Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
26
ápr/2023

Ökotúratippek nyárra: Európa legöregebb fái

Nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz egy olyan "zöld" nyaralás, amelynek során a program része a Természet csodáinak megtekintése. Európa legöregebb fái várják a látogatókat!

fa természetvédelem nyár utazás turizmus

KÉP: Saludetrigu


0
Tovább
19
márc/2023

Egyre nagyobb biznisz lesz a kender az építőiparban

Kicsit félreérthető a cím, de most kifejezetten az ipari kender a téma, mert a növényből kinyert rost és olaj sok területen ideális alapanyag.

kender építőipar beton fa hőszigetelés fenntartható építészet

KÉP: Unsplash


0
Tovább
16
márc/2023

Így javíthatod fel a kertedben a talaj minőségét

Máris kezdődik a kerti szezon, de még nem késő egy hétvégét rászánni a kerti talaj feljavítására.

kert talaj növény zöldség gyümölcs fa

KÉP: Pixabay


0
Tovább
27
jan/2023

Olcsó nyersanyagokból épülhetnek 3D-nyomtatott házak

Az egész világon emelkedő lakásárak arra ösztönzik a kísérletező kedvű építészeket és mérnököket, hogy új módszerekkel és alapanyagokkal kísérletezzenek.

otthon fenntarthatóság éptészet 3D nyomtatás vályog fa kukorica energiatakarékosság építőipar

KÉP: UMaine ASCC


0
Tovább
13
dec/2022

karácsonyfa ágakból: kisebb, egyszerűbb, olcsóbb

Az ünnep meghittségét, a karácsonyi hangulatot néhány feldíszített ággal is elérheted, ehhez adunk most dekoratív ötleteket.

karácsony fenyőfa takarékosság ünnep

KÉP: APieceOfRainbow


0
Tovább
24
júl/2022

Így készül egyszerű hozzávalókból hűsítő finomság: a szorbet

A fagyasztott gyümölcsdesszert ellenállhatatlanul finom, ráadásul pontosan tudható, miből mennyi van benne, tehát ízlésed szerint módosíthatod a hozzávalókat. És mivel otthon készül, nem szennyezed a Földet a csomagolásával: újabb műanyag dobozzal, ami a hulladékba kerül.

fagylalt konyha szorbet gyümölcs nyár otthon

KÉP: Pixabay


0
Tovább
05
jún/2022

Rengeteg előnye van a fából gyártott szélturbinának

A szélturbinák telepítése ellen felhozott egyik érv, hogy a létesítménynek nagy a szén-dioxid-lábnyoma. Egy új gyártási módszernek köszönhetően ez a töredékére csökkenthető.

KÉP: Unsplash


0
Tovább
12
máj/2022

Ilyen csodás lesz a világ első klímapozitív városa

Ez lesz a világ első olyan települése, amely több energiát, ivóvizet és élelmiszert állít elő, mint amennyit elhasznál, ezért nevezik klímapozitívnak. Amikor megépül, az öko- és egészségturizmusból is számíthat bevételre az egyiptomi Nexgen.

urbanisztika városi élet levegőminőség napelem vertikális farm ökoturizmus

KÉP: URB


0
Tovább
05
jan/2022

7 zöld fogadalom az új évre

Az elmúlt két évet beárnyékolta a járvány, de sokak számára hozott megnyugvást, lelki feltöltődést a kertészkedés, még ha csak a konyhaablakban elhelyezett zöldfűszerekkel bíbelődött is. Nem tudjuk, mit tartogat az új év, de aki megszerette a növényekkel való foglalatoskodást, annak érdemes mostantól nemcsak arra figyelnie, hogy mit csinál, hanem arra is, hogy miképpen. A beltéri vagy kültéri kertészkedésben ugyanis van hová fejlődni, ehhez adunk néhány megfogadható tippet az új évre.

1. Ne használj műanyagot

új év kert műanyag komposzt esővíz csapadék fa ültetés

KÉP: Pexels


0
Tovább
28
dec/2021

Ha ezeket az ötleteket meglátod, nem fogod kidobni a karácsonyfádat!

Még néhány nap, és ellepik a járdákat a kidobott karácsonyfák, amelyeket majd elvisznek a kukásautók. Településtől függ, hogy a begyűjtött fenyőfákkal mi lesz: van olyan város, ahol összeaprítják a fákat, és talajtakaró mulcsként hasznosítják a nyesedéket a városi parkokban. Akad olyan település, ahol a hulladékégetőbe kerülnek, és fűtési hőként hasznosulnak. 

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

Neeeem, nem erre gondoltam, görgess lejjebb! KÉP: ScaryMommy

Ha csak egy kicsit kreatív vagy, és ebben az alábbi ötletek is segítenek, akkor nem kell kidobnod a drága pénzért megvásárolt igazi fenyőfát, hanem többféle módon újrahasznosíthatod. Nézzük, milyen irányokba érdemes elgondolkodni. Van még néhány nap a téli szünetből, az újrahasznosítással elfoglaltságot adhatsz a gyerekeknek is.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: ThisOldHouse

1. A tűleveleket rázd le az ágakról, és mulcsként szórd a savanyú talajt igénylő növények tövéhez. A tűlevél nem fogja "szétsavazni" a talajt, de azért a hortenzia, a liliomfa (magnólia), az erdei pajzsika (páfrány), a som, a trombitafolyondár vagy az áfonya hálás lesz a plusz tápanyagért. Tanácsos a fenyőtű alá egy réteg komposztot is elteríteni.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: AllCreated

2. Tedd ki a csupasz fát a kertbe, vagy kötözd ki a kerítéshez, az ágait pakold tele madáreleséggel, és tarts "pótkarácsonyt" a kerti madaraknak. Ne felejts el ivóvizet is kirakni nekik.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: TheImpatientGardener

3. Vágd le a még zöld ágakat, és rendezd el ezeket az ablak alatti vagy erkély korlátjára szerelt balkonládában. Pár hétig jól mutatnak, ültethesz közéjük télálló díszkáposztát vagy hunyort is.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: AZPlantLady

4. A fa letisztított törzse és ágai remekül szolgálnak növénytámaszként.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: Pinterest

5. A fenyőtűktől megtisztított gallyakból készíthetsz madárodút is, érdemes mohával kitömködni a réseket. Azt is megteheted, hogy a meglévő madárodút burkolod be a gallyakkal, így szépen felújíthatod, egyúttal növeled a hőszigetelését.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: FredAndBo

6. A törzset felszeleteled, és a korongokat felragasztod egy szív alakú lapra: tökéletes ajtódísz lesz Valentin-napra (és még rímel is).

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: BackToTheLandLiving

7. A korongokból készíthetsz poháralátétet

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: MikeWarren

kétféleképpen is.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: HazelAndGoldDesigns

8. A korongokra betűket festhetsz, és jövő karácsonykor feliratos girlandként díszíted vele az otthonodat, 

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: BeyondBasicsDesign

vagy tavaszköszöntő feliratot készítesz belőlük.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: JameeSmallDesign

9. Vagy pedig a korongokat tetszés szerint fested, feliratozod, matricázod, és egyedi hűtőmágnessé dizájnolod őket.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: Trendir

10. Vagy szép ajtódíszt készítesz belőlük.

TIPP: A beltérben használt, felszeletelt vagy darabokra vágott fenyőfát érdemes 80 Celsius-fokos sütőben 2-3 órán át szárítani, hogy elpusztuljanak a fában lévő esetleges kártevők. A fenyő gyantát tartalmaz, esetenként sokat is. Ha ezt tapasztalod, akkor a faanyagot hasznosítsd először a kertben, például madáretetőként, aztán nyáron, amikorra már jól kiszáradt, felapríthatod kézműves projektekhez.

365Zö


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum