Egy energiahatékonysággal foglalkozó honlap felvetése szerint a vízöblítéses WC-k helyett sokkal környezetkímélőbb volna a bidék használata. Ezzel a toalettpapír előállításához használt 1700 milliárd liternyi vízmennyiséget lehetne megspórolni az USA-ban, ahol évente 36,5 milliárd tekercs WC-papír fogy, tizenötmillió fa kivágásával.



A vécépapír-használatot nélkülöző, vízsugárral működő bidék többek között Európában és Japánban is igen népszerűek, az USA-ban azonban nem igazán elterjedtek. Az energiahatékony eszközöket bemutató MetaEfficient honlap ezért annak számolt utána, hogy mennyivel lehetne csökkenteni a környezetre nehezedő terhelést, ha az amerikaiak is megkedvelnék a bidék használatát.

A honlapot szerkesztő Justin Thomas szerint igazi zöld technológiáról van szó, hiszen a bidékkel jelentős mennyiségű papírt, valamint a papírgyártáshoz szükséges vizet és elektromos áramot lehetne megspórolni. Az elemzés szerint az USA-ban évente elhasznált 36,5 milliárd tekercs vécépapír nagyjából 15 millió fa kivágását teszi szükségessé, és nem elhanyagolható az ehhez szükséges vízigény - 1700 milliárd liter - sem. A bidéhasználathoz szükséges vízmennyiség Thomas számításai szerint nagyságrendekkel alacsonyabb: az egyik felsőkategóriás bidémárka például öblítésenként átlagosan csak fél liter vizet használ el a vízöblítéses vécék tíz-tizenöt literjével szemben - írja a Scientific American. (Meg kell jegyezni, hogy a modern öblítésű toalettek között 3-6 litert fogyasztók is vannak.)

A vécépapírgyártás további igényei - a már említett vízmennyiség mellett - a papír fehérítéséhez felhasznált 253 000 tonna klór, valamint a nagyjából 17,3 terawattnyi elektromos áram évente. Ehhez természetesen még hozzá kell számolni a csomagoláshoz és a szállításhoz felhasznált energia- és anyagigényt is. Thomas mindemellett még azt is hozzáveszi, hogy a vécépapír-használat miatt gyakran eltömődnek a csatornákba vezető lefolyócsövek, továbbá a városi szennyvíztisztító-berendezések terhelése is növekszik.

"A vécépapírgyártás iparának teljes energiaigényét és környezetterhelését meg lehetne takarítani azzal, ha minél többen átállnának a bidék használatára" - ajánlja a honlapot szerkesztő Thomas, aki az utóbbi két évben jó néhány bidémárkát tesztelt. Sőt, a közeljövőben egy komposztvécével szeretné kombinálni a bidét, ami egy igazán zöld, többszörösen is környezetbarát fürdőszobai megoldás lehetne.  

Fotó: Vanik Zoltán

 

A bidéhasználatnak a környezetterhelés csökkentésén túl egészségügyileg is számos pozitív vonatkozása van: ezek közé sorolható például a jobb higiéné, valamint a vízsugarak érzékeny vagy sérült bőrre gyakorolt jótékony hatása (elég, ha az aranyérre vagy a kiütéses bőrfelületre gondolunk). Hozzátehetjük azt is, hogy a fertőző betegségek kórokozóinak körülbelül 80%-a az emberek közötti közvetlen érintkezés útján terjed, az emberek csaknem fele azonban nem most kezet vécéhasználat után - legalábbis az egyik bidégyártó cég becslései szerint. A bidé ebből a szempontból is jobb, hiszen a kezünket nem is szükséges használnunk a tisztálkodáshoz.   

Az USA-ban 69 és 549 dollár közötti áron árulják ezeket a fürdőszobai eszközöket, hazánkban pedig 15 és 45 ezer forint közötti áron lehet bidét vásárolni.