Ahogy beköszöntött a koranyár, megjelentek a levéltetvek a kerti növényeken. Ezek az élősködők a növény nedveivel táplálkoznak, nagy mennyiségben lepik el a fiatal hajtásokat, bimbókat, illetve a levelek hátulját.

növény kert

A levéltetű ellepi a fiatal hajtásokat. KÉP: Wikipedia

Ahol tetű van, ott hangya is van, mivel utóbbi nagyon kedveli az előbbi által kibocsátott mézharmatot (ez egy cukros váladék). A levéltetű azért is káros a növényre nézve, mert a tetvek szívogatják a növény nedveit, illetve a mézharmat hozzájárulhat a penészgombák megtelepedéséhez. Úgyhogy nagyon fontos a levéltetvek irtása, de lehetőleg természetes módon. Széles spektrumú "bolti" rovarirtószert már csak azért sem szabad használni, mert az nemcsak a tetveket pusztítja el, hanem azokat a rovarokat is, amelyek éppen a tetveket fogyasztják nagy mennyiségben, mint a katicabogár vagy a fürkészdarázs. 

növény kert

A vacsora tálalva! KÉP: Unsplash

Korábban is írtam házilag készíthető permetszerekről, illetve a tavaszi lemosó permetezésről.

A levéltetvek ellen a permetezés mellett még kétféle stratégiával veheted fel a harcot.

1. Illóolajos permetezés

növény kert

Érdemes venni egy kompressziós permetező flakont. KÉP: Unsplash

Kétféle módon történhet: vagy direkt illóolajat keversz el vízzel, és ezzel permetezed be a tetűfertőzött hajtásokat, leveleket, vagy pedig illóolaj tartalmú növényeket összeturmixolsz forró vízzel, majd lehűtve és leszűrve áttöltöd egy permetezősflakonba, és azt használod. Az illóolajos permetezéshez ajánlom a rozmaringot, ebből kb. 20 cseppet rázz össze 1 liter vízzel. A turmixhoz használhatsz fokhagymát, mentát, levendulát, körömvirágot, metélőhagymát, édesköményt, oregánót, kakukkfüvet,  ezekből nagyjából 1 maréknyi kell 1 liter vízhez.

2. Növénytársítás

növény kert

Darázs a mézvirágon. KÉP: Pexels

Védendő növényünk mellé érdemes olyan növényeket ültetni, amelyek erős illatukkal elriasztják a környéken megjelent élősködőket, illetve kedvelik a tetvek természetes ellenségei, és amelyek onnan majd átjárnak a tetvekből is csemegézni. A fürkészdarázs kedveli az ernyősvirágúakat, nosza, ültessünk a rózsa mellé kaprot, ánizst, köményt, koriandert. A kerti virágok közül hasznodra lesz a körömvirág, a százszorszép, vagy a mézvirágként is ismert illatosternye. Persze olyanokat is ültethetsz, amelyeket az illóolajos permezetéshez használtál, mint például fokhagymát, rozmaringot, mentát, levendulát.

3. Tetűmágnes ültetése

növény kert

Az árvácska olcsó és két évig élő virág. KÉP: Pexels

Azt is megteheted, hogy a védendő növény mellé olyan növényt ültetsz, amely a levéltetű számára vonzóbb, mint a védendő növényed. Ha beválik a fortély, a tetvek átmasíroznak a tetűmágnesre, nyomukban a hangyákkal, a védendő növényed pedig fellélegezhet. A levéltetveket vonzza a kapor, az árvácska, a hajnalka, a zsálya, a bársonyvirág (büdöske), és a muskátli.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna