30
dec/2009

Öntözés ciszternából - olvasónk küldte

Újonnan épített házakhoz meggondolandó az esővízgyűjtő ciszterna építése. Mi körülbelül 150 négyzetméteres tetőről gyűjtünk esővizet körülbelül 6 köbméteres épített, földfelszín alatti, túlfolyó-szivárgóval rendelkező vasbeton tartályba. Ez két nagyobb eső alatt megtelik, utána ebből öntözzük a kétszáz négyzetméteres gyepet. Ha kétszer nagyobb lenne, lényegében nem kellene tisztított, klórozott ivóvízzel öntöznünk. Így is csak a nyári időszakban szorulunk néhányszor vezetékes vízre öntözéshez. Technikailag izgalmas trükk lett volna a szivattyú "lábához" egy kisebb mélyedés kialakítása, így az "utolsó cseppig" kiszivattyúzható lenne, míg így kb. 3-5 centis vízréteg mindig marad. Tovább fokozható a környezettudatosság a vécétartályokba tervezett másodlagos, esővízzel működő hálózat segítségével.

Ajánlat:

Víztakarékos öntözési tippek

Esővízgyűjtő rendszerek29
dec/2009

Öt tonna víz kell egy jegygyűrűhöz - új könyv a fogyasztásról

Fred Pearce, a New Scientist magazin tudományos újságírója 180 ezer kilométert utazott 20 országon keresztül. Az út eredménye a Confessions of an Eco Sinner: Travels to Find Where My Stuff Comes from (Egy öko-bűnös vallomásai: utazások holmijaim eredetének felderítésére) című könyv, amely - angol nyelven - már Magyarországon is beszerezhető, internetes könyvesboltokon keresztül - írja a HuMuSz itt.Forrás:28
dec/2009

Inni muszáj, de nem mindegy mit, mennyit és miből

A naponta fogyasztott különféle italoknak vagy éppen az azokat tároló palackoknak ugyanis komoly egészségi hatásai lehetnek. A Tudatos Vásárló magazin különszáma.Megszületésünk első pillanatától iszunk, nem mindegy azonban, hogy a gondos anyuka miből itatja vagy eteti gyermekét. A nagyobb gyártók és forgalmazók még mindig tömegével árulják a hormonhatású biszfenol-A (BPA) tartalmú műanyag cumisüvegeket. Észak-Amerikában lépnek a BPA-tartalmú műanyagok ellen, Európában kivárnak a szabályozók. A Tudatos Vásárló megkereste a nagyobb cumisüveggyártókat és forgalmazókat, és válaszaik alapján összeállítást közöl a BPA-mentes, illetve BPA-tartalmú termékek neveivel.

Idősebb gyerekeket nevelő szülők az Európában és Magyarországon is egyre növekvő tinialkoholizálás miatt aggódhatnak. A magazin legújabb számában bemutatja és kielemzi a tinik alkoholizálási szokásait, ennek káros következményeit, valamint a társadalomtudósok, a gondozók, a reklámozók és a gyártók álláspontját a kifejezetten fiataloknak kifejlesztett alkoholos italokról.

Az újság élelmiszeripari szakértője cikkében arra hívja fel figyelmet, hogy az ártalmatlannak számító tartósítószerek (benzoesav és sói) és a gyakran használt aszkorbin sav házasságából rákkeltő anyag (benzol) is keletkezhet az üdítőitalokban. Bár a kockázat nem túl magas, de a folyamat minden részlete továbbra sem ismert és a benzoltartalomra nincs határérték. A lap bemutatja a legfrissebb kutatási eredményeket, és egy brit piacfelügyeleti vizsgálat eredményeit, amely a vizsgált termékek negyedében mutatott ki benzolt.

További információk és érdekes cikkek a Tudatos Vásárló 17.számában.

23
dec/2009

Küldjön saját időt karácsonyra!

Ajándékozzunk egymásnak időt! Ez az a dolog, amiből a legkevesebb jut mostanság szeretteinknek, pedig ez a legértékesebb. Egy közös színház-, mozilátogatás, vagy palacsintázás mindennél többet ér - ajánlja az Ökoszolgálat, és aki valóban nem szeretne vagy nem tud (már) vásárolni, annak ez a tipp jól jöhet.Forrás: [origo]A Tudatos Vásárlónak is van hasonló ajánlata: ajándékozz időt, barátságot, saját szolgáltatást! Adhatunk például közös kirándulásra, teázásra, hátmasszírozásra, gyerekvigyázásra szóló, az ajándékozott által később beváltható "utalványt".  Utóbbiak erről az oldalról küldhetők el.

Forrás: [origo]

22
dec/2009

Ha élelmiszer, magyar legyen

A hazai lakosság fele odafigyel ara, hogy magyar terméket válasszon, de ez elsősorban az élelmiszerekre vonatkozik. A döntési szempontok között viszont még mindig az ár vezeti a listát.

A lakosság mindenekelőtt az élelmiszerek esetében ragaszkodik a magyar áruhoz, közülük is külön kiemelve a hús- és hentesárut, a tejet és tejtermékeket, illetve a zöldség- és gyümölcsféléket. A megkérdezettek 52%-a ha teheti, magyar terméket részesít előnyben.

Részletek a Tudatos Vásárló honlapján.

Ajánlat: Boldog kecskét a fa alá!
Bár a statisztikák szerint a lakosság szinte fele a tavalyinál is kevesebbet akar költeni idén ajándékokra, a kevesebb elköltése is fejtörést okozhat. Okozzunk idén valódi meglepetést, és ne egy multinacionális áruházláncban verjük el a pénzünket! A hazai kistermelők, helyi gazdálkodók portékái mindenki számára elérhetőek, a vásárlás egyben egy termelő, egy gazdálkodási mód támogatása is. Irány a piac, a kecskefarm és az ökotanya.21
dec/2009

Pedal People: biciklis hulladékszállító cég az USA-ban

Az amerikai Northampton (Massachusetts) városában 2002 óra működik egy kerékpáros teherszállító cég. A két alapító, Ruthy Woodring és Alex Jarrett először csak saját szelektív hulladékát szállította környezetbarát módon a hulladékudvarba, kerékpárhoz csatolt utánfutón.

A dolog népszerű lett a környéken, és mások is szerettek volna élni ezzel a környezettudatos megoldással. Így jött létre a Pedal People nevű cég, amelynek ma már 11 munkatársa és körülbelül 400 megrendelője van. A tevékenységi kör is bővült: nemcsak szelektív hulladékot, de például bútorokat, háztartási gépeket is szállítanak maximum 130 kilós súlyig. A cég télen is dolgozik, ami azon a környéken embert próbáló teljesítmény.Forrás: www.pedalpeople.com

 20
dec/2009

Klímavédelem: 220 ezer izzót cserélhetnek energiatakarékosra a rászorulók

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a klímatudatosság erősítése érdekében. Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki, ez éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint költségmegtakarítást, évi 23 900 tonnányi szén-dioxid megtakarítást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény csökkenést eredményez.A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot hirdetett az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák számára, hogy az előre fizetett, vissza nem térítendő támogatásból energiatakarékos izzókat vásároljanak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos 100 wattos izzót cserélnek ki, melyeket a pályázóknak össze kell gyűjteniük és le kell adniuk, ezek tehát már garantáltan nem szennyezik tovább a környezetet. Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő, így a tárca számításai szerint a villanykörték magasabb vételára 58 nap alatt térül meg. A 220 ezer izzó cseréjével közel 22 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások éves szén-dioxid kibocsátása, ezzel több, mint hatezer hektár erdőt kímélnek meg a szén-dioxid megkötéstől. Az izzócsere program mintegy 230 millió forint uniós forrásból valósul meg, a pályázatok benyújtására 2009. december 15. és 2010. január 15. között van lehetőség.

További információk a minisztérium honlapján.

Ajánlat: energiatakarékossággal kapcsolatos cikkeink

18
dec/2009

A bidé vagy a toalettpapír a környezettudatos módszer?

Egy energiahatékonysággal foglalkozó honlap felvetése szerint a vízöblítéses WC-k helyett sokkal környezetkímélőbb volna a bidék használata. Ezzel a toalettpapír előállításához használt 1700 milliárd liternyi vízmennyiséget lehetne megspórolni az USA-ban, ahol évente 36,5 milliárd tekercs WC-papír fogy, tizenötmillió fa kivágásával.A vécépapír-használatot nélkülöző, vízsugárral működő bidék többek között Európában és Japánban is igen népszerűek, az USA-ban azonban nem igazán elterjedtek. Az energiahatékony eszközöket bemutató MetaEfficient honlap ezért annak számolt utána, hogy mennyivel lehetne csökkenteni a környezetre nehezedő terhelést, ha az amerikaiak is megkedvelnék a bidék használatát.

A honlapot szerkesztő Justin Thomas szerint igazi zöld technológiáról van szó, hiszen a bidékkel jelentős mennyiségű papírt, valamint a papírgyártáshoz szükséges vizet és elektromos áramot lehetne megspórolni. Az elemzés szerint az USA-ban évente elhasznált 36,5 milliárd tekercs vécépapír nagyjából 15 millió fa kivágását teszi szükségessé, és nem elhanyagolható az ehhez szükséges vízigény - 1700 milliárd liter - sem. A bidéhasználathoz szükséges vízmennyiség Thomas számításai szerint nagyságrendekkel alacsonyabb: az egyik felsőkategóriás bidémárka például öblítésenként átlagosan csak fél liter vizet használ el a vízöblítéses vécék tíz-tizenöt literjével szemben - írja a Scientific American. (Meg kell jegyezni, hogy a modern öblítésű toalettek között 3-6 litert fogyasztók is vannak.)

A vécépapírgyártás további igényei - a már említett vízmennyiség mellett - a papír fehérítéséhez felhasznált 253 000 tonna klór, valamint a nagyjából 17,3 terawattnyi elektromos áram évente. Ehhez természetesen még hozzá kell számolni a csomagoláshoz és a szállításhoz felhasznált energia- és anyagigényt is. Thomas mindemellett még azt is hozzáveszi, hogy a vécépapír-használat miatt gyakran eltömődnek a csatornákba vezető lefolyócsövek, továbbá a városi szennyvíztisztító-berendezések terhelése is növekszik.

"A vécépapírgyártás iparának teljes energiaigényét és környezetterhelését meg lehetne takarítani azzal, ha minél többen átállnának a bidék használatára" - ajánlja a honlapot szerkesztő Thomas, aki az utóbbi két évben jó néhány bidémárkát tesztelt. Sőt, a közeljövőben egy komposztvécével szeretné kombinálni a bidét, ami egy igazán zöld, többszörösen is környezetbarát fürdőszobai megoldás lehetne.  

Fotó: Vanik Zoltán

 

A bidéhasználatnak a környezetterhelés csökkentésén túl egészségügyileg is számos pozitív vonatkozása van: ezek közé sorolható például a jobb higiéné, valamint a vízsugarak érzékeny vagy sérült bőrre gyakorolt jótékony hatása (elég, ha az aranyérre vagy a kiütéses bőrfelületre gondolunk). Hozzátehetjük azt is, hogy a fertőző betegségek kórokozóinak körülbelül 80%-a az emberek közötti közvetlen érintkezés útján terjed, az emberek csaknem fele azonban nem most kezet vécéhasználat után - legalábbis az egyik bidégyártó cég becslései szerint. A bidé ebből a szempontból is jobb, hiszen a kezünket nem is szükséges használnunk a tisztálkodáshoz.   

Az USA-ban 69 és 549 dollár közötti áron árulják ezeket a fürdőszobai eszközöket, hazánkban pedig 15 és 45 ezer forint közötti áron lehet bidét vásárolni.

 

17
dec/2009

Műfenyő és allergia

Forrás: [origo]A műfenyő egyik nagy előnye az igazival szemben az - vélik kedvelői -, hogy nem kell minden évben újat venni belőle. A családi műfenyő tehát éveket tölt a padláson, a sufniban, és decemberben csak néhány hétre kerül a tekintetek középpontjába. Ennek azonban több veszélye lehet.

 

 

 A hosszú hónapokon át porosodó műanyag fa szálai közt nagy mennyiségben tapad meg az allergiások, asztmások számára problémás, tüsszögési, orrfolyási reakciókat kiváltó por.

 

 

Érzékeny személyeknél a háziporral való érintkezés vagy annak belégzése változatos bőrtüneteket (viszketést, csalánkiütést), a szem kötőhártyájának és az orr nyálkahártyájának gyulladását (erős könnyezést és orrfolyást) idézi elő, amit szénanáthának is nevezünk.

A műfenyő tehát soha ne kerüljön mosatlanul, tisztítatlanul a nappaliba! Ha idén élő fenyő mellett döntenének, ajánljuk a visszaváltható, földlabdás fenyőfát, melyekről bővebben itt olvashat.

16
dec/2009

Néhány csomagolási tipp karácsony előtt

A csomagolóanyag érték, bánjunk vele takarékosan! Az egyébként is díszes csomagolású terméket fölösleges tovább bugyolálni. Rengeteg fa kerül kivágásra ünnepek alkalmával, a felesleges díszcsomagolások miatt. A díszes külső aztán az ajándék átadása után egy perccel már a szemétben található.

Forrás: [origo]Drága díszcsomagolók helyett felhasználhatjuk a régi színes újságok vagy falinaptárak képeit. Jópofák az így kitapétázott kartondobozok is.

Mutatós díszcsomagolót készíthetünk házilag, ha a hagyományos barna csomagolópapírt, selyempapírt, vagy akár díszdobozt vízfestékkel festett krumplinyomdával mintázzuk.

Forrás: Ökoszolgálat

14
dec/2009

Adományozás az ünnepekre

Karácsony táján megszaporodnak az adománygyűjtő akciók, programok. Ki pénzbeli segítséget, ki tárgy-, vagy élelmiszeradományt nyújtana szívesebben.

Forrás: [origo]

 A  következőkben felsorolt lehetőségek közül mindenki megtalálhatja a hozzá helyileg és lehetőségeket tekintve legközelebbi alkalmat a segítségnyújtásra, adományozásra.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat: "Adni öröm" akció: Spar, Interspar, Kaiser's áruházaknál élelmiszeradományokat fogadnak. Westend karácsonyi vásár és Vörösmarty téri vásár: ellátottak (fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek) által készített tárgyak (pl. karácsonyfadíszek)  vásárolhatók.

Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz-akciójáról az alábbi oldalon tudhatunk meg részleteket. Nagy sikere van Budapesten és vidéken egyaránt a Mikulásgyárnak.

További lehetőségek a Tudatos Vásárlók honlapján.

13
dec/2009

Csináld magad! Ropogtatnivalók karácsonyra

Forrás: [origo]A nagy karácsony előtti hajtásban bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a drága holmiknál többet ér az együtt eltöltött idő, vagy a saját készítésű ajándékokba fektetett munka, idő és szeretet. Csináljuk magunk az ajándékokat!

 

 Készítsünk saját kezűleg ropogtatnivalót, a sok adalékanyagot tartalmazó, bolti édességek helyett!

Így készül a grillázs: 20 dkg diót megdarálunk, 10 dkg cukrot  serpenyőben megolvasztunk, és aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk a diót, pár csepp ecetet és jól összekeverjük. Olajozott deszkára kiborítjuk és gyors  mozdulatokkal, olajozott nyújtófával kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra. Vajas késsel feldaraboljuk. Zárt üvegben vagy dobozban 8-10 napig eltartható. Készíthetjük  napraforgómaggal, mogyoróval vagy mandulával is.

Szép ajándék lehet a házi készítésű fűszerolaj is. Széles szájú, jól záródó üvegbe friss - nem túl karakteres ízű - olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől  védve, hűvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemű, illetve porló  fűszereket előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük.

Forrás: Ökoszolgálat

12
dec/2009

Visszaváltható karácsonyfa

Forrás: rollins edu

Bár a legjobb az lenne, ha a karácsonyfa alternatív helyettesítői terjednének el széles körben, a fenyőfa sokunk számára továbbra is elengedhetetlen karácsonyi  kellék, ami nélkül nem is ünnep az ünnep. A visszaváltható fenyőfák létjogosultságának kérdése évek óta vitatéma: egyesek a környezettudatosság jegyében  támogatják a földlabdás fenyők szélesebb körű árusítását, mások szerint a fák a több hetes "igénybevétel" során menthetetlenül tönkremennek, így  fenntarthatatlan a visszaváltós rendszer.

 Valóban nem elég el- és visszavinni a karácsonyfát, a környezettudatosság és anyagi megtakarítás ebben az esetben is kompromisszumokat kíván. A fát szentestéig  hűvös helyen kell tárolni, majd a fűtőtesttől a lehető legtávolabb felállítani, valamint csak óvatosan, kevés dísszel, lehetőleg a gyertyákat mellőzve  díszíteni. Ha kíméljük a növényt, nem csak pénzt takarítunk meg, de a visszaváltós rendszer fenntarthatóságáért is teszünk egy keveset.

Fenyőfa "kölcsönzéséről" információk a Tudatos Vásárlók honlapján.

 

11
dec/2009

Karácsonyfadísz csigaházakból és szárazvirágból

Forrás: [origo]Karácsonyfadíszt természetes anyagokból készíthetünk legegyszerűbben. Tavasszal  sok elhagyott, üres csigaházat találhatunk az udvaron a kerti munkák során. Ezeket gondosan összegyűjthetjük, hogy karácsonykor legyen alapanyagunk. Kellékek: üres csigaházak, festék - ízlés szerint -, szárazvirág-alap, szárazvirág, pillanatragasztó, színes szalag - szintén egyéni ízlés szerint.A munka során először is jól kimossuk a csigaházakat, ügyelve arra, nehogy megsérüljenek. Ezután befestjük, és száradni hagyjuk őket. (Ha nem fog a festék, a  csigaházakat festés előtt enyhén meg is csiszolgathatjuk!) Ezután a színes szalagot ragasztjuk hozzá a csigaházhoz, úgy, hogy az a csigaház belsejébe (középre)  kerüljön. Végezetül szárazvirág-alapot helyezünk a csigaházak belsejébe, majd beillesztjük az apró - de színes - virágocskákból álló díszítésünket. Ügyeljünk  arra, hogy a kompozíciónkban egymáshoz illő színeket használjunk a csigaházak festésénél, a szárazvirágok, valamint a szalagok kiválasztásánál!

Forrás: Lutheran.hu, Győrújbarát - Tényői Evangélikus Egyházközség

10
dec/2009

Szaloncukor készítése

Forrás: jcu.edu

Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára. Csak az 1800-as évek végétől terjedt el a szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés. A cukorka neve a német Salonzuckerl szóból ered, ezért nem meglepő, hogy Jókai még "szalonczukkedli"-nek nevezte.

Számtalan szaloncukor recept létezik, a Tudatos Vásárló ezt ajánlja:

Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor (vigyázat, nem barnára színezett), 3 dl víz, az ízesítéshez darált dió, kakaó, mogyoró, mák, marcipánmassza, kókusz, citrom. A  bevonáshoz csokoládés tortabevonó.

A cukrot addig főzzük a vízzel, amíg a fakanalat a masszába mártogatva úgy nem látjuk, hogy a melegített cukor szálasodni kezdett. Vékony drótból hajlítsunk  gyűrűt, és mártsuk bele a masszába, majd próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor megfelelő a cukor állaga. Ezt  a masszát aztán beletöltjük egy vízzel kiöblített porcelántálba, a tetejére kis vizet öntünk, és kitesszük egy hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor  fakanállal addig keverjük, amíg hófehér pép nem lesz belőle.

Forrás: [origo]

A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Ízlés szerint keverjük hozzá az  ízesítőket. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el a különböző adagokat 1,5-2 cm vastagságban, és a kockákat  helyezzük a hűtőbe. Mikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap- vagy kockaformákra. Ezt követően a darabkákat óvatosan  leönthetjük az olvasztott csokoládéval, vagy egyenként belemártogathatjuk őket. Végül nem marad más hátra, mint a csomagolás.

Figyelem, időigényes munka, ha ajándékozni szeretnénk belőle, ne hagyjuk az utolsó pillanatra! A szaloncukor történetéről és tömegtermelésének kialakulásáról korábban megjelent cikkünkben olvashat.

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 4. számában

09
dec/2009

Folyamatosan gyengül a karácsonyi szezon

Forrás: [origo]A háztartások napi fogyasztási cikk beszerzéseiből rendszerint kiemelkedően magas arány jut decemberre, azonban az elmúlt három évben ez az arány egyre inkább csökkenni látszik.Egyre kevesebbet költünk a karácsonyi szezonban, legalábbis ezt támasztják alá az elmúlt három év adatai. Míg 2006-ban 25%-kal költöttünk többet az év utolsó hónapjában, mint egy átlagos hónapban, addig 2007-ben ez a szám 20% volt, 2008-ban pedig csupán 16%.

A decemberi szezon elmúlt években megfigyelt csökkenéséhez természetesen hozzájárultak a 2006 negyedik negyedévétől bevezetett megszorító intézkedések hatásai, illetve a 2008 októberében kirobbanó gazdasági világválság - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet Consumer Tracking felmérésének adataiból.

"Az idei karácsonyra vonatkozó várakozások kapcsán a korábbi évek gyengülő karácsonyi szezonja mellett érdemes figyelembe venni, hogy - 4% körüli infláció mellett - az év első három negyedévében a háztartások körülbelül ugyanakkora összeget költöttek napi fogyasztási cikkekre, mint egy évvel korábban. Tehát, azt mondhatjuk, hogy a háztartások kevesebb élelmiszert és vegyi árut vásároltak az év első nyolc hónapjában, mint tavaly ilyenkor. Emellett a GfK Hungária által negyedévente mért Fogyasztói Bizalom Index is a lakosság alacsony vásárlási hajlandóságát jelzi" - mondta el Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Mit veszünk és mit nem? További információk a Tudatos Vásárló honlapján.

08
dec/2009

Saját készítésű ajándékok

Forrás: [origo]A nagy karácsony előtti hajtásban bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a drága holmiknál többet ér az együtt eltöltött idő, vagy a saját készítésű ajándékokba fektetett munka, idő és szeretet. Néhány ötlet, hogyan készíthetünk saját magunk ajándékot karácsonyra.Üdvözlőkártyákat, karácsonyi képeslapokat régi naptárak, magazinok színes lapjaiból, magunk is készíthetünk, és rajzokkal, virágszirmokkal, vagy maradék szalagokkal díszíthetjük. Remek ajándék a kézzel készített receptgyűjtemény.

Méhviaszból egyszerűen formázhatunk gyertyát. A kézműves-boltokban kapható viaszlapból vágjunk ki tetszőleges méretű téglalap vagy háromszög alakzatot, közelebb eső, hosszabbik oldalára fektessünk kanócnak való pamutszálat, majd tekerjük fel.

Úszó gyertyát is készíthetünk, ha a beiglisütéshez használt diót elég óvatosan törjük fel, úgy, hogy két félbe hasadjon. A korábbról maradt gyertyacsonkokból olvasszunk viaszt, színezzük festékkel, majd öntsük bele a dióhéjba, közepébe helyezzünk kanócot, amíg még olvadt. Úsztassuk gyertyáinkat egy tál vízben.

Forrás: Ökoszolgálat

Tipp: csodás kézi készítésű ajándékok (Meska.hu)

07
dec/2009

Szánjon egy kis időt a termosztátra: ne fűtsön, ha nincs rá szükség!

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Ha a hőmérsékletet 1 fokkal csökkentjük, 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztunk. Ám azzal is jelentősen csökkentheti a fűtésre használt energiát, ha megfelelően beprogramozza a termosztátot: ha nem tartózkodik otthon, illetve éjszaka elég az alacsonyabb hőmérséklet is.A modern szobatermosztátok segítségével a fűtés be- és kikapcsolását napi, heti, vagy még nagyobb időbontásban lehet programozni. Termosztáttól függően egy-egy napon belül több fűtési program is beállítható. A programozott be- és kikapcsolás lényege, hogy a napnak csak az igényelt időszakában legyen fűtés. Így elkerülhető az a lehetőség, hogy a kazán akkor is bekapcsol, amikor senki sem tartózkodik a lakásban. Az ilyen termosztát programozásához célszerű előre megszerkeszteni egy napi fűtési menetrendet, melyet a család napi tevékenysége és komfort igénye alapján lehet összeállítani - olvasható az Ezermester.hu cikkében.

Lehetőség szerint ne fűtse állandóan a ritkábban vagy nem használt helyiségeket. Utóbbi esetben azonban figyeljen arra, hogy a hidegebb sarkokban ne induljon meg a penészedés.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe.

További energiatakarékossági tippek, egyszerűen és ingyen (vagy olcsón) megvalósítható ötletek az Energia Klub honlapján. A gázmegtakarításról, a fűtéskorszerűsítésről a gazmegtakaritas.hu honlapon szerezhet információkat.

06
dec/2009

Ne ajándékozzunk kutyát karácsonyra!

Forrás: ORIGO

Karácsony közeledtével az emberek próbálják kitalálni, hogy szeretteiket mivel lepjék meg, minek örülnének a legjobban. A kiskutya az egyik lejobb megoldásnak tűnik, de mielőtt megvennénk, érdemes pár tanácsot megfogadni.A kiskutya megvétele óriási felelősség. A NÉGY MANCS Alapítvány felhívja a figyelmet arra, hogy ne vásároljunk élő állatot karácsony alkalmával. Ha mégis ragaszkodunk ehhez az ajándékhoz, akkor fogadjuk meg az alapítvány legfontosabb tanácsait a vásárlás előtt.

Soha ne vegyünk kutyát hirtelen fellángolásból! Sok kutya végzi menhelyeken az ünnepek után. Magyarországon mindent egybevetve 6000 menhelyi férőhely van közel 1,5 millió kóbor kutyára. Ha mindenképpen vásárolunk, látogassunk el egy ilyen menhelyre és ott válasszunk kölyökkutyát.

Folytatás a Greenfo oldalán.

 

 

03
dec/2009

Tudatos vásárlás karácsonyra

Ne költs erődön felül, ne vegyél fel hitelt, kerüld a gagyi, valódi érték nélküli ajándékokat! Gondolj arra, hogy a kevesebb több! Vásárlásoddal támogasd a kisboltokat - sokuk tényleg a túlélésért küzd ezekben a napokban is.Keresd a kézzel készült vagy etikus termékeket kínáló karácsonyi vásárokat. Ügyelj a megvásárolt termékek környezeti jellemzőire, összetételére, alapanyagára, csomagolására. Próbálj meg a lakóhelyed közelében elkészített terméket venni, ezzel is támogatva a környezetedet. Ráadásul a szállítási költség sem drágítja az árut, nem beszélve a környezeti károkról.

A karácsonyi tudatos vásárláshoz iránymutatást ad a Tudatos Vásárló 12 pontja. Ha van rá módod, látogass el karitatív célú karácsonyi vásárokba!

02
dec/2009

Napelemes fényfüzér a környezetért

Advent időszakában a házak egy része gyönyörű karácsonyi díszkivilágításba öltözik. Ez azonban jelentős energiapazarlást jelent, amire a megoldás a napelemes fényfüzér lehet. Ez a világítás konnektoroktól függetlenül, bárhol alkalmazható. Az akku töltéséről a beépített napelem modul gondoskodik. A készülékházat be lehet dugni a talajba. A fényfüzért tetszés szerint villogó vagy tartós fénnyel működtetheti. Éjjel automatikusan bekapcsol.Legyen azonban óvatos a túlzott világítással! A fényszennyezés számos állatfaj bioritmusát és tájékozódását is zavarja. Megfigyelték például, hogy a mozgásérzékelős lámpák bekapcsolása elindíthatja a madárdalt, egy éjszaka folyamán akár többször is, így a pihenésében megzavart állat veszélyesen elgyengülhet. A rosszul beállított erős fények elvakíthatják az autósokat, sőt hatással van az emberi hormontermelésre is.

01
dec/2009

Zöld high-tech cuccok karácsonyra

Aki szereti a high-tech cuccokat, az ma már könnyen találhat megújuló energiával működő alternatívát a mobiltöltőtől a tévékészülékig. A legfontosabb általános gondolat: aki komolyan odafigyel szeretteire, hosszú távon gondolkodik és szeretne számukra hosszan tartó örömöt szerezni, az a saját családjának a "fenntarthatóságát" igyekszik biztosítani.Forrás: [origo]Mit tehet valaki ennek érdekében? Csökkenti a család energiafogyasztását, és próbálja függetleníteni magát az egyre dráguló külső energiától. Szigetel, fűtést korszerűsít és megújuló energiát használó cuccokkal szereli fel a lakást. Egy kondenzációs gázkazán vagy egy pelletkazán alig drágább, mint egy nagyképernyős plazmatévé. Egy standby killer pár ezer forint, annyi, mint egy újabb felesleges elektromos kütyü. Melyik hoz igazán hasznot a szeretteinknek? Pár apróság az Ökoszolgálatnál is megrendelhető.

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com