Legegyszerűbb volna két csoportra osztani azokat, akikről azt mondhatod, hogy mindenük megvan: 1. a nálad gazdagabbak, 2. a nálad sokkal idősebbek. Nyilván az előbbi csoport bármit megvehet magának, az utóbbiak (például a nagyszüleid) meg már vagy megvették maguknak, amit akartak, vagy az évek múlásával rájöttek, hogy nincs is igazán szükségük arra a dologra.

Szerintem azonban inkább kérdezd meg magadtól: szereted vagy nem szereted az illetőt. 

Ha nem szereted, akkor udvariassági/jelképes ajándékot fogsz neki venni, amivel letudod a kötelességedet: lakáskiegészítőt, illatszert stb. És pontosan tudod, hogy amint kilépsz az ajtón, az úgynevezett ajándékod megy a kukába vagy a vitrinbe a 16-ik hasonló semmiség mellé. Ha összeadhatnánk csak Magyarország fölösleges karácsonyi ajándékait, kiderülne, mennyi értékes erőforrás, alapanyag, energia megy a kukába ezekkel. Mindketten tudjuk, hogy ennek semmi értelme. 

Mi lenne, ha idén karácsonykor csak olyanoknak adnál ajándékot, akiket szeretsz? És nekik is csak olyasmit, ami nem kifejezetten tárgy. 

fenntarthatóság karácsony ajándékozás


 

1. Tanfolyam
Azért, mert megvan mindene a megajándékozni kívánt személynek, még nem biztos, hogy mindent tud is használni. Fizesd be őt egy idegennyelv-, főző-, cukrász-, borkóstoló-, smink-, vezetéstechnikai-, számítógépes-, tánc- vagy bármilyen tanfolyamra. A kuponhoz csomagolj egy merőkanalat, boros poharat, sminkecsetet vagy hasonló eszközt, amit a tanfolyamon használhat.

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

2. Jegy
A cirkusztól a mozin, színházon és kiállításon át az állatkertig vagy kirándulásig bármi lehet, a lényeg az élmény. Pláne, ha közös lehet. Ott a zsebedben a mobil, örökítsd meg, tedd közzé, ezzel valóban lehet büszkélkedni.

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

3. Előfizetés
Elsőre biztos egy újság jut az eszedbe, az is jó gondolat, de szeretted számára mást is előfizethetsz, csak egy kis szervezést igényel: minden hónap kezdetére egy virágcsokrot, vasárnaponként egy szelet süteményt a kedvenc cukrászdájában, rendszeres kocsimosást, svédmasszázst, havi egy buszos kirándulást valamelyik nyugdíjas otthon csoportjával stb.

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

4. Jótékonyság
Lehet, hogy a célszemélynek mindene megvan, de másoknak nem. Adományozz a nevében valamelyik segítő szervezetnek, fogadj örökbe a nevében egy matakót, farksodrót vagy más veszélyeztetett állatfajhoz tartozó egyedet az Állatkertből, támogass egy olyan kezdeményezést, amelyet ő is kedvel. 

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

Látod, rengeteg ötlet közül választhatsz, valami azonban nagyon fontos: az ajándék mellé magadat is tedd oda. Ha a nagyi évek óta azt hallgatja minden közös ebédnél, hogy téged hat lóval sem lehetne elvontatni egy operettre, majd karácsonyra kap tőled egy belépőjegyet azzal, hogy el is kíséred, szerinted mennyire fogja értékelni? Elárulom: nagyon. Elmondja minden ismerősének (közte a piacon a zölségesnek, hadd irigykedjen), és a nagy napon már reggeltől készülődni fog a közös programra. Utána pedig valószínűleg hónapokig mesélni fogja a részleteket. Ha így lesz, akkor biztos, hogy jövő karácsonykor is hasonló ajándék mellett döntesz.
Kellemes Ünnepet!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.