Egyre gyakrabban halljuk a reklámokban, hogy ez vagy az a tusfürdő, sampon vagy más kozmetikum vegán. Elkezdünk örülni, hogy akkor biztos etikus módon készült, azaz nem tesztelték állatokon. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Sokan használják az állatkísérlet-mentes (angol szóval Cruelty Free, CF) és a vegán jelzőket szinonimaként, holott egyáltalán nem felcserélhetők. Azért mert valami vegán, még nem biztos, hogy CF is: leggyakrabban inkább csak azt jelenti a vegán kozmetikum, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőt. 

vegán Cruelty Free kozmetikum állatkísérlet

EthicalElephant

Ilyen például a méhektől származó adalék (viasz, propolisz, méz), a lanolin (tisztított gyapjúzsír), a tej (kecske, tehén) és annak származékai, a kármin színezőanyag (bíbortetűből vonják ki), pézsma (pézsmaszarvas vagy pézsmapocok mirigyváladékából kivont illatanyag), cápamájolaj, szarvasfaggyú, keratin (szaru), hialuronsav (kakastaréjból vonják ki vagy baktériumokkal állítják elő), sztearinsav (állati eredetű zsírsav) stb.

Az egyenlet fordítva is működik: azért, mert vegán egy termék, azaz nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, még lehet, hogy állatokon tesztelték, tehát nem CF. Ilyen minden márka, amelyet Kínában is forgalmaznak, ugyanis ott törvény írja elő, hogy a kozmetikumokat állatkísérletekben kell vizsgálni. 

vegán Cruelty Free kozmetikum állatkísérlet

Danielle Nelson / Flickr

De az is lehet, hogy a termék tényleg vegán, azaz nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, ráadásul CF is, azaz nem tesztelték állatokon, viszont a gyártó cég más termékeit igen, illetve a gyártó cég tulajdonosa egy olyan nemzetközi óriásvállalat, amelyik alkalmaz állatkísérletet más márkáinál. Ekkor a vásárló lelkiismeretén múlik, hogy túllép-e ezen, és megveszi a terméket, avagy tovább keresgél vegán és CF termékek után. 

Érdemes a kozmetikumokon keresgélni olyan szervezetek logóit, amelyek azt hivatottak tanúsítani, hogy a termék vegán vagy vegetariánus vagy CF vagy valami hasonló. Sajnos a legtöbb minősítés önkéntes bevalláson alapul, de remélhetően igazat állítanak.

vegán Cruelty Free kozmetikum állatkísérlet

A keresgélést nagyban megkönnyítik a nemzetközi adatbázisok is. Épp pár napja frissítették a CF-márkák listáját, amit a kattintásra itt kinyíló weboldalon böngészhetsz. A PETA állatvédő szervezet oldalán is böngészheted a különféle adatbázisokat név szerint ide kattintva.

Ha nem találod rajta a kedvenc drogériád nevét, nem kell félni: a Magyarországon működő hálózatok saját márkás termékei általában CF-ek. Sőt, a hazai gyártású kozmetikumok is azok, mivel a magyar (és uniós) törvények szerint 2013 óta nem lehet állatokon kísérletezni kozmetikai céllal. Hogy ez a késztermékre vagy csak valamelyik összetevőre vonatkozik-e, az már más kérdés. Keress rá kozmetikumaidra és a gyártójukra az interneten!