31
máj/2009

Illegális hulladékégetés bejelentéséhez szükséges formanyomtatványok a Levegő Munkacsoporttól

Zöld rovatunkhoz több olvasói levél érkezett az illegális hulladékégetéssel kapcsolatban. Korábbi tanácsaink mellett most letölthető formában kínáljuk a Levegő Munkacsoport formanyomtatványait, amelyek az ezzel kapcsolatos bejelentéshez szükségesek. Különösen sok panasz érkezik különféle asztalosüzemekre és lapszabászatokra, de az illetékes minisztériumnak írt levélre még nem kaptak választ a civilek.Mint arról korábban már olvashattak rovatunkban, a műanyagok égetése súlyosan károsítja a környezetet és egészségünket. A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében tilos műanyagokat égetni; aki ezt megszegi, 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Korábbi összeállításunkban azt tanácsoltuk, hogy amennyiben műanyagégetést észlelünk, hívjuk fel az illető figyelmét a lehetséges következményekre, és ha az illető ezek után sem függeszti fel tevékenységét, forduljunk írásban a helyi önkormányzat jegyzőjéhez. (Az illetékmentes bejelentés érdekében hivatkozzunk a 2004. évi XIX. Tv. 141-143. §-ára, amely szabályozza a közérdekű bejelentéseket.)

A műanyagok égetése bűncselekmény is, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, ezért a rendőrséghez vagy az ügyészséghez is lehet fordulni, az elkövető akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az elmúlt hetekben több olyan olvasói levél érkezett, amelyben a fenti problémára panaszkodnak. Mi ebben közvetlenül nem tudunk segíteni, segítünk terjeszteni viszont azt a két formalevelet, amelyet a Levegő Munkacsoport bocsátott rendelkezésünkre.

Formalevél: bejelentés az önkormányzati jegyzőnek; tárgy: illegális hulladékégetés

Formalevél: bejelentés az illetékes ügyészségnek; tárgy: illegális hulladékégetés

A Levegő Munkacsoport egyébként 2009. február 5-én levelet küldött a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetőjének, amelyben leírta, hogy az illegális hulladékégetéssel kapcsolatban az utóbbi időben sok lakossági bejelentés érkezik a szervezethez. A levél szerint a panaszosok gyakran kilátástalan harcot vívnak a helyi önkormányzat jegyzőjével, aki első fokú környezetvédelmi hatóságként az ügyben nem jár el érdemben, illetve az ügyészségekkel, akiknek a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kellene eljárást indítani, de nem hajlandók alapos nyomozást végeztetni az ilyen ügyekben, látszólag terhes számukra ezeknek az ügyeknek az elintézése.

A Levegő Munkacsoport a levélben megkérte Szabó Imre minisztert, hogy minden lehetséges eszközt használjon fel az illegális hulladékégetés felszámolása érdekében, mert óriási egészségkárosodást okoz, és ezzel hatalmas terhet ró a társadalomra, csökkentve az ország versenyképességét is, illetve az említett szennyezés visszaszorítása érdekében konkrét javaslatokat is tett a szervezet.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője az [origo]-nak elmondta: levelükre még nem érkezett válasz.

A leggyakoribb elkövetési módok egyébként a következők:

  • műanyag italcsomagolás és egyéb műanyaghulladék égetése háztartási tüzelőberendezésben;
  • textilipari, műanyagipari hulladékok égetése háztartási tüzelőberendezésben;
  • import bálás használt ruha égetése háztartási tüzelőberendezésben (ezt segélyezési céllal gyakran kapják meg szegény családok);
  • műgyantát, műanyagot, festéket tartalmazó farostlemez, rétegelt lemez, bútor és nyílászáró égetése háztartási tüzelőberendezésben, ipari kazánokban (lomtalanításból származó hulladék háztartásokban, illetve asztalosüzemek hulladéka az üzemben kerül eltüzelésre);
  • gumiabroncs égetése háztartási tüzelőberendezésben.

Különösen sok panasz érkezik különféle asztalosüzemekre és lapszabászatokra, ahol a műgyanta-tartalmú hulladékot elégetik.

ForrA!s: AFP

(Képünk illusztráció)

Mérgező gázok

A műanyagok kőolajból készülnek, amelyekhez nagyon sokféle, az emberi egészségre általában káros adalékanyagot is kevernek. A műanyag háztartási hulladékok legnagyobb részét a zacskók és az eldobható palackok adják. Ezen anyagokat igen rövid ideig hasznosítjuk, majd szinte azonnal ki is dobjuk, pedig az előállításukhoz rengeteg energiát és nyersanyagot használnak fel, ráadásul a hasznosításuk sok esetben megoldott.

Amikor műanyagot éget valaki, olyan mérgező gázok szabadulnak fel, amelyek belélegzésével különböző mértékű egészségkárosodást szenvedhetünk (daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, légzési elégtelenség, máj- és vesekárosodás, tüdőgyulladás, vérsejtkárosodás stb.), nagyobb koncentrációban pedig akár a halál állapota is beállhat.

Ajánlat: Levegő Munkacsoport - Az Év Civil Szervezete, 2006

30
máj/2009

Mi van? - Környezetvédelemről a Z generációnak, színházi eszközökkel

Ami az X generációnak még újdonság volt, az Y generációnak pedig kötelesség, az számukra már természetes lehet. A szociológusok által Z generációként meghatározott mai tinédzser korosztály tagjai okosak, rendkívül gyakorlatiasak és nyitottak a világra. Szülőnek, tanárnak egyaránt gyors tempót diktálnak, az előző generációknál bevált pedagógiai módszerek gyakran csődöt mondanak esetükben.Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. már közel egy évtizede keresi azokat az eszközöket, amelyek segíthetnek közelebb hozni hozzájuk a környezetvédelemmel és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kérdéseket. A szervezet ezért 2008-ban új programmal bővítette kommunikációs eszköztárát, és kísérleti jelleggel országos turnéra indította "Mi van?" című interaktív drámapedagógiai előadását. A programot idén áprilistól Tari Annamária, a korosztály lélektani vonásait jól ismerő pszichológus támogatja szakmai munkájával.  

Mit tudunk erről a korosztályról?
Tari Annamária: Ők a mai 12-25 évesek, akiket gyakran Y - illetve a fiatalabb tinédzser korosztályt - Z generációnak is neveznek, a bébi-harcosok vagy egyszerűen: a következő generáció. Szociológiai és oktatási felmérések szerint okosak, rendkívül gyakorlatiasak, és miután szimultán több médium felhasználói, gyakran felületes és megosztott figyelem jellemzi őket. Legfogékonyabb éveikben a technológia és a média a valóság és a fantázia határán mozgott már - az ezredfordulósoknak már igen korán saját mobiltelefonjuk volt, és nemcsak a számítógépet tudják használni kicsi gyerekkoruktól kezdve, hanem az interneten is teljesen otthon vannak. Technikailag olyan felhasználói tudással rendelkeznek, ami jellemzően tovább mélyíti a szülőktől és olykor tanároktól való távolságot, akik ezt a sebességet és tanulási folyamatot követni is alig tudják.

Hogyan tudnak kapcsolatot teremteni velük a szülők vagy a tanárok?
A tinédzsereket körülvevő felnőtt környezet néha lemarad. Egy mai tizenéves képes úgy beszélni, hogy a 21. századi szókincsnek csak apró részleteit értsék a szülők. Sokszor hangzik el az is, hogy otthon nem értenek meg, anyám, apám teljesen elmaradott, fogalmuk sincs a mai világról, csak mondják a magukét. A mai negyvenes szülő értetlenül és hitetlenkedve fogadja, hogy miközben neki annak idején legkésőbb éjfélre otthon kellett lennie, a mai tinik akkor indulnak el bulizni. Mindeközben ugyanazt a merev szülői magatartást mutatja, amit annak idején ő látott, csak ez esetben teljesen indokoltnak érzi a sajátját, mert még a régi időszámításban gondolkodik, és aszerint értelmezi napjait. Sokat lehetne vitatkozni azon, hogy ez baj vagy sem, mindenesetre a fejlődés része, hogy a generációs különbségek is változnak. Negatív hozzáállással viszont a "felnőtt" világ könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy elveszíti a fontos érzelmi, kapcsolódási pontokat.

Ha ennyire más nyelvet beszélnek, hogyan lehet őket érzékennyé tenni olyan, számukra talán kevésbé izgalmas ügyek iránt mint a környezetvédelem?
Az Y és Z generáció tagjai már döntően egy vizuális korszak szülöttei, akik nem trendekben, hanem szcénákban gondolkodnak, sokan közülük a neten, vagyis a virtuális térben identifikálódnak, ami a személyiségük formálódását és alakítását komolyan befolyásolja. A kulturális tartalmak sokszínűsége és az ebben való szabad bejárás gyors egymásutánban formálja az ízlésüket. Nem vagyok benne biztos, hogy alapvetően unalmas témaként tekintenének a globális környezeti problémákra.   Éppen a generációs különbségekből adódik, hogy számukra fontosak lehetnek az olyan információk és értékek, amik mellett a felnőttek gyakran már fásultan továbbhaladnak - ilyen a környezetvédelem és a "Föld nevű bolygó" állapota, például az ózonlyuk és az új betegségek, fertőzések megjelenése.

Lehet, hogy ők már felnőttkorukban is jobban oda fognak figyelni minderre?
Valószínűleg ők már jóval tudatosabbak lesznek az életforma kialakításnál, vélhetőleg jobban törekszenek majd egy jobb világra. Ez azonban csak akkor elérhető cél, ha közben nem maradnak magukra, vagyis a felnőtt társadalom megtanul velük, az ő nyelvükön kommunikálni, és megértést mutatni. Az ő életükben a személyes hatékonyság, a jó kommunikáció és a nyílt érzelmek sokkal fontosabb szerephez jutnak, mert kemény terepen kell majd megtalálni a saját útjukat.

Hogyan segíthet mindebben a drámapedagógia?
A drámapedagógia módszereinek köszönhetően anélkül beszélhetünk velük globális problémákról, hogy úgy éreznék, rájuk erőltetjük álláspontunkat. Az előadás érdekessége, hogy történetét a társulat színészei és a diákközönség együtt alakítják, és beszélik meg. A foglalkozáson résztvevő gyerekek szabadon nyilváníthatják ki véleményüket, és ütköztethetik az előadás során vázolt nézőpontokat. Vitára, érvelésre, együttgondolkodásra késztethetjük őket - nem útmutatással, tanáccsal, hanem kérdésekkel segíthetünk nekik válaszokat találni kérdéseikre. A szokásos "zöld" közhelyeket, elcsépelt frázisokat mellőzve a saját nyelvükön kell szólnunk hozzájuk, ahogy a darab is teszi. Ha a hétköznapokon is így kommunikálunk velük, biztos, hogy sikert érünk el.

A bemutatott környezetvédelmi drámajáték egy olyan tizenéves kamasz szempontjából láttatja a világot, aki feltűnő érzékenységet, nyitottságot mutat a környezeti kérdések iránt. A történet további szereplői a globális problémákkal nem sokat törődő családtagok, és a környezetrombolást megtestesítő "sárkány". A cselekmény a felnőtté válás során előkerülő mikrokörnyezeti és individuális problémákat ötvözi a globálisakkal, melyek kapcsán a felelősségvállalás kérdése kerül központba. Részletek a Sulinet cikkében

Forrás: Noguchi29
máj/2009

Kapcsolja le a villanyt, ha nincs rá szüksége! Öt lámpa a lakásban évi 400 kiló szén-dioxidot jelenthet

Ha rendszeresen lekapcsol öt olyan lámpát a lakásban, amire nincs szüksége (hagyományos 60 wattos izzó), nemcsak pénzt takarít meg, de körülbelül évi 400 kilogrammal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást is - olvasható a Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében.

Magyarországon az összes felhasznált energia 38%-át közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe (a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza).

Tovább csökkentheti fogyasztását és környezetterhelését, ha energiatakarékos égőket használ, kikapcsolja az elektromos készülékeket, és kihúzza a mobiltelefon töltőjét.

Ajánlat:

Ne forraljunk vizet feleslegesen! Energiatakarékossági tippek főzéshez

Hogyan mosogassunk kézzel? Jó-e a mosogatógép? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei28
máj/2009

Kukoricakorpa és egyéb trükkök szőnyegtisztításra

Egy konyhasóval való átkefélés visszaadja szőnyegünk eredeti színét. Folttisztításnál annál sikeresebbek lehetünk, minél gyorsabban megpróbáljuk a szennyeződést eltávolítani, ebben számos hétköznapi anyag a segítségünkre lehet.Már a szőnyegünk kiválasztásánál is legyünk körültekintőek: a padlószőnyegeket olyan ragasztóval rögzítik, melyekből illékony, egészségre káros anyagok távozhatnak - tanácsolja a Levegő Munkacsoport kiadványa.

Mint minden tisztítószer, a szőnyegtisztítók is tartalmazhatnak szerves oldószereket, ezek között rákkeltő anyagok is lehetnek. A perklór-etilén és a triklór-etán légzőszervi és bőrirritációt okozhat - írja a TudatosVásárló.

Ha folt került a szőnyegre, azt minél gyorsabban próbáljuk kiszedni! Ha gyorsan cselekszünk, tiszta hideg vízzel még a makacs szennyeződések is kivehetők. Ha később vesszük észre a foltot, akkor tejföllel vagy joghurttal próbálkozhatunk. A szőnyegre kiömlött vörösbort szódavíz és só keverékével tisztíthatjuk, kakaófoltra pedig meleg víz és só ajánlott. A ragasztófoltot ecettel tudjuk kioldani.

Mind a szőnyeg, mind a bútorkárpit tisztítására ajánlott a következő módszer - kissé munkaigényes, de az eredmény önmagáért beszél. Állítsuk össze kukoricakorpa és bórax 2:1 arányú keverékét, szórjuk a tisztítandó felületre, majd egy óra állás után porszívózzuk össze - tanácsolja a zold.virtus.hu.

Tipp: A környezetbarát háztartás tisztítószereit, köztük a bóraxot és a citromsavat is beszerezheti például az Ökoszolgálatnál

Ajánlat:

Folteltávolítási tippek a céklalétől a rágógumiig - citromsav, víz, só, bórax

Hogyan tisztíthatjuk környezetbarát módon és olcsón fémtárgyainkat? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

Jurecska Laura

Programajánló: Száz Völgy túra a Szász-völgybe!

Május 30-án, szombaton a Gerecse Tájvédelmi Körzet festői szépségű, fokozottan védett természeti területére, a Szász-völgybe hív minden érdeklődőt a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Az egyébként csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őr szakvezetőjével (vagy külön engedéllyel) bejárható területet érintő túra reggel nyolc órakor indul. Találkozó, gyülekező Tardoson, a Gorba kocsma előtti parkolóban lesz. A túrán való részvétel ingyenes. Az útvonalat nagyjából nyolc kilométer hosszúságúra tervezték, így egy könnyed, pihentető, de annál érdekesebb sétára lehet számítani. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szakemberei minden túrázónak igyekeznek megmutatni majd a területen szem elé kerülő madarakat is. Visszaérkezés dél körül várható, szintén a tardosi Gorba kocsma előtti parkolóba. Az egyesület és a völgy nevének összecsengése nem véletlen. Az egyesület tervei szerint a túrát minden évben megrendezik majd ebben a gyönyörű erdőrezervátumban. Minden természetbarátot szeretettel vár a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület!

27
máj/2009

Ne forraljunk vizet feleslegesen! Energiatakarékossági tippek főzéshez

Főzésnél figyeljünk, hogy a láng ne nyúljon túl az edény alján. Fedje le edényeit főzés közben! Nem csak időt, de jelentős mennyiségű energiát is megtakaríthat!  Kuktafazék alkalmazásával akár 70 százaléknyi energiát is megspórolhat egy-egy főzés alkalmával.

Ha teát vagy kávét főzünk, csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire szükség van. Ha mindannyian napi egy literrel kevesebb felesleges vizet forralnánk fel, a megtakarított energia az európai utcák harmadának kivilágítására elég lenne - olvasható a Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében.

Magyarországon az összes felhasznált energia 38%-át közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe (a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza).26
máj/2009

Online összefogás a zöldebb szállodákért - Megnéztünk egy ökopanziót is

Az Európai Unióban eddig példátlan összefogás indult a szállodák energiatakarékosságának és a megújuló energiaforrások jobb, illetve hatékonyabb kihasználása érdekében. Van, ahol már biofilteres lélegző falakat, esővizet használnak, és van ahol "csak" szelektív hulladékgyűjtésre és energiatakarékos izzókra futja. A jószándékot és a hatékonyságot azonban a turisták is értékelik.Forrás: [origo]A legelszántabb szállodák - köztük az Accor láncolat számos egysége - már idehaza is követi azt a környezetvédelmi szabályzatot, amely a szelektív hulladékgyűjtésen keresztül az energiafogyasztás gazdaságosabbá tételéig számos tennivalót tesz kötelezővé önmagukra nézve, annak ellenére, hogy semmilyen jogszabályi kötelezettségük nincsen - olvasható sok más érdekes információ mellett az Utazás rovat összeállításában.

Forrás: [origo]

Várjuk Olvasóink "zöld utazási tapasztalatait" a 365@origo.hu címre!

Amit mi láttunk: az Öko-Park panzió, kemping és kalandpark Szarvaskőn, a Bükki Nemzeti Park szélén (a cikkben lévő képek is itt készültek). Amikor megkérdeztük, hogy mitől ökopanzió ez a hely, kiderült például, hogy a szobák takarításához biológiailag lebomló tisztítószereket, mosószereket használnak, a kertben nem használnak gyomirtót és növényvédőszereket. Az építés során elsősorban helyi és csak természetes anyagokat használtak fel (tégla, kő, fa, üveg, cserép, meszes vakolatok és festés). A panzióban allergénmentes a padló, az ágynemű, az ágyakban biomatracok vannak. A panzió éttermében bioételek is rendelhetők, melyekhez a nemzetközi biokontroll alatt álló hortobágyi Vókonya tanyáról szerzik be az alapanyagokat.

Forrás: [origo]

A szelektív kukákat és a napkollektorok helyeit láttuk, és ha a fentiek zömét nem is tudtuk ellenőrizni, az tény, hogy Magyarországon az Öko-Park mellett összesen kettő vállalkozás, valamint egész Európában mindössze 177 szálláshely büszkélkedhet az Európai ÖkoCimkével.

Ajánlat: az ökoturizmusról részletesen a panzió honlapján

Ajánlat: Ökoturizmus.hu

A panzió környékén rengeteg a program, a látnivaló. Az alábbi képen egy igazi geológiai ritkaság látható. A panzió fölé tornyosuló sziklafal egy felszínre került ősi óceánfenék-darab, amelyben jól láthatók az egykor víz alatt megszilárdult, jellegzetesen kerek párnalávák.

Forrás: [origo]

 

25
máj/2009

Komposztálok, tehát vagyok - Az első komposztálási konferenciát rendezi a Szike

Levélfüstmentes települések, a szemétdíj jelentős csökkentése, munkahelyteremtés, a közterületek, magánkertek talajának, növényzetének újraélesztése - mindez megvalósítható a zöldjavak helyben történő komposztálásával.Forrás: Gellért MiklósNem a szemétben a helye

A háztartási szilárdhulladék 30-50%-át kitevő, biológiailag lebomló szerves anyagok, vagyis a zöldjavak keletkezésük helyén különösebb beavatkozás nélkül komposztálhatóak. A konyhában keletkező zöldség, gyümölcs és egyéb nyers növényi maradványok, a nyaranta rendszeresen levágott fű és az őszi hónapokban lehulló lomb mind-mind értékes tápanyag. Kukába kerülésük, elszállításuk, vagy levegőszennyező, tömeges égetésük felesleges környezetterhelést okoz. Szelektív hulladékgyűjtéssel és komposztálással a háztartási hulladék több mint a felére csökkenthető - ez nem kevés költségmegtakarítást is jelent! A komposztálható zöldjavak értékes tápanyagok, nem a szemétben a helyük. A komposztálás nem hulladékhasznosítás, hanem hulladékmegelőzés.

Kívül hasznosabb!

Országosan évente mintegy 1,5-2 millió tonnáról, vagyis több Gellért-hegynyi mennyiségről beszélhetünk, amely - mint a növényvilág számára nélkülözhetetlen tápanyagforrás - a talajokból is egyre inkább hiányzik. A kommunális hulladék mennyisége - a fogyasztói társadalom mellékhatásaként - így is évente 3-5%-kal növekszik. A zöldjavak - ellentétben a műanyag, üveg, vagy fém alapú hulladékkal - nem illeszkednek a hulladékgazdálkodási rendszerekbe. Ha a komposztálható szerves anyagok a többi hulladékkal összekeveredve hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerülnek, akkor elszennyeződnek, megsemmisülnek.

Tipp: itt megtudhatja, hogyan foghat hozzá a komposztáláshoz

Forrás: SzikeTöbb tápanyag - kevesebb szemétdíj - füstmentes települések

A komposztálás nemcsak hulladékmegelőzés, hanem értékes termőföld előállítása is. A helyi komposztálás elterjedésével a jövőben már nem a zöldjavak eltüntetésére, elszállítására, majd azok visszajuttatására (pl. virágföld vásárlás) törekednénk, hanem azok - nagyságrendekkel kevesebb forrást igénylő - helyben tartására. A helyi komposztálás újszerűsége éppen abban rejlik, hogy a lakosság öntevékenységére épít. Ebből a személyes érintettségből származik egyik legnagyobb előnyük: a nagy rendszerekkel szemben fenntartásuk jóval kevesebb ráfordítást igényel.

Komposztálni lehet családi- és társasházban, közintézményekben, közparkokban és még a lakótelepeken is. Komposztálással csökkenthetjük a hulladék mennyiségét, a kukák méretét vagy számát, vagyis a szemétdíjat, miközben kitűnő tápanyagforráshoz jutnak növényeink a lakásban, a kertekben és udvarokon, a köz- és magánterületeken. Mindehhez nem kell más, csak néhány négyzetméternyi zöldfelület, és egy ember (a családban, a társasházban, a lakóközösségben), aki odafigyel a komposztra.

Teljesíthetetlen uniós elvárás?

A döntéshozók a komposztálás jelentőségét felismerve több jogforrásban is meghatározták a komposztálható anyagok hulladéklerakótól való eltérítésének kötelezettségét (Hulladékgazdálkodási Törvény, Országos Hulladékgazdálkodási Terv). Az Európai Unió 1999/31/EK hulladéklerakásról szóló irányelvének következő céldátuma 2009. július 1., amikorra a lerakóra kerülő "biohulladék" mennyiségét az 1995-ben mért mennyiség 50%-ára kellene csökkenteni. Svájci, belgiumi példák bizonyítják, hogy országos szinten a "biohulladékok" 30%-ának házilagos komposztálása sem elérhetetlen cél.

Komposztálni jó! I. Országos Helyi Komposztálási Konferencia

A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület eddigi tevékenységével és az országos konferencia szervezésével is a szerves anyagok hulladékká válását szeretné megelőzni. Segítséget kíván adni az önkormányzatoknak az európai uniós pályázati támogatásból (KEOP) vagy önerőből induló települési komposztálási programok sikeres, költséghatékony lebonyolításához. Ezért konferenciát szervez, elsődlegesen a települési önkormányzatok és a magasabb szintű közigazgatási egységek vezetői, döntéshozói részére, de minden érdeklődő civil szervezet, szolgáltató vagy magánszemély is részt vehet a konferencián, amely május 27-én szerdán lesz a Klebelsberg Kulturkúriában (Budapest II. Templom u. 2-10.)

A konferencián a környezetvédelmi minisztérium, az önkormányzatok, a tudomány és a civil szféra képviselőinek biztosítanak megszólalási lehetőséget és a pályázati lehetőségekről, valamint a hazai és a svájci tapasztalatokról hangzanak el előadások. A konferencián bemutatnak, kiállítanak helyi komposztálási tevékenységhez szükséges eszközöket, berendezéseket (komposztsiló, aprítógép, mulcsozó fűnyíró stb.), házi komposztálással kapcsolatos termékeket. A helyszínen kiállítás tekinthető meg az Év Természetfotósa 2008 pályázatra beküldött nyertes felvételekből is. A konferencia szüneteiben Fair Trade sarok (tea, kávé és gabonakávé) várja a vendégeket, ebédszünetben pedig helyi termesztésű bioélelmiszerekből összeállított állófogadás.

Akit érdekel a konferencia, ma még jelentkezhet!

A konferenciára a www.szike.zpok.hu oldalon lehet jelentkezni, ahonnan a konferencia teljes programja is letölthető.

Forrás: Szike

24
máj/2009

Lekvárt az üvegbe, palántát a pohárba - tippek a csomagolási hulladék mennyiségének csökkentésére

Évente körülbelül 800 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik Magyarországon. Ha alaposabban körülnézünk a házunk táján, láthatjuk a saját szemünkkel, hogy ez bizony a kukánk 35-40%-át teszi ki. Ez igen nagy arány, de tehetünk ellene! Nemcsak a szemétszállítási díjon spórolhatunk vele, hanem a környezetet is óvhatjuk.

A csomagolási hulladék anyagát tekintve leggyakrabban papír, műanyag, fém és/vagy üveg. Ezek lehetnek egyszer használatosak, illetve többutasok, más néven betétdíjasok. Sajnos ma még nem sok lehetőségünk van többutas csomagolóanyagok használatára. Hogyan csökkenthetjük otthonunkban az egyszer használatos hulladék mennyiségét?Már a vásárlás során ügyeljünk arra, hogy olyan terméket vásároljunk, amelyet minél kevesebb csomagolás borít (ezért nem mellesleg fizetünk is)!

Ha van rá lehetőségünk, olyan terméket vegyünk, amelynek csomagolása újrahasznosított anyagból készült! (A csomagoláson feltüntetik, ha újrahasznosított anyagból készült.)

Kerüljük a többszörösen csomagolt (például a legtöbb fogkrém) és az egyszer használatos termékek (például műanyag- és papírtányérok) használatát!

Ha van a közelben piac, ott vásároljunk, vigyünk kosarat!

A felhalmozott hulladékot ne dobjuk ki azonnal a kukába, először vizsgáljuk meg, hogy használhatjuk-e még valamire! Például: üvegcsomagolásba tölthetünk a későbbiek során lekvárt, a joghurtos poharakban nevelhetünk palántákat, a kartondobozokat használhatjuk tárolásra stb.

Amennyiben mégsem tudjuk hasznát venni az adott csomagolásnak, még mindig tehetünk valamit. Tisztítsuk meg, ha tudjuk, csökkentsük a térfogatát (például a tejesdobozt lapítsuk össze), majd vigyük el a közeli szelektív hulladékgyűjtő-szigetre!

A "fáradozás" megéri, hiszen a szemétszállítási díj mindenki számára ismert fogalom. Az azonban ingyenes, ha a szelektálható hulladékunkat bedobjuk egy-egy gyűjtőbe, és így csökkentjük a saját otthoni mennyiségünket. A csökkenéssel arányosan a szemétszállításért is kevesebbet kell fizetnünk, miközben a környezet védelméért is tettünk valamit.

Végül ne feledjük: az a legjobb hulladék, amely nem is keletkezik.

Ajánlat: további hasznos tippek

Ajánlat: szeleketív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

23
máj/2009

Folteltávolítási tippek a céklalétől a rágógumiig - citromsav, víz, só, bórax

Számos hétköznapi anyag, amely minden háztartásban fellelhető, kiváló folteltávolító lehet. Érdemes ezeket kipróbálni, mielőtt drága és nem környezetbarát folttisztító szereket vásárolunk. Íme néhány példa.Ha gyorsan cselekszünk, tiszta hideg vízzel még a makacs szennyeződések is kivehetők. Ha később vesszük észre a foltot, akkor tejföllel vagy joghurttal próbálkozhatunk.

Ha céklalé kerül a textilre, azonnal áztassuk be hideg vízbe, majd tegyünk a nedves foltra bóraxot, végül meleg vízzel dörzsöljük le.

A szőnyegre kiömlött vörösbort szódavíz és só keverékével tisztíthatjuk, kakaófoltra pedig meleg víz és só ajánlott. A beszáradt gyümölcsléfoltot citromsavval, esetleg borkősavval kell átitatni, majd meleg vízzel kimosni.

Tipp: A környezetbarát háztartás tisztítószereit, köztük a bóraxot és a citromsavat is beszerezheti például az Ökoszolgálatnál

Ha a ruhánkba rágógumi ragadt, tegyük be a mélyhűtőbe. A megkeményedett rágó könnyen leválasztható a felületről. Ha nem jön le teljesen, egy kevés etil-alkohol leoldja a maradékot. Az alkohollal azonban csínján bánjunk, csak annyit használjuk, amennyi tényleg szükséges és gőzeit ne lélegezzük be.

Diófoltra a citromsav jelenthet megoldást, ha ezzel nem boldogulunk, kevés etil-alkohol is szóba jöhet.

A rozsdafolt citromsavval szedhető ki, a ragasztófoltot ecettel tudjuk kioldani.

Ha viasz került a textilre, akkor várjuk meg, míg megszilárdul, majd a kihűlt viaszt kaparjuk le. A maradékot pedig úgy távolíthatjuk el, hogy a ruhát betesszük két nedvszívó papír közé és egy vasalóval felolvasztjuk. Ezt az eljárást néhányszor ismételjük meg új papírral!

Jurecska Laura

22
máj/2009

Ma van a biológiai sokféleség napja - színes programok hétvégén is a Füvészkertben

Ötödik éve ünnepeljük május 22-én a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napját. A biológiai sokféleség fogalmának pontos meghatározása nem egyszerű feladat, hiszen a természetvédelmi biológiában a biodiverzitást többféleképpen is értelmezik. Hétköznapi használatra azonban elegendő az a meghatározás, hogy a biológiai sokféleség az élet megnyilvánulási formáinak rendkívüli változatosságát igyekszik kifejezni. Ez a változatosság az élővilág talán legfontosabb jellemzője, amely az élővilág fennmaradásával kapcsolatos aggodalmakkal párhuzamosan került az érdeklődés, a környezettudatos gondolkodás homlokterébe - olvasható a Greenfo környezetvédelmi portál cikkében, amelyben az ismert fajok számát is megnézhetjük a különféle élőlnycsoportokban.

Az ELTE Füvészkert és a Mi Micsoda Klub május 22-23-24-én a biológiai sokféleség napja alkalmából a Füvészkertben rendezett programokra várja  a látogatókat. Nézze meg a részletes programot!KIÁLLÍTÁSOK

A botanikus kertek szerepe a növényvilág sokféleségének megőrzésében
Hány növény él a Földön, Magyarországon a botanikus kertekben?
Mire jó a növényvilág sokfélesége?
Az "özönnövények", mint a sokféleség veszélyeztetői
Virágképek a XVIII-XIX. század könyveiből

Forrás: Getty Images

MI MICSODA KLUBPROGRAMOK A HÉTVÉGÉN

Szombat

10.30-kor növényfelismerési verseny minden korosztály számára
11 órától szakvezetés a kertben
11 és 13.30-kor az Országos Madártani Egyesülettel közösen: bagoly-bemutató
11 és 14 órakor a Szépművészeti Múzeummal közösen: diadémkészítés, papiruszfestés
13-16 óra között Mi MICSODA kvízjáték
14 órakor papírhajtogatás
Dinólábnyom-öntés egész nap

Vasárnap

10.30-kor növényfelismerési verseny minden korosztály számára
11 órától szakvezetés a kertben
10-13 óra: a Nemzeti Múzeummal közösen: lovagkori címerpajzskészítés fiúknak; ékszerkészítés lányoknak az Anjou Legendárium alapján
10-16 óra: az Ökocsiga Játszóházzal közösen: barkácsolás, fából készült játékok és eszközök készítése, rönkbaba, jármű, textiltáska festés stb., játékos szelektív hulladékgyűjtés
11 órakor a Hőscincér táborral közösen: galambröptetés
13-16 óra között Mi MICSODA kvízjáték
Dinólábnyom-öntés egész nap
14 órakor papírhajtogatás
14 órakor a Nemzeti Múzeummal közösen: lovagkori címerpajzskészítés fiúknak; ékszerkészítés lányoknak az Anjou Legendárium alapján

21
máj/2009

A fekete hordótól a csőkígyóig - tippek a napenergia kerti alkalmazásához

A Nap energiáját használhatjuk áramfejlesztésre napelemek segítségével, illetve csapdába ejthetjük a napsugarak energiáját napkollektorok alkalmazásával.

A napkollektorok legegyszerűbb változatai a balatoni nyár elengedhetetlen kellékei: a feketére festett hordók, melyek estére kellemes melegvizet szolgáltatnak. Működésük lényege, hogy a napsugarak a hordó felületére érkezve elnyelődnek, és a hő átadódik a hordó belsejében tárolt víznek. Minél sötétebb színű a hordó, annál több hőt képes elnyelni, így a lehető legintenzívebb feketét érdemes a hordó festésekor választani.

Az egész napi beeső napsugárzás mennyisége teljesen megfelelő ahhoz, hogy egy hordónyi, 4-5 főre elegendő vizet kellemesen langyos hőmérsékletre melegítsen fel. Nagyobb vízmennyiség-igény esetén megoldást jelenthetnek a gyártók komolyabb műszaki jellemzőkkel rendelkező, igaz, már jóval drágább kellékei (itt láthatunk egy példát).

Ha spórolni akarunk, akkor némi tervezés és egy kis barkácskedv segítségével magunk is előállíthatunk nagyobb kapacitású rendszereket. Ilyen lehetőség például egy garázs vagy melléképület lapos tetejének kihasználása: hosszú fekete műanyagcsöveket rögzítünk a tetőre, és elektromos szivattyú segítségével vizet pumpálunk beléjük. Mire a víz végighalad a fekete csöveken, felmelegszik, és a csőkígyó másik végén néhány fokkal melegebb vizet kapunk. Természetesen minél hosszabb ideig tartózkodik a csövekben a víz, annál melegebb lesz. Ezt a megoldást a nyári fürdővíz előállítása mellett már kisebb kerti úszómedencék vizének melegítéséhez is fel lehet használni, sőt a rendszert vízcsapra kötve a meleg hónapokban használati melegvizet is elő lehet állítani segítségével.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub20
máj/2009

A Távszámlával a sárga csekkek teljes mértékben kiválthatók

A Távszámla a Magyar Telekom NyRt. elektronikus számlakezelő szolgáltatása. A Távszámla rendszerébe elektronikusan érkeztethetőek a számlák, a rendszer el is tárolja azokat, és a számlák ki is egyenlíthetők. A Távszámlában jelenleg a következő szolgáltatók számlái kezelhetők: T-Home, T-Mobile, T-Systems, E.ON, Tigáz. Használatához mindössze internetkapcsolatra és minimális felhasználói tudásra van szükség.

A Távszámlával a sárga csekkek teljes mértékben kiválthatók, így csökkenthető a felesleges papírhasználat és hulladékképzés mértéke is. A Távszámla szolgáltatás a www.tavszamla.hu oldalon elérhető.

Jelenleg a magyar lakosság 1%-a választja az elektronikus számlakezelést. A Távszámla használatát a Magyar Telekom NyRt. különböző ajánlatokkal, kedvezményekkel igyekszik serkenteni (egyszeri nagyobb kedvezmény a Távszámlás számlák végösszegéből, nyereményjátékok, amelyekben értékes telefonok, notebook-ok nyerhetők). A Távszámlára történő regisztráció és a szolgáltatás igénybevétele teljes mértékben díjmentes az ügyfelek részére - ez is vonzóvá teheti az elektronikus számlakezelést.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.Forrás: tavszamla.hu

 

 19
máj/2009

Egyelőre nincs újabb panelpályázat, jelenleg tizenötmilliárd forint jut a már beérkezett igényekre

Mint arról néhány napja írtunk, július 31-ig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére. Ezzel kapcsolatban is sokan érdeklődtek a népszerű panelprogramról, hiszen a fűtéskorszerűsítés még hatékonyabb megtakarítást eredményez, ha a lakások nyílászáróit is kicserélik, illetve korszerűsítik a szigetelést.

Varga Zoltán, az önkormányzati tárca vezetője május 19-én kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a 2008. február 1-jén meghirdett panelprogramra szeptember végéig 30 milliárd forintnyi állami támogatási igény érkezett be.

Ebből 4,3 milliárdról már döntés született (13 500 lakás nyert támogatást), és most újabb 15 milliárd forint támogatásról döntöttek (46 518 lakás). A munkálatok egyharmadának költségét kormányzati támogatás fedezi, a fennmaradó részen az önkormányzat és a lakóközösség osztozik. Varga elmondta: a 30 milliárd forintnyi igény fennmaradó részét a tervek szerint a félév végéig eldöntendő támogatással le tudják fedni.

Az új pályázat kiírásával kapcsolatos kérdésünkre az Önkormányzati Minisztériumtól a következő választ kaptuk: "A panelprogramot a kormány kiemelt programként kezeli, a források függvényében folytatni kívánja. A 2009. évi kiírás tervezett időpontja várhatóan a II. félév. A rendelkezésre álló összeg függ a beérkező Robin Hood-adó átcsoportosítható mértékétől, és a szén-dioxid-kvóta bevételének felhasználhatóságától."

Kapcsolódó cikkünk: Július 31-ig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére - ÖKO- és ÖKOPlusz-programok18
máj/2009

Használt étolaj, festék, gyógyszer és hasonlók - lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akciók

Az önkormányzatok által szervezett veszélyeshulladék-gyűjtési akciókban olyan hulladékfajtákat lehet díjmentesen leadni, amelyek nem szelektív gyűjtése súlyosan terheli a környezetet.

A leadható hulladékfajták:

- savas akkumulátorok, szárazelemek, gombelemek

- folyékony és szilárd növényvédő- és rovarölőszerek

- lejárt szavatosságú gyógyszerek

- festék és lakkmaradékok, szerves oldószerek, festékes textíliák, ecsetek

- fáradtolaj, olajszűrők, levegőszűrők, olajos textíliák, olajosflakonok, használt sütőzsírok és olajok

- elektromos és elektronikus berendezések (háztartási gépek, televízió, számítógép, mobiltelefon, stb.)

Tipp: A veszélyes hulladékok egyes típusaitól a hulladékudvarokban is megszabadulhatunk. Nézze meg a Hulladék Munkaszövetség listáját itt! Nem árt, ha a látogatás előtt telefonon egyeztet a hulladékudvarral.

Tipp: Nem lehet azonban minden típusú veszélyes hulladékot leadni a hulladékudvarokban. Ha Ön olyan helyen lakik, ahol az önkormányzat nem szervez veszélyeshulladék-gyűjtési akciókat, akkor kezdeményezze ezt a polgármesteri hivatalban!

Május 23-án (szombaton) lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akció lesz Budapesten a XIII. kerületben

A hulladékgyűjtés pontos helyszínei és időpontjai:

- Lehel piac (Bulcsú utcai park) 8.00 - 11.30

- Herman Ottó Általános Iskola (Radnóti u. 35.) 10.30 - 12.00

- József Attila tér 12.00 - 13.00

- Váci út 132. sz. előtti parkoló 12.30 - 13.30

- Béke tér (a Polgármesteri Hivatal parkolójában) 13.30 - 15.00

- József Attila Színház (Déryné köz - Angyalföldi u. sarok) 14.00 - 15.00

A gyűjtési akcióban csak a háztartásokban keletkezett, felsorolt fajtájú hulladékokat veszik át.17
máj/2009

Hogyan tisztíthatjuk környezetbarát módon és olcsón fémtárgyainkat? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

A fémtisztító szerek a fémáruk korróziós rétegének eltávolítására szolgálnak. Tisztításuk részben mechanikai hatáson (dörzsölő anyag, például kaolin, krétapor), részben pedig a vegyi oldóhatáson (felületaktív anyag, például a szalmiákszesz, az oxálsav) alapszik. Gyakran ammóniát is tartalmaz, amely tartós belélegzéskor egészségkárosodást okoz. Helyettük nézzük Az Ökoszolgálat krajcáros tippjeit!Ezüst tisztítása: egy edénybe tegyünk egy maréknyi mosószódát és félökölnyi összegyűrt alufóliát. Tegyük közé a tisztítandó ezüstöt és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az ezüsttárgyakat. A szennyeződés kicsapódik és az alufóliára rakódik le.

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Beszerezhető az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében, a 1050 Budapest, Nádor u. 34. fsz. 2. szám alatt. Telefonszám: 06/1/311-7855.

Króm: a tisztítószerek könnyen megtámadják a krómtárgyakat, ezért ezeket célszerű almaecetes ruhával tisztítani, fényesíteni. A krómozott mosogatót alkoholba mártott ronggyal is tisztíthatjuk. Ne feledjük a művelet végén tiszta vízzel kiöblíteni és száraz ronggyal kitörölgetni a felületet

Sárgaréz: ha a réztárgy nagyon piszkos, készítsünk egyenlő arányban kevert ecetből, sóból és lisztből tisztítómasszát. Átdörzsölés után alapos mosás szükséges! Rézedényeinket fényessé varázsolhatjuk, ha felületüket egy nyers vöröshagymával alaposan átdörgöljük.

Vörösréz: a korrodált részeket aludttejjel távolíthatjuk el. Mosogatás után a tárgyat szárazra kell törölni! A vörösréz edényeket sós ecettel is tisztíthatjuk.

Alumínium edényeinket csillogóvá tehetjük, ha almahéjat főzünk bennük.

A sütés végeztével vas palacsintasütőnket mossuk el, töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, hogy a rozsdásodást megakadályozzuk. Használat előtt újra mossuk el, hogy az olajréteget eltávolítsuk. Ha odaégett benne az étel, hintsük be az alját sóval, hagyjuk állni egy-két óra hosszat; ezután már könnyen tisztítható.

Forrás: az Ökoszolgálat Zöld krajcár című kiadványa

 

16
máj/2009

Tizenötezer használt alumíniumdobozzal borított mini Eiffel-torony látható Budapesten

A hulladék szelektív gyűjtését és újrahasznosítását népszerűsíti a budapesti Városháza parkban pénteken felavatott 12 méter magas, 15 000 használt alumíniumdobozzal borított mini Eiffel-torony. A világhírű építmény mása május 29-ig a környezettudatos életmód, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint a hulladéknyersanyagok újrahasznosításának fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Az eseménnyel kezdetét vette az alumíniumból készült italdobozok 120 fővárosi gyűjtőszigeten júniustól október végéig zajló gyűjtőakciója is. Mint megtudtuk, utóbbi annyit jelent, hogy ha valaki éppen jó helyen és időben ér egy fémgyűjtő konténerhez, csokit kaphat.Enélkül is érdemes azonban szelektíven gyűjteni a fémhulladékot: ma már a fém csomagolóanyagok 50%-át újrahasznosított alapanyagból állítják elő. Tegyünk róla, hogy ez az arány növekedjen, gyűjtse külön a fémhulladékokat! Mit dobhatunk a szelektív szürke konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele?

Ajánlat: szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos eddigi cikkeink

Magyarországon ma mintegy 6 millió lakosnak több mint 5000 gyűjtőponton, illetve házhoz menő gyűjtés révén van lehetősége arra, hogy anyaga szerint elkülönítve, azaz szelektíven gyűjtse az otthonában keletkezett csomagolási hulladékokat.

15
máj/2009

Biopermetszerekkel, házilag készített oldatokkal a levéltevek ellen

A levéltetű károsít minden vadon tenyésző és termesztett növényt. A tetvek hihetetlen mértékben képesek elszaporodni, időjárástól függően évente akár 10-12 nemzedéket is létrehoznak. Kártételük abból adódik, hogy a növény nedvét szívogatják, amíg az teljesen le nem gyengül, fejlődésében visszamarad, majd elpusztul. Különösen veszélyesek a gyümölcsfákra - olvasható az Ezermester.hu cikkében , ahol azt is megtudhatjuk, hogy többek között a fák törzsén fel-lefutkározó hangyák figyelmeztetnek arra, hogy a fákon levéltetvek vannak. A hangyák ugyanis gondozzák a számukra hasznos mézharmatot szolgáltató levéltetveket. Mit tehetünk környezettudatos módon ellenük?Forrás: AFPBár a levéltetvek nyár elején jelennek meg tömegesen, folyamatosan kell ellenük védekezni már most is. Ha egy fánál csak elszórtan látjuk őket, segíthet a hajtáscsúcsok leveleinek leszedése, esetleg lemetszése. Ezt követően a fertőzött részeket gondosan el kell égetni.

A legáltalánosabb védekezési lehetőség a permetezés. A levéltetvek a levelek fonáki oldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell kijuttatni, mert csak úgy érjük el a várt hatást! Kezelésnél ne várjuk meg, amíg a levelek a kártétel következtében összesodródnak, mert ilyen állapotban a permetezés már kevésbé eredményes - írja az Édenkert.hu.

A megelőző lemosópermetezésről már olvashattak rovatunkban, de most más szerekre van szükség (az olajos szereket most már nem is ajánlott használni, mert megfojthatjuk a leveleket). A levéltetvek ellen hatékony növényvédő szerek kaphatók (lásd a mezőgazdasági szaküzletekben), de ezek alkalmazása tovább terheli vegyszerekkel a környezetünket.

Mint azt egyre többen tudják, vannak a biotermesztésben is használható növényvédő szerek. A levéltevek ellen a káliszappan a legfontosabb. Megvásárolható oldat formájában mezőgazdasági szaküzletekben, de mi magunk is készthetünk (olcsóbban) oldatot, ha a káliszappant háztartási, illetve festékboltokban szerezzük be. Alkalmazási módjáról például itt olvashat.

Tipp: A káliszappan pajzstetvek ellen is jó. Fiatal facsemeteknél például - ha nagyon körbevették a vékony ágakat - mártsunk egy régi fogkefét nagyobb töménységű káliszappan-oldatba, és óvatosan dörzsöljük le a kérget.

Még környezet- és egészségbarátabb alapanyagokból is készíthetünk permetszert. Levéltetvek ellen kiváló recept: száz gramm szétmorzsolt kamillavirágot esővízbe áztatunk, 12 órán át állni hagyjuk. Az oldatot 1:4 arányban hígítjuk, és 40 gramm káliszappant adunk hozzá (forrás: Dr. Bálint György: Biológiai növényvédelem)

Tipp: Néhány további recept a növényi permetszerekhez

A permetezést rendszeresen ismételni kell, szükség esetén 10-14 naponta. A permetezést esős időben nem érdemes végezni, és nagy melegben sem szabad (az esti órák alkalmasak).

A levéltetvek legismertebb természetes ellenségei a katicabogarak, ezek és lárváik naponta 100-200 tetűt fogyasztanak el. Jó tudni, hogy a fátyolka és a fülbemászó is nagy hatékonysággal irtja a levélteveket, már csak ezért sem érdemes száműzni őket kertjeinkből.

Forrás: AFP

Ajánlat:

Az első lépés a bio-konyhakert felé: nem mindegy, mit mi mellé ültetünk
http://www.origo.hu/365/hazkorul/20090403-biokonyhakert-tarsnovenyek-365-kornyezettudatos-otlet.html

Magyar Biokultúra Szövetség
http://www.biokultura.org/

Ökogazdabolt
http://www.okogazdabolt.hu

Várjuk Olvasóink tapasztalatait, tippjeit a 365@origo.hu címre!

14
máj/2009

Bringaerőműről szól a Tilos Rádió szombaton - az áramtermeléshez a hallgatókat is várják

Május 16-án, szombaton, reggel 8-tól délután 2-ig előre bejelentett áramszünet miatt kényszerű csendre ítéltetne a Mária utcai Tilos stúdió is, ám a rádió nem fog elhallgatni. A tavaszi Criticalmasson már kipróbált, és a tabáni domboldalon, a zenei programhoz áramot produkáló rendszer ismét munkába áll, azaz rádiósok, hallgatók által tekert kerékpárok fogják a szükséges energiát biztosítani.
 
A szó szoros értelmében vett humánerőforrás fejlesztette elektromos energia egy igazi, civil együttműködés eredménye. A Magyar Kerékpárosklub és a Greenbikes for Peace közös programját több cég is támogatja. A délelőttön minden érdeklődőt szívesen lát a Tilos Rádió.

A Bringaerőmű generátorának tekercsei és kivezetései 350 wattnyi energia folyamatos üzemben történő kinyerése esetén sem hibásodnak meg, erre van méretezve. Ezzel bőven túlméretezett a rendszer, mivel egy ember átlagosan 80-100 wattnyi energiát tud szolgáltatni kissé erőlködve, de hosszabb távon is. Rövidebb időre több száz wattnyi energiát is kibír hajtani magából egy átlagos ember, ennyi ideig tartó túlterhelést a generátor is kibír. 100 wattnyi energia egy komolyabb teljesítményű laptop, egy kisebb hűtőszekrény, irodai számítógép, átlagos méretű LCD TV, otthoni hi-fi, 20-30 mobiltelefon egyidejű töltésére elegendő. Egy átlagos 55 amperórás autó akkumulátor körülbelül 7 óra alatt tölthető fel teljesen - olvasható a Green Bikes for Peace honlapján.13
máj/2009

DELFIN díj a fenntarthatóságért

Június 5-ig lehet jelentkezni az idei DELFIN díjra. Az elismeréssel a Magyar Telekom Nyrt. jutalmazza azokat a beszállítóit, melyeknek a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége kimagasló. A Magyar Telekom 2008-ban alapította meg a DELFIN Díjat (Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért), melyet évente ítél oda. Idén az nyerheti el az elismerést, aki 2008-ban és 2009-ben is a Magyar Telekom beszállítója volt, és tevékenységéhez viszonyított fenntarthatósági teljesítménye példamutató. További információk az Üzleti Etika rovatban.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.12
máj/2009

Július 31-ig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére - ÖKO- és ÖKOPlusz-programok

A távhővel ellátott épületek egy részében - az ott élők számára - nem megfelelő a szobák hőmérséklete. Ennek jellemzően két oka van: a fűtési rendszer már elavult, illetve hiányzik, vagy nem működik az egyedi radiátoronkénti szabályozás. Ezek mellett jogos igény, hogy a lakók a felhasználással arányosan fizessenek a fűtésért. Mit tehetnek ennek érdekében?Fotó: Pályi Zsófia [origo]Ezek az elvárások a megfelelő műszaki átalakítás után teljesíthetők. Az átalakításokat a megújult ÖKO-program keretében támogatja az állam, a beruházás 50%-át - de lakásonként maximum 77 000 forintot - fizetve. A programhoz kapcsolódó pályázatot 2009. július 31-ig lehet beadni. A pályázat elkészítéséhez a Főtáv Zrt. is segítséget nyújt, például díjmentes helyszíni felméréssel és árkalkuláció elkészítésével. Az ÖKOPlusz program keretében ezen kívül egy 10%-os alapdíjkedvezményt is ad a vállalat, 10 évre. Az ezzel kapcsolatos részletes információkat http://www.okoplusz.hu/ oldalon találja.

A fűtéskorszerűsítés két leglényegesebb eleme, hogy a fűtőtestekre termosztatikus radiátorszelepeket szerelnek fel (amelyek melyek automatikusan szabályozzák a szobák hőmérsékletét), és elhelyeznek egy költségosztót is. A költségosztók alkalmazásával igazságosabb elszámolás valósulhat meg, amely a tényleges fogyasztáson alapul. A készülék adatai által a lakásban felhasznált, illetve regisztrált hőmennyiség lakásonként elszámolhatóvá válik. Leegyszerűsítve a költségosztók biztosítják azt, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit fogyasztott.

A fűtéskorszerűsítés eredményeképpen a hőenergia-felhasználás átlagosan mintegy 20%-kal csökkenthető. A program első évében, 2008. november 25-éig 1483 épület kért ajánlatot (ez mintegy 136 ezer lakást érint), amelyből a Főtáv Zrt. 1099 ajánlatot adott ki és eddig 118 ajánlatot (kb. 12 ezer lakás) fogadtak el a lakóközösségek. Eddig 7 épületben (1000 lakás) fejeződött be a fűtéskorszerűsítés, további 13 épületben (1200 lakás) a kivitelezés folyamatban van.

Forrás: MTI

A fűtéskorszerűsítésre egyéni lakások nem pályázhatnak, az adott hőközponthoz tartozó összes lakásnak együtt kell pályáznia. A 10%-os alapdíjkedvezményt igénybe vevőknek egy 10 éves hűségnyilatkozatot kell aláírnia, melynek értelmében 10 évig nem váltanak szolgáltatót.

A fűtéskorszerűsítés még hatékonyabb megtakarítást eredményez, ha a lakások nyílászáróit is kicserélik, illetve korszerűsítik a szigetelést. Ehhez - újbóli kiírása esetén - az a panelfelújítási program nyújthat segítséget, amely az ÖKP-program mellett szintén az Új Magyarország Lakásfelújítási Program része.

Nem mindegy, hol van a lakás a panelben - olvasónk írta

Én egy panelépület első emeletén lakom szélső lakásban. Az épület külső hőszigeteléssel rendelkezik, két éve kicseréltük a nyílászárókat a mai kor követelményeinek megfelelőkre, szabályozható csapokat szereltek a radiátorokra, és költségmegosztó méri az elfogyasztott hőenergiát. Mindezek ellenére nem csökkent, hanem jelentősen emelkedett a fűtési számlánk a korábbi légköbméter-alapú elszámoláshoz képest. Ennek oka az, hogy míg nálunk az egész fűtési szezon alatt maximális fokozaton kellett járatni a fűtést a nappaliban ahhoz, hogy meglegyen a 22 fok, addig egy középső lakásban zárt csapok mellett is megvolt ugyanez. A fűtési költség kiszámításánál alkalmaztak ugyan némi korrekciót (a költségmegosztón mutatott értéket 0,9-es szorzóval vették figyelembe), de ez korántsem eredményezett "igazságos" költségelosztást. Véleményem szerint, ha a költségmegosztó készülékek úgy lennének programozva, hogy mérni tudnák az egész fűtési szezonra vonatkozó átlaghőmérsékletet a helyiségben, és a költség elosztásnál ez lenne a kiinduló alap, mindenki a lakása hőmérséklete alapján (nem a lakás fekvése alapján) fizethetné a fűtési díjat. (Grimm György)

11
máj/2009

A PVC-padlók az egészségre veszélyes anyagokat eregetnek - használjon helyettük linóleumot vagy járólapot!

A lágy PVC-ből készült padlók igen elterjedtek az előszobák, konyhák és fürdőszobák aljzatának burkolásához, mert nagy szín- és méretválasztékban kaphatók, ellenállnak a nedvességnek, könnyen tisztántarthatók és viszonylag olcsók. Ugyanakkor a PVC gyártása és hulladékként való feldolgozása (elégetése) súlyos egészség- és környezetkárosítással jár.

A PVC-padlók hajlékonysága a benne lévő lágyító adalékoknak, az úgynevezett ftalátoknak köszönhető. Ezek azonban folyamatosan kiszabadulnak a padló anyagából (kipárolgásuk eleinte gyorsabb). Az öregebb PVC-padlók ezért válnak keményebbé és fakóbbá.

A belélegzett ftalátok veszélyeztetik a hormonháztartást, a májat, a vesét, és bizonyítottan magzatkárosító hatásúak. További egészségügyi problémát jelenthetnek a PVC-ben lévő stabilizátorok, égésgátlók és a nehézfémtartalmú színezőanyagok - olvasható a győri Ökológiai Stúdió Alapítvány fogyasztóvédelmi füzetében.

A legjobb, ha legalább a lágy PVC-től teljesen megszabadulunk a lakásban (persze az elektromos kábelek szigetelésének kivételével). A PVC-padló helyett választhatjuk a járólapot vagy a linóleumot - utóbbi is természetes alapanyagokból (lenmagolajból, falisztből) készül. (Régebben azbesztrosttal is készítették őket, de ezek ma már nem kaphatók.) Mindkettő drágább, de a környezetre, egészségre veszélytelen. Kerüljük például a lágy PVC-ből készült játéksátrakat, zuhanyfüggönyöket, konyhaabroszokat is! Különösen vigyázzunk a régi (1960-70-es években) lerakott PVC-padlók eltávolításánál, mert ragasztóanyaguk azbesztet is tartalmazhat.

A felszedett PVC-padlókat a szelektív hulladékgyűjtésben nincs lehetőségünk leadni, mert újrafelhasználásuk nem megoldott. Az ilyen hulladékot (a lakásfelújítás során keletkező egyéb törmelékkel együtt) konténerben kell elszállíttatnunk.11
máj/2009

Hatékonyabb, ha etanol helyett elektromossággá alakítják a biomasszát

A bioüzemanyagok, például a bioetanol alternatívát kínálnak a járművek meghajtására a gázolajjal, illetve a benzinnel szemben. Amerikai kutatók azt vizsgálták, miként lehet a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésre álló biomasszát a járművek üzemanyagaként. Arra a következtetésre jutottak, hogy azonos mennyiségű biomasszából sokkal több fölhasználható energiához lehet jutni, ha a növényi nyersanyagot etanol helyett elektromossággá alakítják, és azzal hajtják az autókat. Részletek és összehasonlító ábra a cikkben.A Science folyóirat legújabb számában megjelenő tanulmány szerzői kiszámították, hogy azonos területen termelt kukoricával vagy kölessel egy közepes fogyasztású autó mintegy 80 százalékkal nagyobb távolságot tehet meg, ha elektromos energiává alakítva használják fel a terményt, mintha bioetanolt készítenének belőle, és azzal hajtanák a robbanómotoros autókat. A szerzők szerint ráadásul még a környezet terhelése is kisebb, mert a termesztési és a gyártási folyamatok során összességében kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, mint az etanolos útvonal esetében.

Bioelektromossággal messzebb lehet jutni

A tanulmány társszerzője, Chris Field, biológus, a Carnegie Intézet Globális Ökológiai osztályának igazgatója elmondta: az a kérdés, hogy bioetanolként vagy elektromosságként lehet-e hatékonyabban felhasználni a biomasszát, elég nyilvánvaló, de eddig nem igazán kérdezte meg senki. Valahogy más a motivációja azoknak az embereknek, akik azon gondolkodnak, miként lehet az etanolt üzemanyagként fölhasználni, mint azoké, akik az elektromos autók fejlesztésén törik a fejüket. A két terület azonban átfedi egymást, ott, ahol a hatékonyság maximalizálásáról és az éghajlatra való káros hatások minimalizálásáról van szó - mondja.

Field annak a kutatócsoportnak a munkájában vett részt, amelyben a tanulmány vezető szerzője, Elliott Campbell, a mercedi Kaliforniai Egyetem és David Lobell, a Stanford Egyetem élelmiszerbiztonsági és környezeti programjának munkatársa dolgozott. A kutatók elvégezték mind a bioelektromosság-előállítási, mind a bioetanolgyártási technológiákkal kapcsolatos életciklus-analízist. Eközben nemcsak az egyes technológiákkal termelhető energiamennyiséget vették figyelembe, hanem a jármű- és az üzemanyaggyártáshoz felhasznált energiát is. Az elemzéshez a járműhatékonyságokról nyilvánosan hozzáférhető adatokat használták fel.

A bioelektromosság egyértelmű győztesnek bizonyult a megtett kilométer/hektár energianövény összehasonlításban. Ez független volt attól, hogy az energiát kukoricából vagy kölesből, egy cellulóz-alapú energiaterményből nyerték. Például egy bioelektromossággal hajtott kisterepjáró 56 000 kilométert tudna megtenni országúton 1 hektárnyi kölesből termelt nettó energiával, míg egy hasonló teljesítményű robbanómotoros jármű csupán 36 000 kilométert.

McDade and Campbell/UC Merced

Ugyanannyi biomasszából termelt bioelektromossággal hosszabb utat lehet megtenni, mint ha bioetanollá alakítva használnák fel járművek üzemanyagaként (az ábrára kattintva nagyobb képet kapunk)

Campbell szerint a robbanómotor egész egyszerűen nem elég hatékony, különösen, ha az elektromos járművekkel hasonlítjuk össze. Ezen még a legjobb etanolgyártási technológiák és a hibridmeghajtású autók használata sem tudnak változtatni.

Környezetkímélőbb a bioelektromosság

A kutatók azt is tapasztalták, hogy a bioelektromosság és az etanol a klímaváltozásra gyakorolt potenciális hatásában is különbözik. Egy hektár kölesből származó, elektromos jármű meghajtására használt energia képes megakadályozni vagy ellensúlyozni akár 25 tonna szén-dioxid kibocsátását, egy hasonló méretű benzines autóval összehasonlítva. A járműtípusokat és a különböző terményeket figyelmen kívül hagyva ez az ellensúlyozás átlagosan több mint 100 százalékkal nagyobb a bioelektromos, mint az etanol útvonal esetében. A bioelektromosság ráadásul több lehetőséget kínál az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére olyan intézkedésekkel, amilyen például a karbonszekvesztráció (a szén-dioxid felfogása és deponálása, azaz biztonságos elhelyezése). Ezeket meg lehet valósítani a biomassza-erőművekben, de nem kivitelezhetők az egyedi robbanómotoros járműveknél.

Noha az eredmények egyértelműen a bioelektromosság előnyére mutatnak az etanollal szemben, a kutatók figyelmeztetnek, hogy a társadalom által választott energiastratégia összetett dolog. Meg kell még vizsgálni a lehetőségeket más tényezők tükrében is, amilyen például a vízfogyasztás, a levegőszennyezés és a gazdaságossági mutatók. Ráadásul az országoknak fontos stratégiai döntést kell hozni, vajon az etanollal vagy az elektromossággal hajtott járművek gyártását részesítsék előnyben. Az ehhez hasonló tanulmányok segíthetik a döntések meghozatalát.

Az "energianövényekkel" kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy termesztésük gyakran az élelmiszernövények rovására történik, a művelhető területek erdőirtással való bővítése pedig súlyosbítja az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákat. A szakértők egy része szerint ezért nem jelentenek igazi alternatívát.

Pesthy Gábor

Forrás: Science/AAAS

10
máj/2009

Teljes élet, nulla hulladék - ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) Nulla Hulladék programjának célja, hogy minél több és többféle társadalmi csoporttal együttműködve egy olyan rendszer alakuljon ki, amelyben nem keletkezik végleges hulladék, az anyag- és energiafelhasználás nem lépi túl a fenntartható szintet - mégis sikerül mindannyiunk (társadalmi, gazdasági, környezeti) jól-létét biztosítani.

A program célkitűzése nem technológiai megoldás vagy szolgáltatás. Inkább egy újszerű gondolkodásmód és életstílus, amely illeszkedik a természeti folyamatokhoz és az alapvető emberi igényekhez. A HuMusz tavasszal három, majd további legalább négy településen szeretne a lakosság bevonásával települési nulla hulladék stratégiát készíteni, mintaprogramokat tervezni. Ezekről folyamatosan beszámolnak a www.nullahulladek.hu oldalon.

Ajánlat: szelektív hulladékgyűjtéssel és újrahasznosítással kapcsolatos cikkeink09
máj/2009

Használjon inkább légycsapót, ha nem akar együtt élni velük!

Bár a modern genetikai kutatások is megerősítették, hogy minden élőlény egyedi és megismételhetetlen, azért a házilegyek időnként nagyon idegesítők tudnak lenni. Ami még rosszabb, hogy egészségügyi problémát is okozhatnak embereknek és állatoknak, különféle kórokozókat terjesztve.

A vegyszereket tartalmazó spray-k és egyéb légyirtó szerek azonban nem oldják meg a problémát, és néhányuk az egészségre is ártalmas lehet. 2008 augusztusától 37 háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazása Magyarországon is tilos.

Használatuk helyett próbáljuk meg eltüntetni a legyek számára vonzó célpontokat a lakásban: takarjuk le az ételeket, tároljuk megfelelően a szemetet. A nyitott tűzterű kandallóknál nyáron zárjuk el a kéményt egy kartonpapírral, így a legyek nem tudnak lejönni a kéményen keresztül. Nyári nagy melegben az enyhe elsötétítés és az enyhe huzat csökkenti az épületen belüli légyszámot.

Ha végképp nem tudunk mit kezdeni velük, akkor folyamodjunk mechanikai védekezéshez: használjunk vegyszermentes ragacsos csapdát, vagy egyszerűen légycsapót.07
máj/2009

Az ecettel kevert szódabikarbóna megszünteti a dugulást

Amikor eldugul a vécé vagy a lefolyó, először próbálkozzunk fizikai tisztítással: használjuk a pumpát! Ha így nem boldogulunk, akkor ecet és szódabikarbóna keverékével feloldhatjuk az eltömődést. Az Ökoszolgálat a következő arányt javasolja: fél deciliter ecethez tegyünk 2 kanál szódabikarbónát.

A WC-tisztítók általában klórt és oxigént tartalmaznak, egyszerre fertőtlenítő és fehérítő hatásúak. A leggyakoribb adalékanyaguk a hipó, ami erősen maró hatású. Lúgos kémhatása miatt túlzott használata a mikrobiológiai egyensúlyt is felboríthatja a konyhában és a fürdőszobában. A hipó savval (például vízkőoldóval) keveredve mérgező klórgázt képez, amely a nyálkahártyát irritálja. A toalett tisztítására használt vegyszerekben naftalén nevű szerves vegyület is található, ez irritálja a szemet és a bőrt, tartós használata pedig máj- és vesekárosodáshoz vezet. Szintén ártalmas összetevő a diklór-benzol, amely megzavarja az idegrendszer működését, és a lehetséges rákkeltők között tartják számon - írja a TudatosVásárló.

A megelőzés is nagyon fontos, figyeljünk arra, hogy minél kevesebb hajszál vagy ételmaradék kerüljön a lefolyóba!

Tipp: Mire jó még az ecet?

Tipp: A mosódió olcsó, bőrbarát mosószer, amely nem károsítja a környezetet. Próbálja ki Ön is!06
máj/2009

Hogyan mosogassunk kézzel? Jó-e a mosogatógép? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

Lássuk el konyhai csaptelepünket perlátorral. Ez az egyszerű eszköz levegővel keveri a vizet, ezáltal kisebb vízsugár is nagy hatékonysággal öblít. Mindemellett szűrővel is fel van szerelve, amely kiszűri a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket.  A kaszkád kifolyó a perlátor továbbfejlesztett változata. Lágy vízsugárról gondoskodik és még dúsabb víz látszatát kelti. Folyóvizes mosogatásnál arra ügyeljünk, hogy csak annyi vizet engedjünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ne folyassuk folyamatosan a vizet, hanem csak az öblítés idejére. Ha egyszerre csak egy munkafázist végzünk - először a vegyszeres mosást, majd az öblítést -, akkor kevesebb víz fog fogyni. További tippek a cikkben.Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei:

Erősen szennyezett edényeket áztassunk mosószódás vízbe. Ebben az esetben mindenképpen célszerűbb a medencés mosogatás.

Kerüljük az agresszív vegyszerek használatát. Ha melegebb vizet használunk, azzal mosogatószert takaríthatunk meg.

Megfelelő tisztítószert használjunk a specifikus szennyeződésekhez. Vásároljunk környezetbarát mosogatószert, és részesítsük előnyben a mechanikus tisztítást.

Általános mosogatáshoz bevált recept, ha 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldunk fel.

Válogassuk külön a tisztább és a szennyezettebb edényeket. Kezdjük a "fehér", majd folytassuk a "fekete" mosogatnivalóval.

Ajánlat: További rengeteg környezettudatos tanács az Ökoszolgálat Zöld krajcár című kiadványában!

Tipp: Keresse a szaküzletekben az úgynevezett kis vízátfolyású zuhanyrózsát! Ezeken percenként csak mintegy 8 liter víz haladhat át, mégis ugyanolyan hatékonysággal működnek és ugyanolyan komfortérzést biztosítanak, mint a régi modellek, amelyek ennek a mennyiségnek háromszorosát is átengedik. A takarékos vízcsapok hasonló elven működnek.

Tipp: Mosogatáskor - nem folyó víz mellett - az öblítővízbe ecetet is tehetünk, mert eltávolítja a zsírt, és csillogóvá teszi az edényt, poharat.

A mosogatógép használatáról megoszlanak a vélemények: az Ökoszolgálat szerint nem állíthatjuk róla, hogy környezetbarát, mert sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás, és sok vegyszert is igényel. Ezért azt javasolják, hogy ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg.

Ettől eltérő kép alakulhat ki bennünk, ha az Energiapersely.hu oldalain lapozgatunk, ahol számokkal is alátámasztják, miért energia- és víztakarékosabb egy jól kihasznált mosogatógép.

Vigyázat! Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A környzetettudatos döntéshez a teljes életciklust is figyelembe kell vennünk, tehát látnunk kell, hogy erőforrásokat igényel a mosogatógép gyártása, és a végén hulladékként is terheli a környezetet.

Önnek mi a véleménye? Kézzel vagy géppel mosogassunk? Írja meg a 365@origo.hu címre!

05
máj/2009

Mit dobhatunk a szelektív szürke konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Fémgyűjtés otthon

Ma már a fém csomagolóanyagok 50%-át újrahasznosított alapanyagból állítják elő. Tegyünk róla, hogy ez az arány növekedjen, gyűjtse külön a fémhulladékokat! Mit dobhatunk a szelektív szürke konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele?A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új terméket kapunk. A fémek elsődleges alapanyagai a vasérc, a bauxit és a rézérc. Ezek bányászata során nagy mennyiségű, gazdaságosan már nem kinyerhető fémet tartalmazó (meddő) kőzet is visszamarad. Például egy tonna alumínium kinyeréséhez négy tonna bauxit szükséges, amelyből egy tonnányi vörösiszap, mint melléktermék is keletkezik. Az ércekből hatalmas energiafelhasználás mellett a kohókban olvasztják ki a vasat és a rezet.

Ez az igen jelentős mértékű energiapocsékolás és környezetszennyezés egyszerűen csökkenthető. Ha növeljük a fémhulladékaink különgyűjtésének mértékét, egyre kevésbé lesz indokolt újabb és újabb nyersanyagokat bányászni, hiszen például a már használt alumínium italdobozok minőségvesztés nélkül, az eredetihez képest 95%-os energiamegtakarítást eredményezve újból beolvaszthatóak - írja a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének Hulladékhasznosítás című kiadványában.

Mindezek tudatában fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A szürke színű fémhulladék-gyűjtő konténerbe kerülhetnek: fém csomagolódobozok (sörös-, üdítős-, konzerves-, spraydobozok, zárókupakok stb.), illetve a háztartási fémhulladékok, például fém evőeszközök, poharak, alufólia. Ezeket minden esetben tisztán dobjuk be!

Amiket semmiképp se dobjunk bele: háztartási berendezéseket, nem csomagolási fémhulladékokat, például barkácsolás utáni fémhulladék-darabokat (ezeknek még nem megoldott az újrahasznosítása). A festékkel vagy egyéb vegyszerrel szennyezett fémdobozok már veszélyes hulladéknak minősülnek, ezeket hulladékudvarokban, illetve veszélyeshulladék-gyűjtési akciók alkalmával adhatjuk le. Ezen akciókat az adott önkormányzat, illetve civil szervezetek szervezik. A veszélyes hulladékokat sok helyen a lomtalanítási napokon is gyűjtik.

Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!

Ajánlat:

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

Összes szelektív cikkünk

04
máj/2009

Zöldüljenek az irodák - tájékozódjon a Zöld Iroda Programról, és javasolja főnökeinek!

Olyan helyen dolgozik, ahol egész nap ég minden villany, éjjel-nappal be vannak kapcsolva a számítógépek, faxok és nyomtatók, nincs szellőztetés (de megy a légkondi), és azt is háromszor nyomtatják ki, amit egyszer sem kellene? Virágokat sem lát? Ha ez így van, itt az ideje, hogy felhívja munkatársai és főnökei figyelmét a Zöld Iroda Programra.

A program célja az irodák környezetközpontú fejlesztése az ökotérképezés módszerével, a környezet- és emberbarát működés feltételrendszerének kidolgozása, a működési költségek optimalizálása, a szervezet működéséből fakadó káros környezeti hatások csökkentése, illetve a dolgozók környezettudatosságának növelése.

Addig is itt olvashat hasznos tippeket ahhoz, hogyan lehet zöldíteni az irodát.03
máj/2009

Fürdés helyett inkább zuhanyozzon! Használjon kis vízátfolyású zuhanyrózsát!

Míg egy átlagos fürdés 300 liter vizet igényel, addig egy zuhanyzás akár 40 liter vízből is megoldható: a különbség éves szinten közel százezer liter és csak a vizet tekintve húszezer forint is lehet. Egy köbméter ivóvíz díja egyébként a 2004-es 143 forintról 2009-re 216 forintra emelkedett. A zuhanyzáshoz ráadásul negyedannyi energia szükséges, mint a fürdéshez.

Keresse a szaküzletekben az úgynevezett kis vízátfolyású zuhanyrózsát! Ezeken percenként csak mintegy 8 liter víz haladhat át, mégis ugyanolyan hatékonysággal működnek és ugyanolyan komfortérzést biztosítanak, mint a régi modellek, amelyek ennek a mennyiségnek háromszorosát is átengedik. A takarékos vízcsapok hasonló elven működnek.  

A legtöbb háztartásban pazarló módon használunk egy olyan környezeti elemet, amelynek drága az előállítása, és amely nálunk is egyre fogy: Magyarország egyes részein - különösen a karsztos területeken - érezhetően csökken az édesvíz mennyisége az elmúlt években, főképpen az éghajlati változások miatt. A víztakarékosságot szolgálja, ha nem folyóvíznél mos fogat és borotválkozik, ha a WC-öblítéshez szabályozható tartályt használ, vagy csak ha egyszerűen elzárja a csöpögő csapot.02
máj/2009

Mit tegyünk, ha denevér repül a szobánkba? Mit tegyünk, ha sérült denevért találunk?

Előfordul, hogy szálláshelyet keresve vagy egyéb okokból panelházak vagy egyéb épületek ablakain denevér repül be. Ilyenkor általában hosszan köröz a megrémült állat, majd megpihen valamin. Mit csináljunk vele?Az első dolgunk az legyen, hogy kitárjuk az ablakokat, mert általában magától is kitalál. Ha mégsem, akkor kesztyűvel vagy rongy segítségével fogjuk meg, és magasra tartva engedjük szabadon. Ha az állat így sem megy el, akkor fatörzsre vagy érdesebb falra helyezzük fel. Ha gyakran fordul elő ilyen eset, akkor valószínűleg egy kolónia lehet a közelben. Ebben az esetben érdemes szúnyoghálót felhelyezni az ablakokra, megakadályozva a véletlen berepüléseket.

Mit tegyünk, ha sérült denevért találunk?

A denevérek szárnya nagyon sérülékeny, hiszen a hártyavékonyságú bőrt kifeszítő csontok igen törékenyek. Vadászatuk, kergetőzésük közben előfordulhat, hogy nekirepülnek valaminek, és megsérül ez a finom szerkezet. Mivel inni és táplálkozni csak repülve tudnak, a sérült állatoknak segítség nélkül nincs sok esélye a túlélésre.

Magyarországon az összes denevérfaj védett vagy fokozottan védett. Ha sérült denevért találunk, első és legfontosabb teendőnk, hogy értesítsük az illetékes nemzeti park igazgatóságot (http://www.nemzetipark.gov.hu). Az is jó megoldás, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor a sérült denevért bevisszük egy állatkertbe, ahol denevérész szakemberek el tudják látni.

Amíg a denevért eljuttatjuk a megfelelő helyre, orrcseppentő vagy injekciós fecskendő segítségével adjunk neki vizet. Ha hosszabb ideig kényszerülünk tartani, akkor lisztkukaccal tápláljuk. A kukacokat szinte bármelyik kisállat-kereskedésben be tudjuk szerezni. Csipesszel tartsuk a sérült denevér szájához, ha nem fogadja el, akkor az első néhány kukacot vágjuk félbe és úgy kínáljuk fel neki. Az állatot sötét helyen tartsuk egy jól zárható dobozban, melyekre apró lyukakat vágunk, hogy a szellőzés megfelelő legyen - írja a Hunbat.hu.

Tipp: A denevérek védekezés közben haraphatnak, ezért kesztyűben fogjuk meg őket! A denevérek, mint sok más emlősállat (pl. kutya és házimacska), megfertőződhet a veszettség vírusával. A veszettséget a betegség tüneteit mutató állat harapásával terjeszti, a vírus esetlegesen sérült nyálkahártyán keresztül is bejuthat a szervezetbe. Ez azonban Európában csak rendkívül szórványosan fordul elő, Magyarországon eddig egyetlen alkalommal mutatták ki szakemberek a vírus jelenlétét denevérből - olvasható a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület honlapján.

* * *

Honlapajánló: Hunbat.hu: mindent a denevérekről

Ha hajtja a kíváncsiság, hogy megtudja, mennyi szúnyogot fogyaszt el a közönséges törpedenevér egy éjszaka, hol élnek vérszopó denevérek, kik foglalkoznak Magyarországon denevérkutatással vagy egyszerűen csak érdekelnek ezek a fantasztikus állatok, akkor jó helyen jár.

"Ma a nyugati világban a denevér szó hallatán sok embernek a szuperhős Batman vagy a rettegett Drakula gróf jut eszébe. A denevérek talán titokzatos éjszakai életük, gyors fordulatokkal tarkított röptük miatt alakulhattak képzeletünkben vámpírokká vagy gonoszul a lányok hajába kapaszkodó lényekké. Míg a hajba akaszkodásról egy régi francia hiedelem azt tartja, hogy ezzel a denevérek a csupasz szárnyukra ragasztandó hajszálak ellopása végett "kísérleteznek", addig Bernáth Béla néprajzkutató szerint a denevér mint fallikus jelkép riasztja a lányokat. Ám a közhiedelemmel ellentétben ezek az állatok elég jól tájékozódnak ahhoz, hogy kikerüljék az ember fejét, így a legritkább esetben gabalyodnak bele bárkinek a hajába." http://www.hunbat.hu

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com