Olvasóink tippjei

1. Könnyű vegyszermentesen gazdálkodni kevés permakultúra-tudással (netről sok mindent lehet erről találni), és növénytársítással k Ha például sok fűszernövényt termesztünk a paradicsom, paprika, uborka között, nagy valószínűséggel egyáltalán nem kell vegyszert használnunk a növényekre.

2. Rezsicsökkentő berendezés egy kisebb lavór vagy tál a mosogatóba, így pl. a gyümölcs megmosására használt víz nem vész kárba, hanem meglocsolhatjuk vele a virágokat. (Az a víz is alkalmas, amiben megfőtt a tészta, a tojás vagy a krumpli, persze miután kihűl.) Így kevesebb víz megy kárba.

3. Sörrel vegyszer nélkül lehet a levéltetveket lemosni. Ugyan munkaigényes, de hatékony (nem szeretik a sört…). A vízben áztatott csalán leve hatásos a levéltetvek ellen, és jó a jéghidegre hűtött víz is.

4. Az 5 literes PET-palackokat (desztilált vizes) a kertben fémrudakra (építkezési maradék) teszem, kupak nélkül szájával lefelé. A szél állandóan mozgatja őket. A pockok elköltöznek az adott területről, mert a vasrúd levezeti a földbe az állandó zörgést, és ezt nem bírják.

5. Az összes szerves hulladékot a konyhában külön szemetesbe gyűjtöm, majd a kert sarkában lévő komposztálóban két-három évig érlelem. Ebből újítottam meg idén a sziklakertem talaját. Forralt víz segítségével irtom ki a gazt a térkő elemei közül.

6. A kávézacc és az apróra tört tojáshéj jó a cserepes virágoknak.