A víz lágyítására leginkább foszfátot használnak, ennek azonban komoly környezetterhelő hatása van: eutrofizációhoz (vagyis a nitrogén és foszfor élővizekben való feldúsulásához, ezáltal a víz elalgásodásához) vezet, valamint rontja a vízi állatok ízlelő- és szaglókészségét. A foszfátos mosószer helyett válasszunk enzimes mosóport! Az enzimek a fehérjék közé tartoznak, természetes anyagok, így kikerülve a környezetet nem károsítják.

Az enzimek katalizátorként működnek: a szennyeződések feldarabolása révén teszik lehetővé, hogy azokat egyéb összetevők eltávolítsák a ruhából. A proteáz enzimek a fű, húslé és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos foltok eltávolításában vesznek részt. A keményítőbontó amilázok például a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el a ruhából. A mosóporhoz adagolt celluláz enzim a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább, színe pedig a megváltozott fénytörés miatt fényesebb lesz - írja a lelegzet.hu.

Fontos tudni, hogy az enzimes mosóporok 60°C felett elbomlanak, így forró vizes programon nem használhatjuk őket.

A mosószeradag megválasztásánál hagyatkozzunk inkább a tapasztalatainkra, kísérletezzünk, lehet, hogy kevesebb is elég a csomagoláson megjelölt mennyiségnél. Megtévesztő lehet az is, ha az adagolást térfogatban adják meg, miközben csak a mosószer tömegét ismerjük - olvashatjuk az Ökoszolgálat honlapján további hasznos tanácsok társaságában.

Jurecska Laura

Tipp: A mosóporok helyett vagy mellett használhatunk környezetbarát mosódiót!

Tipp: A környezetbarát mosáshoz ajánlott még a mosószappan és a mosószóda, amelyekről például az Ökoszolgálat honlapján olvashat információkat, illetve árulnak már környezetbarát mosószereket is