Egy új üzleti modellnek köszönhetően zöldebb lehet a divatipar. A környezettudatosság és a ruhavásárlás eddig nemigen fért meg együtt, hiszen a nemzetközi fast fashion ruhamárkák hírhedtek arról, hogy tevékenységük milyen negatív hatással van a természetre. Egyrészt az óriási alapanyag- és energiaigény, másrészt a több ezer kilométeres szállítás (Kínából, Bangladesből stb.), harmadrészt a gyakran vacak minőség miatt, mert ezek a ruhák pár viselés után legtöbbször a szemétben végzik. Ha meg nem, akkor jó esetben mennek a jótékonysági szervezeteknek, mert a divatcégek folyamatosan azt sulykolják a vásárlókba, hogy kövessék az állandóan változó trendeket. Vagyis amit két hónapja megvett az ember, mert szuperdivatos volt, azt nemsokára ciki lesz felvenni.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

FOTÓ: KLEIDEREI

Pár cég előállt egy újfajta működési modellel, ami forradalmasíthatja a divatipart: ne vásárolj, hanem kölcsönözz jó minőségű ruhákat, méghozzá előfizetéses rendszerben. 

KLEIDEREI
Ezt a hamburgi céget két barátnő, Pola Fendel és Thekla Wilkening alapította 2012-ben. A ruhakölcsönzés tagsági rendszerben működik, ennek díja havonta 34 euró. Cserébe a tagok minden hónapban házhoz szállítással kapnak egy dobozt, benne 4 darab designer ruhaneművel vagy kiegészítővel.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

Ezeket négy hétig viselhetik (vagy tovább, ha szeretnék), és utána visszaküldik, hogy újabb dobozt kaphassanak. A Kleiderei nagyjából 4500 ruhadarabbal rendelkezik, a gyűjteményt folyamatosan frissítik, tehát nem valószínű, hogy valaki kétszer kapja meg ugyanazt a holmit. Mivel a tagok részletesen beszámolnak ruházati stílusukról, elvárásaikról, ezért minél tovább maradnak tagok, annál valószínűbb, hogy az egyéniségükhöz passzoló holmikat kapnak.

LENA THE FASHION LIBRARY 
Az amszterdami "ruhakönyvtár" havi tagdíja 25 euró, ezért a tagok pontokat kapnak, amelyeket a boltban válthatnak be ruhákra. Az alap tagdíj 100 ponttal egyenértékű, ebből már ki lehet kölcsönözni egy kabátot. Egy póló 25 euróért kölcsönözhető. Prémium díjért több pontot kap a tag.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

A Lena az olyan divatmárkákra szeretne specializálódni, amelyek környezetbarát, fenntartható módon működnek, de termékeik emiatt drágábbak, mint a fast fashion márkák. A kölcsönzéses rendszerrel mindenki számára elérhető ez a divat is.

LE TOTE
Az Egyesült Államokban működő cég minden hónapban kiküld tagjainak egy dobozt tele ruhákkal és kiegészítőkkel. Szállítás előtt a kínálatot online ellenőrizzük és visszaigazoljuk, hogy ne küldjenek olyasmit, ami nem tetszik. A holmikat tetszés szerinti ideig használhatjuk, utána ingyen visszaküldhetjük.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

Sőt, egy hónapban több dobozt is kérhetnek a tagok, semmi nincs korlátozva. Ha nagyon megtetszik valami, 50 százalékos kedvezménnyel meg is vehetjük. A havi előfizetési díj 69 dollártól kezdődik, és az igények szerint módosítható. 

Hogy ez miért jó?

A ruhakölcsönzéssel rengeteg pénzt lehet megtakarítani, és úgy frissítheti az ember a ruhatárát, hogy lényegében mindig ugyanannyi ruha van a szekrényében, nem halmozódik fel ezernyi felesleg. Az is komoly tényező, hogy a kiszállításos rendszerrel az üzletjárásra fordított időt is megtakaríthatjuk. Iparági statisztikák szerint a fast fashion üzletekben vásárolt cuccok 50 százalékától 12 hónapon belül megszabadul a tulajdonosuk. Ezzel körülbelül 500 milliárd dollár megy a kukába évente. A kidobott ruhák alig 1 százalékát hasznosítják újra, a túlnyomó többség szemétégetőben végzi.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

A fenti grafikon az Ellen MacArthur Alapítvány 150 oldalas tanulmányából származik, amelyben azt részletezik, miként kéne megreformálni a ruhaipart, hogy elérhetővé váljon a körkörös gazdaság. Hiszen a ruhaipar milliók számára biztosít rendszeres kereseti lehetőséget, tehát nem "betiltani", hanem átalakítani kéne.

Ez is érdekelhet:

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

Most jött el az ideje, hogy etikus ruhatárad legyen!