Egy hanyagságból fakadó hétköznapi szokás nagyon sok gyereket és felnőttet veszélyeztet.

műanyag biszfenol BPA mikroműanyag egészség tea kávé

KÉP: Pexels

 

Pár napja volt hír, hogy kutatások szerint egy műanyag-palackos vízben átlagosan 240 ezer darab parányi műanyagrészecske van. A Kaliforniai Egyetem kutatói a mikroműanyag (5 millimétertől 1 mikrométerig/mikronig terjedő nagyságúak), illetve a nanoműanyag (kisebb, mint 1 mikron, ami a milliméter ezredrésze) méretű műanyagdarabkákat próbálták kiszűrni és megszámolni. Kiderült, hogy a palackozott víz maga képes kioldani a műanyag palackból parányi darabkákat, de azok a víztisztító telepről származhatnak, sőt, a természetes forrásból is, mivel a talaj is tele van mikroműanyaggal.

A műanyag a természetben nem lebomlik (kémiai módon), hanem szétesik egyre apróbb darabokra (fizikai módon), például az UV-sugárzás vagy fizikai behatás következtében, mint amikor hullámok dobálják a műanyagtárgyat. Ezek a parányi műanyagdarabkák bekerülnek a szervezetünkbe, és ezzel az a baj, hogy egyre több ismeretünk van arról, hogy amit ott csinálnak, az ijesztő. Tudományos kísérletek szerint a mikro- és nanoműanyagok számos módon károsíthatják szervezetünket: megzavarhatják az emésztő-, a légző- és az immunrendszer, illetve a hormonháztartás és a szaporítószervek működését.

műanyag biszfenol BPA mikroműanyag egészség tea kávé

KÉP: Pixabay

Ráadásul a palackozott vízben lévő műanyagdarabkák 90 százalékban nanoméretűek voltak, tehát 5 mikronnál kisebbek. Ezek akár a sejtekbe is képesek bejutni. És nem pusztán a bejutás a lényeg, hanem hogy a műanyag-darabkákon megtapadhatnak szennyező anyagok molekulái, vagy éppen maga a műanyag tartalmaz ilyeneket. Ezek a szennyező anyagok a műanyaggal együtt bekerülnek szervezetünk legvédettebb részeire, a szerveink legmélyére is, és fogalmunk sincs, hogy ennek hosszú távon mi lesz a következménye.

IDE KATTINTVA olvashatsz a vízivás művészetéről, ami nemcsak a minőséget, hanem a mennyiséget és a módot is jelenti.

És most jön az, amit már ezer éve hangoztatok: ilyen szempontból van rosszabb is, mint a palackozott ásványvíz. Akármilyen oktatási intézményben járok, azt látom, hogy az iskolai büfékben műanyagpoharakba mérik ki a forró teát vagy kávét. Ez borzasztóan veszélyes! Egy kutatás szerint, akik napi 3 pohár forró teát vagy kávét megisznak műanyag pohárból, azok az emberi szemmel láthatatlan méretű mikroműanyagokból akár 75 ezer darabot is lenyelnek!

Az élelmiszercsomagolási céllal gyártott műanyag ellenállhat ugyan a hőnek, bár kézbe fogva mindannyian tapasztaltuk, hogy meglágyul tőle: na pont ez a lágyulás az első lépcsőfok ahhoz, hogy a hő hatására további műanyag-részecskék oldódjanak ki a pohárból. Sőt, ha az a forró ital savas is (citromos tea vagy kávé), akkor hatványozza a mennyiségeket.

műanyag biszfenol BPA mikroműanyag egészség tea kávé

KÉP: Pexels

A műanyagdarabkákon felül még egy gonosz hatású vegyület oldódik ki a műanyagpoharakból a forró ital hatására: a biszfenol A (BPA), amely a műanyaggyártás egyik fő adaléka. Igen, az Európai Unióban tilos olyan műanyag cumisüveget vagy babapoharat forgalomba hozni, amely BPA vegyületet tartalmazhat. Csakhogy ez a tilalom a csecsemőkre és a három év alatti kisgyerekekre vonatkozik.

Mindenki más rettenetes mennyiségű biszfenolt "nyel be". Egy friss Európai Uniós kutatás szerint 11 vizsgált tagországban az emberek 92 százalékának szervezetében van jelen a BPA vegyület. Erről mindenki tudja, hogy veszélyes, károsítja az immunrendszert, terméketlenséget, allergiát okozhat, felborítja a hormonháztartást. Nemcsak az eldobható műanyag poharak veszélyesek, hanem a műanyagbélelésű papírpoharak is. 

műanyag biszfenol BPA mikroműanyag egészség tea kávé

KÉP: Pexels

Ide tartozik, hogy 2023 áprilisában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) a BPA napi elfogadható mennyiségét a korábbi testsúly-kilogrammonkénti 4 mikrogrammról 0,2 nanogrammra csökkentette, vagyis húszezred mértékre! De ezt csak akkor lehet érvényesíteni, ha nem iszunk forró italt műanyag- vagy műanyaggal bélelt papírpohárból.

Miből igyuk a büfében a forró italt?

műanyag biszfenol BPA mikroműanyag egészség tea kávé

KÉP: Pixabay

Üveg, kerámia vagy rozsdamentes acél pohárból vagy kulacsból, nagyon-nagyon megfontolt esetben BPA-mentes, hőálló műanyag pohárból - de inkább üvegből, kerámiából vagy acélból. Ezek ráadásul egy mosogatást követően újrahasznosíthatók (szinte a végtelenségig), tehát csökkentjük a bolygót érő műanyagszennyezés mértékét. Már csak a büfés nénivel/bácsival kell megértetni, hogy ne műanyagpohárba mérje ki a 2 deci forró teát, majd töltse azt a nem műanyag pohárba... 

365Zö