Az illóolajokat több ezer éve használjuk sokféle célra: fejfájás és köhögés csillapításától kezdve az izomlazításig. A sötétszürke tél közepén ez a módszer a hangulatunkat is rózsásabbá varázsolja.

illóolaj tél gyógyítás természetes módszer

KÉP: Pexels

 

Az aromaterápia lényege, hogy különféle illóolajok használatával oldjuk a stresszt, enyhítsük a szorongásos jellegű panaszokat, de például a levegő fertőtlenítésére is szolgálhatnak. Az illóolajok a legkülönfélébb növényekből vonják ki - gyökérből, szárból, kéregből, gyümölcsből, levélből és virágból -, gyógyhatásukat kifejthetik a bőrre kenve, inhalálva, kádfürdőben vagy a szoba levegőjébe juttatva.

illóolaj tél gyógyítás természetes módszer

KÉP: Unsplash

Az ember evolúciója során érzékszerveink közül legkorábban a tapintás és a szaglás fejlődött ki, ezek ősi funkciók, és csak utánuk a látás és a hallás. A szaglás már a születéskor érett érzékszerv. A nyugati gyógymódokhoz (például a nyugtatószerekhez) képest lassabban fejti ki hatását, de az aromaterápia hívei szerint tartósabb hatást lehet elérni az illatokkal, mert nem a tünetek elmaszkolására szolgálnak, hanem a probléma gyökerét segítenek kezelni. 

Persze a legfontosabb az alapanyagok minősége. Egy citromillatú permet nem azonos hatású a citromból kivont illóolajjal, hiszen utóbbinak fertőtlenítő és vérzéscsillapító hatása van. Az aromaterapeuták által használt közel 130 illóolaj némelyike fájdalomcsillapítóként, másikuk baktériumölőként használható. Vannak olyanok, amelyek a reumát mérséklik, mások a felső légúti gyulladásokat.

Az aromaterápia működési mechanizmusa a következő: az orrunkban lévő szaglóhám 7-50 millió receptorsejtjét eléri az illatmolekula, és ingerelni kezdi a sejteket: ezt az ingert a szaglóhám átadja az ott végződő idegeknek, amelyek a jeleket továbbítják az agyba, ahol az információ feldolgozása történik.

illóolaj tél gyógyítás természetes módszer

KÉP: Pexels

Az ember nagyjából 10 ezer illatot képes megkülönböztetni. A gyerekeknek jobb az illatérzékenységük, amely az életkor előrehaladtával csökken. Az illatok szorosan kapcsolódnak az emlékezethez: a legváratlanabb pillanatokban észlelhetjük ennek hatását. Nagyon érdekes, hogy a különféle szagoknak még mindig nincs egységes osztályozásuk, 6 és 9 csoportba szokták sorolni őket, például fűszer, virág, gyümölcs, bódító vagy rothadt kategóriába.

Világszerte növekszik az aromaterápia iránti érdeklődés, mert egyszerre kellemes és gyógyító hatású módszer. A 100 százalékos tisztaságú olajokból elég egy-két csepp is a hosszan tartó hatáshoz. Ügyelni kell arra, hogy az illóolajokhoz ne férhessenek hozzá a család gyermektagjai és a háziállatok. Illóolajat töményen nagy mennyiségben nem szabad a bőrre kenni, csak valamilyen hordozóolajban (mandula, kukoricacsíra, avokádó stb.) elkeverve! Bármely illóolaj allergizáló hatását úgy lehet tesztelni, hogy egy cseppet a csuklónk belsején elkenünk, ráteszünk egy ragtapaszt, és 12 órán át rajta hagyjuk: ha utána nem látjuk bőrirritáció jelét, akkor nyugodtan használhatjuk azt az illóolajat. Az alábbiakban néhány biztos forrásból származó receptet közlünk.

illóolaj tél gyógyítás természetes módszer

KÉP: Pixabay

Stresszoldáshoz:
15 gramm hordozóolajban keverjünk el 2 csepp bergamot illóolajat, 2 csepp muskotályzsályát és 3 csepp levendulát. Ezzel az egész testet át lehet masszírozni.

Köhögésre, meghűlésre:
15 gramm olajban keverjünk el 2 csepp eukaliptusz illóolajat, 2 csepp tömjént és 2 csepp kamillát. Ezzel a mellkast és a hátat masszírozzuk be.

Menstruációs görcsökre:
15 gramm hordozóolajban keverjünk el 2 csepp muskotályzsálya illóolajat, 2 csepp muskátlit és 2 csepp orvosi zsályát. Ez kenjük be az alhasi részt.

Izomlazításhoz:
15 gramm hordozóolajban keverjünk el 3 csepp rozmaring illóolajat és 2 csepp majoránnát. Masszírozzuk be vele a kezelni kívánt izomzatot.

Fejfájásra:
Keverjünk össze 1 csepp majoránna illóolajat 1 csepp borsmentával és 2 csepp levendulával, majd a keveréket egyenletesen oszlassuk egy egy hideg vízbe mártott és kicsavart kéztörlőn vagy más kisebb textilen, amit a homlokunkra és a csukott szemünkre terítünk. Közben feküdjünk le egy negyed órára pihenni.

365Zö