23
máj/2009

Folteltávolítási tippek a céklalétől a rágógumiig - citromsav, víz, só, bórax

Számos hétköznapi anyag, amely minden háztartásban fellelhető, kiváló folteltávolító lehet. Érdemes ezeket kipróbálni, mielőtt drága és nem környezetbarát folttisztító szereket vásárolunk. Íme néhány példa.Ha gyorsan cselekszünk, tiszta hideg vízzel még a makacs szennyeződések is kivehetők. Ha később vesszük észre a foltot, akkor tejföllel vagy joghurttal próbálkozhatunk.

Ha céklalé kerül a textilre, azonnal áztassuk be hideg vízbe, majd tegyünk a nedves foltra bóraxot, végül meleg vízzel dörzsöljük le.

A szőnyegre kiömlött vörösbort szódavíz és só keverékével tisztíthatjuk, kakaófoltra pedig meleg víz és só ajánlott. A beszáradt gyümölcsléfoltot citromsavval, esetleg borkősavval kell átitatni, majd meleg vízzel kimosni.

Tipp: A környezetbarát háztartás tisztítószereit, köztük a bóraxot és a citromsavat is beszerezheti például az Ökoszolgálatnál

Ha a ruhánkba rágógumi ragadt, tegyük be a mélyhűtőbe. A megkeményedett rágó könnyen leválasztható a felületről. Ha nem jön le teljesen, egy kevés etil-alkohol leoldja a maradékot. Az alkohollal azonban csínján bánjunk, csak annyit használjuk, amennyi tényleg szükséges és gőzeit ne lélegezzük be.

Diófoltra a citromsav jelenthet megoldást, ha ezzel nem boldogulunk, kevés etil-alkohol is szóba jöhet.

A rozsdafolt citromsavval szedhető ki, a ragasztófoltot ecettel tudjuk kioldani.

Ha viasz került a textilre, akkor várjuk meg, míg megszilárdul, majd a kihűlt viaszt kaparjuk le. A maradékot pedig úgy távolíthatjuk el, hogy a ruhát betesszük két nedvszívó papír közé és egy vasalóval felolvasztjuk. Ezt az eljárást néhányszor ismételjük meg új papírral!

Jurecska Laura

22
máj/2009

Ma van a biológiai sokféleség napja - színes programok hétvégén is a Füvészkertben

Ötödik éve ünnepeljük május 22-én a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napját. A biológiai sokféleség fogalmának pontos meghatározása nem egyszerű feladat, hiszen a természetvédelmi biológiában a biodiverzitást többféleképpen is értelmezik. Hétköznapi használatra azonban elegendő az a meghatározás, hogy a biológiai sokféleség az élet megnyilvánulási formáinak rendkívüli változatosságát igyekszik kifejezni. Ez a változatosság az élővilág talán legfontosabb jellemzője, amely az élővilág fennmaradásával kapcsolatos aggodalmakkal párhuzamosan került az érdeklődés, a környezettudatos gondolkodás homlokterébe - olvasható a Greenfo környezetvédelmi portál cikkében, amelyben az ismert fajok számát is megnézhetjük a különféle élőlnycsoportokban.

Az ELTE Füvészkert és a Mi Micsoda Klub május 22-23-24-én a biológiai sokféleség napja alkalmából a Füvészkertben rendezett programokra várja  a látogatókat. Nézze meg a részletes programot!KIÁLLÍTÁSOK

A botanikus kertek szerepe a növényvilág sokféleségének megőrzésében
Hány növény él a Földön, Magyarországon a botanikus kertekben?
Mire jó a növényvilág sokfélesége?
Az "özönnövények", mint a sokféleség veszélyeztetői
Virágképek a XVIII-XIX. század könyveiből

Forrás: Getty Images

MI MICSODA KLUBPROGRAMOK A HÉTVÉGÉN

Szombat

10.30-kor növényfelismerési verseny minden korosztály számára
11 órától szakvezetés a kertben
11 és 13.30-kor az Országos Madártani Egyesülettel közösen: bagoly-bemutató
11 és 14 órakor a Szépművészeti Múzeummal közösen: diadémkészítés, papiruszfestés
13-16 óra között Mi MICSODA kvízjáték
14 órakor papírhajtogatás
Dinólábnyom-öntés egész nap

Vasárnap

10.30-kor növényfelismerési verseny minden korosztály számára
11 órától szakvezetés a kertben
10-13 óra: a Nemzeti Múzeummal közösen: lovagkori címerpajzskészítés fiúknak; ékszerkészítés lányoknak az Anjou Legendárium alapján
10-16 óra: az Ökocsiga Játszóházzal közösen: barkácsolás, fából készült játékok és eszközök készítése, rönkbaba, jármű, textiltáska festés stb., játékos szelektív hulladékgyűjtés
11 órakor a Hőscincér táborral közösen: galambröptetés
13-16 óra között Mi MICSODA kvízjáték
Dinólábnyom-öntés egész nap
14 órakor papírhajtogatás
14 órakor a Nemzeti Múzeummal közösen: lovagkori címerpajzskészítés fiúknak; ékszerkészítés lányoknak az Anjou Legendárium alapján

21
máj/2009

A fekete hordótól a csőkígyóig - tippek a napenergia kerti alkalmazásához

A Nap energiáját használhatjuk áramfejlesztésre napelemek segítségével, illetve csapdába ejthetjük a napsugarak energiáját napkollektorok alkalmazásával.

A napkollektorok legegyszerűbb változatai a balatoni nyár elengedhetetlen kellékei: a feketére festett hordók, melyek estére kellemes melegvizet szolgáltatnak. Működésük lényege, hogy a napsugarak a hordó felületére érkezve elnyelődnek, és a hő átadódik a hordó belsejében tárolt víznek. Minél sötétebb színű a hordó, annál több hőt képes elnyelni, így a lehető legintenzívebb feketét érdemes a hordó festésekor választani.

Az egész napi beeső napsugárzás mennyisége teljesen megfelelő ahhoz, hogy egy hordónyi, 4-5 főre elegendő vizet kellemesen langyos hőmérsékletre melegítsen fel. Nagyobb vízmennyiség-igény esetén megoldást jelenthetnek a gyártók komolyabb műszaki jellemzőkkel rendelkező, igaz, már jóval drágább kellékei (itt láthatunk egy példát).

Ha spórolni akarunk, akkor némi tervezés és egy kis barkácskedv segítségével magunk is előállíthatunk nagyobb kapacitású rendszereket. Ilyen lehetőség például egy garázs vagy melléképület lapos tetejének kihasználása: hosszú fekete műanyagcsöveket rögzítünk a tetőre, és elektromos szivattyú segítségével vizet pumpálunk beléjük. Mire a víz végighalad a fekete csöveken, felmelegszik, és a csőkígyó másik végén néhány fokkal melegebb vizet kapunk. Természetesen minél hosszabb ideig tartózkodik a csövekben a víz, annál melegebb lesz. Ezt a megoldást a nyári fürdővíz előállítása mellett már kisebb kerti úszómedencék vizének melegítéséhez is fel lehet használni, sőt a rendszert vízcsapra kötve a meleg hónapokban használati melegvizet is elő lehet állítani segítségével.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub20
máj/2009

A Távszámlával a sárga csekkek teljes mértékben kiválthatók

A Távszámla a Magyar Telekom NyRt. elektronikus számlakezelő szolgáltatása. A Távszámla rendszerébe elektronikusan érkeztethetőek a számlák, a rendszer el is tárolja azokat, és a számlák ki is egyenlíthetők. A Távszámlában jelenleg a következő szolgáltatók számlái kezelhetők: T-Home, T-Mobile, T-Systems, E.ON, Tigáz. Használatához mindössze internetkapcsolatra és minimális felhasználói tudásra van szükség.

A Távszámlával a sárga csekkek teljes mértékben kiválthatók, így csökkenthető a felesleges papírhasználat és hulladékképzés mértéke is. A Távszámla szolgáltatás a www.tavszamla.hu oldalon elérhető.

Jelenleg a magyar lakosság 1%-a választja az elektronikus számlakezelést. A Távszámla használatát a Magyar Telekom NyRt. különböző ajánlatokkal, kedvezményekkel igyekszik serkenteni (egyszeri nagyobb kedvezmény a Távszámlás számlák végösszegéből, nyereményjátékok, amelyekben értékes telefonok, notebook-ok nyerhetők). A Távszámlára történő regisztráció és a szolgáltatás igénybevétele teljes mértékben díjmentes az ügyfelek részére - ez is vonzóvá teheti az elektronikus számlakezelést.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.Forrás: tavszamla.hu

 

 19
máj/2009

Egyelőre nincs újabb panelpályázat, jelenleg tizenötmilliárd forint jut a már beérkezett igényekre

Mint arról néhány napja írtunk, július 31-ig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére. Ezzel kapcsolatban is sokan érdeklődtek a népszerű panelprogramról, hiszen a fűtéskorszerűsítés még hatékonyabb megtakarítást eredményez, ha a lakások nyílászáróit is kicserélik, illetve korszerűsítik a szigetelést.

Varga Zoltán, az önkormányzati tárca vezetője május 19-én kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a 2008. február 1-jén meghirdett panelprogramra szeptember végéig 30 milliárd forintnyi állami támogatási igény érkezett be.

Ebből 4,3 milliárdról már döntés született (13 500 lakás nyert támogatást), és most újabb 15 milliárd forint támogatásról döntöttek (46 518 lakás). A munkálatok egyharmadának költségét kormányzati támogatás fedezi, a fennmaradó részen az önkormányzat és a lakóközösség osztozik. Varga elmondta: a 30 milliárd forintnyi igény fennmaradó részét a tervek szerint a félév végéig eldöntendő támogatással le tudják fedni.

Az új pályázat kiírásával kapcsolatos kérdésünkre az Önkormányzati Minisztériumtól a következő választ kaptuk: "A panelprogramot a kormány kiemelt programként kezeli, a források függvényében folytatni kívánja. A 2009. évi kiírás tervezett időpontja várhatóan a II. félév. A rendelkezésre álló összeg függ a beérkező Robin Hood-adó átcsoportosítható mértékétől, és a szén-dioxid-kvóta bevételének felhasználhatóságától."

Kapcsolódó cikkünk: Július 31-ig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére - ÖKO- és ÖKOPlusz-programok18
máj/2009

Használt étolaj, festék, gyógyszer és hasonlók - lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akciók

Az önkormányzatok által szervezett veszélyeshulladék-gyűjtési akciókban olyan hulladékfajtákat lehet díjmentesen leadni, amelyek nem szelektív gyűjtése súlyosan terheli a környezetet.

A leadható hulladékfajták:

- savas akkumulátorok, szárazelemek, gombelemek

- folyékony és szilárd növényvédő- és rovarölőszerek

- lejárt szavatosságú gyógyszerek

- festék és lakkmaradékok, szerves oldószerek, festékes textíliák, ecsetek

- fáradtolaj, olajszűrők, levegőszűrők, olajos textíliák, olajosflakonok, használt sütőzsírok és olajok

- elektromos és elektronikus berendezések (háztartási gépek, televízió, számítógép, mobiltelefon, stb.)

Tipp: A veszélyes hulladékok egyes típusaitól a hulladékudvarokban is megszabadulhatunk. Nézze meg a Hulladék Munkaszövetség listáját itt! Nem árt, ha a látogatás előtt telefonon egyeztet a hulladékudvarral.

Tipp: Nem lehet azonban minden típusú veszélyes hulladékot leadni a hulladékudvarokban. Ha Ön olyan helyen lakik, ahol az önkormányzat nem szervez veszélyeshulladék-gyűjtési akciókat, akkor kezdeményezze ezt a polgármesteri hivatalban!

Május 23-án (szombaton) lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akció lesz Budapesten a XIII. kerületben

A hulladékgyűjtés pontos helyszínei és időpontjai:

- Lehel piac (Bulcsú utcai park) 8.00 - 11.30

- Herman Ottó Általános Iskola (Radnóti u. 35.) 10.30 - 12.00

- József Attila tér 12.00 - 13.00

- Váci út 132. sz. előtti parkoló 12.30 - 13.30

- Béke tér (a Polgármesteri Hivatal parkolójában) 13.30 - 15.00

- József Attila Színház (Déryné köz - Angyalföldi u. sarok) 14.00 - 15.00

A gyűjtési akcióban csak a háztartásokban keletkezett, felsorolt fajtájú hulladékokat veszik át.17
máj/2009

Hogyan tisztíthatjuk környezetbarát módon és olcsón fémtárgyainkat? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

A fémtisztító szerek a fémáruk korróziós rétegének eltávolítására szolgálnak. Tisztításuk részben mechanikai hatáson (dörzsölő anyag, például kaolin, krétapor), részben pedig a vegyi oldóhatáson (felületaktív anyag, például a szalmiákszesz, az oxálsav) alapszik. Gyakran ammóniát is tartalmaz, amely tartós belélegzéskor egészségkárosodást okoz. Helyettük nézzük Az Ökoszolgálat krajcáros tippjeit!Ezüst tisztítása: egy edénybe tegyünk egy maréknyi mosószódát és félökölnyi összegyűrt alufóliát. Tegyük közé a tisztítandó ezüstöt és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az ezüsttárgyakat. A szennyeződés kicsapódik és az alufóliára rakódik le.

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Beszerezhető az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében, a 1050 Budapest, Nádor u. 34. fsz. 2. szám alatt. Telefonszám: 06/1/311-7855.

Króm: a tisztítószerek könnyen megtámadják a krómtárgyakat, ezért ezeket célszerű almaecetes ruhával tisztítani, fényesíteni. A krómozott mosogatót alkoholba mártott ronggyal is tisztíthatjuk. Ne feledjük a művelet végén tiszta vízzel kiöblíteni és száraz ronggyal kitörölgetni a felületet

Sárgaréz: ha a réztárgy nagyon piszkos, készítsünk egyenlő arányban kevert ecetből, sóból és lisztből tisztítómasszát. Átdörzsölés után alapos mosás szükséges! Rézedényeinket fényessé varázsolhatjuk, ha felületüket egy nyers vöröshagymával alaposan átdörgöljük.

Vörösréz: a korrodált részeket aludttejjel távolíthatjuk el. Mosogatás után a tárgyat szárazra kell törölni! A vörösréz edényeket sós ecettel is tisztíthatjuk.

Alumínium edényeinket csillogóvá tehetjük, ha almahéjat főzünk bennük.

A sütés végeztével vas palacsintasütőnket mossuk el, töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, hogy a rozsdásodást megakadályozzuk. Használat előtt újra mossuk el, hogy az olajréteget eltávolítsuk. Ha odaégett benne az étel, hintsük be az alját sóval, hagyjuk állni egy-két óra hosszat; ezután már könnyen tisztítható.

Forrás: az Ökoszolgálat Zöld krajcár című kiadványa

 

16
máj/2009

Tizenötezer használt alumíniumdobozzal borított mini Eiffel-torony látható Budapesten

A hulladék szelektív gyűjtését és újrahasznosítását népszerűsíti a budapesti Városháza parkban pénteken felavatott 12 méter magas, 15 000 használt alumíniumdobozzal borított mini Eiffel-torony. A világhírű építmény mása május 29-ig a környezettudatos életmód, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint a hulladéknyersanyagok újrahasznosításának fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Az eseménnyel kezdetét vette az alumíniumból készült italdobozok 120 fővárosi gyűjtőszigeten júniustól október végéig zajló gyűjtőakciója is. Mint megtudtuk, utóbbi annyit jelent, hogy ha valaki éppen jó helyen és időben ér egy fémgyűjtő konténerhez, csokit kaphat.Enélkül is érdemes azonban szelektíven gyűjteni a fémhulladékot: ma már a fém csomagolóanyagok 50%-át újrahasznosított alapanyagból állítják elő. Tegyünk róla, hogy ez az arány növekedjen, gyűjtse külön a fémhulladékokat! Mit dobhatunk a szelektív szürke konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele?

Ajánlat: szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos eddigi cikkeink

Magyarországon ma mintegy 6 millió lakosnak több mint 5000 gyűjtőponton, illetve házhoz menő gyűjtés révén van lehetősége arra, hogy anyaga szerint elkülönítve, azaz szelektíven gyűjtse az otthonában keletkezett csomagolási hulladékokat.

15
máj/2009

Biopermetszerekkel, házilag készített oldatokkal a levéltevek ellen

A levéltetű károsít minden vadon tenyésző és termesztett növényt. A tetvek hihetetlen mértékben képesek elszaporodni, időjárástól függően évente akár 10-12 nemzedéket is létrehoznak. Kártételük abból adódik, hogy a növény nedvét szívogatják, amíg az teljesen le nem gyengül, fejlődésében visszamarad, majd elpusztul. Különösen veszélyesek a gyümölcsfákra - olvasható az Ezermester.hu cikkében , ahol azt is megtudhatjuk, hogy többek között a fák törzsén fel-lefutkározó hangyák figyelmeztetnek arra, hogy a fákon levéltetvek vannak. A hangyák ugyanis gondozzák a számukra hasznos mézharmatot szolgáltató levéltetveket. Mit tehetünk környezettudatos módon ellenük?Forrás: AFPBár a levéltetvek nyár elején jelennek meg tömegesen, folyamatosan kell ellenük védekezni már most is. Ha egy fánál csak elszórtan látjuk őket, segíthet a hajtáscsúcsok leveleinek leszedése, esetleg lemetszése. Ezt követően a fertőzött részeket gondosan el kell égetni.

A legáltalánosabb védekezési lehetőség a permetezés. A levéltetvek a levelek fonáki oldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell kijuttatni, mert csak úgy érjük el a várt hatást! Kezelésnél ne várjuk meg, amíg a levelek a kártétel következtében összesodródnak, mert ilyen állapotban a permetezés már kevésbé eredményes - írja az Édenkert.hu.

A megelőző lemosópermetezésről már olvashattak rovatunkban, de most más szerekre van szükség (az olajos szereket most már nem is ajánlott használni, mert megfojthatjuk a leveleket). A levéltetvek ellen hatékony növényvédő szerek kaphatók (lásd a mezőgazdasági szaküzletekben), de ezek alkalmazása tovább terheli vegyszerekkel a környezetünket.

Mint azt egyre többen tudják, vannak a biotermesztésben is használható növényvédő szerek. A levéltevek ellen a káliszappan a legfontosabb. Megvásárolható oldat formájában mezőgazdasági szaküzletekben, de mi magunk is készthetünk (olcsóbban) oldatot, ha a káliszappant háztartási, illetve festékboltokban szerezzük be. Alkalmazási módjáról például itt olvashat.

Tipp: A káliszappan pajzstetvek ellen is jó. Fiatal facsemeteknél például - ha nagyon körbevették a vékony ágakat - mártsunk egy régi fogkefét nagyobb töménységű káliszappan-oldatba, és óvatosan dörzsöljük le a kérget.

Még környezet- és egészségbarátabb alapanyagokból is készíthetünk permetszert. Levéltetvek ellen kiváló recept: száz gramm szétmorzsolt kamillavirágot esővízbe áztatunk, 12 órán át állni hagyjuk. Az oldatot 1:4 arányban hígítjuk, és 40 gramm káliszappant adunk hozzá (forrás: Dr. Bálint György: Biológiai növényvédelem)

Tipp: Néhány további recept a növényi permetszerekhez

A permetezést rendszeresen ismételni kell, szükség esetén 10-14 naponta. A permetezést esős időben nem érdemes végezni, és nagy melegben sem szabad (az esti órák alkalmasak).

A levéltetvek legismertebb természetes ellenségei a katicabogarak, ezek és lárváik naponta 100-200 tetűt fogyasztanak el. Jó tudni, hogy a fátyolka és a fülbemászó is nagy hatékonysággal irtja a levélteveket, már csak ezért sem érdemes száműzni őket kertjeinkből.

Forrás: AFP

Ajánlat:

Az első lépés a bio-konyhakert felé: nem mindegy, mit mi mellé ültetünk
http://www.origo.hu/365/hazkorul/20090403-biokonyhakert-tarsnovenyek-365-kornyezettudatos-otlet.html

Magyar Biokultúra Szövetség
http://www.biokultura.org/

Ökogazdabolt
http://www.okogazdabolt.hu

Várjuk Olvasóink tapasztalatait, tippjeit a 365@origo.hu címre!

14
máj/2009

Bringaerőműről szól a Tilos Rádió szombaton - az áramtermeléshez a hallgatókat is várják

Május 16-án, szombaton, reggel 8-tól délután 2-ig előre bejelentett áramszünet miatt kényszerű csendre ítéltetne a Mária utcai Tilos stúdió is, ám a rádió nem fog elhallgatni. A tavaszi Criticalmasson már kipróbált, és a tabáni domboldalon, a zenei programhoz áramot produkáló rendszer ismét munkába áll, azaz rádiósok, hallgatók által tekert kerékpárok fogják a szükséges energiát biztosítani.
 
A szó szoros értelmében vett humánerőforrás fejlesztette elektromos energia egy igazi, civil együttműködés eredménye. A Magyar Kerékpárosklub és a Greenbikes for Peace közös programját több cég is támogatja. A délelőttön minden érdeklődőt szívesen lát a Tilos Rádió.

A Bringaerőmű generátorának tekercsei és kivezetései 350 wattnyi energia folyamatos üzemben történő kinyerése esetén sem hibásodnak meg, erre van méretezve. Ezzel bőven túlméretezett a rendszer, mivel egy ember átlagosan 80-100 wattnyi energiát tud szolgáltatni kissé erőlködve, de hosszabb távon is. Rövidebb időre több száz wattnyi energiát is kibír hajtani magából egy átlagos ember, ennyi ideig tartó túlterhelést a generátor is kibír. 100 wattnyi energia egy komolyabb teljesítményű laptop, egy kisebb hűtőszekrény, irodai számítógép, átlagos méretű LCD TV, otthoni hi-fi, 20-30 mobiltelefon egyidejű töltésére elegendő. Egy átlagos 55 amperórás autó akkumulátor körülbelül 7 óra alatt tölthető fel teljesen - olvasható a Green Bikes for Peace honlapján.365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com