Olaszország új naperőműve két szempontból is világelső: tükrei olaj helyett sót melegítenek, és földgázerőművel együtt, kombinált ciklusban működik.



A szicíliai Szirakúzában július 14-én üzembe helyezett Archimede naperőmű éjjel is képes elektromosságot szolgáltatni. Az erőmű hengerparaboloid tükrei a "fókuszegyenesük" mentén elhelyezett vékony, sóolvadékkal töltött csőre koncentrálják a Napból érkező fényt, és az olvadt só hatékonyan tárolja éjszakára vagy borult időre a a Nap melegét. Az Archimede név Szirakúza híres szülöttére, Arkhimédészre emlékeztet, aki egy legenda szerint gyújtótükrökkel okozott tüzet a várost ostromló rómaiak hajóin.

Az Archimede erőmű éjjel-nappal folyamatosan öt megawatt elektromos áram termelésére képes. A csövekben keringő, 60%-ban nátrium-nitrátból, 40%-ban kálium-nitrátból álló sókeverék alkalmazásának másik előnye a magas hőmérsékleten (kb. 550 °C) való használhatóság, ami több napenergia hasznosítását teszi lehetővé. Az izzó (persze a Napnál halványabban izzó) sóolvadékkal vízgőzt termelnek a turbinák számára, a folyamatnak ez a része már a szokásos erőművi technológia. Egy harmadik előnye a sóolvadéknak az, hogy - a többi naperőműben munkafolyadéknak használt olajtól eltérően - nem éghető. Ha csőlyukadás miatt a környezetbe kerül, felhasználható a mezőgazdaságban (a műtrágyáknak is alapanyagai ezek a sók).

Mivel a sókeverék dermedéspontja 220 °C, az Archimede erőműnek sok hőre van szüksége a sóolvadék folyékonyan tartásához. Hogy ne legyen gond a só esetleges dermedése, az erőművet földgázerőművel egészítették ki, így kombinált ciklusú erőművet kaptak.

Forrás: inhabitat.com

A napfény sót melegít, a sóolvadék hőjét pedig gőzfejlesztéshez használják

A tükrök összfelülete 30 ezer négyzetméter, az elrendezés hossza 5400 méter. A technológia hőnek ellenálló csöveket igényel a sóolvadék számára, ezért az építési költség mintegy 80 millió dollár volt. Olaszország példáját máris többen követik az újfajta erőművek megvalósításában. A spanyolországi Andasol erőmű is olvadt sót használ hőenergia tárolására (de kollektorai - hagyományos módon - olajat hevítenek), és az amerikai SolarReserve vállalat is tervezi a sóolvadékos technológia megvalósítását a Nevada sivatagban.