Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
aug/2009

Nem éri meg illegális bontóba vinni az autót

Hazánkban évente mintegy 120-130 ezer roncsautó keletkezik, ennek azonban csak kevesebb mint a fele kerül regisztrált autóbontóba. A többi olyan helyen végzi, ahol illegális szétbontásuk veszélyezteti a környezetet: becslések szerint ma mintegy 1200-1300 illegális autóbontó működhet. A Zöldkommandó célja ezek felszámolása, és a zöldbűnözés visszaszorítása.



A júliusi akciók során 18 esetben volt szükség intézkedésre. Az ellenőrzések kapcsán bírság kiszabása, kötelezés kiadása további 12 esetben várható. Július végéig közel 187,5 tonna hulladékra mintegy 22,3 millió forint bírságot szabtak ki a felügyelőségek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Csak a legális bontókban tudják szakszerűen kezelni a bontás során keletkező veszélyes anyagokat

Nem éri meg kockáztatni, mert kemény szankciókra számíthatnak az illegális autóbontók. A zöldhatóságok egy szabálytalan, környezetkárosító módon szétszerelt - és így veszélyes hulladéknak minősülő - autó miatt akár 324 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, az elkövető pedig környezetkárosítás esetén akár szabadságvesztéssel is sújtható. A Zöldkommandó bezárathatja a szabálytalan vagy illegális autóbontókat, talajszennyezés esetén pedig kármentesítésre kötelezheti a telepet. Nem éri meg tehát illegális bontóba vinni az autót, hiszen azt a hulladékkezelők általában ingyen beszállítják oda, és fizetnek is érte. Magyarországon ma 175 regisztrált, legális autóbontó működik, amelyek a hozzájuk beszállított gépjárművet kötelesek átvenni, és csak az általuk kiadott igazolással lehet kivonatni a járművet a forgalomból és így mentesülni a súlyadó és a biztosítás fizetése alól.

Nem mindegy ugyanis, hova kerül a motorolaj, az akkumulátor vagy az elektronikai hulladék. Amíg ezeket nem szerelik ki szabályosan a járműből, az veszélyes hulladéknak számít. Az is fontos szempont, hogy a "szárazra fektetett", azaz a veszélyes folyadékoktól megszabadított járművek anyagait - üveget, fémet, gumit - a szabályos autóbontók szelektíven gyűjtik és az arra alkalmas anyagokat újrahasznosítják. Csak a legális bontóban biztosítható, hogy a kibontott anyagok ne kerüljenek a talajba, vízbe vagy a levegőbe, és a veszélyes anyagokat is megfelelően tárolják azok speciális hulladékgyűjtőbe történő elszállításáig. A regisztrált, engedélyekkel rendelkező autóbontókban a hulladékká vált gépjárművek kezelése ellenőrizhető, és csak itt biztosított a környezetvédelmi előírások betartása - olvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján.

Ajánlat: Visszavittük a használt sütőolajat a legközelebbi hulladékudvarba, és gond nélkül leadtuk


0
Tovább
28
aug/2009

Hozzánk is megérkeztek az üveg barátai - nézze meg Hanket, az éneklő üveget!

Magyarországra is megérkezett a Friends of Glass (Az üveg barátai) nevű nemzetközi környezetvédelmi mozgalom. A kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az újrahasznosítás fontosságára és az üvegben rejlő előnyökre.



A mozgalom nemzetközi házigazdája Hank, az éneklő üveg, akivel itt ismerkedhetnek meg: www.friendsofglass.hu

 

 

A mozgalmat az Európai Csomagolóüveg Szövetség alapította, hogy ismertesse a fogyasztókkal az üvegben rejlő lehetőségeket. Célja az volt, hogy növelje az újrahasznosítás arányát, hiszen az európai uniós tervek szerint az üveghulladékok hasznosítását a 2008. évi 25 százalékról 2012-re 60 százalékra kell emelni. Magyarországon az O-I Orosházi Üveggyár csatlakozott elsőként a mozgalomhoz, elkészítve a magyar nyelvű honlapot is.

A honlapon számos érdekességről olvashatunk az újrahasznosítással kapcsolatban, blogot írhatunk vagy feltölthetünk képeket, és mi is csatlakozhatunk a kampányhoz. Ha azt szeretnénk, hogy barátaink, ismerőseink is csatlakozzanak, elég egy meghívót küldeni nekik.

Üveg: újra és újra és újra

Homok, mészkő és szóda. Ez a három összetevő alkotja ezt a 100%-ban újrahasznosítható, környezetbarát anyagot: az üveget. Az üveg egészséges, hiszen káros anyagok hozzáadása nélkül hasznosítható újra, újra és újra. Az üvegből nem oldódnak ki káros vegyi anyagok, melyek befolyásolnák a benne tárolt étel, ital ízét, ezért is nagyon fontos, hogy újrahasznosítsuk.



Hogyan gyűjthetjük szelektíven az üvegeket? Mit hová kell dobnunk?

Ajánlat: Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink


0
Tovább
27
aug/2009

Környezet- és halbarát vízerőművet adtak át a Rábán - négyezer család áramát biztosítja

A Rába Nicki duzzasztója mellett elkészült Kenyeri Vízerőművet egyéves próbaüzeme után ma adta át Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A létesítmény közel 4 ezer család éves villamosenergia-igényét fedezi, úgy, hogy közben több száz tonna légszennyező anyagtól kíméli meg a környezetünket. Az erőművel együtt megépült egy hallépcső is, amely biztosítja a vízi élőlények szabad vándorlását a folyó alsó és felső szakasza között, a duzzasztón ugyanis eddig nem tudtak átjárni a halak.



A 2,1 milliárd forintba kerülő két turbinás vízerőmű évente átlagosan 9 millió kWh áramot termel, 3500-4000 háztartás éves villamosenergia-ellátását képes fedezni. A környezetbarát, megújuló energiát hasznosító erőműnek köszönhetően évente 216 tonna kén-dioxiddal, 9500 tonna szén-dioxiddal, 5,5 tonna szén-monoxiddal és 8 tonna porral kevesebb kerül a levegőbe. A vízerőmű évi 13 ezer tonna szén vagy 2500 tonna fűtőolaj felhasználását váltja ki - olvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

Varga Katalin, az Energia Klub megújuló energia projektvezetője az [origo]-nak elmondta: az Energia Klub is egyértelműen pozitív lépésnek tartja az erőmű megvalósulását, ami bizonyítja, hogy a kisebb vízhozamú vízfolyásokon is érdemes hasonló, a helyi energiaigények kielégítésében közreműködő beruházást végezni. A szakember egyedül azt említette negatívumként, hogy indokolatlanul sokáig tartott az engedélyeztetési eljárás, ami hátráltatja a hasonló projekteket is.

Forrás: KVVM

A minisztérium által kiadott sajtóanyag szerint az 1932-ben megépített Nicki duzzasztón korábban nem tudtak átjárni a halak, ez az ökológiai akadály azonban a beruházás elkészültével megszűnt. A vízerőmű mellett ugyanis megépült egy hallépcső, amely biztosítja a vízi élőlények számára a szabad vándorlást a folyón, megteremtve a kapcsolatot a duzzasztó alatti és feletti vízivilág között. Az ökológiai folyosó megépítésével teljesül az Unió Víz Keretirányelvének a folyók hosszirányú átjárhatóságára vonatkozó követelménye.


0
Tovább
26
aug/2009

Építési engedély a magyar fejlesztésű szalmaházon - már kilenc van az országban

Már nem csak a mesében, hanem a valóságban is létezik szalmaház. Építési technológiáját egy magyar vállalkozás fejlesztette ki, aminek eredménye a hazai klímára optimalizált, környezettudatos és megfizethető, szalmával szigetelt lakhely.

A szalmaház-rendszer szerkezeti szilárdságát masszív, összetett faváz adja. A hőszigetelő szerepet betöltő, speciálisan e célra készített szalmabálák a váz fal- és födém moduljaiban találhatóak. A szalmabálákat kívül-belül rabicháló, valamint különleges összetételű és rétegrendű agyag borítja, páraáteresztő festéssel. A zárófelület feladata, hogy a szalmaház légzáró, páraáteresztő, egyúttal esztétikus is legyen. A szalmaház rendszer ablakai és tetőborítása hagyományos kivitelűek.

Részletesebb információk a Vállalkozói Negyed cikkében

Ajánlat:

Élő garázs fűzfából: készítsünk magunknak esztétikus és környezetbarát növényi sátrat!

365 környezettudatos ötlet: házfalak újságpapírból




0
Tovább
25
aug/2009

A szárítógépek energiazabálók, inkább teregessünk! Szárítási tippek az Ökoszolgálattól

Ha csak lehet, centrifugálás után szellős helyen szárítsuk a ruhákat! A világos, illetve a fehér pamut ruhadarabokat érdemes napon szárítani, mert a napfény fertőtlenít és fehérít. Még az anyatejes csecsemő sárgafoltos pelenkáját is kifehéríti! Ha a lakásban kell szárítani, igyekezzünk minél több vizet kicentrifugálni, kifacsarni a ruhából. Hamarább szárad a ruha, és a fürdő sem nedvesedik annyira.

Ajánlat: rengeteg hasznos háztartási tipp az Ökoszolgálattól

Ha már szárítógépet használ, akkor az Electrolux "Váltson zöld gondolkodásmódra" programja a következő tanácsokat adja. Szárítás előtt centrifugáljon magas fordulatszámon! A szárítógépben hamarabb száradnak meg a ruhák, ha a mosás végén magas fordulatszámon centrifugálja őket. Hűvösebb levegőjű helyiségekben használjon kondenzációs szárítógépet, mivel azok teljes energiamérlege gazdaságosabb, mint a légkivezetéses modelleké, függetlenül az energiaosztályától. Tartsa nyitva a mosókonyha ajtaját! Télen a kondenzációs szárítógép által termelt hő a lakás vagy a ház fűtésének kiegészítésére is használható.




0
Tovább
24
aug/2009

Tippek a mosógépek energiatakarékos használatához - Váltson zöld gondolkodásmódra!

Az Electrolux "Váltson zöld gondolkodásmódra" programjában a következő tanácsokat adja.

Válasszon alacsony energiafogyasztású készülékeket! Ma már nagy a választék az "A+ vagy A++" energiacímkéjű mosógépekből, és szárítógépekből is létezik "A" energiaosztályú modell.

Mosson alacsony hőmérsékleten, így egyszerre moshat különböző anyagú ruhaneműket, és praktikusan kihasználhatja a dob teljes kapacitását.

Lehetőség szerint töltse tele a mosógép dobját! Így optimalizálhatja a programhoz adagolt vízmennyiséget.

Lehetőség szerint kerülje a gyorsprogram használatát! A gyorsabb öblítés több vizet igényel a jó eredmény eléréséhez.

Használja a pamutprogramokat, melyek kevesebb vizet és energiát használnak fel kilogrammonként, és kifogástalanul tisztára mossák a ruhát.




0
Tovább
23
aug/2009

Tippek a mosogatógépek energiatakarékos használatához - Váltson zöld gondolkodásmódra!

A mai modern mosogatógépek mindössze negyedannyi vizet használnak, mint amennyi víz kézi mosogatáskor elfolyik. Az Electrolux "Váltson zöld gondolkodásmódra" programjában a következő tanácsokat adja.

Válasszon alacsony energiafogyasztású készüléket! Az "AAA" jelölésű mosogatógépek az energia-, tisztítási- és szárítási hatékonyság szempontjából is a legtakarékosabb megoldást kínálják.

Mindig pakolja tele a mosogatógépet! Az egyes programoknál így használhatja ki legjobban a programhoz használt vízmennyiséget.

Ha nincs annyi koszos edénye, amennyivel tele lesz a mosogatógépe, használja a féltöltet vagy automata program funkciót.

Használjon ökoprogramot! A gép kevesebb vizet és energiát fogyaszt, így csökken a széndioxid-kibocsátás.

Kerülje az edények elöblítését, mielőtt betenné őket a mosogatógépbe! Egy intenzív program képes a legmakacsabb szennyeződések eltávolítására is.

A tisztítószereket a szennyeződés és a vízkeménység szintje szerint adagolja, és kövesse a tisztítószer gyártójának adagolási javaslatait!

* * *

A mosogatógép használatáról megoszlanak a vélemények: az Ökoszolgálat szerint nem állíthatjuk róla, hogy környezetbarát, mert sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás, és sok vegyszert is igényel. Ezért azt javasolják, hogy ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg.

Ettől eltérő kép alakulhat ki bennünk, ha az Energiapersely.hu oldalain lapozgatunk, ahol számokkal is alátámasztják, miért energia- és víztakarékosabb egy jól kihasznált mosogatógép.

Ajánlat: Hogyan mosogassunk kézzel? Jó-e a mosogatógép? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

Vigyázat! Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A környzetettudatos döntéshez a teljes életciklust is figyelembe kell vennünk, tehát látnunk kell, hogy erőforrásokat igényel a mosogatógép gyártása, és a végén hulladékként is terheli a környezetet.

Önnek mi a véleménye? Kézzel vagy géppel mosogassunk? Írja meg a 365@origo.hu címre!




0
Tovább
22
aug/2009

Hogyan helyezzük el optimálisan a hűtőszekrényt a kevesebb áramfogyasztáshoz?

Hagyjon a hűtőszekrény hátulja és a fal között minimum 5 centiméternyi rést, hogy biztosítsa a megfelelő szellőzést! A nem megfelelő szellőzés akár 10 százalékkal is növelheti az energiafogyasztást.

A konyha berendezésénél ügyeljen arra, hogy a hűtőszekrény vagy fagyasztó a "meleg blokkoktól" távol kapjon helyet!

Ajánlat:

Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata - ajánlások a Műszakiak.hu portáltól

Zöld tippek az Electroluxtól

 




0
Tovább
21
aug/2009

A foszfát környezetterhelő hatásával szemben az enzimes mosópor gazdaságosabb és energiatakarékosabb

A víz lágyítására leginkább foszfátot használnak, ennek azonban komoly környezetterhelő hatása van: eutrofizációhoz (vagyis a nitrogén és foszfor élővizekben való feldúsulásához, ezáltal a víz elalgásodásához) vezet, valamint rontja a vízi állatok ízlelő- és szaglókészségét. A foszfátos mosószer helyett válasszunk enzimes mosóport! Az enzimek a fehérjék közé tartoznak, természetes anyagok, így kikerülve a környezetet nem károsítják.

Az enzimek katalizátorként működnek: a szennyeződések feldarabolása révén teszik lehetővé, hogy azokat egyéb összetevők eltávolítsák a ruhából. A proteáz enzimek a fű, húslé és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos foltok eltávolításában vesznek részt. A keményítőbontó amilázok például a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el a ruhából. A mosóporhoz adagolt celluláz enzim a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább, színe pedig a megváltozott fénytörés miatt fényesebb lesz - írja a lelegzet.hu.

Fontos tudni, hogy az enzimes mosóporok 60°C felett elbomlanak, így forró vizes programon nem használhatjuk őket.

A mosószeradag megválasztásánál hagyatkozzunk inkább a tapasztalatainkra, kísérletezzünk, lehet, hogy kevesebb is elég a csomagoláson megjelölt mennyiségnél. Megtévesztő lehet az is, ha az adagolást térfogatban adják meg, miközben csak a mosószer tömegét ismerjük - olvashatjuk az Ökoszolgálat honlapján további hasznos tanácsok társaságában.

Jurecska Laura

Tipp: A mosóporok helyett vagy mellett használhatunk környezetbarát mosódiót!

Tipp: A környezetbarát mosáshoz ajánlott még a mosószappan és a mosószóda, amelyekről például az Ökoszolgálat honlapján olvashat információkat, illetve árulnak már környezetbarát mosószereket is




0
Tovább
19
aug/2009

Felkészülés a fűtési szezonra - a hatékonyabb és biztonságosabb meleg érdekében

A kazánok karbantartása, rendszeres tisztítása megvéd a helytelen üzemeltetéstől és a tüzelés hatásfokának romlásától. A szén- és fatüzelésű kályhákban (a túlságosan intenzív tüzelés hatására) képződő korom- és hamulerakódást célszerű eltávolítani, a gáztüzelésű berendezéseket pedig a fűtési szezon kezdete előtt kitisztíttatni.

A fűtési szezon kezdetén vizsgáljuk meg, hogy a fűtőrendszerben nem gyűlt-e fel levegő. Ezt jelzi, ha a fűtőtestben csobog a víz, vagy a felülete nem egyenletesen meleg. A legtöbb fűtőtesten található kis szeleppel lehet a levegőt kiengedni, hogy hatékonyabban melegítsen a fűtőtest.

Forrás: Lakcímke, EnergiaKlub

Tipp: Rendszeresen ellenőriztessük a kéményt is!




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum