Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
27
nov/2010

Féljünk együtt a csapvíztől?

Az összeesküvés-elméletek ereje egyszerűségükben és a beléjük fektetett félelemben rejlik. Az Amerikából kiindult csapvíz-fóbia mára már Magyarországon is népszerű, miközben az ellenösszeesküvés-elmélet szerint az egész a palackozott vizek gyártóinak marketingfogása. Utánajártam az elméleteknek, megpróbáltam kideríteni a tényeket, és a Fővárosi Vízműveket is megkérdeztem, Magyarországra mindebből mennyi érvényes.

Bár az összeesküvés-elméletek műfaja nem új keletű, a kortárs Amerikában népszerű és elterjedt műfaj. Ezek az elméletek többségükben politikai jellegűek, és azt próbálják alátámasztani, hogy adott társadalmi, etnikai vagy vallási hovatartozású egyének szűk csoportja tartja kezében a világ dolgainak működését.

A környezet és fenntarthatóság témáinak elmúlt egy-két évtized alatti előtérbe kerülésével azonban egyre erősödik a meglehetősen friss, zöld összeesküvés-elméletnek nevezhető altípus is, amelyek mondanivalójukat egy-egy népszerű zöld téma, például a klímaváltozás köré építik fel.

Persze minderre legyinthetnénk, ha – mint egykoron – az összeesküvés-elméletek csupán elszórtan, egy-egy szélsőségesen gondolkodó asztaltársaság egy korsó sör melletti eszmecseréin merülnének fel. A konspiracizmus azonban ma már tudományos területek komoly témája: pszichológusok, történészek és politológusok egyaránt vizsgálják azt a riasztó jelenséget, melynek során korunkban egyre inkább a közgondolkodás részei lesznek ezek a szélsőséges gondolatrendszerek.

S míg a politikában viszonylag könnyű eldönteni, hogy mikor csúszik át a vállalhatatlan területre egy gondolatmenet, a tudomány területén már jóval nagyobb problémával állunk szemben. Nem is kell sokat visszamennünk az időben, hogy lássuk, mekkora kárt tudnak okozni a zöld tudományterületeknek a népszerű összeesküvés-elméletek, például a klímakutatás területén....

(Részlet. A cikk teljes terjedelemben elolvasható : Ma&Holnap folyóirat X. évfolyam 3-4. szám)

 


0
Tovább
27
nov/2010

Pesszimista fiatalok

Kihaló városok, születésszabályozás, műanyag ételek, nap nélküli égbolt és számos katasztrófa várhat reánk már 2020-ban. Átadták a Helló holnap! esszépályázat díjait.

A 18 éves győztes, Farkas Máté Lajos szerint is annyira komor jövő elé nézünk, mint ahogy az esszépályázatra beérkező több mint 200 pályaműben a fiatalok többsége látta: Kihaló városok, születésszabályozás, műanyag ételek, nap nélküli égbolt és számos katasztrófa várhat reánk már 2020-ban. A borús jövőképen a diákok tisztában vannak azzal is, mindenkinek tennie kell valamit annak érdekében, hogy a riasztó következményeket elkerülhessük.

További információ a greenfo oldalán olvasható a pályázatról »


0
Tovább
27
nov/2010

Öko szemléletű Mikulás

Napjaink egyik legnagyobb, és egyben legfontosabb kihívása a környezetünk, az életterünket jelentő természet megóvása, a fenntartható jövő felé tett tudatos lépések megtétele, a környezettudatos szemléletmód mindennapjainkba való beépítése. Ezért az idei évben a Mikulás is a környezettudatosság mellé állt, zöld manóival és rosszcsont krampuszaival a legkisebbeket hívja segítségül környezetünk megóvására!

További információk a Hulladék Munkaszövetség honlapján »


0
Tovább
31
okt/2010

Nagy család, kis lábnyom: energiahatékonysági program indult nagycsaládosoknak

Takarékossági ötletekkel, a klímabarát háztartás létrehozásához adott tanácsokkal segít két szervezet a családoknak. Verseny is lesz, ahol egy klímabarát karácsonyi szünetet kell megtervezni.



A GreenDependent Egyesület és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete közös országos programot indított a nagycsaládos háztartások energiahatékony működtetéséért. A kampány keretében "Klímabarát háztartás" címmel képzéseket szerveznek, és országos energiatakarékossági verseny is indul. A program részleteiről Antal Orsolya és Vadovics Edina (GreenDependent), illetve Székely Hajnalka (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) nyilatkozott az [origo]-nak.

Miért a Nagycsaládosok Országos Egyesületére esett a választás, miért a nagycsaládokat célozzák meg egy ilyen programmal?
GreenDependent: A Nagycsaládosok Országos Egyesületével már korábban is dolgoztunk együtt és jók a tapasztalataink, ők kiterjedt országos hálózattal rendelkeznek, ami a képzések és a verseny szempontjából nagyon fontos, hiszen minél több embert szeretnénk elérni. A jövő generáció nevelése részben a nagycsaládokban történik, ezért is fontos, hogy ők lettek a partnereink.

Milyen csatornákon keresztül szeretnének eljutni a családokhoz?
GreenDependent: A programban egyrészt szervezünk képzéseket, melyek közül nyolcat már lebonyolítottunk, itt otthoni takarékossági ötletekkel, a klímatudatos életmód alapjaival lehetett megismerkedni. Megismertetünk a résztvevőkkel olyan fogalmakat, mint ökolábnyom és karbonlábnyom. Erről a www.kislabnyom.hu weboldalon találnak bővebb információkat az érdeklődők, ahonnan a program kiadványai, például a Klímabarát háztartás, Klímanaptár, illetve a képzések anyagai is letölthetők. A www.karbonkalkulator.hu nevű oldalon pedig energiafogyasztást lehet mérni, és ki is lehet számítani a hozzá kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást. A honlapon októberben indul egy féléves energiatakarékossági verseny értékes nyereményekkel. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete régiós koordinátorait klímakoordinátorokká képezzük, hogy az energiatudatos életmód helyi követei legyenek.
Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE): A következő rendezvényünk, a NOE Karácsony december 18-án lesz Budapesten, ahol az egész rendezvény ideje alatt tájékoztatást nyújtunk az energiatakarékos háztartás megvalósításáról.

Mik a tapasztalatok, az eddig megrendezett képzéseken kik vettek részt?
GreenDependent: Minden korosztály képviseltette magát, amíg a felnőttek a képzésen voltak, addig a gyerekeknek játszóházat szerveztünk, így igazi családi program jött létre. Eleinte többen szkeptikusak voltak, de azután - hallgatva a képzés anyagát - egyre lelkesebbé váltak, és megosztottak velünk olyan takarékossági trükköket, amiket ők otthon már alkalmaznak. A kiscsoportos feladatok során számos - beruházás nélkül is kivitelezhető - takarékossági mód előkerül, amihez elég néhány berögzült szokáson változtatni. A nagycsaládos rendezvényeken ott vannak építész és alternatív energiával foglalkozó kollégáink is, akik az egész családra vonatkozó tanácsadásban segítenek.

Hogyan lehet a többgenerációs családok minden tagját bevonni egy ilyen takarékossági programba?
NOE: Az együtt élő generációk kölcsönös tanulási folyamatát használja ki a program. Az idősebb generációk élettapasztalata, a fiatalok innovatív készsége szerencsésen talál egymásra ebben a témában is. Szüleink, nagyszüleink generációjának alapvető élménye volt a takarékoskodás. Ez a maiak számára új, de mindenképpen elsajátítandó tudás, hiszen energiaforrásaink végesek. A fiatalok nyitottsága, kezdeményező készsége is alapvető fontosságú a programban, hiszen egy pazarló háztartást igazi energiatakarékos, kis-karbonlábnyomos háztartássá alakítani megfelelő hozzáállást igényel. Reméljük, hogy a közös gondolkodás és tapasztalatcsere nemcsak a családok környezetre gyakorolt hatását is pozitív irányba mozdítja, de hozzájárul a generációk párbeszédéhez is.

Milyen fontosabb energiatakarékossági, klímabarát témaköröket érint a verseny és a képzés?
GreenDependent: A képzésen végigvesszük, hogy milyen klímabarát lépéseket tehetünk a saját háztartásunk egyes helyiségeiben. A versenyen az első feladat valószínűleg egy klímabarát karácsonyi szünet megtervezése lesz, amibe beletartozik az ajándék, a menü, a szabadidő eltöltése. A versenyre már lehet jelentkezni a honlapon és nem csak nagycsaládok jelentkezhetnek, hanem olyan családok is, ahol háromnál kevesebb gyermek van.

Jurecska Laura


0
Tovább
31
okt/2010

Áttörés a biológiai változatosság megőrzésében

Nemzetközi megállapodás született a biológiai változatosság megőrzéséről pénteken este a nagoyai ENSZ-értekezleten, amelyen riasztónak minősítették a fajok kihalásának ütemét. A hírügynökségek "történelmi" és "eddig példátlan" jelzőkkel illetik a megállapodást.



A kéthetes konferencián stratégiai tervet fogadtak el 2020-ig, s ebben húsz célt tűztek ki a természet védelmére, és a fajok eltűnésének megfékezésére. Külön figyelmet szentelnek a tengerek és szárazföldek védett területének kiterjesztésére az egész világon.

Külön jegyzőkönyvet fogadtak el arról, hogy megosztják azt a jövedelmet, amely a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban keletkezik a főként déli országok állati és növényi genetikai forrásaiból. A fejlődő országok számára fontos, dollármilliárdokat jelentő jegyzőkönyv előkészítése nyolc évbe került. Az értekezleten több mint 190 ország vett részt; a nagy hiányzó az Egyesült Államok volt.

Tudósok szerint az emberi tevékenység hatására a fajok kihalásának üteme ma mintegy százszorosa, egyesek szerint ezerszerese a természetes rátának: az ENSZ becslései szerint óránként három faj tűnik el a bolygó színéről. A kihalás veszélye leginkább a kétéltűeket fenyegeti, a pusztulás üteme pedig jelenleg a korallzátonyoknál a legnagyobb.

A biológiai sokféleség megőrzése kulcsfontosságú az emberiség számára, hiszen a természet "ingyenes szolgáltatásokat" nyújt az embernek, azonban például az erdők és lápok pusztulása révén elveszítjük ezek "szolgáltatásait": a levegő és a víz tisztítását, a szélsőséges időjárási eseményektől való védelmet, valamint az építkezéshez és fűtéshez szükséges anyagokat.

Az értekezlet egyik számszerűsített célja azt elérni, hogy 2020-ra a szárazföldek területének 17 százaléka, a tengeri partvidéknek és az óceánoknak 10 százaléka kerüljön védelem alá. Jelenleg ez az arány 13 és 1 százalék.

Ez az ENSZ második Biodiverzitási Egyezménye (CBD). Az elsőt az 1992-es riói konferencián fogadták el, de az akkor elfogadott a célt nem sikerült teljesíteni. A következő értekezletet két év múlva Újdelhiben lesz. 
 
Forrás: greenfo/mti

Részletes összefoglalót kedden olvashatnak a Tudomány rovatban.


0
Tovább
31
okt/2010

Energiahatékony épületfelújítás konferencia a Zöld Építészeti Napokon

A magyar emberek 80 százaléka jövedelmének több mint 10 százalékát az energiaszámlára költi, amely a nemzetközi mérce szerint "energiaszegénységet" jelent. A jól átgondolt, komplex épületenergetikai beruházások tehát közvetlenül csökkentik az energiaszegénységben élők számát.

A kormány az olcsó és szolgáltató állam koncepcióban hisz, ezért magán kezdi meg az elkerülhetetlen állami kiadáscsökkentést. Ennek egyik eszköze a kormányzati és költségvetési forrásból üzemeltetett ingatlanok (kórházak, sportlétesítmények, fürdők, stb.) energiahatékonyságának javítása, "a legkisebb költség a legnagyobb megtakarítás" elve mentén. A rossz energiahatékonyságú középületek az adófizetők pénzét pazarolják el. 2010. október 28-án kezdődött a Zöld Építészeti Napok.




0
Tovább
30
okt/2010

Szépüljünk a kamrából: természetes hajápolási tanácsok

Illóolajokkal, növényi főzetekkel, de elsősorban megfelelő táplálkozással sokat tehetünk az egészséges és szép hajért. Íme néhány tipp házi szépüléshez.



Az egészséges haj dús, fényes, tapintása selymes, a hajszálak végei épek, a fejbőr se nem száraz, se nem zsíros. Általában azonban kevesen elégedettek hajzatuk állapotával.

A leggyakrabban a következő problémákkal találkozhatunk:

•a haj gyorsan zsírosodik,
•a fejbőr és természetesen ilyenkor a hajszálak is szárazak, a végük töredezett,
•a megszokottnál több hajszál hullik ki,
•a haj fénytelen, fakó,
•a fejbőr viszket, korpásodik (ez többnyire együtt jár a fejbőr szárazságával),
•száraz szarulemezekből álló úgynevezett plakkok borítják a fejbőrt.

Zsíros vagy száraz?

A konkrétabb ápolási teendők mellett a provokáló tényezők kiiktatására is gondolni kell, hiszen ha nem változtatunk rajtuk, akkor a természetes anyagok jótékony hatásai sem érvényesülhetnek teljesen.

A zsírosodásnak például a genetikai hajlamon túl az elfogyasztott élelmiszerek kedvezőtlen zsírsav-összetétele, a normálisnál zsírosabban étkezés is az oka lehet. Sőt attól is zsírosodhat a fejbőr, ha a kelleténél gyakrabban mosunk hajat. Következésképpen a zsíros és száraz hajúaknak az étkezésre is figyelniük kell.

Kíméletesen tisztító növényolaj bázisú (pl. kókuszzsír, hamuzsír...) mosószappan, vagy az úgynevezett szappansamponok használatával, gyógynövényes öblítéssel, hajvizekkel csökkenthetjük a zsírosodás mértékét, s így a hajmosások idejét is kitolhatjuk.

A szintetikus anyagokból álló hajápoló készítmények, festékek, fixálók, dauervíz rendszeres alkalmazása, a forró légfúvók előbb-utóbb szintén kért okoznak a hajszálakban: szárazzá, töredezett végűvé teszik. Természetesen a korral is számítani lehet a hajszálak ritkulására, elvékonyodására.

Sok esetben már attól is javul a fejbőr és a hajzat állapota, ha a hagyományos hajápolókról természetes anyagokból álló készítményekre váltunk (növényi olajos sampon, növényi kivonatos öblítő, illóolajos hajolaj), és a hajszárítót alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk.

Növényi olajos fejbőr-masszázzsal, és tápláló (pl. tojás sárgáját, ötvenen felül akár méhpempőt is tartalmazó) hajpakolásokkal mindenbizonnyal javulni fog a hajzat állapota.

További információk a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján!


0
Tovább
26
okt/2010

Nagy hajfesték teszt: még a henna sem tökéletes

A Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarország legnépszerűbb hajfestékeit tesztelte. Az eljárás során hét szintetikus hajfestéket és három növényi alapú hajszínező port vizsgáltak laboratóriumi tesztben, valamint a csomagoláson levő fogyasztói tájékoztatás alapján. Az egyesület beszámolója.



A gyártók nagy igyekezettel és sikerrel próbálják a fogyasztók figyelmét elterelni arról a tényről, hogy a tartós hajfestékek legfőbb összetevői kivétel nélkül olyan vegyi anyagok, amelyek legalábbis irritáló hatásúak (h-peroxid, ammónia), vagy a fejbőrön keresztül felszívódva károsak lehetnek az egészségre (aromás aminok). A dobozokon azonban véletlenül sem füstölgő vegyi üzemek vagy kémcsövek láthatók, hanem azok a természetes összetevők, amelyeket azért kevernek a festékhez, hogy annak roncsoló hatásáról kialakult képet ellensúlyozzák. Tejfehérje, őszibarack-kivonat, olívaolaj és még számos vásárlásra buzdító felirat, gyönyörű fotók altatják az éberséget.

Forrás: iStockphoto

A laborvizsgálat a három henna hajszínező por pH-értékét a semleges (pH=7) érték közelében mérte, ezzel szemben a szintetikus festékek pH-értéke mind lúgos (pH= 9,3-10) volt. Ezek az értékek még elfogadható szintet jelentenek.

Szintén jó hír, hogy a vizsgált 10 termékben a tiltott (rákkeltő hatású) primer aromás aminok közül egyik sem volt kimutatható. Fogyasztóvédelmi szempontból viszont rosszul szerepelt a Classic Henna: bár a csomagolásán feltüntették az allergizáló összetevőt, a vásárlók egy természetesnek hitt, növényi alapú hajfestéktől nem várnak szintetikus összetevőt.

Pozitívumként elmondható, hogy a termékek összetevői minden csomagoláson megtalálhatók. Az allergiateszten kívül a használattal kapcsolatos veszélyekre (pl. érzékeny bőrre, gyerekeknél való alkalmazás stb.) a legtöbb gyártó több formában is felhívta a figyelmet. A szintetikus termékek közül egyedül a Callos Moda esetében nem találtunk semmilyen figyelmeztetést a kötelezőn kívül, a hennáknál pedig a Classic Henna veszített pontot ezért.

A címke alapján azt is megvizsgáltuk, hogy tartalmaznak-e a termékek engedélyezett, de allergizáló vagy szenzibilizáló hatású anyagot: PPD-t (parafenilén-diamint), toulen diamint, aminophenolt vagy resorcint. A két, csak természetes anyagot tartalmazó  terméktől - Logona Herbal Hair Color és Henné Color Creme Colorante - eltekintve a többinél mind előfordult ezen összetevők valamelyike.

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés elérhető a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján.


0
Tovább
26
okt/2010

Elüldözik a turisták az ördögrájákat

El fogja hagyni a védett óriás ördögrája a Maldív-szigetek parti vizeit, mert szinte egész évben zavarják a turisták. A hatalmas ördögrája legkedveltebb szaporodási területe a Maldív-szigetek egyik aprócska szigete, Hanifaru.



Bár a hely nemzetközi védelem alatt áll, mégis egyre több bámészkodó turistacsónak zavarja a hatalmas állatokat. A biológusok arra is figyelmeztetnek, hogy az idegenforgalom miatt nemcsak ez az állat hagyhatja el a szigetvilágot, hanem számos más értékes faj is. Ennek a szakértők szerint az a fő oka, hogy a maldív turisztikai szakemberek inkább a mennyiségi turizmus mellett foglalnak állást, szemben a minőségivel. Ezt jelzi, hogy 2009-ben voltak olyan szigetek, ahol megháromszorozódott az idegenforgalom.

Forrás: Ari Csilla

Ajánlat: Egy fiatal magyar kutató, Ari Csilla a világon egyedüliként az 5-6 méter úszófesztávolságú óriás ördögráják viselkedését tanulmányozza. A hatalmas állatok világszerte előfordulnak a trópusi tengerekben, több helyen halásszák is őket. Szinte semmit nem tudni azonban a szociális és kognitív képességeikről, amelyek az agyuk alapján nagyon fejlettek lehetnek. Részletek ebben a cikkben.

Az ördögráját védő helyi szervezet szerint nem tartható fenn sokáig ez az állapot, hiszen már most is sokkal kevesebb állat érkezik a szigetekhez, mint évtizedekkel ezelőtt, pedig védett státuszt élvez számos tengeri terület, csak épp a turisztikai tervezéseknél ezt nem veszi figyelembe.

Bár Hanifaru csupán egy aprócska, futballpályányi sziget, mégis ez a legfontosabb szaporodási területe csaknem 250 ördögrájának. A biológusok szerint a probléma az, hogy túl sok hajókirándulást szerveznek a területre, mert igencsak eladható látványosság a 3 méteres hosszával az óriás ördögrája. Az állat viszont a sok látogatótól nem érzi magát biztonságban, egyszerűen nem tud keresztülúszni a vizeken, hogy planktonokkal táplálkozzon. A turisták gyakorta megérintik, a hajó propellerei megütik a lassan mozgó több tonnás állatot.

Forrás: greenfo.hu


0
Tovább
24
okt/2010

Banglades és India a két legnagyobb klímavesztes

A jövő nagy gazdaságait érintheti a legérzékenyebben a klímaváltozás hatása - ez derült ki egy napokban közzétett klímajelentés szerint. A Maplecroft szakemberei szerint Banglades és India lakói nézhetnek szembe a legnagyobb veszélyekkel.

A szakemberek 170 ország gazdaságát, populációját, természetes élőhelyeit vették számba, valamint azt, hogy a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás hogyan befolyásolja az ország jólétét, a sűrűn lakott területeket, valamint a várható áradások-szárazságok milyen hatással lehetnek az államok mezőgazdaságára. Azt is figyelembe vették a modellezéseknél, hogy milyen felkészülten várják az ország politikusai, gazdasági döntéshozói a globális felmelegedés újabb jeleit.

További információ a Greenfo honlapján olvasható.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),ősz (19),ecet (18),építészet (18),természet (18),takarítás (18),komposzt (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),víz (12),élelmiszerpazarlás (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum