Forrás: [origo]A nagy karácsony előtti hajtásban bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a drága holmiknál többet ér az együtt eltöltött idő, vagy a saját készítésű ajándékokba fektetett munka, idő és szeretet. Csináljuk magunk az ajándékokat!

 

 



Készítsünk saját kezűleg ropogtatnivalót, a sok adalékanyagot tartalmazó, bolti édességek helyett!

Így készül a grillázs: 20 dkg diót megdarálunk, 10 dkg cukrot  serpenyőben megolvasztunk, és aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk a diót, pár csepp ecetet és jól összekeverjük. Olajozott deszkára kiborítjuk és gyors  mozdulatokkal, olajozott nyújtófával kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra. Vajas késsel feldaraboljuk. Zárt üvegben vagy dobozban 8-10 napig eltartható. Készíthetjük  napraforgómaggal, mogyoróval vagy mandulával is.

Szép ajándék lehet a házi készítésű fűszerolaj is. Széles szájú, jól záródó üvegbe friss - nem túl karakteres ízű - olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől  védve, hűvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemű, illetve porló  fűszereket előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük.

Forrás: Ökoszolgálat