Őszi nagytakarítás lesz Magyarország 2050 településén szombaton. A fő cél a településeket elcsúfító hulladék eltakarítása.



Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) immár hagyományosnak mondható akciójában idén a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM), a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) és a Hulladék Munkaszövetség (HuMusz) is részt vesz.

A program szervezői az ország 2050 településén mintegy 50 ezer önkéntest várnak, akiknek aktív segítségére számítanak tágabb környezetünknek a hulladéktól való megtisztításában. Az kezdeményezéshez a helyi polgárőr szervezeteken keresztül lehet csatlakozni.

Az akció a vidéki településeken kívül természetesen a fővárosra is kiterjed. Budapesten két helyszínen lesz nagytakarítás: az egyik ilyen helyszín a Moszkva tér lesz, ahol ismert személyiségek, közműcégek, továbbá a környezetvédelmet kiemelt fontosságú kérdésként kezelő cégek mutatnak jó példát, és rendbe teszik a város egyik legforgalmasabb és így a tisztaság szempontjából az egyik legelhanyagoltabb csomópontját. A tér megtisztítása után színes programok, vetélkedők várják az esemény önkénteseit a Millenárison.

A másik helyszín a 3-as metró kispesti végállomásánál található Kiserdő; a cél itt is ugyanaz, tiszta környezetet  teremteni a senki földjeként kezelt, teleszemetelt területen - mondta el Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője.

Mindkét budapesti helyszínen déli 12 órakor kezdődik a  FKF. Zrt. által második alkalommal megrendezett Nagy Város Takarítás keretein belül folyó őszi nagytakarítás. A szervezők az eseményről fényképes beszámolókat is várnak, amelyek beküldői között 15 darab kerékpárt sorsolnak ki.
Az érdeklődők az eseménnyel kapcsolatos további részletekről az OPSZ www.opsz.hu honlapján tájékozódhatnak.