontos számára a környezetvédelem, másrészt ennek a névjegy-nek különleges, selymesen puha tapintása van. Mindkettő előnyt jelenthet számára egy üzleti tárgyaláson...


0
Tovább
25
júl/2017

Egy kis kreatívkodással sokat spórolhatsz a kerítésen

Mivel egy átlagos új kerítésre akár egymillió forintot is el lehet tapsolni, érdemes körülnézni az interneten, hogy milyen újrahasznosított anyagból lehet kerítést fabrikálni, illetve hogyan kellene felújítani a régit. Na persze az újrahasznosított alapanyagon látszik a kora, de egy kis kreatívkodással mégis lenyűgöző lesz a végeredmény.

Ha UV-álló műanyagcsíkokkal dolgozol, legalább 5-6 évig kibírja napsu-gárzást ez a színesre megszövött hálókerítés. 

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Ezen a hálón kis műanyaglapokat rögzítettek a szemek közé. Babirkás me-ló, de igazán emlékezetes. Ugyan ez nem magánkerítés, de az ötletet érdemes átvenni.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Dupla újrahasznosítás: a kerítésháló mellett a műanyagpoharak is lehet-nek használtak. A hálószemek közé befér a félliteres műanyagpalack alja is: ezeket érdemes festékkel kilötybölni, akkor nem lesz átlátszó a kerítés.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Maradék fonalból mindenki ízlése szerint horgolhat virágokat, amelyek visszacsempészik a természetet az aszfalt mellé.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Nagyi stelázsiján volt ilyen horgolt szegély, lehet nosztalgiázni.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Na még egy dupla-hasznosítású hálókerítés, amelyen a régi CD-k villogó madárriasztóként szolgálnak a szarkák és galambok ellen. Az egyedi dekoráció megfestésével a gyerekek napokig elvannak a szünidőben.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Térjünk át gyorsan a fakerítésekre. A régi deszkakerítés egyik részét tábla-festékkel lefestve irigylésre méltó méretű rajzfelületet kapnak a kicsik.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Szintén deszkából készült ez a darab, érdekessége, hogy a méretre fúrt lyukakba színes üveggyöngyöket tuszkoltak: csodás fényben ragyog a napsütésben.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Kiszuperált zsalugáterekből is készülhet kerítés. Általában azért dobják ki őket, mert hosszában megvetemednek, na de ez pont nem probléma az újrahasznosításnál. Lehet eltérő és egyező színre is festeni őket.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Ha van zeneszerető gyerek a háznál, akkor egy ilyen zongorakerítés nagy sikert arat.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Aki viszont a virágot szereti, használja fel a régi konzervdobozokat. Ültetés előtt egy lyukat érdemes az aljába fúrni, hogy el tudjon folyni a fölösleges öntözővíz.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Lomtalanítások során gyűjtött sílécekből is készülhet kerítés.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Szintén összelomizott kerékpáralkatrészekből áll ez a kerítés. Fel lehet használni a biciklivázakat is, esetleg egy színre lefestve.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Bontások során begyűjtött régi ajtókból is lehet kerítést összeróni.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP


0
Tovább
09
júl/2017

Törött virágcserépből készíts mini tündérkertet!

Remek szünidei elfoglaltság a gyereknek a majdnem minden elemében újrahasznosított részekből álló mini tündérkert megtervezése és össze-állítása.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Kell hozzá egy nagy és néhány kisebb törött cserép, egy zsák virágföld, különféle kistermetű növények, továbbá annyi fölösleges bababútor, tündérfigura (esetleg kerti törpe), játékalkatrész, amennyit csak talál az ember a gyerekszobában. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Először a nagy cserepet töltsd meg félig földdel, és állítsd bele a kisebbet, azt is megtöltve földdel. Ha nagyjából megvan a fő szerkezet, lehet még kisebb cserepeket vagy töredékeket is beletenni.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Amennyiben pozsgás növényekkel ülteted be, válassz kaktuszoknak való laza szerkezetű virágföldet, vagy ha ilyen nincs a környéken, a normál virágföldhöz keverj 1/3 arányban finom szemcsés mosott homokot. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Ügyelj arra, hogy az öntözővíz szépen le tudjon folyni minden elemen keresztül és ki cserép aljánál, mert a pozsgások és kaktuszok nem szeretik a pangó vizet. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Ezek a növények többnyire igénylik a direkt napsütést, enélkül felnyúlnak.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Természetesen másfajta növényekkel is beültetheted, csak az előbbieket tartsd szem előtt: azonos fény- és vízigényű növényeket válogass össze, hogy minél tovább zöldelljen a mini tündérkerted.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Ha nincs törött cserép, de annyira megtetszett a tündérkert, hogy csinálnál egyet, a cserepet feltétlenül áztasd be vágás vagy törés előtt, hogy akkor szebben hasad. A nagy cserepet kalapáccsal alakíthatod a kívánt formára, a kisebb darabokat két laposfogóval törheted még apróbbra. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Öreg mázas tányérokat és szép kavicsokat is felhasználhatsz az alkotáshoz.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Érdemes a tündérkert alá gurulós cserépalátétet tenni, hogy könnyebben lehessen mozgatni.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP


0
Tovább
28
jún/2017

Hűt, árnyékol és fillérekből kész az öko klímaspaletta

Tedd a szád elég a tenyeredet, és a szokásos módon, kerekített szájjal lehelj rá: melegnek érzed a levegőt a bőrödön. Utána ajkaidat csücsörítve fújj a tenyeredre – most már hűvös a légáramlat, ugye? Ez az egyszerű fizikai jelenség volt az ihletője Ashis Paul bangladesi feltalálónak, amikor megalkotta a háztartási hulladékból is elkészíthető, áram nélkül is működő levegőhűtő panelt, az Eco Coolert.

légkondicionálás lakáshűtés áram nélkül ventilátor PET-palack újrahasznosítás energiatakarékosság kánikula városi életmód

KÉP

Kell hozzá egy erősebb karton-, műanyag- vagy vékony MDF-lap, amelybe megfelelő távolságokra lyukakat fúrunk, hogy a félbevágott ásványvizes vagy kóláspalackokat bele tudjunk csavarni. A kupakok végét levágjuk, de a csavaros menetet meghagyjuk, hogy a lyukon átdugott palacknyakra rátekerhessük és így rögzíthessük a palackot. 

légkondicionálás lakáshűtés áram nélkül ventilátor PET-palack újrahasznosítás energiatakarékosság kánikula városi életmód

Ezután ezt a panelt az ablaknyílásba tesszük és kereszthuzatot csinálunk.

légkondicionálás lakáshűtés áram nélkül ventilátor PET-palack újrahasznosítás energiatakarékosság kánikula városi életmód

A szűkítőként működő PET-palackok nyakánál lehűl a beáramló levegő: a mérések szerint 30 Celsius-fokost legkevesebb 25 Celsius-fokra hűt. 

Elég csak az egyik ablaktábla helyén kialakítani a klímaspalettát, a másik oldalt befüggyönyözzük. Vagy lehet a kertre nyíló ajtóra egy vakkeretet szerelni, és zsanérokkal ahhoz csavarozni a szúnyoghálóval is kiegé-szíthető "hűtőajtót". Esztétikusabb a szerkezet, ha a palackokat lefestjük.

légkondicionálás lakáshűtés áram nélkül ventilátor PET-palack újrahasznosítás energiatakarékosság kánikula városi életmód

A módszerrel mini légkondivá alakíthatjuk a meglévő ventilátort is, igaz, ebben az esetben már áram kell a barkácsklíma működtetéséhez. 

A félbevágott PET-palackokat beragasztjuk egy akkora műanyag-korongba, amelynek átmérője egyezik a ventilátoréval. A korongot rögzítsük a lapátokat védő rácsra. A lapátok által áramoltatott levegő a palack nyakában lehűlve jut ki a szobába. Maximum egy óra alatt kész, és máris hűvösebbé teszi a környezetünket!


0
Tovább
10
jún/2017

Kerted van, és még a vécébe pisilsz?

Évezredeken át bevett módszer volt a vizelettrágyázás, amely annyira egyszerű, olcsó és jótékony hatású, hogy érdemes újra felfedezni. A tudo-mányos kutatásokból úgy tűnik, a skandináv országokban máig népszerű, arrafelé lehet például szeparálós vécécsészét is kapni, amely külön gyűjti a folyékony és szilárd ürüléket. (És nem, nincs húgyszag. Itt olvashatsz egy magyar leírást a programról.)

permakultúra organikus kert újrahasznosítás természetes trágya

ILLUSZTRÁCIÓ

Svéd számítás szerint egy felnőtt ember vizeletében annyi tápanyag van, amennyivel egy másik ember táplálék-szükségletének 50-100 százalékát meg lehet trágyázni. A növénytápok ásványianyag-tartalmát a N-P-K jelölés mutatja, tehát hogy az adott tápkeverék mennyi nitrogént (N), foszfort (P) és káliumot (K) tartalmaz. Nagyon leegyszerűsítve a nitrogén a növekedéshez, a foszfor a termésképzéshez, a kálium a virágzás serkentéséhez fontos.

Az emberi vizelet 95 százaléka víz, a többi pedig ásványi anyag, amelyben az N-P-K aránya 10:1:4 nagyjából. Összehasonlításul: a kereskedelemben kapható átlagos gyeptrágya N-P-K aránya 20:5:5 szokott lenni. Persze eltérések vannak márkák szerint, de a keverék jellemzően nitrogénben dús. Akárcsak a pisi.

Egy ember éves vizeletmennyisége 300-400 négyzetméter trágyázásához elég. Az éves vizeletmennyiségben a következő ásványi anyagok vannak:
3,5 kg nitrogén
0,5 kg foszfor
1 kg kálium
0,5 kg kén
40 g magnézium
100 g kalcium

A gyep márciustól szeptember közepéig 4-5 hetente igényel trágyázást, hiszen egy-egy fűnyírással sok tápanyagot veszít: 1 kg fűnyesedékben akár 30 g nitrogén, 10 g foszfor és 20 g kálium is lehet. A lombhullató fáknak június elején-közepén, illetve július közepétől augusztus közepéig van szükségük plusz tápanyagokra, az örökzöldeknek májusban, illetve augusztus folyamán. Időjárástól függően 3-4 hétbe is beletelik, amíg a szerves trágya lebomlik és a növények fel tudják venni a talajból.  

permakultúra organikus kert újrahasznosítás természetes trágya

KÉP

A zöldségek közül a nagy nitrogéntartalmú vizelettrágya a leveleseknek tesz önmagában is jót, ilyenek a káposztafélék. A vizelet alacsony káliumtartalmát egy finn kísérletben fahamuval javították, és csodák csodája, az ezzel trágyázott paradicsom négyszeres termést hozott, és sokkal édesebb is lett. Ez a keverék a gyökérzöldségek méretét is jelentő-sen növelte, mivel a fahamunak 0:1:3 az N-P-K aránya. Ha 1 marék hamut adunk 1 vödör "kerti aranyhoz" (idéztem), akkor kiegyensúlyozott trágyát kapunk, amit persze még hígítunk. (A szén vagy a papír hamuja nem jó!)

A begyűjtött vizelet azonnal is, és később is felhasználható. Legegyszerűbb 1:5 arányban vízzel hígítva locsolókannával kijuttatni a növények földjére. Figyelem! A vizelet ne kerüljön a levelekre, virágokra, fejlődő termésre, csakis a talajra. Érdemes kézzel vagy kapával egy kicsit félrehúzni egy maréknyi földet, a mélyedésbe önteni a vizelettrágyát, majd a földdel betakarni. Fejlődő palántáknak vagy érzékeny szobanövényeknek 1:10 vagy 1:20 arányban hígítsuk a vizeletet vízzel.

Aki csepegtetős öntözőrendszerrel juttatja ki a hígított vizeletet a kertbe vagy veteményesbe, a művelet után feltétlenül öblítse át vízzel a rendszert, hogy megelőzze a kristályos húgykő (foszfor) lerakódását, s ezzel a rendszer eldugulását. Lehetőleg mindig eső előtt vagy este juttassuk ki a vizelettrágyát, hogy a csapadék vagy harmat be- és lemossa, illetve hogy a napközbeni túl gyors párolgás miatt a vizelet sótartalma ne okozzon szikesedést a talaj legfelső rétegében.

permakultúra organikus kert újrahasznosítás természetes trágya

KÉP

A vizeletet lehet pasztörizálni is, bár ebben az esetben csökken a nitrogéntartalma. Erre a módszerre akkor lehet szükség, ha ismeretlen egészségi állapotú személytől is érkezik "adomány". A zárt, lehetőleg fehér műanyagkannába töltött vizeletet 30 napra kitesszük a Napra, a levegő hőmérséklete legalább 20 Celsius-fok legyen. A felmelegedő vizeletben elbomlanak az esetleges kórokozó patogének. A pasztörizálni szánt vizeletet ne hígítsuk előre, mert akkor tovább tart a kórokozók lebomlása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint is kifejezetten biztonságos módszer a vizelettrágyázás néhány alapvető szabály betartásával.
1. Lehetőleg használjuk fel frissen (aznap) a begyűjtött vizeletet.
2. A művelet közben viseljünk gumicsizmát és gumikesztyűt, utána alaposan mossunk kezet.
3. Csakis a talajt permetezzük vele, ne a növényeket.
4. Fogyasztásra szánt növények esetében a termés betakarítása előtt 3-4 héttel legyen az utolsó vizelettrágyázás.

TIPP: A talajbaktériumok aktivitása 20 Celsius-fokos talajhőmérséklettől felett hatékony, akkor nagy valószínűséggel képesek a vizeletben lévő esetleges antibiotikum-maradványok lebontására is. Aki biztosra menne, az ne használja olyan személy vizeletét, aki krónikus betegségre rendsze-resen szed valamilyen gyógyszert, illetve  szteroidot vagy fogamzásgátlót.


0
Tovább
27
máj/2017

Így építsünk kiskemencét a teraszon vagy a kertben!

Egy bő hétvége alatt megvan, a hozzávalók egy része lehet újrahaszno-sított, és ami a lényeg: ha jól szigeteltük, egyszeri felfűtéssel akár két-három napig is használhatjuk. Tűzforrón pizzasütéshez (320 Celsius-fok), jó melegen kenyérsütéshez (230 Celsius-fok), utána egész csirke sütésé-hez (180 Celsius-fok), majd steakhoz és krumplihoz (130 Celsius-fok), és nyáron még ezek után is marad annyi hő benne, ami elég egy reggeli tükörtojáshoz harmadnap(75 Celsius-fok).

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

A házi kemenceépítés viszonylag egyszerű módját William Rubel a Mother Earth News organikus életmódmagazin oldalán tette közzé. Alábbi galé-riánkban bemutatjuk a szerző által tervezett kemence építését. Az angol nyelvű cikk teljes terjedelmében, benne a kemencés tűzrakás alap-fortélyaival, a magazin weboldalán olvasható ide kattintva.

A kemence alapzata lehet újrahasznosított raklapokból vagy farönkökből stabilan összerótt, esetleg használt téglákból épített, amelyre egy 130x130 négyzetcentiméteres, legalább 3 centiméter vastag falapot (vagy méretre vágott,  alul keresztléccel összerögzített deszkalapokat) helyezünk. Olyan szilárd legyen a szerkezet, hogy ne törjön szét a kemence súlya alatt. Ez az "asztal" legyen 70-90 centiméter magas, hogy hajolgatás nélkül bele tudjunk tekinteni majdani kemencénkbe.

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

Az asztallap szélére 2,5x15 centiméteres deszkából készítünk egy keretet, abban terítjük el az alsó szigetelőréteget (nevezzük alaplapnak). Ehhez először 6 rész vermikulitot vagy perlitet keverjünk össze 1 rész nedves cementtel, és 10 centiméter vastagon döngöljük bele a keretbe. Erre simítsunk 4-5 ujjnyi vastagságban finom homokot. Száradás után eltávo-lítjuk a deszkakeretet.

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

Az alaplapot rakjuk ki téglákkal, amelyek újrahasznosítottak is lehetnek. A téglákat nem kell habarccsal összeragasztani. (Az alábbi képen még a homok elterítése előtt, próbaképpen felrakott téglák láthatók.)

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

Ezek után egy 45 centiméteres madzagra kötött krétával rajzoljuk meg a kupola alapjának körvonalát. A kör középpontja ne essen a téglákból kirakott négyzet középpontjába, hanem mozdítsuk "hátrébb", hogy elöl kialakíthassunk egy tálcányi helyet a kemence szájának. Ez az ételek be- és kipakolásakor hasznos.

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

A kör középpontjába öntsünk egy vödör nedves homokot, és szúrjunk a közepébe egy 40 centiméteres farudat: ez jelzi a kemence belső magas-ságát. Ezután még több vödörnyi nedves homokot halmozzunk fel, amíg kialakul a kemence kupolája. Ügyeljünk arra, hogy a homokdomb falai legalább 25 centiméter magasságig közel függőlegesek legyenek, és ne dőljenek befelé 25 foknál nagyobb szögben. Halmozás közben folyamato-san tömörítsük a nedves homokot. Ha kész a kupola formája, simítsuk le a dombot egy fadarab segítségével. 

A tömör homokdombot fedjük be 2-3 réteg újságpapírral, és permetezzük be azokat vízzel, hogy átnedvesedjenek. Ennek köszönhetően nem ragad össze a homokalapzat az agyagkupolával. 

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

A kupolaépítéshez 3 rész finom homokot keverjünk össze 1 rész jó minő-ségű agyaggal és csak annyi vízzel, amennyitől még éppen tapasztható masszává változik. Rubel azt tanácsolja, hogy aki hideg és nyirkos időben építi a kemencéjét, keverjen a fenti elegyhez 1/2 rész cementet is. A szerző kemencéjének építéséhez 150 liter (40 gallon) homokból és 50 liter agyagból (13,5 gallon) keverte a falazóagyagot. (Az agyagnak és a homoknak eltérő a fajsúlya, úgyhogy a megadott liter értékek nem fordít-hatók át egy az egyben kilogrammá.)  

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

Rubel szerint kevesebb anyagot nem érdemes használni, hiszen a falvas-tagság befolyásolja, milyen gyorsan éri el a kemence a kívánt hőmérsék-letet, és mennyi ideig tartja meg a hőt. A szerző a kész mennyiség egy-nyolcadát keverte be adagonként, nehogy túl korán megkössön az anyag. 

TIPP: Annak teszteléséhez, milyen kevés víz volna elegendő a homok-agyag keverék képlékennyé tételéhez, először három bögre homokból és 1 bögre agyagból készített mintát egy kis vízzel, és labdává gyúrta össze. Ezt a labdát vállmagasságból elejtette: ha széttoccsan a földön, akkor túl sok víz van benne, ha morzsálódva szétesik becsapódáskor, akkor túl száraz. Ha földre esve is egyben marad, akkor jó.

Az agyagmasszát maroknyi adagokban kezdjük felvinni a nedves újságpapírral borított homokdombra. Az agyagkupacokat tömörítsük és simítsuk el egy fadarab segítségével. Egy hosszú fogpiszkálón vagy farudacskán jelöljünk ki 6, illetve 10 centimétert. A 6 centiméter legyen a kupola oldalvastagsága, a 10 centiméter a kupola tetejének vastagsága az agyagos keverékből. 

Lehet, hogy a kelleténél mégis nedvesebb az agyagkeverék, és szikkadás közben megsuvad, megreped. Pánikra semmi ok, nyugtat meg Rubel, töm-ködjünk nedves agyagkeveréket a résekbe és simítsuk össze. Legyünk türelmesek magunkkal és a kupolával is.

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

Még nedvesen vágjuk ki a kemence ajtaját: ennek magassága legyen a kemence belső magasságának (azaz a homokdomb tetejének) 60 száza-léka, vagyis a 40 centiméteres kupolához méretezzük 25 centiméteres ajtónyílást. A szélessége legyen kényelmes, nagyjából 35 centiméter, vagy a kedvenc tepsink, vaslábosunk átmérőjénél 1-2 centivel szélesebb.

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

Időjárástól függően néhány órába vagy akár 2 napba is beletelik, amíg az agyagréteg teljesen megszárad. Ekkor egy kiskapával kaparjuk ki a homo-kot a kupola hasából, és egy nagyon kicsi farakással gyújtsunk be.

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

A kis tűz égjen bent legalább egy napon át, közben látni fogjuk, hogy fehéren száll fel a gőz a száradó kupolából. Ha már nem jön több gőz, növeljük a belső tűz nagyságát, és égessük ki a kemencét: akkor ég ki, ha a belseje feketéből fehérré változik, illetve a külseje is tűzforró tapintásra. Minél vékonyabb és szárazabb fahasábokat használunk, annál forróbb lesz a tűz. Ha egy-két repedés keletkezik a kupolán égetés közben, tömjük be azokat agyagkeverékkel.

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

Ezután következik a kemence külső szigetelése. Ehhez Rubel azt ajánlja, hogy 2-4 rétegben terítsünk a kemence külsejére kerámiagyapotpaplant és vastag alufóliát. Esetleg használhatunk 8 rész vermikulithoz vagy perlithez kevert 1 rész cementből készített tapasztást is. Minél vastagabb a szigetelés, annál tovább tartja meg a kemence a hőt. Ehhez és a következő három művelethez is használjunk védőkesztyűt!

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

Ha kész a kívánt szigetelés, fedjük be csirkehálóval. Erre kerül a vakolat, ami lehet a falazóanyagunk mésszel keverve, vagy (mint a képen) vályog: ehhez a telfölsűrűségűre vízzel hígított agyaghoz keverjünk annyi szalma-töreket, hogy jól tapasztható legyen. Várjunk 20-30 percig, hogy a szalma megszívja magát, majd tapasszuk fel a keveréket a csirkehálóra.

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence

A megszáradt vakolatot fessük le mésszel, amely víztaszító, de nem vízálló, tehát gondoskodjunk arról, hogy a kemencénk ne ázzon meg. Ehhez érdemes egy kis tetőt ácsolni fölé, vagy használatok kívül takaróponyvával fedni. Készítsünk hozzá ajtót is, amelyet betámaszthatunk a kemence szájába, hogy két sütés között tartsa a meleget. Lehet az ajtó kerámiagyapottal és több réteg vastag alufóliával szigetelt falap is.

William Rubel tippje:
Kemencénk legfeljebb 5-6 méter távolságban legyen a konyhaajtótól. Ennél távolabbi kemencét nem kényelmes használni, túl sokat kellene futkosnunk, ha mondjuk a sóért vissza kellene szaladnunk a konyhába. Minél közelebb van a kemence a házhoz, annál többet fogjuk használni.

újrahasznosítás kemence pizzasütő grillkemence


0
Tovább
06
máj/2017

Baromfitrágyából is készülhet biogáz és biodízel

Sokak szerint vétek olyan alapanyagokból készíteni a bioüzemanyagot, amelyek élelmiszerként használhatók (napraforgó, cukornád, repce stb.), illetve erdőket pusztítanak el az agrárültetvények telepítéséhez. Ezért egyre több helyen kísérleteznek azzal, hogy alternatívákat keressenek, például a haszonállatok ürülékét alakítsák biodízellé vagy biogázzá.

A baromfihús világszerte kedvelt, olcsó fehérjeforrás, ám a milliós létszámú állattenyésztés mellékterméke nagyon veszélyes a környezetre. Lehet benne antibiotikum-maradvány vagy nehézfém-szennyeződés is, amelyek szennyezik a talajvizet. Az állati trágyák közül a baromfiénak a legmagasabb a nitrogén-, foszfor- és káliumtartalma, frissen és hígítat-lanul alkalmazva kiégeti a növényt, ezért csak keverve szabad talaj-javítónak használni. Viszont éppen az összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas biogáz-fejlesztésre.

megújuló energia alternatív üzemanyag újrahasznosítás

KÉP

Ha a baromfitrágyát oxigéntől elzártan erjeszteni kezdik, a benne lévő baktériumok a szervesanyag bomlása közben biogázt termelnek: ennek jellemző összetétele 50-70 százalék metán, 30-40 százalék szén-dioxid, valamint kén-hidrogén és vízgőz. Önmagában a bomlási folyamat nem zajlik túl kedvezően, ezért a szakemberek azzal kísérleteznek, hogy különféle szálasanyaggal keverjék a trágyát, és hogy más módon is segítsék a gázképződést.

A nigériai Landmark Egyetem kutatói rájöttek, hogy hozzáadott szálas-anyagként náluk remekül használható az Afrikába dísznövényként betele-pített, mára szinte kiirthatatlan özönnövénnyé vált mexikói őszirózsa (Tithonia diversifola). Ez az invazív faj nemcsak elfoglalja a haszon-növények területét, hanem olyan kémiai anyagok vannak benne, amelyek gátolják más növények fejlődését.

A nigériai kutatók a baromfitrágyás-őszirózsás keveréket hevítéssel és lúgosítással előkezelték (ez módszerük másik egyedi jellemzője), utána pedig rábízták a munkát az anaerob baktériumokra. Eredmény: 8 kilo-gramm trágya-növény keverékből több mint 3 kilogramm biogáz készült. Ez nemcsak az előkezelési-erjesztési folyamat fenntartásához elegendő (nullszaldó), hanem kellő mennyiség marad egy áramtermelő generátor meghajtásához. További kezeléssel biodízel is készíthető belőle. A folya-mat maradványaként képződő szilárd anyag pedig kiválóan alkalmas talajjavításra vagy növénytrágyázásra.

Egyébként Európa első, kizárólag baromfitrágyát égető erőműve most épül Észak-Írországban. A 3 MW tervezett kapacitású Ballymena erőműben évente 40 ezer tonna trágyát fognak feldolgozni, amely a legnagyobb brit baromfitenyésztőtől, a Moy Parktól származik: telepeiken évente 250 millió baromfit nevelnek.

megújuló energia alternatív üzemanyag újrahasznosítás

KÉP

A világon eddig csupán két kizárólagos baromfitrágya-erőmű üzemel, az egyik Kínában, a másik Minnesotában. Ukrajnában is épült 2013-ban egy hasonló, (holland tervek alapján), de itt szarvasmarha-trágyát is felhasználnak. Az erőműben 1 tonna trágyából 200 köbméter biogázt, és abból 5 MWh energiát állítanak elő, amellyel 15 ezer lakás elektromosenergia igényét, illetve 5 ezer lakás fűtését oldják meg. Szálasanyagként cirokot kevernek a trágyához, ez a növény a helyi meterológiai adottságok mellett jól termeszthető.   


0
Tovább
30
ápr/2017

16 ötlet arra, hogy mit csináljunk a Kindertojás sárga belsejével

Húsvét után minden gyerekes háztartásban maradt pár sárga műanyag tojás, ami – egyéb hasznosítás híján – általában valamelyik fiókban vagy a kukában köt ki. Pedig számtalan módon újrahasznosítható, és ezzel a gyerekek is napi szinten érzékelik, hogy egy kis gondolkodással, tervezéssel milyen könnyen csökkenthetjük a hulladék mennyiségét.

1. Jutalomfalat-tartó
Gyereknek aszalt gyümölcsöket, mazsolát, sózatlan mogyorót, puffasztott bármit tehetünk a kimosott tojásba, amit az ő kicsi kezük sokkal ügyesebben nyit és csuk, mint a miénk. Kutyasétáltatáshoz is kiváló, ebben vihetjük a jutalomfalatokat, nem lesz maszatos a zsebünk, és a kezünket sem akarja egész úton hazafelé nyalogatni a kutya.

újrahasznosítás

KÉP

2. Értékőrző
Uszodába, edzésre megyünk? Tegyük a gyűrűnket, nyakláncunkat a műanyagtojásba, és úgy a táskánkba. A  sárga gömbben garantáltan nem vész el.

3. Gyógyszertartó
Napközben be kell vennünk 1-2 szem gyógyszert? Ne az egész csomagot hurcoljuk magunkkal, csak a kiadagolt mennyiséget.

4. Éjszakai őrfény manó
Tegyünk bele egy LED-mécsest, ragasszunk csápokat és szemeket a külsejére, és máris kész a gyerekszobába az éjszakai őrfény. A sárga derengés ráadásul nem zavarja meg az alvást. 

újrahasznosítás

KÉP

5. Túrafűszer
Kempingezéskor pont megfelelő a műanyagtojás a só, cukor és más ízesítők tárolásához. Alig foglal helyet, és pillekönnyű. Mehet bele ketchup vagy mustár, de akár a papírgyufatömb is félbehajtva.

6. Higikészlet kocsiba
Útközben jó lenne néha kezet mosni. Az ülés alatt prímán elfér egy palack víz, a kesztyűtartóban meg egy tojás egy darabka szappannal a belsejében. Sőt, orvosi gumikesztyűt is tehetünk egy másikba, hogy ne legyen olajos  kezünk, ha valamiért  bele kell nyúlnunk a motortérbe.

7. Kapásjelző
A horgászok örök kedvence, hiszen a víz felszínén táncoló sárga gömböt könnyű észrevenni, ha végre ráharap a horogra az áhított óriáshal.

8. Kalendárium
Nemcsak Adventkor, hanem például az iskolai szünet vagy a nagyinál tervezett nyaralás előtt is használhatjuk a finomságokkal és kedves üzenetekkel megtöltött kalendáriumot.

újrahasznosítás

KÉP

9. Varrókészlet
Hátizsákban, női táskában elfér egy mini varrókészlet, pár méter cérnával, gombbal, tűvel, biztosítótűvel.

10. Csavartartó
Minden szerszámosládában van egy csomó apró holmi, amit jobb lenne szortírozva tárolni: alátétek, csavarok, képszögek, anyák. A műanyag tojás külsejére alkoholos filccel ráírjuk, hogy mi van benne, és többé nem fogunk órákig keresgélni.

11. Maggyűjtő
A kerti virágmagok tárolásához is ideális a sárga gömb. Szintén érdemes feliratozni, mert nem biztos, hogy egy év elteltével is felismerünk minden virágmagot.

12. Minyonok
Kell hozzá pár felragasztható szem, fekete alkoholos filc, kék akrilfesték vagy szigszalag, és egy esős hétvégére máris megvan az elfoglaltság a gyerekeknek.

újrahasznosítás

KÉP

13. Szatyortartó
Mivel ma már nincs ingyenes nejlonszatyor a boltokban, érdemes egyet beletűrködni egy tojásba, hogy mindig legyen a táskánkban.

14. Egyéjszakás tisztasági csomag
Ahány tojás, annyiféle tölteléke lehet: sampon, testápoló, fogkrém, arckrém... És nem kell azonnal rosszra gondolni. :)

15. Macskajáték amigurumi
Tegyünk egy kis kavicsot egy műanyagtojásba, ragasztószalaggal vagy szilikonnal ragasszuk össze a két felét, és máris kész a zörgő macskajáték. Ha ügyesek vagyunk, horgolhatunk rá borítást (amigurumi), akkor még élvezetesebb a karmokat beleereszteni. Fellógathatjuk egy madzagra is, és pofozhatja Mirci napestig.

újrahasznosítás

KÉP



16. Steampunk búvárharcos
Ilyet csinálni a műanyag tojásból talán két esős hétvégébe is beletelik, továbbá jó pár szívószálba, drótba, (hajlítható) vasgombostűbe és fes-tékbe, de a végeredmény egészen elképesztő. Ajándéknak is nagyszerű!


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),ősz (19),ecet (18),építészet (18),természet (18),takarítás (18),komposzt (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),víz (12),élelmiszerpazarlás (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum