A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága kézzelfogható közelségbe szeretné hozni az általa koordinált és menedzselt környezetvédelmi beruházásokat. A büszkeségre okot adó, egyúttal számtalan ember életét pozitívan befolyásoló beruházások most kézzelfogható közelségbe kerülnek a látogatók számára.



Bakonybél

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási programja keretében nyújt minősített erdei iskolai szolgáltatást a Bakonybéli Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Házában. A projektgazda tájékoztatása szerint az elnyert támogatás keretében megvalósult erdei iskola fejlesztési pályázat hozzájárul az oktatóközpont infrastrukturális hátterének javításához, az oktatástechnikai eszköztár fejlesztéséhez és így az erdei iskolai szezon meghosszabbításához.

A fejlesztési forrásnak köszönhetően nagy ívű építési beruházás zajlott. A magas szintű környezeti nevelői munkavégzéshez szükséges eszközállomány a nagymértékű beszerzést követően teljes körűen biztosítottá vált. A  minőségi tartalmi munkát BISEL, WET és informatikai képzéseken részt vett oktatók is segítik. Az Oktatóközpont maximum 33 fős csoportokat tud fogadni. Az oktatóbázis, erdei iskolás csoportok, baráti társaságok és kirándulni vágyók ideális szállása.

Tihany - Sajkod

A Tihany - Sajkodon található Levendula erdei iskola épülete, egy korábban az apátsághoz tartozó gazdasági épület volt. A félsziget 1952-es védetté nyilvánítása óta természetvédelmi őrházként, kutatóházként funkcionált. A fejlesztés a karsztvíz-bázisra épülő 130 m mélységű kút építésével indult. Kialakították az energiatakarékos 38 kW teljesítményű faelgázosító kazánnal működő, új fűtési-, és melegvíz- ellátási rendszert, amelyhez radiátoros fűtési rendszer csatlakozott.

Forrás: MTI

Az Igazgatóság a fűtési rendszer kiépítése mellett az épület déli és keleti oldalát korszerű, megfelelő hőtartó képességű nyílászárókkal látta el. A kutatóházzal szoros egységet képező kiszolgáló épületben akadálymentes mellékhelyiség került kialakításra. Térkő burkolat lerakásával a főépület megközelíthetőségének akadály mentesítése is megvalósult, továbbá az info-kommunikációs akadálymentesítés biztosítására a látássérültek részére dombornyomásos táblákat, térképeket, Braille feliratokat, a hallássérülteknek indukciós hurkokat szereztek be.   A megnyert támogatásból az erdei iskola eszközparkja is korszerűsödött. A megfelelő oktatói munkát feladatlapok, természetvédelmi és környezetvédelmi plakátok színesítették, és ugyanebből a célból BISEL, WET és informatikai képzésben részesült két szakoktató.