Szuper ötlet: a Healing Gardens (Gyógyító kertek) virtuális piactéren pár órára bárki bérelhet egy kertet, ahol garantáltan organikus körülmények között pihenhet egy nyugágyban, szalonnasütést tarthat a gyerekeknek, besegíthet az állatok gondozásába, de akár a laptopján dolgozhat is, például szabadtéri prezentáció keretén belül.

kert újrahasznosítás természet

Mindenki jól jár: az óradíjból összejön egy kis mellékes a kerttulajdonosnak, a bérlő pedig egy időre kiszabadulhat a lakásából és feltöltődhet a természet energiáival. 

kert újrahasznosítás természet

A koronavírus-járvány miatt sokan dolgoznak otthonról, egész nap a monitor előtt görnyednek. Az ezzel járó testi és lelki panaszok enyhítésére alakult Los Angelesben egy csapat, akik a környék egyedi hangulatú kertjeibe szerveznek belépést az érdeklődők számára.

kert újrahasznosítás természet

A járvány kezdete óta sokan megtapasztalták, hogy a természetben töltött időnek milyen különleges hatása van a szervezetünkre: csökken a vérnyomás, oldódik a szorongás a növények és állatok közelében. 

kert újrahasznosítás természet

Los Angelesben már 25 kert áll az érdeklődők rendelkezésére, de a szervezők nyitni akarnak az egész Egyesült Államokra -- remélik, az év végéig minden amerikai nagyvárosban vagy környékén lesz bérelhető gyógyító kert. Ezek nem manikűrollóval rendben tartott parkok: a képeken jól látszik, hogy a gyógyító kertek egyedisége, hangulata a fontos. Gyakran újrahasznosított alapanyagokból, építési maradékanyagokból, talált tárgyakból  épültek, pont ettől különlegesek, szokatlanok, érdekesek.

kert újrahasznosítás természet

A kerttulajdonosok különféle programokat is szerveznek, persze a járványügyi előírásokat betartva: növényhatározást, madárlest, növény- és állatgondozás ismertetését, versfelolvasást, természetfotózást, hangszeroktatást, művészeti foglalkozásokat. Természetesen bármely kert kibérelhető úgy is, ha a bérlő egyedül szeretne lenni néhány órát benne.

kert újrahasznosítás természet

A virágok illatát, a kecskék mekegését, a tábortűz pattogását óránként 50-150 dollárért lehet élvezni a Healing Gardens szervezésében. A kertbérlés nagyon különbözik a városi parkokban tett sétától, és ezt látatlanban is elhiszi mindenki, akinek legfeljebb annyi lehetősége van Budapesten kimozdulni, hogy elbaktat a tömeggel a pesti alsó rakpartra vagy fel a Normafához. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna