Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
ápr/2010

Oktatóbázis és erdei iskola Bakonybélben és Tihanyban

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága kézzelfogható közelségbe szeretné hozni az általa koordinált és menedzselt környezetvédelmi beruházásokat. A büszkeségre okot adó, egyúttal számtalan ember életét pozitívan befolyásoló beruházások most kézzelfogható közelségbe kerülnek a látogatók számára.



Bakonybél

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási programja keretében nyújt minősített erdei iskolai szolgáltatást a Bakonybéli Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Házában. A projektgazda tájékoztatása szerint az elnyert támogatás keretében megvalósult erdei iskola fejlesztési pályázat hozzájárul az oktatóközpont infrastrukturális hátterének javításához, az oktatástechnikai eszköztár fejlesztéséhez és így az erdei iskolai szezon meghosszabbításához.

A fejlesztési forrásnak köszönhetően nagy ívű építési beruházás zajlott. A magas szintű környezeti nevelői munkavégzéshez szükséges eszközállomány a nagymértékű beszerzést követően teljes körűen biztosítottá vált. A  minőségi tartalmi munkát BISEL, WET és informatikai képzéseken részt vett oktatók is segítik. Az Oktatóközpont maximum 33 fős csoportokat tud fogadni. Az oktatóbázis, erdei iskolás csoportok, baráti társaságok és kirándulni vágyók ideális szállása.

Tihany - Sajkod

A Tihany - Sajkodon található Levendula erdei iskola épülete, egy korábban az apátsághoz tartozó gazdasági épület volt. A félsziget 1952-es védetté nyilvánítása óta természetvédelmi őrházként, kutatóházként funkcionált. A fejlesztés a karsztvíz-bázisra épülő 130 m mélységű kút építésével indult. Kialakították az energiatakarékos 38 kW teljesítményű faelgázosító kazánnal működő, új fűtési-, és melegvíz- ellátási rendszert, amelyhez radiátoros fűtési rendszer csatlakozott.

Forrás: MTI

Az Igazgatóság a fűtési rendszer kiépítése mellett az épület déli és keleti oldalát korszerű, megfelelő hőtartó képességű nyílászárókkal látta el. A kutatóházzal szoros egységet képező kiszolgáló épületben akadálymentes mellékhelyiség került kialakításra. Térkő burkolat lerakásával a főépület megközelíthetőségének akadály mentesítése is megvalósult, továbbá az info-kommunikációs akadálymentesítés biztosítására a látássérültek részére dombornyomásos táblákat, térképeket, Braille feliratokat, a hallássérülteknek indukciós hurkokat szereztek be.   A megnyert támogatásból az erdei iskola eszközparkja is korszerűsödött. A megfelelő oktatói munkát feladatlapok, természetvédelmi és környezetvédelmi plakátok színesítették, és ugyanebből a célból BISEL, WET és informatikai képzésben részesült két szakoktató.


0
Tovább
29
ápr/2010

Így úszik a Balatonnál nagyobb olajfolt a Mexikói-öbölben - műholdképek

A műholdfelvételeken markánsan kirajzolódik a Mexikói-öböl vizében úszó olajfolt, amely már elérte a 150 kilométeres méretet, azaz másfélszer hosszabb, mint a Balaton. A meteorológusok legújabb előrejelzései alapján a dél-amerikai partvidéket már a hétvégén elérheti.



Az április 20-án, egy olajfúrótoronynál történt baleset miatt napi 150 ezer liter olaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe. Az alábbi képeket a NASA Aqua műholdjának MODIS detektora és az EO-1 műhold felvételeiből állították össze. A víz tetején sodródó olajfolt jól elkülönül környezetéből, amelynek mozgását és változásait műholdak segítségével pontosan nyomon lehet követni.

Az alábbi fotó felső részén a Mississippi deltatorkolata figyelhető meg, ettől jobbra azonosítható az olajfolt, egy világosszürke, kacskaringós alakzatként. A foltot könnyen felismerhetővé teszi, hogy a tengervíznek a Nap által meredek szögben megvilágított területén van, ahonnan csillagunk fénye éppen a műholdak felé verődik vissza.

Forrás: NASA

A Mexikói-öböl térsége a magasból. A kép nagyméretű változatának  (NASA)

A második felvétel már közelebbről mutatja az úszó foltot. Megfigyelhető, hogy a tengeráramlás és a szelek okozta hullámzás elkezdte szétteríteni a vízfelszínen,

Forrás: NASA

Közelkép az olajfoltról, amely a Mississippi deltájától jobbra látható (NASA)

A harmadik képen pedig már hajók és a szél keltette hullámok is megfigyelhetők. Jól látszik, hogy míg a tengervíz kevés napfényt ver vissza és a napsugarak jelentős része több méterig behatol a felszín alá, addig az olajfolt sokkal kevesebb sugárzást enged át magán, és többet ver vissza.

Forrás: NASA

A közelebbi képen jobbra az olajfolt területe, amelynek előterében hajók is megfigyelhetők

Ajánlat: ezen az oldalon naponta két alkalommal láthatunk új műholdképeket a területről.

A legutóbbi információk szerint az amerikai parti őrség megkezdte az olajfolt elégetését, egyelőre kísérleti jelleggel. A parti őrség egységei helyi idő szerint szerda délután a Mississipi deltájától mintegy 50 kilométerre keletre gyújtották fel az olajfolt egy részét. A víz felszínén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel körbezárták, majd lángra lobbantották.

A parti őrség azt szeretné kipróbálni, hogy működik-e ez a technika, mellyel fel kívánják tartóztatni az olajfolt terjedését, közeledését Louisiana állam partjaihoz. Az NPR amerikai közszolgálati rádió jelentése szerint több mint 5000 hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlött a tengerbe. A British Petroleum (BP) brit olajcég Deepwater Horizon nevű kitermelő platformja felrobbant, kigyulladt, majd múlt csütörtökön elsüllyedt.

A robbanás után 111 embert ki tudtak menteni a toronyból, de 11 ember még hiányzott. A parti őrség pénteken este függesztette fel a kutatásukat, mondván, az eltűntek valószínűleg már nem élnek.

A platformon közben újabb olajszivárgást is észleltek, és kiderült, hogy a korábban becsültnél ötször több nyersolaj kerül a tenger vizébe - közölte a parti őrség. Mary Landry ellentengernagy Houstonban szerdán újságíróknak elmondta: a tornyot üzemeltető BP arról tájékoztatta az amerikai hatóságokat, hogy az újabb szivárgást közel 1500 méteres mélységben, Louisiana állam partjai előtt észlelték.


0
Tovább
27
ápr/2010

Föld-napi fricska az Auchantól

A Föld Napja alkalmából az Auchan Magyarország Kft. környezetvédelmi rajzpályázatot hirdetett gyermekek számára, három korcsoportban. A Tudatos Vásárlók Egyesülete üdvözli a vállalatok környezetvédelmi törekvéseit, azonban az Auchan akcióját cinikusnak és etikátlannak tartja, mert az továbbra sem lépett vissza a fontos természeti értékeket veszélyeztető áruház-bővítési terveitől.



A Tudatos Vásárlók Egyesülete március elején 25 másik civil szervezettel hirdetett országos bojkottot az Auchan ellen, csatlakozva a helyi civil szervezetek, illetve az Élőlánc Dunakesziért! által kezdeményezett tiltakozáshoz. Fellépésük hátterében az Auchan Magyarország Kft. Dunakeszi áruházának bővítési tervei állnak, amelyek a természetvédelmi szempontból igen értékes, mindazonáltal nagyon érzékeny Dunakeszi-tőzegtavak élőhely-együttesét veszélyeztetik.

Bár a beruházási terveket több fontos közigazgatási és tudományos szerv - köztük a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Hivatala és a MTA Biológiai Tudományok Osztálya - is kritizálta, illetve elítélte, a tiltakozáshoz pedig számos helyi és országos társadalmi szervezet csatlakozott, az Auchan továbbra sem lépett vissza felelőtlen terveitől.

"Azzal, hogy mindeközben az Auchan környezetvédelmi témájú rajzpályázatot hirdet, nem más, mint a vállalat imidzsének zöldre festési kísérlete. A Tudatos Vásárlók Egyesülete különösen groteszknek találja ebben az összefüggésben a rajzpályázat egyik legtöbb szavazatot kapott alkotását, amelyen két gólya látható repülés közben. Elképzelhető, hogy épp élelem után kutatnak egy valaha bőséges táplálékot adó lápos terület felett?" - olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményében.

Az egyesület gyakorlatban nem látja igazolni az áruházlánc által hangoztatott vállalati felelősséget. Az egyesület szerint félő, hogy ez nem is több, mint az áruházlánc egyik hangzatos PR szlogenjeinek egyike. A Tudatos Vásárlók Egyesülete továbbra is kitart állítása mellett: amennyiben az Auchan valóban felelős vállalat, mint ahogyan állítja magáról, nem építhet új áruházat sem érzékeny természeti területen, sem pedig bármilyen természetvédelmi érték veszélyeztetésével.


0
Tovább
27
ápr/2010

Hogyan dolgozzák fel a PET-palackokat?

A fővárosi műanyag ömlesztve, a vidéki égig érő bálákban érkezik a telepre, ahol az első rostán dolgos kezek - az igazán profik akár óránként kéttonnányit is megszűrnek - válogatják ki a szemétből a nem odavaló dolgokat: zacskókat, sörösdobozokat, papírt és minden egyebet, amit csak el lehet képzelni. Ezután jön a csúcstechnika, egy zajos óriásgép, amely egy ügyes optikai rendszernek köszönhetően a futószalagról pillanatok alatt kiszűri a tiszta PET-hulladékot, a nem odavalókat pedig - sűrített levegős kifújással - elkülöníti. A masina rendkívül hatékony, hiszen minimális hibaszázalékkal dolgozik, és évente 7200 tonna műanyag palack szétválogatására képes.

Részletes képes beszámoló a Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkében.




0
Tovább
27
ápr/2010

Megbízható natúr- és biokozmetikumok

Tudta, hogy az üzleteinkben kapható kozmetikumok nagy részének alapanyagai kőolajszármazékok, szintetikus anyagok, festékek és tartósító szerek?

A kozmetikai ipar a jó minőségű természetes összetevőket jóval olcsóbban előállítható mesterséges alapanyagokkal helyettesíti. Ezek az anyagok azonban sokszor allergiát, és más bőrproblémákat válthatnak ki. Bár sok vegyi anyagot, így a kozmetikumok összetevőinek egy részét is állatokon tesztelik, a legtöbb anyag hatásáról még így is csak részinformációkkal rendelkezünk - azaz nem tudjuk pontosan, hogy a testünkbe kerülve milyen reakciókat váltanak ki.

Az Ökoszolgálat új, látványos és informatív honlapján megtudhatja, miért jók a natúr kozmetikumok, és melyek a megbízható minősítési rendszerek. Olvasson tovább itt!

További sok hasznos információ az Ökoszolgálat "Jól lakni" című új oldalán, amely itt érhető el: http://www.jollakni.hu/.

A "Jól lakni" olyan tudástár, amelyen gyakorlatias tanácsokat kaphatsz az egészség- és környezetbarát otthon ki- és átalakításával kapcsolatban. A "Jól lakni" ház különböző helyiségeiben a kérdéses területre kattintva juthatsz a Téged érdeklő információkhoz.Forrás: jollakni.hu




0
Tovább
22
ápr/2010

Új, globális, zöld világpolitika: Global Green New Deal

Egy globális, zöld világpolitika keretében a G20 országok célul tűzték ki, hogy GDP-jük 1 százalékát környezetvédelmi kezdeményezésekre fogják költeni. Dél-Korea és Kína már komoly összegeket fordított ilyen programokra, ám a többi ország még nem váltotta be ígéreteit, bár ezt a környezetvédelmi és gazdasági érdekek egyaránt indokolják - ezek a gondolatok adják Edward Barbier közgazdászprofesszor új könyvének magját. A Wyoming Egyetem kutatójának új világpolitikáról szóló könyve április végén jelenik meg.



Egy évvel ezelőtt a környezetpusztítás mérséklése, a karbonfüggőség csökkentése és a szegények életkörülményeinek javítása jegyében jött létre az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) keretein belül a Global Green New Deal nevű szerveződés, gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő céllal is. A program fogadtatása világszerte kedvező volt, és úgy tűnt, hogy a világ 20 leggazdagabb és legdinamikusabban fejlődő országát tömörítő G20-ak is magukénak érezik a terveket - a megvalósulás azonban még várat magára - olvasható a Nature elemzésében.

Az UNEP programja hasonló Roosevelt amerikai elnök 1930-as években meghirdetett New Deal nevű gazdaságpolitikájához, de annál szélesebb körű és elsősorban "zöldebb". A Green New Deal elfogadói ugyanis azt tűzték ki célul, hogy GDP-jük 1%-át környezetvédelmi kezdeményezésekre költik. Ez egy nagy jelentőségű lépés lenne, hiszen a G20 országok adják a világ népességének kétharmadát és a gazdasági tevékenységek 90 százalékát, valamint innen származik az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább háromnegyede. 

Egy 2009 szeptemberében megrendezett pittsburgh-i konferencián a G20-ak vezetői az energiabiztonság javítását, a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának fokozatos megszüntetését és a szegények gazdasági sebezhetőségének csökkentését tűzték ki célul, de eddig sem ezen ígéretek, sem a GDP 1%-ának környezetvédelmi célú felhasználása nem valósult meg. A zöld beruházások pedig igen hatékonyak lehetnének: minden 1 milliárd dollár, amit energiahatékonyságba és tiszta energiákba fektetnek az Egyesült Államokban, évi 450 millió dolláros energiamegtakarítást jelentene, ráadásul csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását (2020-ra mintegy 500 ezer tonnával), és munkahelyeket is teremtene.

Eközben Dél-Korea és Kína igen komoly összegeket szán a "zöld projektekre". A két ázsiai ország mára vezető helyen áll a világ "zöld beruházói" között, s egyaránt bruttó éves termékük 3 százalékát fordítják környezetvédelmi beruházásokra, míg ez a szám az Egyesült Államokban csak 0,7%, Európában pedig 0,2%. Kína megújulóenergia-szektora közel 17 milliárd dollár értékű, és csaknem 1 millió főt foglalkoztat. Az ország a napelemek, szélturbinák, energiatakarékos izzók elsőszámú gyártója, és várhatóan vezető szerepe lesz az üzemanyag-takarékos járművek piacán is. Dél-Korea több mint 70 millió dolláros megújulóenergia-alap létrehozását tervezi, hogy nap-, szél- és hidroelektromos erőmű programjait beindítsa. A tavalyi év júliusában 5 éves "zöld" növekedési programot fogadtak el, ami további 60 milliárd dollárt áldozna a karbonfüggőség csökkentésére és egyéb környezetvédelmi fejlesztésekre. A tervek megvalósulásával 1,5-1,8 millió új munkahely és óriási gazdasági növekedés várható 2020-ra. 

A világon évente 300 milliárd dollárt költenek a fosszilis üzemanyagokra. Ennek kiváltása 6%-os csökkenést eredményezne az üvegházhatású  gázok kibocsátásában, és 0,1 százalékos növekedést a világ GDP-jében. A "zöld" gazdaságélénkítő csomagok a G20-as országok GDP-jét 0,7-2,2 százalékkal növelnék, ehhez azonban el kell szakadni az országok közötti szén-dioxid kvótakereskedelemtől, és zöldebb utakra kell lépni - írja a Nature.

A G20-as országoknak követnie kellene a két ázsiai ország példáját, és komoly, hosszú távú elkötelezettséget kellene vállalnia a környezetvédelmi beruházások irányába. A jelenlegi gazdasági törekvések folytatása ugyanis az energia-bizonytalanság, a klímaváltozás okozta problémák és a környezetpusztulás további növekedéséhez vezet.

Jurecska Laura


0
Tovább
20
ápr/2010

Jól lakni: környezet- és egészségtudatos táplálkozás

Nézzük, mit tehetünk egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással egészségünk és környezetünk megóvása érdekében:

*Választhatjuk a vegetáriánus életmódot vagy korlátozhatjuk húsfogyasztásunkat! A boltokban kapható húsok nagy része nagyüzemi állattartásból származik. Ez a tartási mód állatvédelmi és környezetvédelmi szempontból sem megfelelő. A következő animációs film nagyon jól szemlélteti ezt: www.meatrix.com
*Ha mégsem szeretnénk a húst kiiktatni az étrendünkből, vásároljunk háztáji gazdaságokból vagy biogazdálkodóktól. www.biokontroll.hu
*Keressük tudatosan a hazai terméket, nézzük vagy kérdezzük meg a zöldség-gyümölcs származási helyét. Ezzel támogatjuk a hazai gazdaságot, és a környezetnek is jót teszünk a szállítási távolságok lecsökkentésével. www.magyartermek.lap.hu
*Vásároljunk közvetlenül a termelőtől a helyi piacon, vagy járjunk biopiacra.
*Ha van kertünk, vagy akár csak egy erkélyünk is, termeszthetünk saját zöldség- és fűszernövényeket!
*Gyógyszerek helyett enyhébb náthát, gyomorrontást, stb. kezeljünk gyógynövényekkel.
*Az előrecsomagolt ételek fogyasztása helyett főzzünk friss alapanyagokból.

A témához kapcsolódó további sok hasznos információ az Ökoszolgálat "Jól lakni" című új oldalán, amely itt érhető el: http://www.jollakni.hu/.

A "Jól lakni" olyan tudástár, amelyen gyakorlatias tanácsokat kaphatsz az egészség- és környezetbarát otthon ki- és átalakításával kapcsolatban. A "Jól lakni" ház különböző helyiségeiben a kérdéses területre kattintva juthatsz a Téged érdeklő információkhoz.Forrás: jollakni.hu




0
Tovább
20
ápr/2010

Tükörben a Világ: új, interaktív kiállítás a fenntartható fejlődésről

Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra... Hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére.

Az általunk (is) ajánlott új kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném?

A Tükörben a Világ színes, kacskaringós vízió temérdek installációval és játékkal. Célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása: az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, ugyanakkor a környezet és a természeti erőforrások megőrzése a jövő generációk számára.

 




0
Tovább
20
ápr/2010

Látványos és információkban gazdag honlapot indított az Ökoszolgálat

Új, látványos és felhasználóbarát oldalt indított az Ökoszolgálat, "Jól lakni" címmel, amely itt érhető el: http://www.jollakni.hu/ . Nézzünk egy példát a honlapról, menjünk be a szobába! Életünk legnagyobb részét otthonunkban töltjük. Bármilyen furcsán is hangzik, de lakásunk levegője sokszor négy-ötször szennyezettebb, mint a kinti. Ezért kell körültekintően megválogatni lakásunk berendezését, az anyagokat, amiket felhasználunk. Az egészségünk mellett fontos szempont környezetünk védelme is.

Mielőtt új dolgokat vásárolnánk, illetve kidobnánk a régi, használt tárgyainkat, győződjünk meg arról, hogy valóban szükségünk van-e arra, amit vásárolni szeretnénk. Költözéskor gyakran a szemétbe kerülnek olyan bútorok, tárgyak, amiket mások még használni tudnának. Ilyen bútorok beszerzésével jelentős mennyiségű fa kivágását előzhetjük meg.

A konkrét tippek a bútorokról, bútorszövetről, ágyneműről, szőnyegről a "Jól lakni" oldalon olvashatók.Forrás: jollakni.hu




0
Tovább
17
ápr/2010

Fülemülék éjszakája rendezvények országszerte

Április végén, májusban kezdenek el igazán énekelni a világ legszebb hangú madarai közé tartozó, a belvárosi parkok bokrosaiba is beköltöző fülemülék. További különlegességük, hogy a többi nappali madárfajtól eltérően éjszaka is hallatják jellegzetes, csattogó hangjukat. Az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) a Madarak és Fák Napja fő rendezvényeként évek óta ekkor szervezi meg egy hónapig tartó, májusi Fülemülék éjszakája programsorozatát, amire bárki ellátogathat.



Mit kell tudni a programról, mit vigyek magammal?

A program késő délután 17-18 óra körül, tehát még világosban, az érdeklődők gyülekezésével kezdődik a meghirdetett, többségében könnyen megközelíthető települési helyszíneken. Amint összegyűlik 15-20 fő, madarász terepi vezetőinkkel folyamatosan indulnak a madármegfigyelő csoportok egészen 20-21 óráig.

Bár a rendezvény fő attrakcióját a  fülemülék koncertje jelenti, a májusi estéken számos más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni. Ráadásul ebben az időszakban már sok madárnak fiókás fészekaljai vannak, ezért az időben érkezőkkel többnyire etető madarakat is meg tudunk figyelni, egészen a nappali világosság utolsó perceiig. 

A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról, beszélgetnek a vendégekkel, és természetesen kérdezni is lehet tőlük.

Forrás: mme.hu

Amint az esti szürkület teljes sötétségbe fordul, a többi madár elhallgat és rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok nem ritkán 2-3 méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést.
A program 21-22 h körül zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.

Forrás: mme

Részletes információ és helyszínlista


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum