A legtöbbünknek több farmerja is csücsül a szekrényben, ezzel szemben ha végre sikerül szereznünk egyet, ami igazán passzol és jó a színe is, akkor hetekig csak azt egyet hordjuk. A mindennapos viselés viszont koszolódással jár, pláne, hogy jön a tavasz, lekerül a nagykabát, amely bizonyos védelmet nyújtott eddig. Akár plázában vetted sok pénzért, akár turkálóban bukkantál rá fillérekért, megéri vigyázni a kedvenc farmerodra. Majd a végén leírom, hogy miért.

1. Ha újonnan vetted és sötét színű
Az új holmikat első viselés előtt ki kell mosni, mert ki tudja, hányan próbálták fel előtted a boltban, meg különben is, esetleg a csomagolást a gyártás helyén égésgátló vegyszerekkel kezelték. Viszont nem szeretnéd, ha a vadiúj sötét farmered már az első mosástól megkopna. Tehát először fixáld a színét: egy farmerre számítva kell egy vödörnyi langyos víz, abban oldj fel 3-4 evőkanálnyi konyhasót, és óvatosan nyomkodd bele a kifordított farmert. Hagyd a sós vízben ázni egy órát, utána hideg vízzel alaposan öblítsd ki kézi mossásal, és mindenféle kicsavarás nélkül csiptesd fel, hogy kicsöpögjön és megszáradjon. Macerásnak tűnik, de egy jó farmer megéri a gondoskodást.

2. Válaszd a megfelelő mosószert
Ha sötét a farmer, vegyél hozzá fekete és sötét színű ruhákhoz való mosószert, méghozzá folyékonyat. Abban ugyanis nem zeolitos vízlágyító adalék van: a zeolit hajlamos kiülepedni a szálak között, fehéres-szürkés foltosodást okozva. A folyékony mosószerrel moshatsz hideg vízben is. Világos színű farmert se moss fehér mosószerrel, hanem inkább színes mosószerrel, hogy ne fakuljon ki a nadrág idő előtt.

3. Válaszd a megfelelő programot
Ha van a mosógépeden farmermosó program, akkor használd azt: ez a program bővebb vízzel mos, mint a normál, pont a fenti kiülepedés megelőzésére. Ha nincs ilyen a gépeden, akkor válaszd a finommosást (delicate) vagy a kézimosás (hand wash) programot. Ezek inkább áztatnak, és csak néhányszor forgatják meg a ruhát a dobban, így nem veszít a színéből. Maximum 30 fokon mosd a farmert, a legtöbb színes mosószer 20 foktól fejti ki a hatását. A hideg vizes mosással akár 90 százalék energiát megtakarítasz.

4. Ne tegyél be túl sok cuccot a dobba
Egyszerre legfeljebb két farmert moss, mert ha nincs helyük mozogni a mosógép forgó dobjában, akkor a a kelmének nekinyomódó gombok és szegecsek kidörzsölik az anyagot. 

5. Mosás előtt mindig fordítsd ki a nadrágot
Valamint húzd fel a cipzárt, fordítsd lefelé a cipzárkocsi nyelvét stop állásba, és gombold össze a nadrág derékpántját. Egyúttal ellenőrizd, hogy nem maradt-e papírzsebkendő vagy más a zsebekben. 

6. Bevonatos farmert ne tegyél a gépbe
A kicsit csillogós felületű, speciális bevonattal kezelt farmerokat nem ajánlott gépben mosni, mert 2-3 mosás után csúnya kopottasak lesznek. A bevonatos farmert kifordítva és kézzel kell átlötykölni hideg vízben, amibe legfeljebb egy kiskanálnyi folyékony mosószert tettél. Öblítés után tilos kicsavarni, mert attól megtörhet a bevonat. A bevonatos farmerra a gyártók a vegytisztítást szokták ajánlani. Ha ezt választod, kérj a tisztítóban zöld mosást, azaz ne használjanak magas hőmérsékletet!

7. Strasszos vagy hímzett farmert csak kézzel moss
A bevonatos farmerra vonatkozó rész passzol ezekre is. Az ilyen különleges darab megérdemli a kézi mosást, mert a gépi leszedné a felragasztott strasszokat és szőrösre koptatná a hímzést. Kézzel is csak kifordítva mosd, enyhe és alacsony hőfokú hideg vízben. A ragasztott díszek nem bírják se az áztatást, se a centrifugázást, lepotyognak tőlük.

8. Ne mosd túl gyakran a farmert
Egy kis divattörténelem: a múlt századi hippik és csövesek körében az volt a mondás, hogy egy farmer akkor jó, ha megáll a saját lábán. Mármint a kosztól. Vagyis félévente elég kimosni. A 21. század antibaci őrületében elképzelhetetlen ez a gondolkodás, ma mindent túl gyakran mosunk. A farmernak viszont ez árt. A normál viselésű farmert elég 2-3 hetente mosni, de van aki szerint havi egy mosás kell csak.
Egy kísérletben 15 hónapig nem mostak ki egy majdnem mindennap viselt farmert, majd mikroszkóp alatt megnézték, mennyi baktérium van a felületén. Nos, ugyanannyi volt, mint egy 13 napig viselt farmeron.

9. Öblítsd ecettel a farmert
Az ecet segít fixálni az indigót, azaz tovább megőrzi a színét a nadrág. Nem, nem lesz ecetszagú száradás után. 

10. Ne használd a szokásos öblítőt
Az öblítő károsíthatja a farmer rugalmasságát adó Lycra-szálakat, illetve a nadrág színét is, mert némelyik öblítőben is van optikai fehérítő adalék. Ha mindenáron akarsz öblítőt használni, keress az illatszerboltokban olyat, ami növényi alapanyagokból, természetes illóolaj hozzáadásával készül, és nem tartalmaz színezékanyagot, optikai fehérítőt és mesterséges illatanyagot.

Flickr

11. Ne várd meg a mosási program végét
Amint meghallod a centrifugázás elindulását, azonnal állítsd le a mosógépet, és vedd ki a farmert. (A többi holmi maradhat, azoknak visszakapcsolhatod a centrit.) Láttál már olyan farmert, amin olyan fura halvány csíkok, ráncok voltak, és biztos, hogy nem így lett koptatva? Na azt a centrifugázás csinálja. Ha vigyázni akarsz a farmerodra, akkor ne centrifugázd, hanem hagy kicsöpögve megszáradni. Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, egy sötét színű frottír fürdőlepedőre fektesd a kifordított nadrágot, óvatosan tekerd fel az egészet, és finoman nyomkodd meg, hogy a törülköző kiszívja a nadrágból a víz nagyját. Utána kirázod a nadrágot, és az övbújtatóknál fogva felakasztod lógatva száradni.

12. Passzold a szárítógépet
A szárítóban ugyanúgy csíkosra fakulhat a nadrág, ráadásul a hőtől tönkremennek benne a rugalmasságát adó elasztikus szálak. Akkor viszont számíthatsz arra, hogy már egy felvétel után is a buggyossá válik a nadrág térde és ülepe. Ha nagyon gyorsan kéne megszárítani a farmert, akkor egy nagy párnahuzatba betéve tedd a szárítóba, csak alacsony hőfokra, aztán még nyirkosan vedd ki a nadrágot és hagyd szobahőmérsékleten megszáradni.

13. Mindig a lakásban szárítsd a farmert
Csábító lenne kitenni a napra a csöpögő farmert, hogy minél gyorsabban megszáradjon, de az UV-sugarak erős fehérítő hatással bírnak. Még a kifordítva kiakasztott nadrág is fakulni fog a napfényben.

14. Ne dobd ki, fesd újra
A kifakult farmert könnyen újrafestheted mosógépben, viszont mivel ezt forró hőmérsékletű vízben kell végezni, elasztikus nadrággal ne próbáld. Ha elég sót és ecetet használsz, akkor az újrafestett nadrág nem fogja ereszteni a színét. Az ilyen művelethez hasznos a felültöltős mosógép, mert abba menet közben is lehet adagolni a hozzávalókat. Viszont a feloldott festéket még azelőtt öntsd bele a dobba, hogy teljesen felforrósodna a víz, mert az újabb mosógépeket ilyenkor már nem lehet kinyitni biztonsági okból. 

15. Ne dobd ki, szaggasd tovább vagy varrd meg
Ha elszakadt a farmered, tedd divatossá pár további vágással: ollóval vagdosd meg, és egy hajkefével vagy szemöldölcsipesszel rojtozd ki a vágásokat. Ha ez nem a stílusod, akkor varrd meg a nadrágot, jó lesz az még otthonra!

Na és hogy a blog nevéhez méltóan a végén zöldek is legyünk, a farmert azért nem szabad kidobni, mert a alapanyagának rendkívül nagy az ökolábnyoma. A pamut alapanyagául szolgáló gyapot termesztése sok növényvédőszert igényel. Egy nadrág előállításához mintegy 20 ezer liter víz kell, kezdve a gyapottermesztéstől, a pamutszál előállításán át a kész nadrág gyári beavatásáig. S mindezért a gyártást végző emberek általában csak filléreket kapnak. Az általában távol-keleti országokban gyártott nadrágokhoz az alapanyagot és maguk a késztermékeket is rendkívül nagy távolságokra szállítják, több távon is környezetszennyező dízelmotoros teherautókkal. Nemzetközi viszonylatban az olajipar után a divatipar a második legszennyezőbb ágazat. 

Ide kattintva találsz 25 remek tippet a régi pólóid újrahasznosítására is!