1990 óta ünnepli a világ a Föld napját, amelyet már 175 országban köszöntenek. A világnap egyik jelmondata: "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Ennek jegyében nézzünk néhány ötletet, amelyekkel apró, de nagy hatású lépésenként alakíthatod át életstílusodat természetbaráttá. 

Föld napja természetvédelem takarékosság kert kerékpár

KÉP: Pexels

 

1. Zárd el a csapot
Akár napi 30 liter vizet is megtakaríthatsz, ha úgy végzed a kézmosást, hogy bevizezed a kezedet, majd a szappanozás idejére elzárod a csapot. Amikor le kell öblíteni, akkor pedig újra kinyitod. Ugyanezt a módszert alkalmazhatod fogmosásnál is.

2. Ne hagyd stand-by
A háztartási készülékek akkor is fogyasztanak áramot, amikor nincsenek bekapcsolva, csak készenléti (stand-by) üzemmódban vannak. Nemcsak a tévé dekóderjét érdemes használaton kívül áramtalanítani, hanem a kávéfőzőt és a kenyérpirítót is.

3. Moss hideg vízzel 
Programtól függően a mosógép az energia akár 90 százalékát is a víz melegítésére fordítja. A legtöbb holmit nyugodtan moshatod 30 fokos vízben, ráadásul ezek a darabok valószínűleg nem is mennek össze, nem fakulnak ki, és kevésbé lesznek gyűröttek.

Föld napja természetvédelem takarékosság kert kerékpár

KÉP: Pixabay

4. Használj konyharuhát 
Jóllehet a papírtörlő egyszerűbbnek tűnik, mégis a papír előállításához több millió fát kell kivágni. Ráadásul a mostani helyzetben nagyon megdrágult a papír. Érdemesebb visszavenni a használatba a textil konyharuhákat, amelyek mosás és vasalás után megint higiénikusak.

5. Ne vegyél palackos vizet
Magyarországon a legtöbb településen teljes mértékben iható a csapvíz. Aki mégsem szereti, vegyen pár ezer forintért egy víztisztító kancsót, amelynek cserélhető aktívszenes szűrője a legutolsó klór- és vasmolekulát is eltávolítja a vízből. A szűrt vizet a cserepes növényeid és a háziállataid is szeretni fogják. Ha menned kell valahová, akkor rozsdamentes acél kulacsban vidd magaddal a vizet. A kulacs forró vízzel elmosogatható, a végtelenségig használható.

6. Kapcsold le a lámpát
Amelyik szobában nincs senki, oda világítás sem kell. Bár biztos már a legtöbb lámpádban energiatakarékos LED-fényforrás világít, a mennyezeti lámpák szoktak az utolsók lenni a sorban a cserére. Tehát ha kilépsz a szobából, automatikusan kapcsold le a szükségtelen világítást.

7. Ne járasd üresen
Várakozás közben ne járasd üresben az autót, mert ezzel is csökkentheted a légszennyező káros kibocsátás mértékét.

Föld napja természetvédelem takarékosság kert kerékpár

KÉP: Pixabay

8. Használj fémpoharat
Kedvenc kávézódba úgy indulj el, hogy viszed magaddal a rozsdamentes acél poharadat, amit használat után mosogatógépben is elmoshatsz.

9. Gyűjtsd az esővizet
Elhasználhatod öntözésre a kertben és a szobanövényeknél, de a madaraknak is kitehetsz egy tálban esővizet. És még a kerti gumicsizmát is lemoshatod vele.

10. Vegyél tölthető elemet
Folyton lemerül a bringa hátsó lámpája és a kutyasétáltatáshoz használt zseblámpa eleme? Akkor vegyél tölthető elemet, amely ugyan drágább, de sokkal kevésbé terheli a környezetet.

Föld napja természetvédelem takarékosság kert kerékpár

KÉP: Unsplash

11. Javítsd meg a csapot
A csöpögő csap vagy vécétartály döbbenetes mennyiségű vizet elveszteget, ezért érdemes megjavíttatni. Ha a szerelő csak öt hónap múlva jönne, keress oktatóvideót a neten.

12. Négy helyett két keréken
Amikor csak lehet, használd a kerékpárt az autó helyett. Jön a jó idő, tényleg jólesik majd egy kis testmozgás. Csökkented a károsanyag-kibocsátását és a dugóban álló gépkocsik számát, és a télen felszedett mackóhájtól is könnyebben megszabadulhatsz. Ja, és még spórolsz is!

13. Lemondod a reklámújságokat
Sokan vannak, akik hétről-hétre bosszankodnak a postaládájukat eltömő reklámújságok miatt, és eszükbe nem jut kiírni a ládára, hogy "Nem kérek reklámújságot". Pedig ez ilyen egyszerű, és sok-sok fa megköszöni neked, hogy megmented az életüket.

Föld napja természetvédelem takarékosság kert kerékpár

KÉP: Pexels

14. Add le az e-hulladékot
Ahelyett, hogy a fiókban állna, inkább add le a legközelebbi lakossági hulladékudvarban az elromlott műszaki eszközöket. Ami még működik, csak már nem használod, az mehet adománynak valamelyik szeretetszolgálatnak.

15. Legyen állatbarát a kerted
A múltkor megírtam, hogyan változtathatod a kertet kutyabaráttá, de ezen kívül a neten még számtalan ötletet találsz arról, miképp építs madárodút, rovarhotelt vagy sünátjárót a kerítésre.

16. Termessz ételt
Amilyen árak vannak a piacon, tényleg jobban kijössz, ha akár a kertedben, akár cserépben nekiállsz zöldséget és gyümölcsöt termeszteni. Nem kell ennek óriási ültetvénynek lennie, már néhány tő is jó termést hoz, ha kap elegendő vizet, tápanyagot és napsütést.

Föld napja természetvédelem takarékosság kert kerékpár

KÉP: Unsplash

17. Főzz magadra
Egyszerűbbnek tűnik rendelni azt a pizzát, pedig annyi idő alatt, amíg kihozzák, te magad is elkészítheted, ráadásul finomabb és olcsóbb is lesz.

18. Vásárolj másodkézből
Szomszédasszonyom tegnap szerzett egy jó nagy ágykeretet a kamaszfiának, ingyen a netről. Ma elmentek, és vettek bele egy új matracot. Van egy csomó dolog, amit egyszerűen nem érdemes újonnan megvenni, például az említett ágykeret (a matrac más lapra tartozik, azt tényleg érdemes újonnan venni, illetve esetleg az ágyrácsot is), vagy például a használt ruha (de nyilván itt is vannak fokozatok: alsóneműt vagy más által félretaposott cipőt nem tanácsos használtan venni). 

19. Fogyassz kevesebb húst
A növényi fehérjék (bab, borsó, csicseriborsó, lencse) éppoly táplálóak, mint az állati eredetűek, viszont termesztésük sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet. Becslések szerint akár 14 ezer liter víz is kellhet egyetlen kilogram marhahús előállításához. Árban is jobban jársz.

Föld napja természetvédelem takarékosság kert kerékpár

KÉP: Pexels

20. Tarts garázsvásárt
Mindenre, amit már legalább egy éve nem használtál, ragassz árcédulát és add el. A befolyó összegből ne új tárgyakat vegyél, hanem költsd valami élményre, például színházra, koncertre.

365Zö