Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
27
jan/2010

Villámkezű nyomtatás - olvasónk tippje

A kis nyomtatóknak nem mindegyike nyomtat még mindkét oldalra, és sokan egy 30-40 oldalas szöveget is kinyomtatnak úgy, hogy a papírnak csak egy oldalát használják.

Általában igaz, hogy miután a nyomtatók kinyomtattak egy oldalt, a következő lap behúzása előtt egy kis szünetet tartanak. Ez az 1-2 másodperc elegendő idő arra, hogy a papírlapot megfordítsuk, és visszahelyezzük a nyomtató tálcájába. Tényleg gyorsnak kell lennünk, de megéri, hiszen dupla annyi dokumentumot tudunk így kinyomtatni, és később kell beszereznünk új papírt.




0
Tovább
26
jan/2010

Bio közétek - csak az elit nőhet fel ezen?

A közétkeztetés legjellemzőbb közönsége a gyerek, és a gyerek sokat közétkezik. A gyerekbe kéne a legkevesebb vegyszer. A bioélelmiszerekben van a legkevesebb vegyszer. A közétkeztetésben meg legkevesebb a bioélelmiszer - a Tudatos Vásárlók írása a hazai helyzetről itt olvasható.




0
Tovább
25
jan/2010

A világ első biomassza-alapú festéktonere

A Ricoh kifejlesztette a világ első biomassza-alapú festéktonerét, amely növényi alapanyag felhasználásával készül, és a hagyományos festékeknél kevesebb kőolajat tartalmaz. Az új fejlesztésnek köszönhetően csökken a tonerek környezetre gyakorolt negatív hatása - valamint a kőolaj-felhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás. Évente több mint 200 000 tonna festéktonert gyártanak világszerte, melyek 80%-a kőolaj alapú festék felhasználásával készül.

Részletek a Greenfo honlapján.




0
Tovább
24
jan/2010

Pályázható az idei Zöld Forrás

Letölthető a környezetvédelmi minisztérium honlapjáról az a 120 millió forint keretösszegű Zöld Forrás pályázat, amely zöld civil szervezetek környezet- és természetvédelmi célú programjait támogatja. Határidő: február 19. A Zöld Forrás keretösszegéből 500 ezer és 2 millió forint közötti támogatással valósulhat meg számos zöld projekt, melyek konkrét természetvédelmi tevékenységhez kapcsolódnak, illetve a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra fókuszálnak. 

Részletek a Greenfo honlapján.




0
Tovább
23
jan/2010

Támogatókat keresnek a geolokátoros fecskekutatáshoz a 2010-es fecskevédelmi évben

A Magyar Madártani Egyesület (MME) "Együtt a fecskékkel - együtt a fecskékért!" címmel partnerségi együttműködési programot hirdet a 2010-es fecskevédelmi évben. Olyan céges támogatókat keresnek, akik szeretnének bekapcsolódni egy világviszonylatban is rendhagyó és egyedülálló  program, a geolokátoros fecskevonulás-kutatás megvalósításába.
 
A fecskék kis mérete és repülve vadászó életmódja miatt a vonulási és telelési időszakban különösen nehéz a befogásuk, ezért annak ellenére is kevés információval rendelkezünk az afrikai telelőterületeikről, hogy az elmúlt 100 évben 650 000 fecskére került jelölőgyűrű.

Továbbiak az MME honlapján.




0
Tovább
22
jan/2010

Évi 60 ezer tonna PET-palackot termelünk

Magyarországon évi 250 milliárd forintot költünk italfogyasztásra, azaz ilyen értékben vásárolunk a boltban üveges, műanyag palackos, alumínium- vagy kartondobozos italt. Szénsavas üdítőkből mintegy évi 60-70 liter jut minden honfitársunkra, ennek 90%-a Pepsi vagy Coca Cola.



Az üdítőfogyasztás mellé lassan, de biztosan zárkózik fel az ásványvízforgalom. A Magyar Ásványvíz- és Terméktanács adatai szerint 1996-ban még 14 liter volt az egy főre jutó ásványvíz-fogyasztás, 2008-ban ez már több mint 100 liter. Hozzá kell tennünk, hogy Európában még mindig a szerényebb fogyasztók közé tartozunk, de legalábbis a középmezőnybe. Az olaszok és a franciák például évi 120-130 liter ásványvizet isznak fejenként.

A riasztó adatoknak csak egyik következménye, hogy milyen nagyságrendben vásárolunk csomagoló anyagot az italunk mellé (valójában fordítva). Hosszú távon súlyosabb kihatása van a keletkező hulladéknak.

Az italfogyasztáshoz legnagyobb mennyiségben a műanyag hulladék kötődik, csak a PET-palackok tömege 2007-ben világviszonylatban meghaladta az ötmillió tonnát. Kis hazánkban is szép mennyiségben termeljük a szemetet, évi 60 ezer tonna PET-palackot hagyva magunk után.

Milyen megoldások lehetnek erre a problémára? Erről olvashat a Tudatos Vásárlók Egyesületének összeállításában.


0
Tovább
21
jan/2010

Mire figyeljünk oda a mesterséges megvilágítás kialakításakor?

A mesterséges világítás kialakításánál először gondoljuk végig, hogy milyen tevékenységet kell megvilágítani. Azaz csak ott, annyira és addig világítsunk, amíg szükséges. Hazánkban széles körben elterjedt gyakorlat, hogy a nappalit egyetlen, több foglalatos csillár világítja meg, amely minden irányba szórja a fényt. Egy körülbelül 400 W összteljesítményű csillár helyett hatékonyabb, ha egy gyengébb háttérvilágítás mellett, kis fogyasztású, helyi fényforrásokat (pl. halogén spotlámpákat, LED-lámpákat) alkalmazunk megfelelően.

Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezzük el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen. Ehhez használjunk olyan lámpát, amelyik a mennyezetet és a falakat is megvilágítja. Az általános világítást helyi fényekkel egészítsük ki. Azokat a helyeket, ahol munkát végzünk, olvasunk, üldögélünk, pontfénnyel, helyi megvilágítást adó lámpával világítsuk meg. Célszerű olyan lámpatestet és fényforrást választani, amely koncentrált, irányított fényt ad, ezekből kisebb teljesítményű is elég. A szórt fénynél jelentős az elnyelődésből fakadó veszteség.

Hagyományos izzólámpás, vagy rossz hatásfokú fénycsöves rendszerrel 40 W/m2 energia szükséges 500 luxos (normál) megvilágítási szint eléréséhez, míg ugyanilyen megvilágítási szinthez szükséges energia korszerű rendszernél csak 13-15 W/m2.Válasszunk hatékonyabb fényhasznosítású lámpatesteket, olyan lámpaburákat, amelyek nem árnyékolják az izzót. Bár a zártabb burák néha hangulatosak, de pazarolják a fényt.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár




0
Tovább
19
jan/2010

Energiatakarékos világítási tippek

Ahol huzamosabb ideig világítunk, használjunk izzólámpa helyett halogénizzót vagy hatszor, tízszer jobb fényhasznosítású hagyományos vagy kompakt fénycsövet! Cserénél az elhasználódott normál fénycső helyett 30%-kal jobb fényhasznosítású 3 sávost vegyünk!

Cseréljük elektronikusra a hagyományos fénycső előtéteket! Ezek villamosenergia-fogyasztása akár 60%-kal kisebb lehet! Válasszunk opálburás fénycső helyett tükrös, rácsos lámpatestet. Ezek hatásfoka 25%-kal jobb, mint az opálburásoké.

Hasznos ajándék lehet a kompakt fénycső! Ha a helyiséget öt percnél hosszabb időre elhagyjuk, kapcsoljuk le a hagyományos vagy a halogén világítást! A fénycsöveket csak 15 percnél hosszabb időtartamnál érdemes lekapcsolni.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár




0
Tovább
17
jan/2010

Hogyan használhatjuk ki a természetes fényt?

Tartsuk tisztán ablakainkat, hogy minél több fény tudjon behatolni az üvegen. A bútorok, lakástextíliák, padló és a fal színének megválasztásakor vegyük figyelembe, hogy a világos színek jobban visszaverik a fényt, ezáltal világosabb teret eredményeznek. Napközben tárjuk ki a spalettákat, húzzuk föl a redőnyt, reluxát, húzzuk szét a sötétítő függönyöket.

Fényáteresztő csipkefüggönyt válasszunk. A sűrű szövésű vagy horgolású, vastag szálból készült függönyök nagyon dekoratívak lehetnek ugyan, de bizony sok fényt elvonnak a szobától. Kifejezetten sötét, pl. szuterén lakások esetében, érdemes lehet a párkányokat körberakni tükörcsempével, amely betükrözi a lakásba a felülről érkező fényt. Ha ügyesen helyezzük el lakásunkban a tükröket, megfelelő helyre és szögben szereljük fel azokat, akkor megsokszorozhatják a helyiségbe érkező fényt. Próbáljuk meg mindennapi életünket úgy szervezni, hogy a megvilágítás-igényes tevékenységeket nappali fény mellett végezhessük el.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár




0
Tovább
16
jan/2010

Zöld ruhák: tanúsító védjegyek, címkék

Létezik néhány olyan tanúsító védjegy, amely garantálja, hogy az adott ruházati termékben nincsenek veszélyes vegyi anyagok, sőt, azt is, hogy a gyártási folyamat környezetbarát módon zajlott. De honnan tudhatjuk, hogy nem csapnak be bennünket? Barna Györgyi írása a Tudatos vásárlók honlapján.

 




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum