Az újrahasznosított abroncsból készült, 1-1,5 cm vastag és 50-60x60 cm méretű gumiszőnyeget legtöbben a mosógép (és szárítógép) alá teszik, hogy enyhítse a centrifugázás közbeni rázkódást.

mosógépalátét otthon újrahasznosítás

KÉP: Floormats

Ám a préselt gumilap egy sor helyen bevethető még!

1. Szobabicikli alatt
A szobabicikli veled együtt komoly tömeget jelent(het), amely benyomódásokat hagyhat a fa-, laminált- vagy pvc-padlón, ha nem teszel alá gumilapot.

2. Hangfalak alatt
Az alsó szomszéd hálás lesz az enyhébb basszusért.

3. Szobai trambulin alatt
Mérsékli az ugrálás zaját. 

4. Erősítő pad vagy edzőállvány alatt
Leesett a súlyzó? Semmi gond, ha a padlón ilyen ütközéscsillapítóként szolgáló gumilap van.

5. Álló számítógép-asztal mellett
Aki állva szeret dolgozni a megemelt munkaasztalnál, elfáradhat a sok állásban -- kivéve, ha gumilapon áll.

6. Műhelyben
Egyrészt szintén az állómunka okozta fáradtság csökkentésére jó a gumilap, másrészt egy sor géphez zajcsillapító alátétnek, mint például egy asztali körfűrész vagy lombaprító. 

7. Légkondi alatt
Ha álló klímaberendezésed van, akkor az alá feltétlenül kell egy gumilap, hogy enyhítse a berendezés zaját.

8. Futógép alatt
Akárcsak a szobabicikli, ennek a lábai is hagyhatnak nyomot a padlón, ha nincs alattuk gumilap. És akárcsak a trambulin esetében, a gumilap itt is mérsékli a testmozgás által keltett zajt.

9. Varrógép alatt
Cserébe tényleg kérj az alsó szomszédtól egy tepsi sütit.

10. Hűtőszekrény alatt
Szomszédasszonyomnál padlófűtés van a konyha teljes területén, így a hűtőszekrény alatti részen is. Az alulról felszálló meleg kicsit sok lehet a hűtőnek, érdemes egy gumilappal szigetelni alatta a padlót. Illetve ha túl zajos az öreg hűtő, annak a brummogását is csökkenti egy ilyen alátét.

+1 tipp: Ízületkímélőnek:
A mai lakásokban a parketta a szilárd betonra van ragasztva, vagyis nem olyan ruganyos, mint a régi, párnafákra szegezett parketta. Ugyanígy a laminált padló is gyakran közvetlenül a betonon fekszik (max egy vékony habfólián), mint ahogy a járólapok is. Amikor tehát otthon edzel, ilyen kőkemény felületeken kell ugrálnod, helyben futnod, bemelegítened.

Szokott fájni edzés után a derekad vagy a térded? Akkor az ízületeid kímélése érdekében fektess a tornaszőnyeg alá a rugalmasságot fokozó mosógépalátétet is! 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna