Karácsonyra készül mindenki. Mit és miből vegyünk szeretteinknek? Ebben a felfokozott és nagyon sokszor inkább üzleties, mint szeretetteljes várakozásban, készülődésben ritkán jut eszünkbe, hogy mibe is kerül ez nekünk valójában. Az ajándékokra szánt összeget számítgatjuk, de azt az árat, amit hosszú távon EZÉRT a fajta karácsonyért a környezetünk pusztulásával fizetünk, azt már nem szoktuk mérlegelni. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium érettségi utáni újságíróképzésében részt vevő hallgatók egy feladat keretében ezt megtették. Tegyék meg Önök is! Hogy még jó sok Karácsonya lehessen a Földnek. 

Minden évben nagy probléma, hogy mit ajándékozzunk szeretteinknek, annak ellenére, hogy jól tudjuk a karácsony nem az ajándékok, hanem a szeretet ünnepe. Az évnek ebben a szakában azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a tényről, hogy nem mindig a legnagyobb, legszínesebb ajándékok a legmegfelelőbbek.

Hogyan vásárol, és választ ajándékot karácsonyra egy környezettudatos vásárló? Először is listát készít arról, hogy kiknek szeretne ajándékot vásárolni, illetve mekkora összeget szán az ajándékokra – ezzel elkerülheti a túlköltekezést. A környezettudatos vásárló előre tájékozódik az árakról, és nem sajnálja az időt arra, hogy ezeket beszerezze.

Milyen környezettudatos ajándékokat vásárolhatunk? A nőismerősöknek gyakran ajándékoznak kozmetikumokat – egyetlen nőnél se lehet mellélőni egy jól megválasztott illatszercsomaggal. Miért ne lephetnénk meg őket idén olyan termékcsaláddal, amelyek nem tartoznak mesterséges anyagokat? Érdemes az interneten utánanézni a természetes alapanyagokból előállított, hazánkban is kapható kozmetikumoknak. Egy Magyarországon is létező angol alapítású cég kizárólag a legfinomabb alapanyagokból, sokszor friss gyümölcsök és virágok felhasználásával készíti termékeit, a saját fejlesztésű kozmetikumaikat kézi munkával állítják elő, és a legfontosabb: nem végeznek állatkísérleteket. A felhasznált alapanyagokat Fair Trade, azaz Korrekt Kereskedelmi Projekt keretében szerzik be partnereiktől. Melyik környezettudatos nő ne örülne a természetes alapanyagokból összeállított ajándékcsomagnak?
 
A férfiak mindig örülnek az elektronikai ajándékoknak. Mit kell szem előtt tartani akkor, amikor technikai eszközt ajándékozunk? Fontos, hogy biztosak legyünk abban, az illetőnek szüksége van a megvásárolni kívánt termékre. Ügyeljünk a termék tartósságára, hiszen az elektronikai hulladék veszélyes hulladéknak minősül. Ha háztartásunkban van olyan elektronikai cikk, amit már nem használunk, vagy nem tudunk használni, mert elromlott, ne habozzunk visszavinni!

A gyermekeknek lehetőség szerint válasszunk természetes alapanyagokból –fából- készült készségfejlesztő játékokat. Az ünnep megkoronázásaként pedig tegyük be a cserepes fenyőfa alá az újrahasznosított csomagolópapírba csomagolt környezettudatos ajándékokat.

Kellemes ünnepeket!  

Murányi Ágnes