Klímavédelmi buli lesz október 24-én a budapesti Széchenyi Fürdőben, az Éghajlatvédelmi Világnap magyarországi rendezvényeként. A házigazda Novák Péter, a sztárvendég Csányi Sándor. Tedd meg és hozz négy barátot! Ezután az 5. jegyet ingyen kapod. Az akció október 16-ig tart, mert ha péntekig nem leszünk ezren, le kell fújnunk a bulit!



A 350.org éghajlatvédelmi világmozgalom szervezésében több millió ember, 140 nemzet egy napon, 2009. október 24-én rendez hasonló klímavédelmi akciót, hogy lényegi eredményekre sarkallja a világ döntéshozóit a decemberi Koppenhágai csúcstalálkozó előtt. Ott születik döntés ugyanis arról, mit vállalnak az országok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésének érdekében. Mi is megmutatjuk: kampányfilmet forgatunk Herendi Gáborral, a Valami Amerika rendezőjével, lesz tombola, NemJuci koncert, DJ TomNoize, sellők, vízilabdások és újrapohár.

"Világszerte tízezrek mozdulnak meg ezen a napon, hogy a legkülönbözőbb akciókkal jelezzék az éghajlatvédelem fontosságát" - mondta Varga Judit, a szervező Messzelátó Egyesület elnöke. "Mi Magyarországot akarjuk megmozgatni ezen az estén, és várunk mindenkit, hogy megmutassuk a világnak, itt is van legalább ezer ember, aki fontosnak gondolja ezt az ügyet és képes magát jól érezve bekapcsolódni ebbe a nemzetközi eseménysorozatba".

A kezdeményezés a 350.org civil szervezettől származik. Honlapján 140 országból mintegy 1800 hasonló akciót regisztráltak erre a napra. Több millió ember ekkor mutatja meg, hogy egy biztonságosabb jövőt szeretne és megtesz mindent, hogy az éghajlatváltozás ütemét amennyire lehet mérsékelje.  Az ezer résztvevő azért is fontos, mert a fürdő bérletét kifizetni legalább ezer belépő megvásárlásával tudják a szervezők. Az ára alacsonyabb, mint a normál belépőnek, 1500 forint elővételben és a szervezők tájékoztatása szerint ebben szerepel ingyen masszázs, amíg a masszőr nyitvatart, tombola, zene, a fitness-központ használata, na meg persze részvétel a filmforgatáson.

A 350-es szám több tudományos mérés szerint az atmoszféra biztonságos szén-dioxid szintjét jelzi, amely mellett még elkerülhetők a klímaváltozás okozta katasztrófák. Mára ez az érték elérte a 390-es (part per million, ppm, azaz milliomod részecske) szintet.

Forrás: Messzelátó Egyesület

A hazai szervezésben résztvevő szervezetek: 350.org, Messzelátó Egyesület, Védegylet, Levegő Munkacsoport, Greenpeace, Magyar Természetvédők Szövetsége, Vegyél Vissza!, WWF, ARC, DIA

Továbi információ, jegyelővétel: a www.klimafurdo.com honlapon.

Forrás:Messzelátó Egyesület