Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
21
feb/2018

Miben fagyaszd az ételt, ha nem műanyagban?

Egyre több tudományos kutatás vizsgálja, hogy milyen következménye van, ha műanyagban tároljuk, melegítjük, fagyasztjuk az ételt. Mert igen, állítólag fagyasztás közben is átjuthatnak a sérült felületű vagy gyenge minőségű műanyagból molekulák az ételbe, és onnan a szervezetünkbe. Az angol Exeter Egyetem 2018 február 3-án publikálta azt a tanulmányát, amely szerint az általuk megvizsgált kamaszok 86 százalékának vizeletéből ki lehetett mutatni a biszfenol A (BPA) vegyületet.

A BPA hasonlít az ösztrogén női nemi hormonhoz, és ezért köze lehet pajzsmirigy-problémákhoz, mell- és prosztatarákos megbetegedésekhez, illetve az alacsony spermiumszámhoz és az eltorzult spermiumok kialakulásához, ami terméketlenséget okoz férfiaknál. A BPA megtalálható a polikarbonát (jele a PC vagy 7-es szám egy háromszögben) műanyag edényekben, poharakban stb., illetve különféle tárolóedények (például egyes konzervdobozok) belső bevonatában. Az Európai Unió már vizsgálja a BPA felhasználásának korlátozását, de amíg megszületik a rendelet, magunkra kell vigyáznunk.

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Egyes élelmiszerek csomagolásához olyan műanyagot használnak, amelyet ftalát nevű anyaggal lágyítanak. A ftalátok a férfi nemi hormon, a tesztoszteron hatását csökkenthetik. 

A műanyagokból extrém hőmérséklet hatására, illetve sóval, zsiradékkal vagy savas étellel (például ecet, paradicsom) érintkezve kiválhatnak a veszélyes vegyületek és bekerülhetnek az ételbe. (Ezért nem ajánlják például a műanyagbélelésű zacskóban mikrózható pattogatott kukorica fogyasztását sem.)

Visszatérve a fagyasztásra, a másik probléma ezzel a rengeteg nem lebomló műanyaghulladék keletkezése: a különféle zacskók és fóliák csak egyszer használhatók, ráadásul mivel ételmaradvánnyal szennyezettek, nem szabad őket a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni, mennek a vegyes kommunálisba. Pedig a műanyag kőolajból készül, abból viszont csak korlátozott mennyiség elérhető a világon. A kommunális hulladék egy részét elégetik, még rosszabb, ha hulladéklerakóba kerül, ki a természetbe.

Szóval miben fagyasszunk, ha műanyagban nem ajánlott?

ZSÍRPAPÍRBAN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Darabos árut lehet zsírpapírba csomagolva, feltéve, ha az a zsírpapír növényi olajjal, nem pedig tisztított petróleumszármazékkal kezelték a víztaszító képesség kialakításához (ha nem találsz erről infót a csomagoláson vagy az interneten, ne vedd meg). A papír lehetőleg natúr barna legyen, ha viszont fehér, akkor feltétlenül klórmentesen fehérített legyen. Papírban 2-3 hétig lehet a fagyasztott ételt tárolni. Fagyasztáson kívül használhatod szendvics csomagolásához, és a mikrózott ételek tetejére is boríthatsz egy lapot, hogy melegedés közben visszatartsa a párát. Tekercses zsírpapír például a német nevű illatszerboltokban kapható. A papír lebomló hulladék, tehát hosszú távon nem terheli a környezetet.

FÉMBEN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Ne használj olyan konzervdobozt, amelynek belső falán epoxi vagy más bevonat látható. Használhatod viszont a rozsdamentes gasztronómai ételtároló dobozokat (érdemes az akciókat megnézni az interneten), de akár a kerámia bevonatos kisebb sütőformákat is, vagy a nem sérült zománcozású bögréket, kislábasokat. Ha nincs tetejük, fedd le őket alufóliával, igaz, ez legfeljebb kétszer használható, de mégsem műanyag. Az alufólia ne érintkezzen az étellel. Azt is megteheted, hogy mondjuk a muffinos formákban kisebb adagokra osztva megfagyasztod az adott ételt, majd a keményre fagyott darabokat a hosszú távú tároláshoz zsírpapírral elválasztva (hogy ne fagyjanak össze) átteszed egy nagyobb edénybe, amiből csak annyit veszel ki, amennyire épp szükséged van. 

ÜVEGBEN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Az edzett üveg poharak és tányérok, tálkák, kancsók, a hőálló üvegtálak mind alkalmasak fagyasztáshoz, és ha nincs fedelük, egy kistányérral is le lehet fedni őket, hogy teljesen újrahasznosító legyél. Minél szélesebb és alacsonyabb az üveg alakja, annál jobban bírja a fagyasztást. Ugyancsak használható a legtöbb befőttesüveg is ételtároláshoz a fagyasztóban, nem fog megrepedni, ha betartod az alábbi tippeket.

5 szabály, ha üvegben akarsz fagyasztani

1. Legfeljebb 3/4 mértékig töltsd meg az edzett vagy sima üvegedényt, hogy fagyás közben az ételnek legyen helye tágulnia.
2. Hűtsd le a megtöltött üveget először szobahőmérsékletűre, majd a hűtőben is, és csak utána tedd a fagyasztóba. Kivételkor először hagyd kicsit megmelegedni szobahőmérsékleten, aztán már beleállíthatod meleg vizes edénybe, hogy gyorsabban felengedjen.
3. Széles szájú, egyenes falú befőttesüveget használj, mert abban jobban tud tágulni felfelé az étel fagyás közben, és nem repeszti meg az üveget. 
4. Csak lazán tekerd rá a fedelet, amíg teljesen meg nem fagy, akkor kisebb a kockázata, hogy megreped a befőttesüveg. Ha már megfagyott az étel, rászoríthatod a fedelét.
5. Ne koccanjanak egymáshoz az üvegek a fagyasztó kosarában, mert ettől is elrepedhetnek. Használj elválasztónak kartonpapír lapokat vagy hengereket, még jobb, ha egy tiszta zoknit húzol az üvegre. Kallódó fél párakból úgyis van pár a fiókban...

TIPP: A krumpli és a gomba nem igazán szereti a fagyasztást, akárcsak a sűrű tejtermék, mint a tejszín, tejföl. Ha levest vagy főzeléket tennél el porciózva, ezeket hagyd ki belőle fagyasztás előtt.

Van 25 szuper ötletünk arra, hogyan hasznosíthatod újra a fél pár zoknikat, ezeket ide kattintva olvashatod.

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag


0
Tovább
20
jan/2018

Végre bűntudat nélkül cserélhetjük le a ruháinkat, akár havonta!

Egy új üzleti modellnek köszönhetően zöldebb lehet a divatipar. A környezettudatosság és a ruhavásárlás eddig nemigen fért meg együtt, hiszen a nemzetközi fast fashion ruhamárkák hírhedtek arról, hogy tevékenységük milyen negatív hatással van a természetre. Egyrészt az óriási alapanyag- és energiaigény, másrészt a több ezer kilométeres szállítás (Kínából, Bangladesből stb.), harmadrészt a gyakran vacak minőség miatt, mert ezek a ruhák pár viselés után legtöbbször a szemétben végzik. Ha meg nem, akkor jó esetben mennek a jótékonysági szervezeteknek, mert a divatcégek folyamatosan azt sulykolják a vásárlókba, hogy kövessék az állandóan változó trendeket. Vagyis amit két hónapja megvett az ember, mert szuperdivatos volt, azt nemsokára ciki lesz felvenni.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

FOTÓ: KLEIDEREI

Pár cég előállt egy újfajta működési modellel, ami forradalmasíthatja a divatipart: ne vásárolj, hanem kölcsönözz jó minőségű ruhákat, méghozzá előfizetéses rendszerben. 

KLEIDEREI
Ezt a hamburgi céget két barátnő, Pola Fendel és Thekla Wilkening alapította 2012-ben. A ruhakölcsönzés tagsági rendszerben működik, ennek díja havonta 34 euró. Cserébe a tagok minden hónapban házhoz szállítással kapnak egy dobozt, benne 4 darab designer ruhaneművel vagy kiegészítővel.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

Ezeket négy hétig viselhetik (vagy tovább, ha szeretnék), és utána visszaküldik, hogy újabb dobozt kaphassanak. A Kleiderei nagyjából 4500 ruhadarabbal rendelkezik, a gyűjteményt folyamatosan frissítik, tehát nem valószínű, hogy valaki kétszer kapja meg ugyanazt a holmit. Mivel a tagok részletesen beszámolnak ruházati stílusukról, elvárásaikról, ezért minél tovább maradnak tagok, annál valószínűbb, hogy az egyéniségükhöz passzoló holmikat kapnak.

LENA THE FASHION LIBRARY 
Az amszterdami "ruhakönyvtár" havi tagdíja 25 euró, ezért a tagok pontokat kapnak, amelyeket a boltban válthatnak be ruhákra. Az alap tagdíj 100 ponttal egyenértékű, ebből már ki lehet kölcsönözni egy kabátot. Egy póló 25 euróért kölcsönözhető. Prémium díjért több pontot kap a tag.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

A Lena az olyan divatmárkákra szeretne specializálódni, amelyek környezetbarát, fenntartható módon működnek, de termékeik emiatt drágábbak, mint a fast fashion márkák. A kölcsönzéses rendszerrel mindenki számára elérhető ez a divat is.

LE TOTE
Az Egyesült Államokban működő cég minden hónapban kiküld tagjainak egy dobozt tele ruhákkal és kiegészítőkkel. Szállítás előtt a kínálatot online ellenőrizzük és visszaigazoljuk, hogy ne küldjenek olyasmit, ami nem tetszik. A holmikat tetszés szerinti ideig használhatjuk, utána ingyen visszaküldhetjük.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

Sőt, egy hónapban több dobozt is kérhetnek a tagok, semmi nincs korlátozva. Ha nagyon megtetszik valami, 50 százalékos kedvezménnyel meg is vehetjük. A havi előfizetési díj 69 dollártól kezdődik, és az igények szerint módosítható. 

Hogy ez miért jó?

A ruhakölcsönzéssel rengeteg pénzt lehet megtakarítani, és úgy frissítheti az ember a ruhatárát, hogy lényegében mindig ugyanannyi ruha van a szekrényében, nem halmozódik fel ezernyi felesleg. Az is komoly tényező, hogy a kiszállításos rendszerrel az üzletjárásra fordított időt is megtakaríthatjuk. Iparági statisztikák szerint a fast fashion üzletekben vásárolt cuccok 50 százalékától 12 hónapon belül megszabadul a tulajdonosuk. Ezzel körülbelül 500 milliárd dollár megy a kukába évente. A kidobott ruhák alig 1 százalékát hasznosítják újra, a túlnyomó többség szemétégetőben végzi.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

A fenti grafikon az Ellen MacArthur Alapítvány 150 oldalas tanulmányából származik, amelyben azt részletezik, miként kéne megreformálni a ruhaipart, hogy elérhetővé váljon a körkörös gazdaság. Hiszen a ruhaipar milliók számára biztosít rendszeres kereseti lehetőséget, tehát nem "betiltani", hanem átalakítani kéne.

Ez is érdekelhet:

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

Most jött el az ideje, hogy etikus ruhatárad legyen!


0
Tovább
15
dec/2017

Gluténérzékenységet okozhat a gipszkarton falburkolat?

Az elmúlt években-évtizedekben számos olyan technológia újdonság született és vált mindennapjaink részévé, amelyről megoszlanak a vélemények. Ilyen például az, hogy sokan úgy érzik, valós egészségügyi problémákat okoznak nekik a vezeték nélküli mobileszközök alacsony frekvenciás rádióhullámai.

A témával kapcsolatban több kutatás is folyik, mi is írtunk már róla, a szakemberek sem tudják egyértelműen cáfolni vagy igazolni az EHS (elektromágneses hiperszenzibilitás, azaz túlérzékenység) jelenséget, hiszen vélt probléma is okozhat pszichoszomatikus módon valós testi panaszokat.

Itt van egy újabb, közvitára érdemes téma, a gipszkarton. Ez a gyors és olcsó falburkolási mód ma már sokkal elterjedtebb, mint a régi időkben alkalmazott vakolás. Igen ám, de gyártástechnológiája szerint a gipszkarton keményítőt tartalmaz, márpedig a búzakeményítő a gluténérzékenyeknél komoly egészségügyi panaszokat okoz.

otthon gluténérzékenység gipszkarton vakolás falburkolás hagyományos építési módok egészség

FORRÁS

A gluténérzékenyeknek (cöliákiásoknak) a búzában, rozsban, árpában, zabban található glutén nevű fehérje hasmenést, hányást, hasfájást, puffadást okozhat, a bélnyálkahártya sorvadása miatt a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni. Emellett jelentkezhetnek szimmetrikusan eloszló viszkető kiütések a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén (dermatitis herpetiformis), foltos kopaszság (alopecia areata), pikkelysömör (psoriasis), májenzimszint-emelkedés, menstruációs zavarok. Sok esetben a  cöliákia megléte tesztekkel nem igazolható, ám az illető mégis ilyen panaszokról számol be gluténfogyasztást követően. 

Na de a gipszkartont nem esszük meg, akkor mégis hogyan okozhatna ilyen problémákat? A kérdés megválaszolásában segít Dr. Kovács Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézetének tudományos főmunkatársa:

"A gipszkartonok valóban tartalamaznak különféle adalékanyagokat (így keményítőt is), ezek mennyisége a gipsz alapanyag mennyiségére vonatkoztatva, a gipsz fajtától és a lapgyártási technológiától függően 0,05-2,0% (Takáts, P., Gipszkötésű kompozitok és tulajdonságaik. Faipar (2003) 51(4), 3-7). Lehetséges, hogy az adott gyártók a leggyakrabban hozzáférhető búzakeményítőt használják, de ezt nem szokták részletezni. (Használhatnának kukorica- vagy burgonyakeményítőt is, azok nem okoznak cöliákiás panaszokat -- A szerk.

A gluténérzékenység az ELFOGYASZTOTT sikér (glutén) esetében jelent problémát, márpedig az nagyon valószínűtlen forgatókönyv, hogy valaki búzakeményítőt tartalmazó gipszkartonnal így érintkezik. Egy esetet tudok elképzelni, amikor ez nagyon kis valószínűséggel felléphet: azon építőmukások esetében, akik gipszkarton-rendszereket szerelnek össze, a munkavégzés után nem mosnak kezet vagy huzamosabb ideig belélegzik a gipszkarton porát. Beszerelt gipszkartonlapok esetében ez kizárt, annál is inkább, mert ezeket beépítés után festik.

Összességében, inkább rémhírnek tűnik ez (a fent említett eshetőség kivételével). Bármennyire is abszurdnak tűnik, az emberek szeretnek félni, a félelem az emberi szükségletek közé tartozik, a biztonságérzet keresése közben ez teljesen természetes jelenség."

Eddig a válasz. Mivel a kockázat nem kizárt, aki tehát gluténérzékeny, legyen óvatos a gipszkarton porával szemben, és megfontolandó, hogy egy esetleges lakásfelújítás során neki inkább érdemes a hagyományos vakolást választania, rendelnie a falfelületek simítására. 

Festékekből pedig szintén érdemes a természetes alapúakat használnia az illékony vegyi anyagok mérséklésére.

A hétköznapi kemofóbia iránt érdeklődőknek ajánlott olvasmány Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás 100 kémiai mítosz című könyve, amely a címére kattintva elérhető.


0
Tovább
18
okt/2017

Ültess gyógyító fát a kertedbe!

Itt az őszi faültetés ideje, de sokan tanácstalanul nézik az óriási választékot. Érdemes volna egy egészen különleges szempontot is figyelembe venned: válassz olyan fát a lakókörnyezetedbe, amely képes erősíteni az immunrendszeredet!

A Földön körülbelül 300 ezer növényfaj él, ami csekély szám a 7,77 milliónyi állatfajhoz képest, mégsem tudunk eleget róluk. Ilyen például a védekezésük módja: a növények nem rendelkeznek gyors helyváltoztató képességgel, tehát ha megtámadják őket, más módon kell megvédeniük magukat. Például különféle vegyületeket kezdenek termelni és kibocsátani: ezeknek a kémiai anyagoknak többféle szerepük van, például elriasztják vagy elpusztítják a kórokozót/kártevőt, figyelmeztetik a fajtársakat, gyógyítják a növény sérüléseit, betegségeit.

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

Mindig öröm, ha egy népi gyógyászati eljárásról a modern tudomány kideríti, hogy valós alapja van. Ilyen a japán sinrin-joku, azaz erdőfürdő: a szigetországbeliek szerint gyógyító hatással van a testre és a lélekre, ha időnként "megmerítkezünk" az erdei levegőben. És így igaz: az elmúlt években végzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az erdei levegőben lévő természetes vegyületek, a fent említett kémiai anyagok képesek fokozni az emberi immunrendszer működését, egyebek közt növelik vérünkben a természetes ölősejtek (NK-sejtek) számát -- akár 7 nappal a kirándulás után is. Az NK-sejtek olyan nyiroksejtek, amelyek fontos szerepet játszanak a daganatos és vírusosan fertőzött sejtek elpusztításában. 

1937-ben Borisz Tokin szovjet biokémikus alkotta meg a fitoncid szót, amelynek jelentése: a növény által kibocsátott. Tokin több ezer olyan molekulát azonosított különféle növények körül a levegőben és a talajban, és feltétezte, hogy az adott növények ezekkel védik meg magukat a támadások ellen. S mivel egy erdőben egy adott pillanatban mindig van egy vagy több sérült növény, ezért az erdei levegőben sok a fitoncid, mondta Tokin.

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

Jóllehet elmélete nagy népszerűségnek örvendett a Szovjetunióban, Koreában és Japánban, könyvét nem fordították le angolra, ezért Európa és Amerika nemigen szerzett róla tudomást. Persze Nyugaton is foglalkoztak a témával, ott allelopátiának nevezve a jelenséget. Az 1960-as években volt egy felfutása a témának, sokan vélték, hogy a modern orvoslásban is szerepet kaphat, de a lelkesedés lelohadt.

A növények kémiai kommunikációja, védekezése évtizedekre homályba merült. Voltak ugyan próbálkozások, például Magyarországon a néhai Cebe Zoltán erdőmérnök a körmendi kórház parkjában ültetett "gyógyító" fákat akárcsak Tokin hajdanán Szocsi szanatóriumai körül.  Mint írta: "Tokin, majd Brüncev megállapították, hogy a magasabb rendű növények: több fafaj, valamint fokhagyma, retek, torma, vöröshagyma olyan anyagokat termel — természetesen eltérő mértékben — melyek erős fertőtlenítő hatásúak. Főképp az alábbi kórokozók voltak érzékenyek: TBC, kolera, dysenteria, hastifusz, difteria. Ezen anyagok a természetben védekezésre szolgálnak, de az ember is igénybe veheti jó szolgáltatásukat. (...) A növények illata, aromája gyakran esik össze erős fitoncid hatással. Azonban az is gyakori, hogy erős fitoncid hatás nem párosul semmiféle illattal, szaggal." (Cebe másik írása a kórházak biológiai védelméről fitoncidokkal az Erdészeti Lapok 1993. évi 6. füzetének 181. oldalán olvasható ide kattintva.)

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

További egészségügyi kutatások azt állítják, hogy már egy 30 perces erdei séta csökkenti a vérben a kortizol stresszhormon szintjét, valamit a pulzust és a vérnyomást. Emellett serkenti a paraszimpatikus (vegetatív) idegrendszeri aktivitást, ezzel az emésztést és a kiválasztást, illetve mérsékli a szimpatikus idegi aktivitást, vagyis a stresszválaszokat. Néhány napja angol kutatók javasolták, hogy az erdőfürdő legyen a háziorvos által felírható gyógymód.

Az interneten található kutatások szerint a Magyarország éghajlatán is életképes fafajok közül az alábbiak rendelkeznek fokozott fitoncid-hatással: kínai papíreperfa, duglászfenyő, erdeifenyő, japánakác (pagodafa), lucfenyő, csavarttűjű fenyő, európai ciprus, nyír, juhar, atlaszcédrus, jegenyefenyő, tiszafa, nehézszagú boróka, ginkgo biloba (páfrányfenyő),  tölgy, gyertyán, dió. Ezek közül biztosan találsz a kerted méretéhez passzoló fajtát.

Amíg nem jutsz el a faültetésig, érdemes minél többször túrázni az őszi erdőben.

Ha pedig gyorsan növő törpefát akarsz az ablak elé ültetni, ide kattintva olvashatod korábbi posztunkat. 


0
Tovább
15
márc/2017

Maradék mütyürökből készítsünk matatófalat a gyereknek

Minden háztartásban van egy olyan doboz vagy fiók, ami csurig van a lakásfelújítás vagy -karbantartás után megmaradt bigyókkal és izékkel. Kell egy deszkalap, amely lehet bútorlap, OSB, cserepes növény alá való kerek falap, de akár egy stramm gyúródeszka is, és erre tetszőleges elrendezésben felcsavarozzuk a mütyüröket: máris kész a kisgyerekek szenzoros és finommotoros képességeit fejlesztő matatófal. Készíthetjük falra szerelve, vagy lábakon álló táblaként (másik felére lehet írni krétával), illetve faládikának is, amelyben a kincseit tarthatja a gyerek.

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Mi kerülhet a matatófalra:
fogantyú
görgő
kerék
számológép
billentyűzet
abakusz
retesz
zsanér
ajtógomb
fémlánc (másik oldalon nehezékkel, hogy húzogatni lehessen)
tükör (fémből! nem törékeny)
lakat
tolózár
ajtószám
táskacsat
övcsat
textilpánt gombbal
cipőfűző
cipzár
óra
kampó
vécépapírtartó
villanykapcsoló
ajtókitámasztó láb
zár kulccsal
kihúzható mérőszalag
xilofon
festőhenger
tárcsás telefon
csengettyű
nyomogatással bekapcsolható led-lámpa
kerti csap
5 literes vizesflakon tekerős kupakja
karabiner
tépőzár
kilincs
duda
kopogtató
távirányító
láncos biztonsági zár

Csoportosíthatjuk a hozzávalókat forma, hanghatás vagy tapintásélmény alapján is, ennek megfelelően felszerelhetünk különféle anyagokkal (pa-mut, műszőr, selyem) bélelt kinyitható műanyagdobozokat is. Az a lényeg, hogy tényleg jó erősen csavarozzunk-szegecseljünk fel mindent, mert amilyen kicsit a gyerekek, olyan erősek: egy szimpla ragasztást simán letépnek. Ha élménydús matatófalat csináltunk, a gyerek órákig ellesz a mütyürökkel, nyugodtan dolgozhatunk, főzhetünk mellette. 

Igényes kivitelű a nagypapa tárcsás telefonjával

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Játéktartó doboznak összeszerelve

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ezt az A4-es méretűt akár magunkkal is vihetjük, ha orvoshoz vagy más olyan helyre kell mennünk, ahol várakozni kell

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ezzel a fallal órákig elmatat a gyerek

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Szintén útijátéknak varrhatunk ilyet filcből

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Erre még egy klasszikus csengő és nagyító is került

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ehhez egy cserepes virág alá való kerek fatalpat turbóztak fel

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Nem lehet elég korán megtanulni, hogyan kell a vezetékeket kihúzni a számítógépből

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ha lakatot teszünk fel, a kulcsa is legyen a közelben fellógatva

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ezzel a táblával még meséket is kitalálhatunk

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

A gyerek nevének monogramja is lehet az alap

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Egy felcsavarozott fémtálca vagy sütőtepsi megtartja a mágneses betűket és számokat

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Az önálló öltözködés gyakorlásához alkalmas a gombos, masnis, cipzáros matatóka

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Minél színesebb, annál jobb

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Apa kocsit hajt :)

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Szülinapi ajándéknak is tökéletes barátaink gyerekének

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Multifunkciós tábla

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Családi fotókat is rejthetünk a kinyitható ajtócskák mögé

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek


 

KÉP

Egészen piciknek maradék szőnyegpadlómintákból készíthetünk szenzoros fejlesztőt

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

További ötletekért érdemes bepötyögni a keresőbe a matatófal angol nevét: busy board.


0
Tovább
21
feb/2017

9 természetes szer a penészesedő fal kezelésére

Tél végére sok lakásban megjelenik a penész, például a túl jól záródó ablakok miatt, illetve mert az extrém hidegben senki nem szellőztetett annyit, mint kellett volna. A kisgyerekes és/vagy háziállatot tartó csalá-doknál nem nagyon jöhetnek szóba a kereskedelemben kapható klóros penészirtó szerek, de szerencsére vannak biomódszerek is a szobák sarkát, bútorok oldalát elcsúfító gombásodás miatt. Ezt azért is érdemes mielőbb kezelni, mert allergiát okozhat: ha valaki éjszaka rendszeresen arra ébred, hogy eldugult az orra vagy gombócot érez a torkában, akkor gyanakodhat erre is. A fekete penész ennél sokkal súlyosabb egészségügyi problémát okozhat.

biotakarítás penész ecet teafaolaj szalicilsav denaturált szesz grapefruitmag-kivonat szódabikarbóna hidrogén-peroxid

KÉP

Míg a modern takarítószerek az erős vegyületek révén érik el a tisztítóhatást, a biotakarítás egyik jellemzője, hogy jár némi fizikai munkával, jelesül súrolással -- viszont az izomlázon kívül nem is okoz más ártalmat. Tehát a falon megjelent penészfoltokat először enyhe moso-gatószeres langyos vízzel le kell dörzsölni egy nagyobb körömkefe segít-ségével, majd száradás után az alábbi oldatokkal kezeljük a felületet. Ezeket vagy úgy visszük fel a felületre, hogy egy beáztatott ronggyal áttö-röljük a falat, csempét, bútort, vagy szórófejes flakonba töltjük az oldatot. Utóbbi esetben feltétlenül tegyünk az orrunk-szánk elé valamilyen maszkot, például benedvesített kendőt vagy egy gyógyszertári arcmaszkot (45 Ft), hogy a permetet ne lélegezzük be. Értelemszerűen a művelet alatt gyerek és háziállat ne legyen a szobában.

Hosszabb távú megelőzés:
A penész legjobb ellenszere, ha nem hagyjuk, hogy a szoba levegőjének páratartalma 45-50 százalék fölé emelkedjen. Sajnos elég egy téli, szobán belüli teregetés, és máris buktuk a célértéket. Egyik ismerősöm rászánt 60 ezer forintot egy páramentesítő készülékre, állítja, hogy nyáron is hűvö-sebb a szoba tőle. Ennél sokkal olcsóbb (bár kétségtelenül nem ennyire hatékony) módszer egy tálca konyhasót vagy szilikagéles macskaalmot kihelyezni a penészes sarkokba. Érdemes egy erkélyre való műanyag virágtartó ládát használni ehhez, mert abban szépen el tudjuk teríteni az anyagot, de az edény magas falának köszönhetően nem szóródik szét semmi, ha véletlenül porszívózás közben eltaláljuk. Továbbá a tavaszi-nyári hónapokban sokat kell szellőztetni, és addig is napi 1-2 órára a korábban penészesedő, DE MÁR MEGTISZTÍTOTT sarok felé fordítani egy szobai kisventilátort, hogy keringesse a levegőt.

biotakarítás penész ecet teafaolaj szalicilsav denaturált szesz grapefruitmag-kivonat szódabikarbóna hidrogén-peroxid

KÉP

Természetes penészölő szerek

1. Teafaolaj
Ez a természetes illóolaj évezredek óta ismert gombaölő (és antibakteriális, antivirális) hatásáról az ausztrál bennszülöttek körében, ők általános fertőtlenítő- és sebgyógyítószerként használják. Többféle összetételű termék kapható, az apróbetűs címkét muszáj végigolvasni, mert a penész elleni harchoz minimum 30 % legyen a terpinen 4-ol, illetve maximum 10-15 % legyen a cineole tartalom. Nem olcsó, de a háztar-tásban ezerféle módon bevethető.
A teafaolajat tilos lenyelni, és munka közben használjuk gumikesztyűt (mint egyébként minden házimunkához), nehogy bőrirritációt okozzon.
A teafaolaj elég büdös, de a hatás érdekében ezt el kell viselni -- szerencsére hamar kiszellőzik.
2 dl vízhez 1 kiskanál olajat adjunk, jól rázzuk össze, opálosan fehér oldatot kapunk. Ezzel töröljük át vagy fújjuk be a falat, majd hagyjuk megszáradni. A fürdőszoba penészesedő sarkaiba töményen csepegtessünk teafaolajat, és gumikesztyűben kézzel kenjük szét a felületen. Majd a legközelebbi zuhanyozáskor leöblítődik, nem kell ezzel foglalkozni.

2. 20%-os ecet
Az ecetet hígítás nélkül fújhatjuk a diszperzites falra vagy csempére, illetve laminált bútorokon is működik, de természetes fafelületen ne alkalmazzuk. Az arcmaszk nagyon fontos, hogy a savas párát ne lélegezzük be. Egy kiszuperált fogkefével rásegíthetünk a sarkokban az ecet munkájára, hagyjuk egy órát hagyni, utána öblítsük le. Az ecet megöli ugyan a gombát, de a foltokat nem tünteti el, tehát a falfelületet tavasszal majd át kell festeni.

3. Teafaolaj és ecet
Az előbbi két szer kombóját általános lemosóként használhatjuk a konyhá-ban is, de szellőztessünk utána rendesen.
Keverési arány: fél liter vízhez adjunk 100 ml teafaolajat és ugyanennyi 20%-os ecetet, ezzel töröljük vagy fújjuk át a kezelendő felületet. Pár perc után töröljük le papírtörlővel.

4. Szódabikarbóna
Különösen kisgyerekes/állatos háztartásban nagy segítség a szódabikarbóna, mert nincs kellemetlen szaga. Egy egység porhoz keverjünk egy egység vizet, ezzel a pasztával kenjük be a penészfoltos területet, és hagyjuk rászáradni. Utána egy körömkefével leszedjük a falról, csempéről a felesleget, összeporszívózzuk, a fal pedig remélhetőleg szép fehér lesz. Utókezeléshez 2 dl vízben oldjunk fel 1-2 evőkanál szóda-bikarbónát, töltsük szórófejes flakonba, és finoman fújjuk át a kezelendő felületet. Száradáskor vékony réteget képez, és véd a penész újbóli megjelenése ellen.

biotakarítás penész ecet teafaolaj szalicilsav denaturált szesz grapefruitmag-kivonat szódabikarbóna hidrogén-peroxid

KÉP

5. Hidrogén-peroxid
A patikában oldatként tablettás kiszerelésben kapható fertőtlenítőszerből víztiszta, szagmentes oldatot tudunk keverni. Széles spektrumú antimikrobiális háztartási tisztítóként használható, a környezetet sem terheli meg, mert viszonylag gyorsan lebomlik vízre és oxigénre. A hidrogén-peroxidot általában legfeljebb 3 százalékos oldatként használjuk felületi- és kézfertőtlenítésre, amit azt jelenti, hogy 100 ml vízhez adunk 3 tablettát. Ennél erősebbre a háztartásban nincs szükség, illetve a 30 százaléknál töményebb oldat robbanásveszélyes is. A hidrogén-peroxidos oldat fényre és szerves anyag hatására lebomlik, ezért a kész oldat rövid ideig tárolható, akkor is sötét üveg edényben, vagy fénytől elzárt helyen műanyagflakonban. A kijuttatott oldatot színes felületen 3-5 percig hagyjuk hatni, fehérről nem kell letörölni.

6. Grapefruitmag-kivonat
Ez hasonlóan erős gombaölő hatású természetes szer, mint a teafaolaj, ám a vásárlással legyünk óvatosak: sok forgalmazó árusít gyenge összetételű vagy olyan cseppeket, amelyek nem a mag, hanem a héj kivonatát tartalmazzák. Sajnos a grapefruitmag-kivonat sokkal drágább, mint a hipó vagy más klóros szerek, viszont biztonsággal használható kisgyerek és háziállat mellett. 
2 dl vízhez adjunk 10 csepp kivonatot, alaposan rázzuk össze, és fújjuk be vele a penészes felületet. Hagyjuk rászáradni, nem kell letörölni, remélhetőleg az adott felületen nem jelenik meg többé a penész. Hetente 1-2 alkalommal megelőző jelleggel fújjuk be a problémás területeket. Vattakorongra fújva megpróbálhatjuk a tömörfabútorok penészmente-sítésére is használni, először egy kevéssé látható helyen tegyünk próbát (és várjunk legalább 1-2 órát a teljes száradásig).

7. Denaturált szesz
Manapság leginkább csak művészellátókban lehet kapni, 200 ml 1000 Ft. Ebből 1 liter vízhez keverjünk 1 kiskanálnyit. Főleg a pvc-padlók penész-telenítésére alkalmas.

8. Alkohol
Akár a szilveszteri buliból megmaradt vodkát, akár a patikában vásárolt 70%-os alkoholt használjuk, mindkettő megöli a penészgombát, méghozzá úgy, hogy elvonja a gomba víztartalmát. Ennél azonban tényleg vigyázzunk a levegőbe kerülő permettel, mert az orrnyálkahártyáról gyorsan felszívódik -- bár legalább viccesebb lesz a takarítás. A kifújt alkoholt 3-5 perc után töröljük át papírtörlővel vagy száraz ronggyal.

9. Szalicilsav
Meg lehet próbálni a szalicilsavat is falfelületeken, a szer 2%-os alkoholos oldatként kapható (patikában). Akár önmagában, akár felerészben vízzel hígítva, akár háromnegyedrészben terpentinnel hígítva használhatjuk. Száradás után vékony kristályos réteget hagyhat a falfelületen, de megelőzi, hogy ott újból szaporodni kezdjen a penészgomba.


0
Tovább
04
feb/2017

Ez a férfi egy éve nem fürdött, és nem büdös

James Hamblin orvos-újságíró egy éve nem használ tusfürdőt vagy sam-pont, hanem helyettük mindennap egy bakteriális oldattal befújja a testét, és néha tiszta vízzel letusol. Eredetileg orvos lévén a (baba-)szappanos kézmosást nem iktatta ki a rutinjából, mint ahogy a napi kétszeri fog-mosás és fogselymezés is megmaradt. De ezeken kívül nem használ más higiéniai készítményt. Állítja, teste így is tiszta, normális emberszaga van.  

környezettudatosság természetes tisztálkodás nátrium-lauril-szulfát

KÉP

Nem is az vezette elsősorban erre az elhatározásra, hogy az amerikai normának megfelelő személyes higiénia fenntartása mennyi időt, vizet és drága tisztálkodási szereket igényel, és kiváltásukkal jelentős összeget takaríthat meg. Számítások szerint ha összeadjuk az életünk során zuhanyozással és hajmosással töltött időt, akkor az 12 167 órát, azaz két évet tesz ki. Ennél fontosabb volt Hamblin számára, hogy megtudja: mi történik, ha kilép a (kényszeres) szokások világából. 

Úgy döntött, kipróbálja a Nitrosomonas eutropha baktériummal készült higiéniai készítményt: ez nem szappan, hanem egy víztiszta testpermet, amely baktériumok millióit tartalmazza. A N. eutropha ammóniával táplálkozik, ezért feltételezi róla a testpermetet kifejlesztő biotech cég, az AOBiome, hogy tisztító, dezodoráló, gyulladásgátló és immunerősítő hatása van a bőrünkön.

Nemcsak csak a szervezetünk belsejében, például a bélrendszerünkben élnek baktériumok, hanem a bőrünkön is, persze ezek mások. De pusztán addig virulnak, amíg mi egy szappannal vagy tusfürdővel közbe nem avatkozunk. A tisztálkodószerek legfőbb alkotórésze, a sodium lauryl sulfate, magyarul nátrium-lauril-szulfát a baktériumok legfőbb ellensége, csakhogy egyaránt megszabadít a kártékony és a hasznos mikrobáktól. Ráadásul az ammónia-oxidáló "jó" mikrobák sokkal lassabban szaporodnak, mint a károsak. Keveset tud még arról a tudomány, hogy mi megy félre a bőrünk bakteriális állományában, mikrobiomjában, amikor valamilyen betegség támad meg bennünket, és hogyan lehetne ezt természeteses módon helyrehozni, visszabillenteni az egyensúlyt.

környezettudatosság természetes tisztálkodás nátrium-lauril-szulfát

KÉP

A tisztálkodás egyre több kutatásnak is témája, mert sokan úgy vélik, hogy egyáltalán nem volna szükségünk arra, hogy mindennap agresszíven lecsutakoljuk magunkat – megszabadulva a baktériumoktól. A tusfürdővel egyébként a bőrünket fedő olajos lipidréteget is lesúroljuk, ezért feszül a bőrünk törülközés után, amit azonnal be kell kenni testápolóval. Ezzel egy olyan folyamatot indítunk be, amely idővel egyre szárazabbá teszi a bőrünket, állítják a szakemberek.

Az AOBiome fejlesztője onnan vette az ötletet, hogy a lovak (is) porfürdővel tisztítják le magukról az izzadságot, tehát evolúciójuk során ezt a módszert fejlesztették ki a hatékony tisztálkodásra. Akkor viszont kell lennie a bőrükön valaminek, gondolta David Whitlock, ami eltünteti róluk a kellemetlen szagokat és bőrproblémákat. És volt is, a fent említett baktérium. Whitlock elmélete szerint a testünket nem antibakteriális szerekkel kell megszabadítanunka kártékony baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól, hanem erősítenünk kellene a jótékony hatású mikrobák jelenlétét a megfelelő védelem érdekében.

A Whitlock cége által kikísérletezett AO+ készítményt nagy nyilvánosság előtt a New York Times újságírónője, Julia Scott próbálta ki, aki napi három perc tiszta vizes zuhany mellett kétszer végigpermetezte arcát, testét és fejbőrét a bakteriális készítménnyel. Az első két hétben borzasztó kényelmetlenül érezte magát a zsíros haja miatt, de utána azt vette észre, hogy "beállít" a baktériumegyensúlya, enyhült az aknéja, normalizálódott a testszaga. A kísérleti hónap végén újra "hagyományos" módon kezdett tisztálkodni, de csak egy szappant és illatmentes sampont használ azóta is. (Érdemes a tapasztalatait elolvasni itt.)

környezettudatosság természetes tisztálkodás nátrium-lauril-szulfát

KÉP

Hamblin az ő példáján felbuzdulva vágott bele az egyéves kísérletbe. Fokozatosan hagyta el a tisztálkodószereket, a bőre először zsíros és erős szagú volt, de néhány hét alatt normalizálódott a helyzet, ahogy beállt a bakteriális egyensúlya – ezt rendszeresen ellenőrizték a laborban. Ha megizzad vagy piszkos lesz, akkor vízzel lezuhanyozik, de nem mindennap. Viszont mindennap tiszta alsóneműt és ruhát vesz föl, hiszen ezeken is nagyban múlik, kinek milyen szaga van.  

A Gizmodón volt egy érdekes cikk arról, hogy Amerikában a reklámipar és a tisztálkodószerek egymást erősítve fejlődtek. A tusfürdők, szájvizek és parfümök eladásának felpörgetésére a reklámszövegírók áltudományos érveléssel ráerősítettek az emberek bizonytalanságára, önbizalom-hiányára. Például az orvosi szakzsargonból vett kifejezéssel halitózisnak kezdték nevezni a szájszagot, amitől mindenki azt hitte, hogy valami szörnyű kórság támadta meg.   

környezettudatosság természetes tisztálkodás nátrium-lauril-szulfát

Ha viszont mindenáron illatosítani szeretnénk testünket, érdemes nem mesterséges, hanem állati eredetű parfümöt választani. Korábban már írtam arról, hogy az ámbra, a cibet, a mósusz, a kasztóreum, a hiraceum képes lehet fölerősíteni a testszagunkat, és abban feromonok is lehetnek: ezekről a vegyületekről azt állítják, hogy befolyásolják a szexuális érdeklődést... De persze erre a témára is több kutatást kellene szentelni, akárcsak a fenti baktérium-alapú tisztálkodásra.

Ja, és Hamblinnak tusfürdő nélkül is van barátnője. 


0
Tovább
09
jan/2017

Mancsápoló házi gyógyír kutyáknak, macskáknak

Az erős fagytól és a járda jégtelenítéséhez használt vegyi anyagoktól ki-repedezhet a kutya és a macska talpán a bőr. A repedés elsebesedhet, ez nemcsak hetekig tartó kellemetlenség, hanem fertőzés forrása is lehet. Bár az állatok általában nem kedvelik, ha matatjuk a mancsukat, a mostani extrém időjárás esetén ragadjuk magunkhoz a falkavezérséget, és na-ponta (akár többször is) kenjük be a talpukat az alábbi kencével, amit nettó 10 perc, bruttó 70 perc alatt összeállíthatunk.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Hozzávalók:
3 evőkanál napraforgóolaj vagy olívaolaj vagy kókuszzsír, ami van otthon
1 evőkanál mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolaj, illetve köröm-virágolaj (ha van)
2 evőkanál szárított körömvirágszirom (ha nincs kész körömvirágolajunk)
2 kiskanál méhviasz
2 kapszula E-vitamin
1 csepp rozmaring illóolaj (opciós)

A hozzávalók beszerezhetők patikából, illatszerboltból, netről. 

A 100 ml-es mandula-, avokádó- és búzacsíraolaj 1400-1500 Ft, de sokáig elég, és saját használatra, téli testápolóhoz keverve is elhasználhatjuk. Ezek az olajok bőrápoló, sebgyógyító hatásúak. Ha nincs kéznél egyik sem, használjunk 1 evőkanállal több napraforgó-, olívaolajat vagy kókuszzsírt.

Körömvirágolajat lehet kapni készen (50 ml 1000-1300 Ft), ebben az esetben a hordozóolaj általában napraforgó. De magunk is készíthetünk házilag kétféle módon: ha hidegen, akkor egy marék szárított köröm-virágsziromra öntsünk annyi jó minőségű, hidegen sajtolt étolajat, amennyi ellepi (120-150 ml), és három hétig érleljük száraz, hűvös helyen. Naponta fel kell rázni, és ellenőrizni, nehogy megpenészedjen. (Ezért is kell szárított szirmot használni.) 
A melegen készített körömvirágolaj úgy készül, hogy a vízfürdő felett melegített napraforgó- vagy kukorica-étolajban egy órán át kíméletesen főzzük a szirmokat, majd a keveréket leszűrjük, és az olajat kihűlés után használjuk krémekhez. A körömvirágnak gyulladáscsökkentő, hámosító hatása van. A szirmokból tea is főzhető, ez fekélyre belsőleg is jó. 

A fehér színű méhviasz granulátumból a fotón látható doboz a 100 gram-mos kiszerelés, kb. 1000 Ft az ára, szintén sokáig elég, hűtőben eltartható.

Az E-vitamin gyártótól függően lehet 60 kapszula 2000 Ft vagy 100 kapszula 1700 Ft, a mancsápoló gyógyírban tartósítószerként funkcionál. Bőrápoló tulajdonsága mellett immumerősítő, a következő két hónapban el fog fogyni a családban. Lehet folyékony kiszerelésben is kapni, nemcsak kapszulában.

A rozmaring illóolaj 15 ml 1000 Ft, illetve patikában rendelésre lehet kapni 100 ml-es kiszerelésben is, amúgy nagyon jó ízületi- vagy izomfájdalomra bedörzsölőnek (a gazdának). Itt az a szerepe, hogy mivel kicsit kelle-metlen szagú, megakadályozza, hogy az állat lenyalogassa a gyógyírt a mancsáról.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés


A mancsápoló házi gyógyír elkészítése:
1. Ha nincs kész körömvirágolajunk, akkor vízfürdő fölött (kislángon) főzzük a körömvirágszirmot egy órán át az olajban. Ez volt 1 óra a bruttó elké-szítési időből, most jön a nettó 10 perc.
2. Ha ez megvan, kapcsoljuk le a  lángot, és gyorsan szűrjük le.
3. Adjuk hozzá a a méhviasz-granulátumot, és kevergessük, amíg felol-dódik. (Korábban is hozzá lehet adni a méhviaszt, csak akkor macerásabb elmosogatni a szűrőt.)
4. Ha már félig kihűlt a kence, keverjük hozzá a mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolajat. Azért ekkor, hogy megőrizzük a hidegen sajtolt olajok értékes tápanyagait.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

5. Az E-vitamin kapszulákat lékeljük meg, és a tartalmukat az 1 csepp rozmaringolajjal együtt keverjük hozzá a mancsápolóhoz, még mielőtt az megdermedne.
6. A zsír állagúvá dermedt gyógyírt tegyük zárható dobozba, és ha nincs benne E-vitamin, akkor tartsuk a hűtőben.

Figyelem! Bár a humángyógyászatban bőrápolóként levendulaolajat és kamillát, illetve fertőtlenítőnek teafaolajat használunk, ezeket állatok számára készült termékekhez tilos hozzáadni, mert számukra mindegyik mérgező, hányást, a májszövet károsodását idézhetik elő.
Zsiradéknak kakaóvajat se használjunk, ugyanazért, amiért a felelős gazda nem ad a házi kedvenceknek csokoládét: az abban lévő teobromin nevű alkaloid vegyület szívritmuszavart, veseelégtelenséget, a vérkeringés összeomlását okozhatja.

Ezzel szemben a körömvirág és a rozmaring nem mérgező sem a kutyák, sem a macskák számára az egyik legnagyobb állatvédő szervezet, az ASPCA természetgyógyászati kislexikonja szerint.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Ezt kapjuk cserébe...


0
Tovább
25
dec/2016

Mindent gyógyító házi gyömbérszirup

Emésztési problémák, émelygés, váratlan meghűlés, köhögés, hidegrázás, utazási betegség? Ha az ünnepek idején előjönnek ezek a problémák, a legjobb megoldás a félóra alatt elkészíthető gyömbérszirup lehet. Könnyen összedobható a karácsonyi mézeskalácshoz vásárolt hozzávalók maradé-kából, így semmi nem megy veszendőbe. A hűtőben akár 3 hónapig eláll, de úgyis elfogy addig.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A gyömbér évezredek óta használatos a távol-keleti hagyományos gyógyászatban, ezerféle gyógyító hatást tulajdonítanak neki, amelyek közül sokat a modern orvostudomány is igazolt. Bioaktív hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak, csökkentik a vérnyomás és a vércukor szintjét, enyhítik a szervezetben lévő (közte az ízületi) gyulladásokat, a menstruációs fájdalmat és a hányingert. A gyömbér torokgyulladás, megfázás és eldugult orr ellen is kiváló.

A fahéj serkenti az emésztést és az étvágyat, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, szabályozza a gyomorsavtermelést, emellett a keleti gyógyászatban vágykeltő hatásúnak tartják.

A zöld tea antioxidáns hatású, serkenti az anyagcserét, enyhe vízhajtó hatású, csökkenti az allergiás és stresszes panaszokat.

A méz ősidők óta használatos gyógytermék, ásványi és nyomelemekben gazdag, többféle B-vitamint tartalmaz, amely kedvező az idegrendszerre. Baktériumölő hatású, fájdalomcsillapító, köptető, tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a stresszt.

A házi gyömbérszirup összetevői:
1 egység reszelt gyömbér
1 egység méz
2 egység zöld tea
3 rúd fahéj

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A hozzávalókat egy lábasban felforraljuk és kis lángon maximum 15 percig rotyogtatjuk. Ha kicsit lehűlt, átszűrjük, a maradék gyömbérrostokat is kinyomkodjuk. (Ezt enyhe gyömbértea készítéséhez felhasználhatjuk, egy kiskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel. A teát étkezések között, üres gyomorra ajánlott fogyasztani.)

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A kész levet sziruppá sűrítjük 1-2 evőkanál kukorica- vagy burgo-nyakeményítő hozzáadásával. A keményítőt érdemes külön összekeverni egy kis lével, hogy ne csomósodjön össze.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A házi gyömbérszirupot hűtőben kell tartani. Alkalmanként 1 kiskanállal magában, vagy ha túl erős ízűnek érezzük, langyos vízhez, teához keverve fogyasztható. 

Figyelem! A házi gyömbérszirup összetevői befolyásolják a vérhígító-, diabétesz- és szívgyógyszerek hatását, illetve gyomorfekély esetén sem ajánlottak.


0
Tovább
29
nov/2016

Mi történik, ha CT-be tesznek egy fatörzset?

Belelátunk a törzs belsejébe, ezzel csökken a fahulladék mennyisége, és ugrásszerűen megnő a rönkből kinyerhető fűrészáru minősége. Mindkettő létfontosságú a modern fenntartható erdőgazdálkodás szempontjából, ugyanakkor évezredes álmot vált valóra.

Világszerte máig rendkívül sok fára van szükség az építkezésekhez, minden olyan módszer iránt nagy az érdeklődés, amely javítja a fűrészáru minőségét és csökkenti a darabolás közbeni vesztéseget. Az osztrák-olasz innovációban készült Microtec CT Log olyasmi, mint a kórházi CT: számítógépes képalkotási módszer, csak ez a készülék nem a páciens testét, hanem akár 25 méter hosszú fatörzseket világít át. Az 1,5 teraflops teljesítményű számítógép érzékelője percenként 240-szer fordul meg a fatörzs körül.

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

A berendezés külsőleg egy négyszögletes doboz kerek vizsgálónyílással: a dobozon percenként akár 180 méteres sebességgel áthaladó, maximum 80 centiméter átmérőjű rönkről az átvilágítás nyomán 3D felvétel készül, amelyen jól látszanak a törzs belsejében lévő göcsök, repedések, körbenőtt szennyeződések (kavics, fém- vagy kerámiadarab), gyantacsomók, továbbá a fabél, az évgyűrűk, a tömörség és a kiszáradás állapota, esetleges rothadás, a szálirány, a kéreg alatti forma.

Amióta csak az egyiptomiak 5000 évvel ezelőtt feltalálták a fűrészt, azóta álmodoznak arról az ácsok, bárcsak belelátnának a fakéreg alá, hogy fűrészelés közben kikerülhessék a göcsöket, repedéseket, problémás részeket. A Log CT erre ad lehetőséget: a 360 fokos átvilágítás után megtervezi az optimális felvágási mintát is, amelynek köszönhetően első osztályú minőségű faanyag állítható elő. 

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

A berendezés a leendő faanyag szerkezeti stabilitását is képes előre kiszámítani, ezzel a felhasználáshoz ad segítséget. A képalkotó módszerrel az igényelt deszkák, gerendák és oszlopok felszíni mintázata (göcsök) is láthatóvá válik, amelynek révén könnyebb kiválasztani a megfelelő darabokat. A Log CT-vel 20-25 százalékkal megnő minden rönk értéke, mert pontosan tudni lehet, mennyi és milyen minőségű fűrészáru nyerhető ki belőle. Előzetes számítások szerint a berendezés ára egy év alatt megtérül.

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

A rönk-CT kifejlesztéséért és a vágást kiszámoló algoritmusért 2016 októberében Federico Giudiceandrea és Alexander Katsevich elnyerte a fenntartható erdőgazdálkodásért alapított Marcus Wallenberg díjat, amelyet Károly Gusztáv svéd király adott át nekik.

A rönk-CT iránt nagy az érdeklődés Japánban is, ahol máig alkalmazzák a zairainak nevezett, hagyományos, oszlop-gerenda építési technológiát. Ennek lényege, hogy az egyszerű vázszerkezet viseli a tető terhét, a ennek köszönhetően a belső falak mozgathatók (tolóajtók). 

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

KÉP

A földrengések országában a rugalmas faszerkezet  sokkal időtállóbbnak bizonyult, mint a kőből vagy téglából összerótt fal. Japánban a faelemek összeillesztéséhez nem állt rendelkezésre természetes ragasztóanyag, az Európában használatos enyvet nem ismerték, hanem különféle ácskötéseket fejlesztettek ki, amelyek terhelés hatására lényegében maguktól rögzültek. 

Van egy japán férfi, akiről annyit lehet csak tudni, hogy egy autógyárban dolgozik, szabadidejében viszont a régi japán ácsmesterek míves csapolásait és kötéseit jeleníti meg GIF-animációkon. Eddig közel 90 féle kötést tett föl The Joinery twitter-oldalára, amelynek több mint 30 ezer követője van már, köztük neves építészek és designerek.

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum