A Pan Projects nevű londoni építészstúdió és Helene Christina Pedersen dán tervező projektje a Teahouse Ø: vízen lebegő pavilonok sorát szeretnék megépíteni, amelyek Koppenhága csatornáin adnak majd teret a városlakóknak.

Az Ø szó dánul szigetet jelent, ez is utal az úszó pavilon funkciójára: teret ad az elvonuláshoz. Lehet privát teaháznak használni, vagy vízi DJ-pultnak, lebegő koncertszínpadnak, illetve akár jógázáshoz, meditáláshoz. Tervezői szerint az úszó pavilon lehetőséget teremt a városlakóknak arra, hogy a csatornákat új közösségi terekként hasznosítsák, közben pedig felfedezzék és élvezzék a víz és a természet szépségét a város kellős közepén.

Egy koppenhágai műhelyben készül a pavilon, az alja és teteje favázas szerkezet, amelyet üvegszálerősítésű, műanyaggal borított polisztirolhabbal burkoltak. Az oldalfalat számtalan akrilcső alkotja, amelyek vízeséshatást keltenek. A Teahouse Ø motorral is rendelkezik, ennek köszönhetően gyorsan oda lehet juttatni, ahol szükség van rá. Jóllehet a koronavírus-járvány megakasztotta a projekt fejlesztését, a tervezők reménykednek abban, hogy nemsokára folytathatják a munkát. Szeretnék a koncepciót úszó étteremmel (Oyster Bar Ø) és úszó közösségi térrel (Square Ø) is kiegészíteni. 

Ilyen úszó pavilonok a Dunán is biztos nagy sikert aratnának!

via DEZEEN