A karácsony közeledtével a legfőbb kérdés, hogy mit adjunk ajándékba családtagjainknak, barátainknak. Jóllehet a gyerekeknek szánt ajándékot sokan letudni vélik egy csilliomodik plüssjátékkal, egy bizonyos életkor fölött már nem szereznek örömet a tárgyi ajándékkal. 

KÉP: AlohaILHawaii

Egy nemzetközi kutatócsoport 3-17 éves gyerekeket kérdezett ki arról, milyen ajándék hozza leginkább lázba őket. Tanulmányuk az International Journal of Research in Marketing szakfolyóiratban jelent meg. Minden csoportban az életkornak megfelelő tárgyi és élmény jellegű ajándékok közül lehetett választani, például plüss Mikiegeret vagy utazást Disneylandbe. 

A 12. életév után fokozottan felerősödik az élmény jellegű ajándékok jelentősége. Ennek okát két tényezőben látják a kutatók. Az egyik a tudatelmélet: "ez a képesség lehetővé teszi, hogy mentális állapotokat – elképzeléseket, szándékokat, vágyakat, színlelést, tudást tulajdonítunk magunknak és másoknak. Valamint annak a megértése, hogy mások elképzelései, szándékai, vágyai különböznek a miénktől". Végső soron az empátiával rokoníthatjuk. 

A másik tényező pedig a gyerek emlékezetének fejlődése. A kisbabák szeretik az olyan játékot, amikor a felnőtt eltakarja az arcát valamivel, majd előbújik, és azt mondja: kukucs! Ezzel a játékkal tanulja meg a kicsi, hogy attól, hogy a szülő nincs mindig látótávolságon belül, még ott lehet a közelben. A fejlődő gyerekek emlékei közé egyre több élmény jellegű momentum kerül, például emlékeznek arra, hogy milyen jól érezték magukat a szülinapi bulijukon viszont a kapott ajándékokat már nem feltétlenül tudják elsorolni, írják a kutatók. 

Ez a két tényező vegyül össze, és valamikor a kiskamasz kortól nagyobb örömforrás az élmény felidézése, mint a kapott ajándékra való visszaemlékezés. Arra viszont a szakemberek nem tértek ki, hogy a koronavírus-járvány által korlátozott karácsony idején hogyan is kellene a fenti elméletet valósággá változtatni. 

Hasonló témájú olvasnivaló itt a blogon: Mit ajándékozz annak, akinek mindene megvan?

Hiver't-Klokner Zsuzsanna