A hirtelen beköszöntött tél elején az első magyar környezeti tanácsadó iroda, az Ökoszolgálat Alapítvány segítségével összeszedtük az energiamegtakarítási tippeket a fűtési szezonra. A legnagyobb megtakarítást a korszerű szigetelési rendszerekkel, nyílászárócserével és a megújuló energia használatával érhetjük el, de filléres ötletekkel is megspórolhatunk akár 20-25%-ot.



Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvíz-használat, világítás. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe. Egy átlagos otthon energiafelhasználásának több mint háromnegyede a fűtésre megy el. Költségeinket és károsanyag-kibocsátásunkat e területen csökkenthetjük a leglátványosabban. A pénztárcánk mellett ezzel a környezetnek is jót teszünk.

Takarékos fűtési rendszerek

Ne felejtsük el a rendszeres karbantartást! Egy elhanyagolt fűtőberendezés sokkal többet fogyaszt, és még veszélyes is. Kérjük szakember segítségét! Ha kémény üzemel a lakásban, évente ellenőriztetni kell.

Légtelenítsük fűtési rendszerünket! Ha víz helyett levegő kering benne, csak feleslegesen fűtünk.

Ha megtehetjük, használjunk megújuló energiát - szereljünk fel napkollektort vagy hőszivattyút. Néhány év alatt megtérül, utána pedig sokkal olcsóbb energiaforrás.

Fontoljuk meg alternatív fűtőanyagok használatát, ha van rá mód: például: pellet, biobrikett, tűzifa.

Mint azt legutóbb 2009 januárjában is láthattuk, az ország gázellátásában komoly problémák adódhatnak. A földgáz csak egyetlen vezetéken érkezik hazánkba, az ára folyamatosan emelkedik, energiaértéke pedig nem állandó, és ellenőrizhetetlen a felhasználó számára.

A földgázt pótló alternatív fűtési módszerek egyike az úgynevezett hőszivattyú, amelynek leghatékonyabb változata a geotermikus (a földben lévő) energiát hasznosítja. A működésében, megjelenésében, megbízhatóságában, karbantartási igényében leginkább a hűtőszekrényhez hasonlítható berendezés fűt, hűt és meleg vizet készít. Részletek korábbi cikkünkben.

Forrás: Genex.hu



A megfelelő hőmérséklet

Használjunk hőmérőt és termosztátot, hogy figyelemmel kísérhessük otthonunk hőmérsékletét! Az esetek nagy részében ugyanis feleslegesen túlfűtünk.A túlfűtött lakásban 1°C-os csökkentés akár 5-6%-os megtakarítást is eredményezhet.

Az ajánlott hőmérsékletek: nappali: 20°C, hálószoba: 18°C, gyerekszoba: 22°C.

Ha elmegyünk otthonról, csökkentsük a lakás hőmérsékletét akár 4-5°C-kal! Éjszakára szintén felesleges nappali meleget tartanunk.

Télen többször, de csak rövid ideig szellőztessünk, hogy ne hűljenek ki a falak!

A fűtőtesteket ne takarjuk le függönnyel vagy bármi mással, mert akkor a meleg nem jut el hozzánk!

Használjunk hőtükröt - a fűtőtest mögé ragasztható fóliát, így nem melegítjük feleslegesen a falat (részletesen lásd itt).

Hőérzetünket javíthatjuk párologtatással vagy meleg színek alkalmazásával a lakásban.

Használjuk a nap melegét - napközben minél több fényt és meleget engedjünk be a lakásba az ablaküvegen keresztül!

Forrás: MTI

A pénztárcája mellett a környezetnek is jót tesz, ha spórol a fűtéssel

Hatékony szigetelés

A meleg nagy része a falakon és a nyílászárókon keresztül távozik. Igyekezzünk ezeket jól leszigetelni.

A legegyszerűbb szigetelőanyag egy vastag sötétítő függöny. Estére mindig húzzuk el! Ajtók, nagyméretű ablakok előtt érjen le a földig.

Kétrétegű ablak esetén segíthet a rétegek közé helyezett szivacs vagy puha rongy is.

A rosszul záródó nyílászárók komoly hőveszteséget okoznak. Szigetelésük legegyszerűbben egy öntapadócsíkkal lehetséges. Ennél tartósabb és jobb megoldás (fa nyílászárók esetén) az utólagos szigetelés beépítése, mellyel 10-15%-kal is csökkenthető a fűtésszámla. Az ehhez szükséges gép az Ökoszolgálatnál kibérelhető, a hozzá való szigetelőanyag megvásárolható.

A nyílászárók üvegeit is szigetelhetjük erre alkalmas öntapadó fóliával.

A falak utólagos külső szigetelése vagy a nyílászárók cseréje komoly feladat, de látványos eredményt hoz, és pár év alatt megtérül. Egy korszerű nyílászáró hőszigetelő képessége ugyanis sokszorosa egy 10-15 évvel ezelőttinek. A megfelelő eredmény elérése érdekében a cserét mindig szakemberrel végeztessük!

Ismerje meg az első magyar környezeti tanácsadó iroda, az Ökoszolgálat Alapítvány tevékenységét! Hasznos tanácsok mellett környezettudatos termékeket is vásárolhat irodájukban. Elérhetőségek: www.okoszolgalat.hu, illetve személyesen a 1054 Budapest Nádor u. 34. alatt, valamint telefonon (tel.: 36  1 311 7855, 36 20 519 8081).