Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
09
nov/2022

Így takarítsd le a kerti bútorokat öko módon

Novemberben ideje eltenni télire a kerti bútorokat. Ha a kertben vagy a teraszon fognál hozzá a tisztításukhoz, nem dolgozhatsz akármilyen vegyszerekkel, nehogy árts növényeidnek vagy a házi kedvenceknek.

kert ősz takarítás bútor öko

KÉP: Unsplash


0
Tovább
04
szept/2022

Egyszerűen és hatékonyan tisztíthatsz sok mindent sóval

Igen, a konyhasó nemcsak az ételeket ízesíti, hanem számtalan takarítási-tisztítási feladatra használhatod a háztartásban. Ha állattartó vagy, feltétlenül figyelj!

otthon takarítás só kutya konyhaKÉP: Pixabay


0
Tovább
12
aug/2022

Ökotakarítástól a dezodorálásig - még 10 szuper tipp kukoricakeményítővel

Múltkor már ajánlottunk 12 okos és olcsó megoldást arra, milyen sokféleképpen használhatjuk a háztartásban és a kukoricakeményítőt. Most hozzáteszünk még jó párat!

háztartás kukoricakeményítő takarítás otthon vegyszer nélkül

KÉP: Pexels


0
Tovább
03
máj/2022

Egy kis forró vízzel sok feladatot letudhatsz a ház körül

A létező legzöldebb módszer, ha nem használsz vegyszereket, hanem forró vízet használsz. Igaz, nem lehet mindenhez, de amihez megfelelő, az ragyogni fog. Bónusz: a kertben is kiirtja a gyomokat, és szépségápoláshoz is alapkellék.

folttisztítás otthon kert takarítás szépségápolás konyha

KÉP: Pixabay


0
Tovább
22
jan/2022

Így tisztíthatod az ezüstöt erős vegyszerek nélkül öko módon!

Remek öko móka a hétvégére: tisztítsd meg erőfeszítés és vegyszerek nélkül a befeketedett ezüst ékszerekeket!

ezüst otthon takarítás szódabikarbóna alufólia

KÉP: Pexels


0
Tovább
11
feb/2020

Sokat ingázol? Akkor hetente kellene kitakarítanod az autót!

Az autóülésekben és egyéb beltéri műanyagokban lángkésleltetőként, égésgátlóként használt szerves klórvegyület [tri-(2,3-diklór-propil)-foszfát, TDCPP] nem kötődik a hordozóanyagokhoz, hanem rendkívüli illékonysága miatt folyamatosan párolog az utastérben. Ez a párolgás rendkívül finom por formájában kiülepszik a felületekre, például a műszerfalra vagy az üléskárpitra. Onnan viszont minden ajtónyitással vagy a fűtés bekapcsolásával felkavarodik a levegőben, és belélegezhetjük.  

KÉP: UCR

A TDCPP azonban rákkeltő hatású lehet. Tehát minél több időt tölt valaki utazással, annál nagyobb a kockázata, hogy bekerül a szervezetébe ez a veszélyes vegyület, írják a Kalifornia Egyetem kutatói most közzétett kutatásukban, amely az Environment International folyóiratban jelent meg.

A kutatók egyszerű módszerrel tesztelték a TDCPP-kitettséget: 90 egyetemi hallgatóra szilikonkarkötőt adtak, amelyet 5 napig folyamatosan viselniük kellett. A szilikon molekuláris szerkezete ideális ahhoz, hogy csapdába ejtse a légszennyező anyagokat. A diákok napi átlagban 15-120 percet autóztak az egyetemre és haza.

Ilyen kék szilikonkarkötőt használtak a teszthez.
Fotó: David Volz, UCR

"Először szkeptikus voltam, mert nem hittem volna, hogy jelentős értékeket fogunk mérni ilyen rövid idő után, nemhogy ezt összefüggésbe hozhatjuk az autózással," nyilatkozta David Volz környezeti toxikológiai professzor, a kutatócsoport tagja.

Volz az elmúlt évtizedben azt kutatta, hogy a különféle vegyi anyagok miként befolyásolják az embrionális fejlődést. A habosított anyagokban (autóülés párnázatában) égésgátlóként használt szerves foszfátvegyületek (mint a TDCPP) tanulmányozása során az derült ki, hogy nőknél csökkentheti a fogamzóképességet és felboríthatja a menstruációs ciklust, férfiaknál alacsony spermaszámot okozhat, valamint károsíthatja a fejlődő magzatot is. (A vegyületet vizeletmintákban azonosították, bizonyítva, hogy bekerül a szervezetbe.)

A Kalifornia Egyetem mostani kutatása azt mutatta ki, hogy minél több időt tölt valaki az autóban, annál nagyobb TDCPP-terhelés éri. "Ha öt nap után egyértelmű volt az összefüggés, mit jelenthet ez hosszú távon ez azok számára, akik rendszeresen ingáznak, évtizedekig?" teszi fel a kérdést Volz. Azt javasolja, hogy aki sokat ingázik, az rendszeresen porszívózza ki az autóját, hogy csökkentse a mérgező hatású por lerakódását.

KÉP: Bennilover/Flickr

Hogyan takarítsd ki a TDCPP-t az autóból?
Az autóbelső takarításához ne használj morzsaporszívót, mert az abból kifújó légáramlat csak még jobban felkavarja az autóban a port. Használj rendes, hosszú csöves porszívót a művelethez, vagyis a porszívó maradjon az autón kívül.

Ne csak a műanyagfelületeket és a padlót porszívózd össze, hanem az üléseket is, kárpithoz való porszívókefével.

Porszívózás után a műanyag- és üvegfelületeket nedves törlőkendővel töröld át. A törlőkendőt gyakran öblítsd a művelet közben. 

A gyerekülést se hagyd ki a porszívózásból és a nedves törlésből!

Rendszeresen tisztítsd a ventilátorrácsokat, hogy az ott leülepedő port ne fújja szét a rendszer az autó belsejében.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
02
dec/2019

Így tüntesd el a járdáról a havat és a jeget öko módon

A törvény két dolgot szabályoz: az egyik, hogy el kell takarítanunk a házunk előtti járdáról a havat, a másik, hogy ehhez nem használhatunk konyhasót (nátrium-kloridot, NaCL), amennyiben ezzel fákat veszélyeztetünk. Értelemszerűen a telekhatárunkon belül lévő autóbeállót, kerti ösvényt is meg kell tisztítanunk, tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen módszert választunk ehhez.

havazás jégmentesítés hólapátolás hóeltakarítás tél

A legzöldebb megoldás a rendszeres hólapátolás,
csak idő és erő kell hozzá

A konyhasóval az a baj, hogy a sós hólé a talajba jutva megakadályozza, hogy a növények felszívják onnan a folyadékot és a tápanyagokat, azaz a "besózott" növény idővel elpusztul. Ne csak sík felületekben gondolkodjunk: domboldali telkek esetében a szomszéd illegális sóakciója is tönkreteheti a tőle lejjebb fekvő kerteket. De a sózó szomszéd telkére is befújhatja a kora tavaszi szél a fehérre szikkadt sós port az utcáról, tehát ő sem jár jól. Tény, hogy olcsó a só, de tönkreteszi a vasbetont, korrodálja a fémeket (kerítést, gépjárműveket) is. 

Akkor mit csináljunk, ha ökomódra szeretnénk megszabadulni a csúszós hórétegtől? A legzöldebb megoldás a rendszeres hólapátolás, de ennek akadálya lehet, ha elmegyünk dolgozni, tehát napközben nem tudunk takarítani a ház előtti járdán, vagy például éjszaka sem kelünk fel emiatt. 

A hó- és jégmentesítéshez használatos anyagokat három csoportba sorolhatjuk: vannak a csúszásgátlók (érdesítő anyagok), a csúszásgátlók jégmentesítő anyaggal keverve, illetve a jégolvasztó hatóanyagok.

havazás jégmentesítés hólapátolás hóeltakarítás tél

A csúszásgátlók (faforgács, durva homok, zeolit, kőőrlemény, fahamu) kémiai anyagoktól mentesek, tehát nyugodtan ajánlhatók a kertbe vagy járdaszegélyre telepített legérzékenyebb növények mellé is, nem fogja őket tönkretenni. Hátrányuk, hogy az olvadékvíz a legkülönfélébb helyekre viszi el őket, ahol fel is halmozódhatnak, akár dugulást okozva. 

Hóolvasztáshoz nappal a sötét színű érdesítő anyag a megfelelő, mert jobban magába szívja a napsugárzást, mint a világos színű. Jeges felületre nagyobb szemcséset érdemes kiszórni, hogy a taposástól vagy napfénytől megolvadt jégben ne süllyedjen le túl mélyre, mert akkor nem segít, ha éjjel újra megfagy a felület. A Tudatos Vásárlók Egyesülete az őrölt téglában látja a megoldást, ez építési hulladékból beszerezhető, a színe is megfelelő, és olyan szemcseméretűre törhető, ami éppen kell.

A jégolvasztó vegyi szerek közül a kalcium-klorid (CaCl2) sokkal jobb, mint a konyhasó, mert negyedannyi elég belőle, továbbá a -7 Celsius-fokon dermedő konyhasóval szemben a kalcium-klorid fagyáspontja -25 Celsius-fok. A kalcium-klorid olvadás közben intenzíven hőt termel, ezzel is gyorsítja a síkosságmentesítést. Nemcsak hó, hanem jég esetében is hatékony, így ónos eső alatt-után is. Nem marad utána szilárd anyagmaradék a járdán, kapható oldat, granulátum és pehely formában is. Érdemes összeszövetkezni a szomszédokkal, és nagyobb kiszerelést venni együtt, olcsóbban.

havazás jégmentesítés hólapátolás hóeltakarítás tél

Ha már valaki sokat költött drága kültéri díszburkolatra, ne spóroljon a síkosságmentesítésen sem! Ilyenkor megfelelő lehet a CMA, azaz a kalcium-magnézium-acetát, pontosabban ennek 30 százalékos oldata. Ez ugyan alacsonyabb hatásfokkal olvaszt, mint a kalcium-klorid, de biztonsággal alkalmazható a kényes felületeken, sőt, a kloridtartalmú szerekkel ellentétben a fémet sem korrodálja. Alacsony hőmérsékleten is használható, és nem károsítja a növényzetet.

TIPP: Érdemes a kocsiban egy zsák macskaalmot tartani, mert az autó kereke alá szórva segíti az abroncs tapadását. Nyilvánvalóen ez olyan helyzetben hasznos, ha elakadt az autó, kipörög a kerék, és pár négyzetméteren kell valami instant segítség. 

Ültess sótűrő növényeket a kerítés vagy járda mellé!
Évelő fásszárú, illetve cserje a mérges (vad) gesztenye (Aesculus glabra), a japán orgona (Syringa reticulata), a páfrányfenyő (Ginkgo biloba), a fanyarka (Amelenchier spp.), a szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus).

havazás jégmentesítés hólapátolás hóeltakarítás tél

Ilyen szép vörös lesz ősszel a kecskerágó lombja

De meríthetsz ötletet a szikes talajjal jellemezhető alföldi vidékek flórájából is, és ültethetsz sóvirágot (Limonium spp.), sziksófüvet (Salicornia), sziki őszirózsát (Aster tripolium). 

havazás jégmentesítés hólapátolás hóeltakarítás tél

A sziki őszirózsa minden kertben jól mutat

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
26
márc/2019

Így takarítsd ki az autót 5 lépésben öko módon

A tavaszi napsütésben jól látszik, hogy milyen koszossá vált télen az autó belseje: foltot hagyott a kárpiton a gyerek szendvicse, az edzés után elmajszolt csoki, a sáros lábbal beugró kutya, a sós latyakos csizmánk. Az utasteret azért érdemes öko szerekkel megtisztítani, mert egyrészt nehezen szellőznek ki belőle az illékony káros vegyületek (VOC), másrészt összezsúfolodva sok időt töltünk benne, bőrünk állandóan érintkezik a kárpittal, műanyag borítású elemekkel: a durva gyári vegyszerekből túl sokat kapnánk vissza. 

autó öko tisztítás öko takarítás öko mosás ecet szódabikarbóna

Pixabay

1. Kezdd teljes kipakolással
A tél folyamán tenger kacat felhalmozódott az utastérben, a tárolókban ülések alatt és a csomagtartóban. A takarítás kezdődjön lomtalanítással: ürítsd ki az autót belülről. Miután mindent kipakoltál, kiderül, hogy 80 százaléka lényegében szemét, mehet a szelektív kukába.

2. Folytasd porszívózással
Sajnos nem mindegyik porszívóhoz adnak kis körkefe-fejet, pedig azzal lehet igazán hatékonyan kiporszívózni az autó alját takaró filcszőnyeget. Ha nincs ilyen kefefejed, akkor egy nagyobb körömkefével tudod a porszívó csöve felé irányítani a száraz morzsákat és szöszmöszöket, az ülések melletti-alatti résekhez használj egy kiszuperált fogkefét és a résszívó fejet. Ne feledkezz meg a szellőző rendszer mindkét végének kitakarításáról sem. 

autó öko tisztítás öko takarítás öko mosás ecet szódabikarbóna

Pixabay

3. Jön a folttisztítás
Először baktass el a legközelebbi illatszerboltba, ahol 200 forintért vegyél egy marhaepe szappant. Ebből reszelj le kis lyukú reszelőn 2 evőkanálnyit, szórd 1 liter vízbe, és kevergetve melegítsd addig, amíg fel nem oldódik a szappanreszelék: ez lesz a te öko folyékony tisztítószered a zsíros foltokhoz, mint amilyen a csokoládé, margarin/vaj, étolaj (csipszekről). A csoki és más darabos zsíradék nagyját egy kés fokával távolítsd el a kárpitról, utána a folyékony tisztítószerbe mártott mikroszálas törlőkendővel ütögesd meg a foltot, amíg a zsíradék fel nem oldódik. Nem kell padlóig átáztatni az ülést, inkább kis foltokban haladj. Ezután langyos tiszta vízbe mártogatott konyharuhával vagy törlőkendővel nyomogatással öblítsd ki a kárpitból a tisztítószert, egyúttal itasd is fel a vizet.
A tej fehérjét tartalmaz (és némi zsiradékot), tehát fontos, hogy a foltját hideg vízbe mártott kendővel itasd fel a kárpitról és a műanyag felületekről.  A meleg víztől a fehérje megköt. Érdemes többször is végigmenni a felületen, hogy ne legyen másnapra savanyú szag a kocsiban: a tej a napon átmelegedő utastérben gyorsan megalvad.
Gyümölcsjoghurt, fagylalt, jégkrém: ezekben van fehérje, zsiradék és ételszínezék is, tehát fontos, hogy mielőbb feltakarítsd a kárpitról a nagyját egy kés fokával (vagy egy életlen késsel, vékony peremű fémkanállal). Utána használd az öko tisztítószeredet hidegen a zsíroldáshoz, és hideg vízzel öblítsd át, majd papírtörlővel vagy száraz mikroszálas törlőkendővel itasd fel a vizet.
Csipsz, keksz, pattogatott kukorica, süti maradványait először a porszívóval szedd össze, majd a foltokat szórd be kukoricakeményítővel, ami magába szívja a zsiradékot. Hagyd rajta egy fél órát, aztán óvatosan söpörd össze egy körömkefével, és porszívózd ki. Ha még mindig látsz foltot, vesd be az öko tisztítószeredet.
A világos színű banán száradás = oxidálódás közben csúnya sötétbarna foltot hagy a kárpiton, azonnal fel kell takarítani folyékony tisztítószerbe mártott kendővel és utána hideg vizes öblítéssel, papír törlőkendős szárítással.
A gyerekülést érdemes kivenni az autóból, és aprólékosan végigmenni rajta a folyékony öko tisztítószerrel, hideg vízzel, száraz papír törlőkendővel. Meg is lehet napoztatni: az UV-sugarak antibakteriális hatásúak, bár némileg fakítják a szövetet. A fejtámlák is megérdemelnek egy zsíroldó tisztítást.
Az első ülések hátulja a gyerekcsizmáktól sáros, koszos lehet. A sáros foltokat enyhén sós vízbe mártott kendővel érdemes áttupfolni, majd tiszta vizessel öblíteni, száraz kendővel felitatni.
Ha már teljesen száraz az üléskárpit, hintsd be vékonyan szódabikarbónával, hagyd azt rajta egy órát, majd porszívózd össze: így tüntetheted el az áporodott bakancs- és ázottkutya-szagot a kocsiból. 
Ha marad az öko tisztítószeredből, ne ijedj meg, ha másnapra azt látod, hogy némileg zselés állagú lett, mert ez a besűrűsödés normális. Rázd fel, és megint használhatod.

autó öko tisztítás öko takarítás öko mosás ecet szódabikarbóna

Pexels

4. Láss ki az ablakon
Az éles napsütésben látszik igazán, milyen koszos belülről az ablak. Egy üres műanyag flakonba tölts 2 deciliter desztillált vizet, ami nem hagy nyomot az üvegen, tegyél hozzá egy evőkanál 10 százalékos ecetet, rázd össze és kész az ablaktisztító. Ebből önts egy tiszta mikroszálas kendőre, és töröld át vele az üveget belülről. Nem javaslom, hogy az utastérben permetezős flakont használj, mert többet fogsz belélegezni az ecetes vízből, mint amennyi az üvegre kerül. 
Ha már ablak: ne felejtsd el az ajtók alján a vízkieresztő nyílást megtisztítani, mert eldugulhat a téli szmötyitől, amit az eső és hólé bemosott az ablak gumiszigetelése mellett -- ha nem tisztítod rendszeresen, előfordulhat, hogy egyszer csak azt hallod, hogy nyitás-csukás közben lötyög a víz az ajtóban.

autó öko tisztítás öko takarítás öko mosás ecet szódabikarbóna

Pixabay

5. Ragyogjon a műanyag
Az erős felülettisztító vegyszerekkel az a baj, hogy marad belőlük a műszerfalon, aztán amikor azt megsüti a nap, a hő és az UV-sugarak hatására elkezd a kemikália bomlani, párologni, és mi azt belélegezzük. Ezért az ilyen vegyszerek helyett tisztítsd kíméletes anyagokkal az autó műanyagfelületeit. Először egy ecetes-vizes kendővel távolítsd el a port és a zsíros szennyeződéseket, ujjlenyomatokat. Utána jön a fényesítés: egy nedves kendőre önts pár csepp paraffinolajat, és töröld át vele a műanyagot. Utána egy száraz kendővel töröld át még egyszer, és kész. (Az internetes videókban ajánlják még az olíva- és a babaolajat, ki lehet próbálni ezeket a növényi eredetű olajokat is, ha gondolod.)
SOHA ne kend át az olajjal a kormányt, a sebváltót és a pedálokat, mert csúszósak lesznek, ami életveszélyes lehet vezetés közben. Az üvegfelületeket se kend be olajjal.
 


0
Tovább
14
szept/2018

4 mód a Takarítási Világnap megünneplésére

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Környezetvédelmi Programja 1992-ben hirdette meg a Takarítási Világnapot azzal a céllal, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók minden szeptember harmadik szombatján tisztítsák meg, tegyék rendbe környezetüket, életterüket. 

A nemes gondolat jegyében ma már több mint 80 országban 35 millióan látnak neki környezetük rendbe tételéhez – szemetet szednek, hulladékot szelektálnak, patakpartot takarítanak, fát ültetnek, gardróbot, garázst selejteznek és adományozzák feleslegüket jótékony célra, komposztálókört szerveznek és így tovább. Vagyis tevékenyen ünneplik a világnapot, mindenki a maga környezetében, helyben. Köszönjük nekik!

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

De ezen a napon el kellene gondolkodnunk azon is, hogy mivel takarítunk: a közismert, gyakran reklámozott tisztítószerek rendkívül veszélyes vegyületek, amelyeknek az a közös nevezője, hogy erős kémiai reakciókkal próbálják kiváltani a hagyományos (régi) tisztítószerekhez szükséges fizikai igényt, azaz a súrolást, a várakozási időt, a művelet ismétlését stb. 

A modern szerekkel azonban nemcsak az a baj, hogy irritálják a szemünket, allergiát okoznak, gyengítik az immunrendszerünket, felborítják a hormontermelésünket, marják a bőrünket, vagy belélegezve köhögőrohamot okoznak, hanem hogy rajtunk túl annak is ártanak, amit meg akarnánk tisztítani velük: a környezetünknek. Legtöbbjük ugyanis nem vagy csak nehezen bomlik le, hullanak tőle a rovarok és méhek, elpusztulnak a vízi élőlények, a növények. 

A Takarítási Világnap megünneplésére 4 módot ajánlok.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

1. Ha természetjárás közben végzett hulladékgyűjtéssel, szemétszedéssel járulnál hozzá a világnap sikeréhez, a lakókörnyezeted internetes közösségi csoportjaiban vagy az önkormányzat weboldalán keress olyan helyi programot, amelyhez egy-két órára tudsz csatlakozni. Minden segítségre szükség van! Csinálhatod akár egy kocogással is egybekötve, ez a ma nagyon trendi plogging.

2. Ha egy kiadós otthoni takarítást tervezel a mai napra, válaszd a környezetbarát tisztítószereket, mint az ecet, só, citrom, szódabikarbóna, mosószóda, illetve az oxigénre és vízre lebomló hidrogén-peroxid.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

FELMOSÁS: 
A járólapos felületeket ecetes vízzel mosd fel (4 liter langyos vízhez adj 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettát vagy laminált padlót hidrogén-peroxidos vízzel moss fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez decinként 1 tablettát adj. 
ZSÍROLDÁS, SÚROLÁS:
Erre kiválóan alkalmas a mosószóda, a durva szemű só vagy homok, amelyek után ecetes vízzel öblítsd le a felületet.
FAFELÜLETEK ÁPOLÁSA:
1 liter forró vízhez adj 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázd össze, és töltsd permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is jó. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózva mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe.
SZAGTALANÍTÁS:
A szekrény tetejére tegyél asztali sóval vagy macskaalommal megtöltött tálcákat: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréld hetente.
ABLAKMOSÁS:
Először langyos vízzel mosd le a koszt az ablaktáblákról, aztán 1 rész ecet és 3 rész víz keverékével fújd be, majd töröld csillogóan szárazra.
KÁRPITTISZTÍTÁS:
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására kiváló a sütőpor vagy a kukoricakeményítő: szórdbe valamelyikkel alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlasd el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózd ki. 

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

3. Ha olvasással mélyednél el az ökotakarítás praktikáiban, ajánlom korábbi posztjaimat:

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Így lesz csodásan illatos a gardróbod

Nem baj, ha nem csinálsz rendet a kertben

Ökomosással tisztább lehet a büdös tornacucc is

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Terjed a svéd halállomtalanítás

Így tisztítsd meg az almát a növényvédőszer-maradéktól

Hatékonyan fertőtleníthetsz öko módon is

4. Elég jó szülő, elég tiszta lakás
Nem muszáj a Takarítás Világnapját takarítással ünnepelni, sőt. Hiszen lehet, hogy a takarítás napi szinten problémát okoz neked, és már éppen eleged van belőle. Ezen érdemes viszont elgondolkodnod.

Egyrészt lehet, hogy szimplán túl sok cuccod, holmid, ruhád, cipőd, bármid van. Ha a rendelkezésre álló helyre több van bezsúfolva a kelleténél, folyton a rendezésükkel és tisztántartásukkal leszel elfoglalva. Ez felemésztheti azokat a szabad energiáidat, amiket a szeretteidre kéne fordítanod. A megoldás: a cuccok felét el kell adni vagy ajándékozni.

Másrészt lehet, hogy ugyan nincs sok cuccod, de a lakás vagy a családtagok adottságai miatt mégis sokat takarítasz. Például fehér járólapot rakattál le az előszobában, mert az milyen szép, csak a gyerekeket nem vetted számításba, és azóta naponta legalább egyszer mosod fel az előszobát. Ugyanezt igényli a padlófűtés is (szuper dolog, csak az öntisztuló padlót nem találták még fel hozzá). Mérlegelned kell: tudsz-e valakitől, valahogyan segítséget kérni? Vagy át tudod-e szervezni a napirendet ahhoz, hogy beleférjen a takarítás?

Harmadrészt az is elképzelhető, hogy túl sokat követelsz magadtól. Biztos ismered az "elég jó anya (apa)" fogalmát, ami arra utal, hogy egy bizonyos szintű törődés, aggódás, igyekezet stb. felett már nem leszel jobb szülő, csak sokkal stresszesebb, ami visszaüt, s rontja a gyerekedhez és magadhoz fűződő viszonyodat.
Ugyanezt a lakásra is kivetítheted: egy bizonyos erőfeszítésnél többet nem érdemes a tisztántartására fordítani, mert így is "elég tiszta". Vágyakozhatsz azután, hogy olyan legyen a lakásod, mint amilyeneket a magazinokban látsz, csak azt is számításba kéne venned, hogy az a fotó pillanatfelvétel egy steril lakásról, amit előtte legalább egy tucat ember rendezett makulátlanra.
Szóval semmi köze ahhoz a valódi élethez, amelyben a gyerekek összemaszatolják a konyhaszekrényt, mert segíteni szeretnének a főzésben, vagy a kutya boldogan berohan a séta után, és bizony sáros lesz a szőnyeg a mancsától, vagy éppen látogatóba érkezett a vidéki nagymama, és a nappali emiatt kész csatatérré változott. Igen, a valódi élet ilyen: zűrös, rendetlen, koszos, ételszagú. Lehet, hogy egyszer majd rendezettebbé válnak a körülmények, de momentán nem olyanok. Na bumm. Úgyhogy Takarítás Világnapja ide vagy oda, ma csináld azt, amire a szíved/párod/gyereked igazán vágyik.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
24
márc/2018

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Mindjárt itt a Húsvét és vele a látogatóba érkező rokonok, ezért az ünnep előtti nagytakarítás során a házi kedvencek vackára is sort kell kerítenünk. Így tél végén, koratavasszal a legtöbb kutyának, macskának, de még nyúlnak is lehet valamiféle szaga, hiszen az elmúlt hónapokban ritkábban fürdettük őket, nem tudtuk hetente kimosni a fekhelyüket vagy kedvenc szőnyegüket -- még az állandóan viselt nyakörv is bebüdösödhet. Egyes állatoknak a központi fűtés hatására megnőhetett a faggyútermelése, amitől szintén erősebben szaglanak. Esetleg épp tüzelnek, vagy valamilyen betegségük van, akár a bezártság miatt is. 

Milyen betegségek miatt lehet erősebb szaga az állatnak?

Fülgyulladás
Hetente egyszer érdemes belekukkantani kedvencünk fülébe, méghozzá úgy, hogy egy kis zseblámpával belevilágítunk. Tisztításhoz a fület óvatosan ki lehet törölni almaecet és víz 50-50%-os langyos keverékébe mártott vattakoronggal, de az oldatot utána egy puha textillel fel kell itatni, hogy ne maradjon nedves a fül belseje. Ha gyulladást észlelünk, az állatorvostól kérjünk fülcseppet, amelyet naponta kétszer kell becsöpögtetni az állat fülébe. 

Szemgyulladás
Amennyiben enyhén csipásodik-váladékozik az állat szeme, patikában kapható bórvízből öntsünk keveset egy vattakorongra, és azzal töröljük át a szemét naponta. Erősebb gyulladást feltétlenül mutassunk meg az állatorvosnak, mert súlyos esetben az állat elveszítheti a látását, ha nem kezeltetjük!

Nem megfelelő szájhigiénia
Amennyiben kedvencünket kölyök korában nem szoktattuk a napi fogmosáshoz, amelynek során egy tiszta vízzel megnedvesített fogkefével átsuvickoljuk a fogazatát, érdemes inkább száraz táppal etetni, mert egyes nedves tápok lepedékképző hatásúak lehetnek, és erős szájszagot okoznak. A fogínygyulladás is okozhat rossz leheletet.

Ekcéma
Ha a kutya sokat vakarózik, erősebb a szaga, akár bőrirritációra is gyanakodnunk kell, pláne, ha a bőre helyenként kipirosodik, kisebesedik vagy hullik a szőre. Ilyen esetben feltétlenül kérjük állatorvos tanácsát! Amíg nem jutunk el az orvoshoz, a kínzó viszketés enyhítéséhez a bőrt almaecet és víz 50-50 százakos keverékével áttörölgethetjük, de csak ha nincs még kisebesedve! Használhatunk zabpelyhes pakolást: a bioboltban kapható étkezési zabpehelylisztet vízzel pasztává keverjük, felkenjük az irritált bőrre, majd 20 perc múlva vízzel lemossuk. Embernek is kiváló, például rosaceás bőrre nyugtató arcpakolásnak!

Allergia
Kedvenceink is lehetnek allergiásak akár a porra, akár bizonyos ételekre, pláne, ha hetekig-hónapokig ugyanazt kapják. A műanyag etetőtál mikroszkopikus réseiben is megtelepedhetnek kórokozók, amelyeket egy sima mosogatás nem pusztít el, ezért érdemes üveg- vagy fémtálat használni, és azt ecettel mosogatni, amelyet utána alaposan le kell öblíteni! A viszkető mancsokat a fent említett almaecetes mixszel érdemes áttörölni, majd tiszta ruhával szárazra törölni. Egyes állatoknál allergiát okozhatnak a fipronil hatóanyagtartalmú bolhairtószerek is. 

Mivel takarítsunk, hogy szagtalan legyen a lakásunk?
A körültekintő gazdi tudja, hogy az átlagos tisztítószereket állatos háztartásban nem ajánlott használni. A természetes illatosító- és fertőtlenítőszerként ismert illóolajak többsége mérgező kedvenceink számára, máj- és veseelégtelenséget okoznak. A gyógynövényes készítményekkel is nagyon vigyázni kell, jobb elkerülni ezeket! 

Felmosás
A járólapos felületeket ecetes vízzel mossuk fel (4 liter langyos vízhez adjunk 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettára vagy laminált padlóra nem ajánlott az ecet, mert tönkreteheti a padló felületét.
Ezeket inkább hidrogén-peroxidos vízzel mossuk fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez annyi tablettát adjunk, hogy 2-3 százalékos oldatot kapjunk, ez elég a fertőtlenítéshez. A hidrogén-peroxid gyorsan elbomlik, tehát előre ne keverjünk be felmosáshoz vagy felülettisztításhoz szánt oldatot. A hidrogén-peroxidot tilos belsőleg használni!
Súrolószernek használjunk durva szemű sót vagy homokot, utána ecetes vízzel öblítsük le a felületeket.
Fafelületek ápolásához készítsünk spéci oldatot: 1 liter forró vízhez adjunk 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázzuk össze, és töltsük permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is lehet használni. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózzuk, és mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe, ha utána napon szárítjuk meg a textileket (citromlé + napsütés = fehérítés).

Légfrissítés
Most már lehet rendesebben szellőztetni, úgyhogy bevethető az ecetes víz forralása általános levegőtisztításhoz. Ecet és víz fele-fele arányú keverékét kis lángon forraljuk 10-20 percig, közben csináljunk enyhe huzatot a lakásban, hogy a gőz mindenhova eljusson. Figyelem: háziállat és gyerek ne tartózkodjon a lakásban ilyenkor, tehát addig őket vigye el valamelyik családtag sétálni. Az ecetszag gyorsan elillan, és utána friss illatú lesz a lakás.
Remek módja a szagtalanításnak, ha a szekrény tetejére olyan tálcákat teszünk, amelyeket asztali sóval vagy macskaalommal töltünk meg: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréljük hetente.

Textilek
Háziállatainknak vegyünk olyan fekhelyet, amely mosógépben mosható. A mosáshoz egy-két evőkanál mosószódát használjunk, az öblítést végezzünk ecettel, amelyet hígítatlanul önthetünk a folyékony öblítő adagolójába (nyugalom, nem lesz tőle ecetszagú a fekhely).
Kézi mosáshoz ugyanezeket a szereket használjuk, de vegyünk fel gumikesztyűt. Ki lehet próbálni a mosódiót a mosáshoz, de alaposan öblítsük ki a textilekből! 
Ne használjunk illatos vegyszereket: gondoljunk bele, hogy a nálunk sokkal érzékenyebb szaglású állatoknak milyen kínlódást okozhat a sok mesterséges szaganyag. 

Kárpitok, szőnyegek
Nyitott ablak mellett a kanapé vagy fotel huzatát vízzel felére hígított 8 százalékos ecettel egyenletesen de finoman permetezzük be, hagyjuk hatni 5 percig, aztán papírtörlőkkel vagy mikroszálas kendővel törüljük-itassuk fel az oldatot. Első használat előtt nem látható helyen végezzünk színpróbát! 
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására a sütőpor is kiváló: szórjuk be vele alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlassuk el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózzuk ki. A beszóráshoz vegyünk fel papír pormaszkot, és küldjük ki a szobából az állatokat.
Háziállatok mellett ne használjunk vegyszeres szőnyegtisztítókat! Állatboltokban (és interneten) lehet kapni enzimes szagtalanító és folteltávolító szereket, ezeket biztonsággal alkalmazhatjuk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum