Akármennyire is egészséges életmódot követünk, február környékén azért már sokunk alacsonyabb fordulatszámon pörög, esetleg stresszesebb is. Ez ellen segítenek bizonyos gyógynövények.

gyógynövény természetes gyógymód stressz depresszió

KÉP: Pixabay

 

Ahogy egyre több stressz éri az embereket, úgy nő az érdeklődés a természetes eredetű gyógymódok iránt. Ilyenek például a különféle gyógynövények: ezek - amennyiben megbízható forrásból származnak - komoly segítséget jelenthetnek a hangulatjavításra, levertség ellen, hogy újra kiegyensúlyozottnak érezzük az életünket.

Adaptogén - gyakran halljuk-olvassuk ezt a szót, de mit is jelent? Nos, az adaptogén olyan növény, gyógynövény vagy gyökér, amely segít egyrészt alkalmazkodni (adaptálódni) és ellenállni a stressz okozó tényezőkkel szemben, másrészt fenntartani szervezetünk egészséges egyensúlyát. Noha a nyugati orvoslásban is mind elterjedtebbek, őshazájuk India, ahol az ajurvédikus gyógyítás több ezer éve alkalmazza ezeket a gyógynövényeket.

Az adaptogén növények azért különlegesek, mert egyszerre képesek mérsékelni a stresszt és fokozni az energiaszintünket - szemben mondjuk a kávéval, amely ugyan meglöki az energiát és a motivációt, de a szervezetünk stressz-szintjét is. Az adaptogének segítenek az idegrendszerre ható hormális egyensúly megteremtésében, ezzel enyhítik a kifáradást, a depressziós tüneteket, és fokozzák a szellemi teljesítményt is. 

1. Szent bazsalikom (tulsi) (Ocimum tenuiflorum)
Ez nem az olaszos ételekhez nélkülözhetetlen bazsalikom, pusztán névhasonlóságról van szó. Az Indiában őshonos tulsi a stressz oldása mellett mérsékli a depressziós és szorongásos panaszokat, valamint javítja az összpontosító képességet. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, egy kutatás szerint 39 százalékkal javította az alvásminőséget és a szexuális teljesítményt is. Emellett a vércukor- és koleszterinszintet is szabályozhatja.

2. Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)
Kutatások szerint megbízható antidepresszáns hatású gyógynövény. Mivel viszont sok gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet (például a vérhígítókkal), ezért feltétlenül érdemes kikérni a háziorvos vagy a gyógyszerész tanácsát az orbáncfű alkalmazása előtt. 

3. Kamilla (orvosi székfű) (Matricaria chamomilla)
Évszázadok óta ismert nyugtató, szorongásoldó hatású gyógynövény, főleg estére ajánlott teákban találkozunk vele. Leggyakrabban teaként fogyasztják, de kipróbálhatjuk illóolajos bedörzsölőként is. A menstruációval kapcsolatos kellemetlen tüneteket (fáradtság, lehangoltság, ingerlékenység, feszültség stb.) is enyhíti.

gyógynövény természetes gyógymód stressz depresszió

KÉP: Pexels

4. Asvaganda (Ashwagandha) (Withania somnifera)
A téli cseresznyeként is ismert gyógynövényt Indiában már vagy 6 ezer éve használják az ajurvédikus gyógyítók. Legfőbb hatása, hogy mérsékli a stresszt és a szorongást, a kortizol nevű stresszhormon szintjének csökkentésével. 

5. Ginzeng (Panax ginseng)
Gyulladéscsökkentő és antioxidáns hatású gyökér, amelynek ginzenozid hatóanyaga mérsékli a kifáradást, javítja a kedélyállapotot és az agyi funkciókat. A krónikus fáradtság ellen is ajánlott, a long-COVID hatását is enyhítheti.

6. Rhodiola (Rhodiola rosea)
Az illatos rózsásvarjúháj vagy rózsagyökér néven is ismert növény régóta használatos adaptogénként. Mérsékli a stresszt, a fáradtságot és a depressziós panaszokat. Kutatások szerint akkor fejti ki legjobban a hatását, ha alacsony dózisban szedik hosszú időn át: például a napi 400 mg rhodiola mérsékelte a kiégéses, szorongásos, koncentrációhiányos tüneteket. Hatékonyságában felveszi a versenyt némelyik depresszió elleni gyógyszerrel, de aki rendszeresen szed ilyen gyógyszert, ne váltson rhodiolára a kezelőorvosa megkérdezése nélkül!

gyógynövény természetes gyógymód stressz depresszió

KÉP: Pixabay

7. Citromfű (Melissa officinalis)
Ez is régóta alkalmazott gyógynövény, amely segíti az alvást és az emésztést, mérsékli a szorongást. Gyakran kombinálják kamillával, komlóval vagy macskagyökérrel (valeriana). 

8. Maca (Lepidium meyenii)
Nem összetévesztendő a matchával (ami japán zöld tea, bár az is hasonlóan jó hatású). A macát a perui népgyógyászat régóta alkalmazza az energiaszint növelésére, a termékenység és a libidó javítására. Stimuláló hatása van, ennek révén serkenti a kedélyállapotot. Képes enyhíteni a depressziós és a szorongásos panaszokat is. 

365Zö